24946
  • Scamp
    Mekkora az alaptőke?(kicsit zsebben trukálós kérdés, de sok függ tőle) Van-e valami tapasztalatod mezőgazdaság terén?
  • MaxPayne
    Sziasztok, vállalkozni szeretnék, kb a semmiből, szeretnék földet és gépeket, mik a lehetőségek és a kilátások? hogy és mit kell csinálnom?
  • 6milan6
    A kiszakadt X.-es tározó tövében, tőle kb. 50 méterre eddig is termelték az élelmiszer növényeket (búza, kukorica, repce, napraforgó), kicsit odébb lucerna volt rendszeresen. Érdekes eddig senkit nem zavart. A levegő szennyezettségével sem foglalkozott senki , pedig a probléma már nem egy napos. Tény, hogy a földeken még a mai napig nem járt senki, a tűzoltókon kívül, akik az elmosott autókat nézték meg, van-e benn valaki, stb. Egyelőre elképzelni nem tudom, hogy szedik össze ezt a mocskot 1000 Ha-ról, ha Kolontáron és Devecserben csinálják 2 hete, de drasztikus változást nem tapasztaltam. Ráadásul még konkrét elképzelés sincs, mi a teendő, milyen vastagon kell eltávolítani a talajt, utána mi a helyreállítás menete. Remélem nem az lesz, hogy betakarja a hó és tavaszra elfelejti a gazdákat mindenki...
  • vidu01
    Búzát vess most amennyit tudsz, mivel nem lehet rámenni a földekre valószínű magas ára lesz jövőre is. Bár még nincs megkésve a vetése de számítani lehet rá hogy kisebb lesz a vetésterülete az eddigi átlagnál. Búza tritikálé 5t körül tud, legalábbis felénk.:)
  • fehergabi111
    Kérdésem lenne, hogy mit érné meg vetni jövőre szerintetek? Kukorica kizárva, mert azt már nem igazán akarok, a támogatás miatt főleg... most ősszel búzán, tritikálén gondolkozok, kérdés szerintetek megéri-e? Annyit tudok, a forgóval nagyon befürödtetek idén, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy jövőre is befog mindenki, de tény, az eső nem tesz jót neki... viszont ha az idő most ősszel nem engedi a vetést, akkor marad a forgó

sosem vetettünk még kukoricán kívül semmit, ezért nem tudom, milyen árakban mozognak évente a "szálas" dolgok, illetve a napraforgó levételi árak.. Illetve búza, tritikálé mennyi terem 1 hektáron átlagban?
    köszönöm a válaszokat :) és bocs a kellemetlen kérdésekért
  • fehergabi111
    Sikerült a sok eső után végre ráküldeni a kombájn egy 1,5 hektáros földterületre, ami csak magában nagyon szép eredményeket hozott: 98 mázsát vittek el szimplán, 10.15 mázsa körül engedtünk le belőle háznál.. a többi területen, még hat hektáron is ugyanez a helyzet, csak még vágatlan - nem lehet rámenni.

Szerintem nem rossz eredmény, ilyen sok eső mellett nem?
  • El Ray
    minőségbiztosítást biztosan, de a város alapján már elhatárolják a vásárlók a termékedet... Ha még ezen is túlmegy, még mindig ott van az ANTSZ általi próbaszerű vizsgálat...
  • El Ray
    A képet elnézve itt gabonát termeltek főleg, meg szálastakarmányokat, meg állattenyésztés folyhatott. Ennek következtében a környékbeli termelők, akiknek elárasztotta az iszap a földjeit ezekről a jövedelemforrásokról lemondhatnak. A földárak meg tuti leesnek a környéken...
  • drevil666
    ja igen a kép:
    kép a területről...
  • drevil666
    A mezőgazdasági termékek minőségbiztosítási rendszerét könnyű szerrel át lehet verni....
    add2:pontosan itt miket termeltek?

• VinylToy #24333
    Segítséget kérnék, mezőgazdasági cégnév ötleteket várnék, bármilyen megoldás érdekel (magyar/külföldi) ötletes, találó legyen.

Köszönöm a segítséget előre is.
  • Mascus
    Hello mindenki. Szeretném felhívni figyelmeteket, hogy használt mezőgazdasági gépek széles választékát találhatjátok meg Európa legnagyobb elektronikus piacterén a Mascus honlapon.

A gépek, tartozékok és alkatrészek hirdetéseit, alkategóriákra bontva találjátok meg.

