<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Felénk már elkezdte nyomni a kalászát az árpa.
SHADOWEYES7

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

pickány
ez pontosan igy van !!!!!!!! :D

papir meg tapasztalat elsõ helyen aztán tapasztalat és csak aztán a papiros és 0 tapasztalat

papiros és 0 tapasztalat egyenlõ egy mg suliba elvégzett valami persze ha e melleett már 10 éve csinálod otthon is és nem kezdõ vagy akkor sorolhato elõre :P ez természetes!!!

én is a papir nélkülis tapasztalatos vagyok de én nem akarok elmenni máshova dolgozni hanem az otthonit kiépiteni nagyon faszára !!!

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

saslaca
Ilyen helyen kell a mezõgazdásznak kikapcsolódni:
Videó!

Értem én, persze ez is egy jó lépés lenne a munkáltató részérõl, de ha neked kellene válogatni az alkalmazottak közt, akkor elõször Te is megpróbálnál elõbb olyat találni, akinek van papírja és tudja is kezelni a gépet biztonsággal és utána jöhetne az, akinek nincs papírja ugyan, de minden bizonnyal fennakadás nélkül meg tudná szerezni, ellenben azt az embert addig sem alkalmazhatná amíg nincs papírja.
Tudom mi bántja a csõrödet és megértem, de kicsit a munkáltató szemével is nézve a dolgokat, logikusan gondolkozik. Különben én is küzdök ezzel, mert kell a diploma meg kell a tapasztalat mindenhova és mivel diplomám még nincs így nem alkalmaznak.

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Jah,azért is szép összeget fizethet,hogy a "papíros" emberkéjének fogalma sincs a géprõl és tönkreteszi a gépét,a jobbik esetben.Rosszabbikban a végzendõ munka tárgyát is.
Akkor elgondolkodhat rajta,hogy melyik lett volna jobb megoldás,kifizetni az esetleges büntit,vagy az éppen okozott kárt,vagy kimaradást lenyelni.
Gondolkodóba ejtheti az is,hogy állandó figyelmet,idegeskedést hozhat a hozzá nem értés a papíros emberemmel,vagy nyugisan csinálhatom a munkám,mert tudom,hogy egy szakértõt ültettem a gépemre.
Annyit tehet estleg,hogy utánna néz egy képzési támogatásnak és elküldi az emberét egy tanfolyamra,amit munka közben is el tud végezni,s így egy remek,megbízható szakemberre tesz szert.
Jah,hogy ez már befektetés??Láttam már rá példát,de sajna ez a gondolkodás mód a ritkább.

[IRAM] leader

Szerintem szíve szerint felvett volna, de ha õt nem is érdekelte volna a papír, akkor is késõbb kaphat ellenõröket, akiket aztán tényleg csak a papír érdekel. És ha valaki olyan gépen ül amire nincs papírja akkor a munkaadó fizethet szép összegeket.

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Az a baj,hogy ellenpélda is van.Egy helyre azért nem vettek fel,mert nem volt nehéz-gépkezelõim.
Az nem érdekelte,hogy amúgy a kisujjamban van a JCB,csak a papír...aztán késõbb belegondoltam,talán jobb is volt így...<#nemtudom>

[IRAM] leader

saslaca
Én arra gondoltam hogy megmutatnám a tudásom. Mint tudjuk a papírokkal nem sokra megyünk.

Attól is függ,hogyan tudod bizonyítani...megmutatod a tudásod,vagy hivatkozol valaki/valamire.
Az elõbbi tuti siker,persze ha tényleg értesz is hozzá...<#nyes>

[IRAM] leader

saslaca
Nekem is lenne kérdésem. Mi számít gyakorlatnak? Mert világos, ha átmész egy másik munkahelyre és elõtte 10 évig dolgoztál egy mg cégnél az ugye gyakorlat. De tegyük fel, nem dolgoztál még mg-s cégnél viszont, van a hátad mögött kb 10 év tapasztalat, és azt bizonyítani is tudod, az egy cégnél gyakorlatnak számít?

ZTM
Nem sajnos:(

Nem tudod véletlen, hogy ennek mennyi a költségtérítéses része? Mennyit kell fizetni félévenként?

