24942
  • pickány
    ki hogy áll a kaszálással ?? mert hogy még egy hétig nem lehet kaszálni az is biztos és aki lekaszálta 2 hete a lucernát az most fekete rendeket forgatnak fel!!!

mi még csak most raktuk össze a kaszát de már csak jó idő kéne de a rossz hogy amit eddig láttam lucernát az mind feküdt a földön !! a miénk is persze :S:S:S
  • saslaca
    Itt épp most volt egy röpke, de igen erőteljes zápor. Nyomokban jég is kísérte,de minimális menyiségben.
  • SHADOWEYES7
  • SHADOWEYES7
  • Scamp
    Most beszéltem faterral, otthon Orosházán 30-35 milli leesett meg itt ott dió nagyságú jég, a város felőlünk lévő oldalán nem volt, meg csak egy-két földünket érte állítólag.
  • pickány
    nálunk a lucerna 99% a fekszik a földön és még kell egy hét napsütés hogy rá lehessen menni a földre ugy hogy ne tapossam ki a lucernát :S:S:S:S és még esőt mond erre se volt jég !!!!
  • SHADOWEYES7
    Jég kinél esett?
  • SHADOWEYES7
  • SHADOWEYES7
  • saslaca
    Erre istennek hála még nem volt jég. Viszont az eső esik. Úgy terveztem hogy holnap megyek kaszálni, de ha most levágom a lucernát az megrohad.
  • pickány
    mindegy csak adjon minél többet !!!
  • Scamp
    Főleg ezek után, otthon esik a jég, az árpa így is kicsit eldőlt, mostmár tuti hogy csak lépésben aratunk majd. Amúgy ha mást nem akkor 1-be variátor nélkül nagyon szépen meg eszegeti. :)
  • saslaca
    Kíváncsi leszek mit szól hozzá majd a kombájn. Szerintem idén is egy 516-os foga nekünk vágni. Nem hiszem hogy elkészül az 512-es.
  • Scamp
    Nekünk is az árpák hányják a kalász. Nekünk van egy 2 hektáros darab amiben az árpa a mellkasomig ér. Szintén 185 vagyok :)
  • saslaca
    Itt már szinte minden gabona kidobta a kalászt. Nagy meglepetésemre szolgált, hogy találkoztam kb. 5Ha olyan rozzsal ami nálam 10-15 cm-vel nagyobb (én 185cm vagyok).
  • csx7080
    Felénk már elkezdte nyomni a kalászát az árpa.
  • SHADOWEYES7
  • gibic
    UMM - 2010.05.09.
  • pickány
    ez pontosan igy van !!!!!!!! :D

papir meg tapasztalat első helyen aztán tapasztalat és csak aztán a papiros és 0 tapasztalat

papiros és 0 tapasztalat egyenlő egy mg suliba elvégzett valami persze ha e melleett már 10 éve csinálod otthon is és nem kezdő vagy akkor sorolhato előre :P ez természetes!!!