Néhány fontosabb mezőgazdasági gép amiből nagy választékaba kereshettek:

Traktorok
    Traktor tartozékok
    Használt kombájnok
    Használt rakodók és kotrók
    Szálastakarmánygépek és szecskázók
  • El Ray
    Azokon a területeken, ahol az iszapömlés volt, konkrétan az elkövetkezendő évszázadban csakis ipari termelésre szánt alapanyagot lehet majd termelni. Energetikai erdők, energetikai gabonatermesztés, erdészet.Az állatenyésztés és az élelmiszer ipari termelés konkrétan diszkriminálva lesz az emberek által, mivel senki sem fog arról a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt felvásárolni, megvenni...
    Lényegében egy egy km-es izolációs kör lesz azon a környéken ahol a katasztrófa történt...
  • saslaca
    Tévedsz drága barátom! Ez az ökölógiai katasztrófa sajnos több 1000 Ha szántóföldet,kaszálót,erdőt érintett. Sajnos azokon a területeken szerintem évekig nem lehet majd termelni. Arról nem is beszélve hogy emberek haltak meg, vesztették el rokonaikat, gyerekeiket, otthonukat, egy élet munkáját. Akiben van egy kis emberség/magyarság az segít ahogy tud. 1752 és 1749, Hívjátok bátran! Én már megettem.
  • drevil666
    nem mezőgazdasági téma!
  • El Ray
    Hali mindenki!

Kinek mi a véleménye a vörös-iszap katasztrófáról?

• 2995
  • drevil666
    azt hittem hazudik a srác aki vezette az ő Fastrack-jét, hogy 70-el megy. Az kisebb volt mint ez, de hangja öcsém.........
  • saslaca
    Ezek jó kis gépek! Egyik ismerősömnek van egy ilyesmi gépe( Az is JCB Fastrack.) 2 megrakott 80.11-essel lazán szalad 70-75km/h-val. Nagyon adja.
  • drevil666
    Nem gondoltam volna, hogy egy traktornak ilyen jó hangja van. kibaszott jó:).
    Sarkadon ültem egyben nemrég. ilyesmi mi volt mint a képen, talán egy kicsit kisebb.
  • Micsu
    100-120 mázsánál azért nem rossz az
  • fehergabi111
    Hello!

Demecserben (Szabolcs megye) szintén ennyit adnak érte. Bevallom őszintén többre számítottam. Legalábbis az előzetesek hallatán
  • Marci91
    Hali mindenki!
    Lenne egy kérdésem: Hol mennyiért veszik a kukoricát?Nálunk már 2 szárító kijött 4200+áfa/kompenzációs árral.Az érdekelne hogy valahol adnak-e érte többet?
  • csx7080
  • gibic
    Téli - nyári repce, olajretek, facélia, mustár, rozs, és kis mennyiségben búzát nemesítenek. Kb 50-60 hektáron. Kép érdekessége hogy augusztus végén készült, búzát arattak még szeptemberben is.
  • El Ray
    Én nyáron lehúztam 2 hónapot az Ócsai Syngenta telepén. Ott is volt 1-2 komoly gép. közel 20ha folyik káposztafélék, paradicsom és dinnye nemesítés. Meg egy kis csemegekukorica, borsó, bab. :)
    Képem sajnos nincs, de sokat tanultam 2 hónap alatt a felsorolt növények termesztésével, kritikus pontjaiból és a nemesítési folyamatokkal kapcsolatban. Bárki aki szakmai gyakorlatra megy annak erőteljesen ajánlom, a társasáág is jó, ha van elég diák... :D
  • El Ray
    úgy látom itt repce nemesítés folyik... :)
  • gibic
    Hmm... a második kép helyett ez lett volna:

sorry:)
  • gibic
    Üdv mindenkinek! :) Elég rég jártam erre, de gyakorlaton voltam kinn Németországban. Most tértem vissza kicsiny országunkba.:) Ahol voltam abszolút John Deere uralom volt, utána Fendt és NH-k ... Pár kép:

• JD4650
    nem a miénk, ők tudják:D amúgy 2 van a videóban:)
  • eugabesz
    Meg hát,elfelejtettem hozzátenni,hogy ez természetesen Bio körülmények között terem,nem csoda ha kicsit gyomos.:)
  • Scamp
    Apropó:

IH 5,2-es vagy 6,3-as nehéz tárcsát keresek megvételre, akár kopottas lapokkal is. Ha tud valaki jó pénzért az írjon, köszönöm :)
  • Scamp
    Komolyan szurkoltam a gépnek ahogy néztem a videót, megkínáltátok ám rendesen :D Lehet, hogy nem ellenkezne ha egy fejjel kevesebbet kellene húznia. :DD
  • SHADOWEYES7
    ja-ja

itt drágább a lucerna körbálában-
  • eugabesz
    Persze,a második kaszálás.Kicsit muharos,nem teljesen tiszta,de ebben az időjárásban mit várhatunk?
  • eugabesz
    5E/db (120x150-es)
  • SHADOWEYES7
    gondolom idei?!
  • pickány
    És mennyiért vesztegeted ? :D
  • eugabesz
    Van 47 db lucerna körbálám eladó,ha érdekel valakit.
  • JD4650