ZTM
De jóformán akármilyen suli a 0-val egyenlõ, mert ismerõsöm most is ezen a szakon van, géprajzokat készítenek az MTZ-ket szerelik agyba fõbe mert mindig gixeres meg persze gyakorlaton tanítják õket szántani vetni stb... Tehát a diákok végzik a munkákat szval alap gyakorlatot és egy kis tapasztalatot biztos szereznek már akit érdekel mert sokan csak azért vannak ott mert máshova nem vették fel õket és még nincsenek 18 évesek:/
Remélem lesz a haveromnak is meg nekem is munkám én már annak is örülök ha a minimálbérrel kezdem az elsõ pár évet csak traktorozhassak:D

pickány
amugy a papirtol nem sok minden függ mert az itthoni cégeknél a gyakorlatot nézik ami egy ilyen suli elvégzésével egyenlõ majdnem a 0 val

a külföldi cégeknél ezt még jobban nézik plussz nyelvtudás

szoval kezdheti a ranglétrát alulrol minimum fizetéssel szoval nem egy álom munkahelyrõl kell álmodozni meg hogy havi több százezret fog keresni

szoval a kérdésre a válasz hogy igen felveszik de mondjuk kezdésnek egy mtz 50 es re aztán majd meglátjuk mit tud :P

szerintem

Én még úgy tanultam, hogy 3500kg-ot meg nem haladó pótkocsit húzhatsz.(valami ilyesmi volt, persze már régen tanították) Egyáltalán van még piros rendszám?

Az én véleményem az, ha ezt a sulit lerakja, és elõtte nem volt gépészeti gyakorlata, akkor kicsit nehezen boldogul a gépekkel. Gyakorlatot meg lehet szerezni, de ehhez idõ kell. Szüksége van még egy zöld könyvre is, hogy munkát vállalhasson. Ezt ki lehet váltani, x összeg. Ha szerencséje van, alkalmazzák traktorosként, vagy mûhelyesként.

Nehéz kérdés,mármint arról a részrõl,hogy felveszik-e?
A végzettsége alapján biztos.De hogy rátermettség,tapasztalat alapján ...na ez ebben a nehéz.
Saját tapasztalatom (kb.30 év),hogy nem..csakis ha ismerõse van,vagy csak nagyon "kemény" helyre,amit nem igazán vállal más.

[IRAM] leader

ZTM
Na csak született még egy kérdés, mely engem is foglalkoztat, az elõzõ kérdésre köszönöm a (kielégítõ)válaszokat.
Tehát egy közeli haverom 1 vagy 2 éve érettségizett informatikából, sajnos így ebben a formában nem tudott elhelyezkedni, azt hiszem a falu hivatalánál dolgozott(egyéb végzettség nélkül erre kényszerült) füvet nyírt stb.
Szval nagyon érdeklõdik a mezõgazdaság iránt, viszont egy dolgot kérdezett melyre sajnos a választ nem tudom és akiket megkérdeztem azok se tudták.Az iskola amibe én is járok és errefelé egyedül itt van mezõgazdasági képzés, szakképesítésben van egy Növénytermesztó gépésznek nevezett ág melyrõl legtöbbet
ITT lehet olvasni.
Információként ezt adta meg az iskola:
" A tanulók a képzés során olyan mûszaki alapismeretekre tesznek szert, amelyre építve képesek lesznek a mezõgazdasági termesztéstechnikához alkalmazott erõ- és munkagépek, gépészeti berendezések beállítási munkáinak elvégzésére.

Szakmai elméleti és gyakorlati ismereteik képessé teszik az önálló vállalkozási tevékenység folytatására is.

A képzés szerves része MGV jogosítvány megszerzésére való felkészítés, amely hatósági vizsgával végzõdik és megléte elõfeltétele a szakképesítõ vizsgára jelentkezésnek.

A jelentkezés feltétele:
alapfokú iskolai végzettség
mezõgazdasági vontatóvezetõi vizsgához szükséges egészségügyi alkalmasság"

Tehát a kérdés az hogy így ezzel a szakmával akár nagy külföldi cég avagy belföldi vagy akár kisebb termelõkrõl van szó el mehet-e dolgozni mint traktoros egyáltalán fel veszik-e?Én is hasonló utat járok majd be csak én nem dolgozok hivatalnál hanem egybõl szakmára megyek érettségi után...
Érdekes módon senki nem tudott még erre választ adni:/
Nagyon szépen köszönöm elõre is a válaszokat!!!!