én is a papir nélkülis tapasztalatos vagyok de én nem akarok elmenni máshova dolgozni hanem az otthonit kiépiteni nagyon faszára !!!
  • saslaca
    Ilyen helyen kell a mezőgazdásznak kikapcsolódni:
    Videó!
  • Scamp
    Értem én, persze ez is egy jó lépés lenne a munkáltató részéről, de ha neked kellene válogatni az alkalmazottak közt, akkor először Te is megpróbálnál előbb olyat találni, akinek van papírja és tudja is kezelni a gépet biztonsággal és utána jöhetne az, akinek nincs papírja ugyan, de minden bizonnyal fennakadás nélkül meg tudná szerezni, ellenben azt az embert addig sem alkalmazhatná amíg nincs papírja.
    Tudom mi bántja a csőrödet és megértem, de kicsit a munkáltató szemével is nézve a dolgokat, logikusan gondolkozik. Különben én is küzdök ezzel, mert kell a diploma meg kell a tapasztalat mindenhova és mivel diplomám még nincs így nem alkalmaznak.
  • eugabesz
    Jah,azért is szép összeget fizethet,hogy a "papíros" emberkéjének fogalma sincs a gépről és tönkreteszi a gépét,a jobbik esetben.Rosszabbikban a végzendő munka tárgyát is.
    Akkor elgondolkodhat rajta,hogy melyik lett volna jobb megoldás,kifizetni az esetleges büntit,vagy az éppen okozott kárt,vagy kimaradást lenyelni.
    Gondolkodóba ejtheti az is,hogy állandó figyelmet,idegeskedést hozhat a hozzá nem értés a papíros emberemmel,vagy nyugisan csinálhatom a munkám,mert tudom,hogy egy szakértőt ültettem a gépemre.
    Annyit tehet estleg,hogy utánna néz egy képzési támogatásnak és elküldi az emberét egy tanfolyamra,amit munka közben is el tud végezni,s így egy remek,megbízható szakemberre tesz szert.
    Jah,hogy ez már befektetés??Láttam már rá példát,de sajna ez a gondolkodás mód a ritkább.
  • Scamp
    Szerintem szíve szerint felvett volna, de ha őt nem is érdekelte volna a papír, akkor is később kaphat ellenőröket, akiket aztán tényleg csak a papír érdekel. És ha valaki olyan gépen ül amire nincs papírja akkor a munkaadó fizethet szép összegeket.
  • eugabesz
    Az a baj,hogy ellenpélda is van.Egy helyre azért nem vettek fel,mert nem volt nehéz-gépkezelőim.
    Az nem érdekelte,hogy amúgy a kisujjamban van a JCB,csak a papír...aztán később belegondoltam,talán jobb is volt így...
  • saslaca
    Én arra gondoltam hogy megmutatnám a tudásom. Mint tudjuk a papírokkal nem sokra megyünk.
  • eugabesz
    Attól is függ,hogyan tudod bizonyítani...megmutatod a tudásod,vagy hivatkozol valaki/valamire.
    Az előbbi tuti siker,persze ha tényleg értesz is hozzá...
  • saslaca
    Nekem is lenne kérdésem. Mi számít gyakorlatnak? Mert világos, ha átmész egy másik munkahelyre és előtte 10 évig dolgoztál egy mg cégnél az ugye gyakorlat. De tegyük fel, nem dolgoztál még mg-s cégnél viszont, van a hátad mögött kb 10 év tapasztalat, és azt bizonyítani is tudod, az egy cégnél gyakorlatnak számít?
  • ZTM
    Nem sajnos:(

• Scamp
    Nem tudod véletlen, hogy ennek mennyi a költségtérítéses része? Mennyit kell fizetni félévenként?
  • ZTM
    De jóformán akármilyen suli a 0-val egyenlő, mert ismerősöm most is ezen a szakon van, géprajzokat készítenek az MTZ-ket szerelik agyba főbe mert mindig gixeres meg persze gyakorlaton tanítják őket szántani vetni stb... Tehát a diákok végzik a munkákat szval alap gyakorlatot és egy kis tapasztalatot biztos szereznek már akit érdekel mert sokan csak azért vannak ott mert máshova nem vették fel őket és még nincsenek 18 évesek:/
    Remélem lesz a haveromnak is meg nekem is munkám én már annak is örülök ha a minimálbérrel kezdem az első pár évet csak traktorozhassak:D
  • pickány
    amugy a papirtol nem sok minden függ mert az itthoni cégeknél a gyakorlatot nézik ami egy ilyen suli elvégzésével egyenlő majdnem a 0 val

a külföldi cégeknél ezt még jobban nézik plussz nyelvtudás

szoval kezdheti a ranglétrát alulrol minimum fizetéssel szoval nem egy álom munkahelyről kell álmodozni meg hogy havi több százezret fog keresni

szoval a kérdésre a válasz hogy igen felveszik de mondjuk kezdésnek egy mtz 50 es re aztán majd meglátjuk mit tud :P

