24942
  • saslaca
    "Nekünk még mind a 2 darabokba van." kihagytam egy szót:S Helyesen: Nekünk még mind a 2 kasza darabokba van.
  • Scamp
    Jaja, gyönyörű lett a lucerna :)
    Voltam ma délután kint körülnézni, kalászol az árpa az egyik táblában, egy másikban még nem, de gyomirtózás óta a duplájára nőtt. Hatalmas derékig érő árpa, ha jön a jó idő akkor júniusban megint csak végzünk az árpával :)
  • norbre
    üdv.. a múltkor kérdeztem itt a fórumon a véleményeteket a vegyszerek használatáról a mai mezőgazdaságban..
    ma olvastam egy cikket amely részben érinti ezt a kérdést is:

A méhek tömeges pusztulása, amely világszerte komoly fenyegetést jelent a méhek által beporzott növényekre is..

mit gondoltok erről?
  • saslaca
    Már ilyen hamar vágjátok a lucernát? Nekünk még mind a 2 darabokba van. :)
  • csx7080
    Felénk még vetik a kukoricát.
  • csonkesz
    Hali!

Szerdán kukoricát vetettem, ma meg gyűrűshengereztem.
  • Scamp
    És hétfőn kedden jöhet az eső :D
  • Scamp
    Kuki elvetve, a hétvége pihi, mert ballagás van. Aztán vasárnap este már lucerna kaszálás
  • saslaca
    Jelenleg mi kukoricát vetünk, hétvégén majd permetezünk, kombinátorozunk(kukorica elé), és még van egy kis műtrágya amit ki kéne szórni. Természetesen a javítás sem maradhat ki az élvezetek közül.
  • JD4650
    kukorica elvetve, menni kell permetezni
  • El Ray
    hali mindenki!
    mi folyik a határban mindenkinél? eléggé lelohadt a lelkesedés itt mostanában...
  • saslaca
    Komám ezt rendesen megszívtad. Ha nem látnád a topik HG-ja moderátor....
  • saslaca
    Igen nálunk is így van. Ha menni kell akkor menni kell. Csak akkor javítunk ha szétesik. Mer dologidőben nem lehet javítani csak ha feltétlen szükséges.Mellesleg a 80-asunkon is lyukas a hűtő. Tavaly ősz óta:) Csak ugye akkor öntöztük bele a vizet. Télen nem kellett használni ezért nem volt benne se víz se fagyálló.(bár fagyállót nem illik lyukas hűtőbe önteni) Szerintem az első esős napon kap egy új hűtőt. Vagy legalább is jót.
  • Scamp
    Nézd a jó oldalát, nem unatkozol mellette :):D
    Különben mi is így vagyunk vele, hogy itt ott folyik az olaj mint állat, akkor megcsináljuk és elkezd folyni máshol, meg valami más megy tönkre. Most pl a vízszivattyú kicsit ereszti a vizet, de ha menni kell akkor menni kell... majd kap másikat, ha lesz idő pihenni, meg egy új hűtőt is addig meg öntögetjük bele a vizet. Ha meg megnyekken akkor még mindig ott állunk hogy eső előtt el lett vetve a kukorica és lehet többet nyerünk azzal mint amennyibe a szerelés kerül :D Nem biztos hogy követendő példa, de ez megy.... meg a bárányfelhők :D
  • saslaca
    Tegnap és ma teszteltem a táltost:D Kombiztam vele kb 10 Ha-t. Tegnap el se indultam máris javítani kellett. Dőlt az olaj a hidraulika vezérlőtől.
    Ma felfedeztem rajta egy csövet. Kartergáz cső... Van neki rendesen. Folyik az olaj a kormányszivattyútól és a szelepfedéltől. Holnapra meg lesz a meló.
  • tellerlacika
    én is ezen az állásponton voltam. amit kinéztem traktor jó állapotút viszonylag olcsón a pont az ország másik felén volt. És nem is 1 volt ilyen. Aztán én is osztottam-szoroztam azt a végén vettem egyet 80kmre azt elhoztam lábon.
  • pickány
    attól függ mi érdekel !!!! gépbemutató ebben az évben már nem volt de ami eddig volt az mind van most is nézd meg a honlapjukat rajta van program minden. én ma voltam, az elmult évekhez képest nem változott semmi szerintem de attol jo volt :D
  • csx7080
    Szeretném megkérdezni hogy volt valaki az Alföldi Állattenyésztési napokon,megéri elmenni?
  • saslaca
    Ezekben mind igazad van. Csak tudod az sem mind1 hogy milyen messze van. ezt például a falu másik végéből hoztam. mert láttam jó 80-ast 750-ért is csak az majdnem 300km-re volt. És ha kamiont fogadtunk volna az sem lett volna olcsóbb. Ezen még vitatkozhatnánk ítéletnapig de előbbre nem jutnánk. Inkább hétvégén ha minden jól megy hadrendbe állítom, és levegyszerezem a gabonákat.
  • tellerlacika
    De ne csak azt nézd, hogy milyen munkát végzett a traktor. Az Mtz motorok nagyonnagy többsége átlag 3000-4000 üö. között bemondják az unalmast.
    Mi például tavaly tavasszal csináltuk az egyik Mtz-t teljes motorgenerállal mert kilyukadtak a hengerben a perselyek és lement a víz a karterba. Vadonatúj hengerfejjel új porlasztócsúcsokkal, új dugókkal, gyűrűkkel perselyekkel és hajtókarcsapágyakkal együtt volt az egész 95 ezer. A műszaki most nemtudom mennyi lehet, a másik traktort sem láttam amit mondtál, de lehet, hogy olcsóbban kijöttél volna vele. Meg egy Mtz javításához azért nem kell nagy szakértelem. Kb. 50 éve ugyanazon az alapokon fekszik. De ha jobban körülnéztél volna akkor 80ast is kaptál volna ennyi pénzért ami jó. Bár lehet nem ilyen fiatal, de ha rendesen kar van tartva, vagy épp felújítva még nagyon sokáig jó szolgálatot tesz egy gazdaságban.
  • ibaxxx
    szuper, köszönöm szépen a megnyugtató választ.
  • eugabesz
    Mivel még nem indult csírázásnak,semmi baja nem történt..csak újra lett "hengerelve"
  • ibaxxx
    Hello