saslaca
Igen én is így tudom. És ha jól tudom M kategóriával lehet vezetni lassú jármûvet függesztett munkaeszközökkel. Én így csinálom:)

pickány
ha most rakod le akkor gyorsan kérdezd meg az oktatódat én már megkérdeztem !!!és piros rendszám = lassujármu és amikor megkapod a jogsit utána nézel és meglátod hogy piros rendszámmal pirosrendszámos potkocsit huzhatsz szo szerint ugy van benne hogy B vel huzhatsz lassujármû és potkocsija tehát akár mekkorát huzhatsz csak piros legyen !! én igy tudom :P:P:P és csinálom is :P:P hehe

ZTM
Egy kérdést idézek a tapasztalt topiktársakhoz:
Tehát, hamarosan megszerzem a B kategóriás jogosítványt, azzal nem vagyok tisztában hogy ezzel(azt tudom hogy traktort eszközével lehet vezetni) milyen pótkocsit vontathatok a traktorral?Ezt sajnos senki nem mondta el, és jó lenne tudni hogy be kell-e majd ruházni késõbb másik jogosítványra is ahhoz hogy elmehessek majd szakképzés után dolgozni?
A válaszokat elõre is köszönöm!

ZTM
A jó munkásemberek az erõs permettel kiégették a búzánk nagy részét(én személy szerint nem láttam milyen súlyos), talpra fog még állni szerintetek?

saslaca
"Nekünk még mind a 2 darabokba van." kihagytam egy szót:S Helyesen: Nekünk még mind a 2 kasza darabokba van.

Jaja, gyönyörû lett a lucerna :)
Voltam ma délután kint körülnézni, kalászol az árpa az egyik táblában, egy másikban még nem, de gyomirtózás óta a duplájára nõtt. Hatalmas derékig érõ árpa, ha jön a jó idõ akkor júniusban megint csak végzünk az árpával :)

norbre
üdv.. a múltkor kérdeztem itt a fórumon a véleményeteket a vegyszerek használatáról a mai mezõgazdaságban..
ma olvastam egy cikket amely részben érinti ezt a kérdést is:

A méhek tömeges pusztulása, amely világszerte komoly fenyegetést jelent a méhek által beporzott növényekre is..

mit gondoltok errõl?

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

saslaca
Már ilyen hamar vágjátok a lucernát? Nekünk még mind a 2 darabokba van. :)

Felénk még vetik a kukoricát.
Hali!

Szerdán kukoricát vetettem, ma meg gyûrûshengereztem.

És hétfõn kedden jöhet az esõ :D

Kuki elvetve, a hétvége pihi, mert ballagás van. Aztán vasárnap este már lucerna kaszálás <#vigyor4>

saslaca
Jelenleg mi kukoricát vetünk, hétvégén majd permetezünk, kombinátorozunk(kukorica elé), és még van egy kis mûtrágya amit ki kéne szórni. Természetesen a javítás sem maradhat ki az élvezetek közül. <#wink>

kukorica elvetve, menni kell permetezni

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

hali mindenki!
mi folyik a határban mindenkinél? eléggé lelohadt a lelkesedés itt mostanában...
saslaca
Komám ezt rendesen megszívtad. Ha nem látnád a topik HG-ja moderátor....<#ejnye1>

saslaca
Igen nálunk is így van. Ha menni kell akkor menni kell. Csak akkor javítunk ha szétesik. Mer dologidõben nem lehet javítani csak ha feltétlen szükséges.Mellesleg a 80-asunkon is lyukas a hûtõ. Tavaly õsz óta:) Csak ugye akkor öntöztük bele a vizet. Télen nem kellett használni ezért nem volt benne se víz se fagyálló.(bár fagyállót nem illik lyukas hûtõbe önteni) Szerintem az elsõ esõs napon kap egy új hûtõt. Vagy legalább is jót.

Nézd a jó oldalát, nem unatkozol mellette :):D
Különben mi is így vagyunk vele, hogy itt ott folyik az olaj mint állat, akkor megcsináljuk és elkezd folyni máshol, meg valami más megy tönkre. Most pl a vízszivattyú kicsit ereszti a vizet, de ha menni kell akkor menni kell... majd kap másikat, ha lesz idõ pihenni, meg egy új hûtõt is addig meg öntögetjük bele a vizet. Ha meg megnyekken akkor még mindig ott állunk hogy esõ elõtt el lett vetve a kukorica és lehet többet nyerünk azzal mint amennyibe a szerelés kerül :D Nem biztos hogy követendõ példa, de ez megy.... meg a bárányfelhõk :D

saslaca
Tegnap és ma teszteltem a táltost:D Kombiztam vele kb 10 Ha-t. Tegnap el se indultam máris javítani kellett. Dõlt az olaj a hidraulika vezérlõtõl.
Ma felfedeztem rajta egy csövet. Kartergáz csõ... Van neki rendesen. Folyik az olaj a kormányszivattyútól és a szelepfedéltõl. Holnapra meg lesz a meló.

tellerlacika
én is ezen az állásponton voltam. amit kinéztem traktor jó állapotút viszonylag olcsón a pont az ország másik felén volt. És nem is 1 volt ilyen. Aztán én is osztottam-szoroztam azt a végén vettem egyet 80kmre azt elhoztam lábon.