szerintem
  • apiii
    Én még úgy tanultam, hogy 3500kg-ot meg nem haladó pótkocsit húzhatsz.(valami ilyesmi volt, persze már régen tanították) Egyáltalán van még piros rendszám?
  • apiii
    Az én véleményem az, ha ezt a sulit lerakja, és előtte nem volt gépészeti gyakorlata, akkor kicsit nehezen boldogul a gépekkel. Gyakorlatot meg lehet szerezni, de ehhez idő kell. Szüksége van még egy zöld könyvre is, hogy munkát vállalhasson. Ezt ki lehet váltani, x összeg. Ha szerencséje van, alkalmazzák traktorosként, vagy műhelyesként.
  • eugabesz
    Nehéz kérdés,mármint arról a részről,hogy felveszik-e?
    A végzettsége alapján biztos.De hogy rátermettség,tapasztalat alapján ...na ez ebben a nehéz.
    Saját tapasztalatom (kb.30 év),hogy nem..csakis ha ismerőse van,vagy csak nagyon "kemény" helyre,amit nem igazán vállal más.
  • ZTM
    Na csak született még egy kérdés, mely engem is foglalkoztat, az előző kérdésre köszönöm a (kielégítő)válaszokat.
    Tehát egy közeli haverom 1 vagy 2 éve érettségizett informatikából, sajnos így ebben a formában nem tudott elhelyezkedni, azt hiszem a falu hivatalánál dolgozott(egyéb végzettség nélkül erre kényszerült) füvet nyírt stb.
    Szval nagyon érdeklődik a mezőgazdaság iránt, viszont egy dolgot kérdezett melyre sajnos a választ nem tudom és akiket megkérdeztem azok se tudták.Az iskola amibe én is járok és errefelé egyedül itt van mezőgazdasági képzés, szakképesítésben van egy Növénytermesztó gépésznek nevezett ág melyről legtöbbet
    ITT lehet olvasni.
    Információként ezt adta meg az iskola:
    " A tanulók a képzés során olyan műszaki alapismeretekre tesznek szert, amelyre építve képesek lesznek a mezőgazdasági termesztéstechnikához alkalmazott erő- és munkagépek, gépészeti berendezések beállítási munkáinak elvégzésére.

Szakmai elméleti és gyakorlati ismereteik képessé teszik az önálló vállalkozási tevékenység folytatására is.

A képzés szerves része MGV jogosítvány megszerzésére való felkészítés, amely hatósági vizsgával végződik és megléte előfeltétele a szakképesítő vizsgára jelentkezésnek.

A jelentkezés feltétele:
    alapfokú iskolai végzettség
    mezőgazdasági vontatóvezetői vizsgához szükséges egészségügyi alkalmasság"

Tehát a kérdés az hogy így ezzel a szakmával akár nagy külföldi cég avagy belföldi vagy akár kisebb termelőkről van szó el mehet-e dolgozni mint traktoros egyáltalán fel veszik-e?Én is hasonló utat járok majd be csak én nem dolgozok hivatalnál hanem egyből szakmára megyek érettségi után...
    Érdekes módon senki nem tudott még erre választ adni:/
    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!!!!

• saslaca
    Igen én is így tudom. És ha jól tudom M kategóriával lehet vezetni lassú járművet függesztett munkaeszközökkel. Én így csinálom:)
  • pickány
    ha most rakod le akkor gyorsan kérdezd meg az oktatódat én már megkérdeztem !!!és piros rendszám = lassujármu és amikor megkapod a jogsit utána nézel és meglátod hogy piros rendszámmal pirosrendszámos potkocsit huzhatsz szo szerint ugy van benne hogy B vel huzhatsz lassujármű és potkocsija tehát akár mekkorát huzhatsz csak piros legyen !! én igy tudom :P:P:P és csinálom is :P:P hehe
  • ZTM
    Egy kérdést idézek a tapasztalt topiktársakhoz:
    Tehát, hamarosan megszerzem a B kategóriás jogosítványt, azzal nem vagyok tisztában hogy ezzel(azt tudom hogy traktort eszközével lehet vezetni) milyen pótkocsit vontathatok a traktorral?Ezt sajnos senki nem mondta el, és jó lenne tudni hogy be kell-e majd ruházni később másik jogosítványra is ahhoz hogy elmehessek majd szakképzés után dolgozni?
    A válaszokat előre is köszönöm!
  • gibic
    UMM - 2010.05.02
  • ZTM
    A jó munkásemberek az erős permettel kiégették a búzánk nagy részét(én személy szerint nem láttam milyen súlyos), talpra fog még állni szerintetek?