A következő dologgal kapcsolatban kérdeznék: hétvégén a kis kertemben füvet telepítettem, vagyis megmozgattam a talajt, gereblyével porhanyóssá alakítottam, majd elvetettem a fümagot, amennyire tudtam, egy hengeres tárgygyal lehengereltem. Éjszaka esett az eső, jól megázott. 2 nappal később viszont munkások a házunk körüli egyéb munkálatok során össsze-vissza járkáltak rajta, mert elfelejtettem közölni velük, hogy a talaj frissen füvesített.
    Az lenne a kérdésem, hogy az említett "lábnyomoknál" érdemes e újra feldolgoznom a talajt, füvesíteni, gereblyézni, vagy bízhatok benne, hogy nem okoztak "maradandó" kárt? Esetleg elegendő csak gereblyével kiegyenlíteni a talajt, bízva benne, hogy csupán lejjebb nyomódtak a fümagok? Mit javasoltok, mit tegyek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
    D. Csaba
  • saslaca
    Lehet hogy egy kicsit sok volt érte de azért ezt vettük mert ezt nem kell komolyabban javítani. Lett volna ott 600.000-ért is de azon nem volt műszaki, hengerfejes volt forralta a vizet és nem is volt valami szép. Szerintem ennek az ára tükrözi az állapotát. Láttam 80-ast 1,5 millióért is.Meg 82-es 2.000.000-ért de azok nagyon fiatalok és jók voltak. És ez nem volt tsz-es. 1 gazdája volt idáig és nem végzett talaj munkát. csak kaszált, permetezett...stb.
  • norbre
    köszi
  • eugabesz
    Kezdetnek olvass kicsit.
  • norbre
    egyébként ez az ami még nagyon érdekel.. menyire kivitelezhető ez? szívesen tanulnék erről bővebben is :)
  • tellerlacika