H-Dunaföldvár

pickány
attól függ mi érdekel !!!! gépbemutató ebben az évben már nem volt de ami eddig volt az mind van most is nézd meg a honlapjukat rajta van program minden. én ma voltam, az elmult évekhez képest nem változott semmi szerintem de attol jo volt :D

Szeretném megkérdezni hogy volt valaki az Alföldi Állattenyésztési napokon,megéri elmenni?
saslaca
Ezekben mind igazad van. Csak tudod az sem mind1 hogy milyen messze van. ezt például a falu másik végébõl hoztam. mert láttam jó 80-ast 750-ért is csak az majdnem 300km-re volt. És ha kamiont fogadtunk volna az sem lett volna olcsóbb. Ezen még vitatkozhatnánk ítéletnapig de elõbbre nem jutnánk. Inkább hétvégén ha minden jól megy hadrendbe állítom, és levegyszerezem a gabonákat.

tellerlacika
De ne csak azt nézd, hogy milyen munkát végzett a traktor. Az Mtz motorok nagyonnagy többsége átlag 3000-4000 üö. között bemondják az unalmast.
Mi például tavaly tavasszal csináltuk az egyik Mtz-t teljes motorgenerállal mert kilyukadtak a hengerben a perselyek és lement a víz a karterba. Vadonatúj hengerfejjel új porlasztócsúcsokkal, új dugókkal, gyûrûkkel perselyekkel és hajtókarcsapágyakkal együtt volt az egész 95 ezer. A mûszaki most nemtudom mennyi lehet, a másik traktort sem láttam amit mondtál, de lehet, hogy olcsóbban kijöttél volna vele. Meg egy Mtz javításához azért nem kell nagy szakértelem. Kb. 50 éve ugyanazon az alapokon fekszik. De ha jobban körülnéztél volna akkor 80ast is kaptál volna ennyi pénzért ami jó. Bár lehet nem ilyen fiatal, de ha rendesen kar van tartva, vagy épp felújítva még nagyon sokáig jó szolgálatot tesz egy gazdaságban.

H-Dunaföldvár

szuper, köszönöm szépen a megnyugtató választ.
Mivel még nem indult csírázásnak,semmi baja nem történt..csak újra lett "hengerelve"

[IRAM] leader

Hello

A következõ dologgal kapcsolatban kérdeznék: hétvégén a kis kertemben füvet telepítettem, vagyis megmozgattam a talajt, gereblyével porhanyóssá alakítottam, majd elvetettem a fümagot, amennyire tudtam, egy hengeres tárgygyal lehengereltem. Éjszaka esett az esõ, jól megázott. 2 nappal késõbb viszont munkások a házunk körüli egyéb munkálatok során össsze-vissza járkáltak rajta, mert elfelejtettem közölni velük, hogy a talaj frissen füvesített.
Az lenne a kérdésem, hogy az említett "lábnyomoknál" érdemes e újra feldolgoznom a talajt, füvesíteni, gereblyézni, vagy bízhatok benne, hogy nem okoztak "maradandó" kárt? Esetleg elegendõ csak gereblyével kiegyenlíteni a talajt, bízva benne, hogy csupán lejjebb nyomódtak a fümagok? Mit javasoltok, mit tegyek?

Válaszotokat elõre is köszönöm!

Üdvözlettel,
D. Csaba
saslaca
Lehet hogy egy kicsit sok volt érte de azért ezt vettük mert ezt nem kell komolyabban javítani. Lett volna ott 600.000-ért is de azon nem volt mûszaki, hengerfejes volt forralta a vizet és nem is volt valami szép. Szerintem ennek az ára tükrözi az állapotát. Láttam 80-ast 1,5 millióért is.Meg 82-es 2.000.000-ért de azok nagyon fiatalok és jók voltak. És ez nem volt tsz-es. 1 gazdája volt idáig és nem végzett talaj munkát. csak kaszált, permetezett...stb.

norbre
köszi

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"