24942
-
JD4650 #24379 hát ahol víz volt meg nem tudtuk megpermetezni az ilyen, de 90q így is meglett átlagban
-
#24378 fasza videó:D de a kuki nem annyira xd -
#24377 Billencs ifa váz az igazi:D Nekünk van egy 6méter széles Békebeli, úgy örököltük a helyi TSZ-ből.A 82-es meghalt előtte.
Arra biztos jó hogy a kertet elsimítsd vele. Ennek szerintem csak az a baja hogy nincs súlya, de ez csak vélemény. -
#24376 -
#24375 1 kis nyári feeling ;) -
#24374 -
#24373 Attól függ milyen talajon!? -
drevil666 #24372 igen előtted is ezt tettem fel kérdésnek:) -
fehergabi111 #24371 Véleményeket kérnék: egy ilyen http://www.agroinform.com/watermark.php?file=files/aprohirdetes/2010/10/31/agroinform_20101031092256_d_simito.JPG
jól dolgozik szerintetek? -
El Ray #24370
bírság... :D -
drevil666 #24369 akárkitől kérdem!
Ma olvastam, hogy 3 EU tag túllépte a tejtermelési kvótát...
Kérdés: csak a belső EU-s piacra érvényes ez a kvóta, vagy ha pl egy magyar termelő Indiába szállít fagyasztott tejet, akkor azt korlátlanul exportálhatja?? (gondolom ilyen esetekben ugranak a támogatások).
Egy nagyobb kínai hajóban (ők a legolcsóbb szállítók) kb 55000 tonna áru fér el. Most nem tudom, pontosan hogyan oldják meg a hűtést, valószínűleg az egész rakteret hűtik és Hollandiában lehet rá felpakolni.
-
JD4650 #24368 az ott is maradt:D
-
csx7080 #24367 Nagyon jó vidi és a gépek is jók. -
drevil666 #24366 kissé sáros az út.......... -
JD4650 #24365 itt a mai:D
-
#24364 fasza videó lett:D a johniba a zene az mtz nek meg a hangja a kurva jó:D -
drevil666 #24363
Jó kis gépek:)
-
#24362 búza árpa határ eset mert egy hónap mire ki kel ilyen időbe de lehetséges mert hó alatt is kijön.ha meg már volt annyi féle növény akkor tudod mi mennyit terem kb és mennyire tudod eladni én még ajánlani tudom a borsót mi még csak 1 éve kezdtük vetni de egész jó
kb ennyi :D -
#24361 -
fehergabi111 #24360 Itt erre szabolcsban nekünk még csak most vágták le a kukoricát egy hete pont, és mi is valami gabonafélét akarunk vetni. A terület még szántatlan.. szóval, csak nem késett el még az, akik nem vetette be a földjét... A hétvégén viszont mindenképpen, ha kell éjjel nappal, de lesz tárcsázás, szántás, boronálás, vetés.... szép lesz.. de hosszú 3 napos hétvége jön -
Scamp #24359 Nah igen, ezen is múlik. Bár nem mond esőt egész hétre, hátha addigra már rá lehet mászni. Mondjuk mi még az árpát is csak ezután vetjük. :) November első hete még olyan isis időszak, akkor még nincs veszve nagyon. -
JD4650 #24358 -
JD4650 #24357 mi is csak holnap vetjük a búzát, persze ha rálehet menni a földre, mert most is esik az eső:S -
Scamp #24356 Nem késtél el a gabonával, mi még csak a hétvégén fogunk hozzá a vetéshez. Ellenben ha tudsz a földnek adni istálló trágyát, akkor lehet nem lenne hülyeség kukoricával benyomni. Igaz ha a búza bejön jövőre akkor az szerintem kelendő lesz.
Ha jó pénzeket akarsz akkor paprika, esetleg ánizs, de ezek melósabbak :) -
El Ray #24355 Dabason vannak földjeink. Homoktól a szikig minden. :D 14-22AK földek. Eddig zöldséggel és gabonával foglalkoztunk kb 50-50%-ban. A zöldségről most néhány évig lemondunk, amíg egyetemre járok.