Ő volt az. Ja és 1994-es de ha a használt oldalakra mész ott is ilyen árak vannak. Igaz én láttam 550-est 1 millért is. Azoknak még nagyobb áruk van mint a 80-asoknak. viszont most átlagba igen magas árak vannak.
  • tellerlacika
    Szerintem sok volt érte. Nálunk most, hogy feloszlott a T.SZ. Az én használatomban lévő 80-as Mtz-t 1 millesért Adták el. 1 hibája volt csak, hogy Kilyukadt valahol az ősszel a Hidraulika munkahenger, azt kellett volna megnézni. Ja és 300 üö-s motor volt benne az üzemórája meg 2700 valamennyit mutatott
  • eugabesz
    Én öko-gazdaságban dolgozom,úgy hogy...ehhez inkább nem szólok többet.
  • norbre
    sziasztok..

véletlenül találtam rá erre a topikra és szinte semennyire nem vagyok képben a mai mezőgazdasági szokásokkal, nem vagyok se hozzáértő sem szakértő sem mezőgazdász, egyenlőre még kiskertem sincs :)
    az érdekelne hogy a nagy mezőgazdaságban, hogyan néz ki például a vegyszerhasználat manapság? mennyire és mire károsak, lebomlanak, nem bomlanak le? mennyire mérgezzük a környezetünket és magunkat? illetve akik használják ezeket a szereket mennyire vannak tisztában azok hatásaival?

remélem nem értitek félre a kérdés irányát, nem támadó szándékkal kérdezem ;)
  • eugabesz
    Van.Ugyanis a bérlő követelheti a ráfordításának,a terület feljavításának bizonyos százalékát,még ha semmit sem javított a területen,akkor is,mert nagy általánosságba a tulaj nem pereskedik,ugyanis neki kell szakértővel bizonyítani,hogy bizony komám ezen a területen te nem trágyáztál,talajavítóztál stb.
    A hangsúly a kérheti-n van.
    Emelett a területről a visszakérés (írásos) bejelentése után 6 hónappal köteles levonulni.
    De ha mindenki belemegy és csak a tiéd mérik,az nagy szívás,mert minden járulékos költséget egyedül vállalsz.
    Más következménye nincs.
  • kispalko
    Hát azért szeretnék nagymutaromék mert nagyon kevés bérleti díjat kapnak érte és álltalába nem pontosan fizetnek.
  • kispalko
    Hát akkor szerintem nem lesz beőle semmi sem. Még egy kérdés ha bele mennek a tulajdonosok akkor már csak a kiméretés és a szerződés felpontást kell meg csinálni? Vagy van még egyébb macera is vele? Kösz a választ
  • eugabesz
    Osztatlan közös tulajdonból egy tulajdonos csakis akkor méretheti ki a saját tulajdonát,ha az érintett táblában minden tulajdonos írásban beleegyezett.Úgy hogy gatyát felkötni.
    Ha egyedül méreted,a tiéd a kiszállási díj,regisztrálási díj ect.tehát nagyon nem, éri meg,még milliókkal rendelkező ilyen földtulajok sem nagyon szívesen fognak hozzá,mert nagyon macerás.
  • kispalko
    Azt szeretném kérdezni hogy nagymuteroméknak van össztatlan közös földterületen kb 9 ha földjük ami bérbe van adva, ezt kiszeretnék venni és ki is kell méretni. Ezzel arra akkarok rátérni hogy mennyibe kerül a földkimérés és hogy zajlik egy szerződés felbontás. Kösz a válaszokat.
  • saslaca
    Úgylátom hogy 80-as:)
  • JD4650
  • saslaca
    Itt egy kép egy 80-asról. Ezen remekül látható hogy a kompresszor a motoron van fent és nem a váltón.

U.I.: boldog szülinapot!
  • JD4650
    hát én nem tudom megkülönböztetni a 80-ast és az 550est, de a kompresszor az eredeti helyen van gyárilag, szóval sztem 80as

a kék cső az a légtartályba megybe vagy 1 panel és azzal lehet irányítani, mert a permetezőnek levegő kell hogy lebiztosítsa a keretet és dönthető is a keret hogy hegyoldalon is lehessen vele menni, de azt nem használjuk

Köszönöm eugabesz:D