<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
papir meg tapasztalat elsõ helyen aztán tapasztalat és csak aztán a papiros és 0 tapasztalat
papiros és 0 tapasztalat egyenlõ egy mg suliba elvégzett valami persze ha e melleett már 10 éve csinálod otthon is és nem kezdõ vagy akkor sorolhato elõre :P ez természetes!!!
én is a papir nélkülis tapasztalatos vagyok de én nem akarok elmenni máshova dolgozni hanem az otthonit kiépiteni nagyon faszára !!!
Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!
Tudom mi bántja a csõrödet és megértem, de kicsit a munkáltató szemével is nézve a dolgokat, logikusan gondolkozik. Különben én is küzdök ezzel, mert kell a diploma meg kell a tapasztalat mindenhova és mivel diplomám még nincs így nem alkalmaznak.
Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.
Akkor elgondolkodhat rajta,hogy melyik lett volna jobb megoldás,kifizetni az esetleges büntit,vagy az éppen okozott kárt,vagy kimaradást lenyelni.
Gondolkodóba ejtheti az is,hogy állandó figyelmet,idegeskedést hozhat a hozzá nem értés a papíros emberemmel,vagy nyugisan csinálhatom a munkám,mert tudom,hogy egy szakértõt ültettem a gépemre.
Annyit tehet estleg,hogy utánna néz egy képzési támogatásnak és elküldi az emberét egy tanfolyamra,amit munka közben is el tud végezni,s így egy remek,megbízható szakemberre tesz szert.
Jah,hogy ez már befektetés??Láttam már rá példát,de sajna ez a gondolkodás mód a ritkább.
[IRAM] leader
Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.
Az nem érdekelte,hogy amúgy a kisujjamban van a JCB,csak a papír...aztán késõbb belegondoltam,talán jobb is volt így...<#nemtudom>#nemtudom>
[IRAM] leader
Az elõbbi tuti siker,persze ha tényleg értesz is hozzá...<#nyes>#nyes>
[IRAM] leader
Remélem lesz a haveromnak is meg nekem is munkám én már annak is örülök ha a minimálbérrel kezdem az elsõ pár évet csak traktorozhassak:D
a külföldi cégeknél ezt még jobban nézik plussz nyelvtudás
szoval kezdheti a ranglétrát alulrol minimum fizetéssel szoval nem egy álom munkahelyrõl kell álmodozni meg hogy havi több százezret fog keresni
szoval a kérdésre a válasz hogy igen felveszik de mondjuk kezdésnek egy mtz 50 es re aztán majd meglátjuk mit tud :P
szerintem
A végzettsége alapján biztos.De hogy rátermettség,tapasztalat alapján ...na ez ebben a nehéz.
Saját tapasztalatom (kb.30 év),hogy nem..csakis ha ismerõse van,vagy csak nagyon "kemény" helyre,amit nem igazán vállal más.
[IRAM] leader
Tehát egy közeli haverom 1 vagy 2 éve érettségizett informatikából, sajnos így ebben a formában nem tudott elhelyezkedni, azt hiszem a falu hivatalánál dolgozott(egyéb végzettség nélkül erre kényszerült) füvet nyírt stb.
Szval nagyon érdeklõdik a mezõgazdaság iránt, viszont egy dolgot kérdezett melyre sajnos a választ nem tudom és akiket megkérdeztem azok se tudták.Az iskola amibe én is járok és errefelé egyedül itt van mezõgazdasági képzés, szakképesítésben van egy Növénytermesztó gépésznek nevezett ág melyrõl legtöbbet
ITT lehet olvasni.
Információként ezt adta meg az iskola:
" A tanulók a képzés során olyan mûszaki alapismeretekre tesznek szert, amelyre építve képesek lesznek a mezõgazdasági termesztéstechnikához alkalmazott erõ- és munkagépek, gépészeti berendezések beállítási munkáinak elvégzésére.
Szakmai elméleti és gyakorlati ismereteik képessé teszik az önálló vállalkozási tevékenység folytatására is.
A képzés szerves része MGV jogosítvány megszerzésére való felkészítés, amely hatósági vizsgával végzõdik és megléte elõfeltétele a szakképesítõ vizsgára jelentkezésnek.
A jelentkezés feltétele:
alapfokú iskolai végzettség
mezõgazdasági vontatóvezetõi vizsgához szükséges egészségügyi alkalmasság"
Tehát a kérdés az hogy így ezzel a szakmával akár nagy külföldi cég avagy belföldi vagy akár kisebb termelõkrõl van szó el mehet-e dolgozni mint traktoros egyáltalán fel veszik-e?Én is hasonló utat járok majd be csak én nem dolgozok hivatalnál hanem egybõl szakmára megyek érettségi után...
Érdekes módon senki nem tudott még erre választ adni:/
Nagyon szépen köszönöm elõre is a válaszokat!!!!
Tehát, hamarosan megszerzem a B kategóriás jogosítványt, azzal nem vagyok tisztában hogy ezzel(azt tudom hogy traktort eszközével lehet vezetni) milyen pótkocsit vontathatok a traktorral?Ezt sajnos senki nem mondta el, és jó lenne tudni hogy be kell-e majd ruházni késõbb másik jogosítványra is ahhoz hogy elmehessek majd szakképzés után dolgozni?
A válaszokat elõre is köszönöm!
Voltam ma délután kint körülnézni, kalászol az árpa az egyik táblában, egy másikban még nem, de gyomirtózás óta a duplájára nõtt. Hatalmas derékig érõ árpa, ha jön a jó idõ akkor júniusban megint csak végzünk az árpával :)
ma olvastam egy cikket amely részben érinti ezt a kérdést is:
A méhek tömeges pusztulása, amely világszerte komoly fenyegetést jelent a méhek által beporzott növényekre is..
mit gondoltok errõl?
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Szerdán kukoricát vetettem, ma meg gyûrûshengereztem.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
mi folyik a határban mindenkinél? eléggé lelohadt a lelkesedés itt mostanában...
Különben mi is így vagyunk vele, hogy itt ott folyik az olaj mint állat, akkor megcsináljuk és elkezd folyni máshol, meg valami más megy tönkre. Most pl a vízszivattyú kicsit ereszti a vizet, de ha menni kell akkor menni kell... majd kap másikat, ha lesz idõ pihenni, meg egy új hûtõt is addig meg öntögetjük bele a vizet. Ha meg megnyekken akkor még mindig ott állunk hogy esõ elõtt el lett vetve a kukorica és lehet többet nyerünk azzal mint amennyibe a szerelés kerül :D Nem biztos hogy követendõ példa, de ez megy.... meg a bárányfelhõk :D
Ma felfedeztem rajta egy csövet. Kartergáz csõ... Van neki rendesen. Folyik az olaj a kormányszivattyútól és a szelepfedéltõl. Holnapra meg lesz a meló.
H-Dunaföldvár
Mi például tavaly tavasszal csináltuk az egyik Mtz-t teljes motorgenerállal mert kilyukadtak a hengerben a perselyek és lement a víz a karterba. Vadonatúj hengerfejjel új porlasztócsúcsokkal, új dugókkal, gyûrûkkel perselyekkel és hajtókarcsapágyakkal együtt volt az egész 95 ezer. A mûszaki most nemtudom mennyi lehet, a másik traktort sem láttam amit mondtál, de lehet, hogy olcsóbban kijöttél volna vele. Meg egy Mtz javításához azért nem kell nagy szakértelem. Kb. 50 éve ugyanazon az alapokon fekszik. De ha jobban körülnéztél volna akkor 80ast is kaptál volna ennyi pénzért ami jó. Bár lehet nem ilyen fiatal, de ha rendesen kar van tartva, vagy épp felújítva még nagyon sokáig jó szolgálatot tesz egy gazdaságban.
H-Dunaföldvár
[IRAM] leader
A következõ dologgal kapcsolatban kérdeznék: hétvégén a kis kertemben füvet telepítettem, vagyis megmozgattam a talajt, gereblyével porhanyóssá alakítottam, majd elvetettem a fümagot, amennyire tudtam, egy hengeres tárgygyal lehengereltem. Éjszaka esett az esõ, jól megázott. 2 nappal késõbb viszont munkások a házunk körüli egyéb munkálatok során össsze-vissza járkáltak rajta, mert elfelejtettem közölni velük, hogy a talaj frissen füvesített.
Az lenne a kérdésem, hogy az említett "lábnyomoknál" érdemes e újra feldolgoznom a talajt, füvesíteni, gereblyézni, vagy bízhatok benne, hogy nem okoztak "maradandó" kárt? Esetleg elegendõ csak gereblyével kiegyenlíteni a talajt, bízva benne, hogy csupán lejjebb nyomódtak a fümagok? Mit javasoltok, mit tegyek?
Válaszotokat elõre is köszönöm!
Üdvözlettel,
D. Csaba
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"