Visszamaradt 6-7 ha kukorica vetőmag ez éveről, eladásra megy, van egy közeli malom Ócsán, 2-3 állattartó telep pl: Dabason-marhatelep, Babádon- sertés, Vitafort takarmányfeldolgozó Dabason. Kiadtam nagyfaternak ezen kívül még bérlemények, eladó földek keresését. Majd tavasszal kiderül mekkora lesz a végleges gazdasági méret.
Ezen kívül én fejlesztésekben gondolkozom pl: használt nagyobb traktor a régi 80as helyett, új tárcsa, váltva forgatós eke, sorközművelő kultivátor műtrágyaszóróval.
Búzára, árpára gondoltam. Nincs még késő vetésre? Tavasszal meg kukoricára, meg valami zöldtrágyán esetleg zabon. De érdekel minden új növény, amit még nem nagyon termesztenek itthon, és jó pénzeket lehet vele leakasztani. :) -
#24354 Milyen földek vannak arra ??? mit szeretnél mire van lehetőség ?? minek van arra piaca? csak leadni akarod vagy van állat ?? csak egy fajta növényt ?? vagy többet :D:D:D -
El Ray #24353 Hali mindenki!
Jövő évtől papírformán átveszem nagyfatertól a gazdaságot(20ha), szerintetek mit kéne vetnem? -
vidu01 #24352 Betakarítási időt leginkább a kukorica FAO száma befolyásolja, valamint hogy tavasszal milyen korán vetetted el és persze még az időjárás. Nitrogén ellátottság kevésbé. A te kukoricád 520as FAOjú ez már majdnem silókukorica kategória, ehhez képest csodálkozom rajt hogy 22es a vize nálunk a középkoraiak is 24-25% körül vannak.:) Nem érdemes vele várni mert nem lesz jobb, majd talán csak akkor ha kemény fagyok lesznek. -
#24351 Van 1 jó kérdésem. Mivan akkor ha az ember vett Pioneer Kukorica Vetőmagot aminel azt irja hogy ősszel gyorsan szárad a mag. De viszont 2héttel ezzelőtt vettem mintát aminek 22%-os volt a nedvesség ma szintén ugyanennyi. Az ilyen most tényleg fog még száradni vagy nem?
Erről lenne pontossan szó: PR35P12
Azt olvastam hogy nem szabad sok nitrogén mütrágyázni. No de mi épp UREA-val toltuk. -
#24350 Hitelből szinte semmit ne kezdjünk. Akkor talán lesz is belőle valami. -
#24349 hitelből sose kezdj mezőgazdaságba! hacsak nem a saját ...dat akarod reggelizni-ebédelni-vacsorázni. -
#24348 Támogatás nem hiszem hogy van ilyesmi elkezdésére max. pályázat.(Ha tévedek akkor bocs.) Viszont a pályázathoz is kell egy bizonyos önrész, mivel a pénzt csak utólag adják. Itt egy csávó pályázatot nyert egy nagy istálló, gépszín , trágya és silótároló építésére meg pár gép vételére, de ő is csak utólag kapta a pénzt ezért neki is hitelt kellett felvenni. Ami a mostani gazdasági helyzetünkben nem hiszem, hogy túl előnyös lenne.
#24346: Csak sajnálni tudom az ottani embereket, és természetesen segítek is rajtuk ahogy tudok.SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A felelősökkel viszont nem mondom mit tennék. Minimum egy nyilvános akasztás. De no Comment. -
#24347 Van tapasztalatom a mezőgazdaságban vagy is annyi amennyit tanultam, aranykalászos gazda szakon végeztem és 8 hónapja dolgozok egy mezőgazdasági cégnél traktorosként, hát alaptőke nem nagyon van vagy támogatásra vagy hitelből szeretném elkezdeni, ha más nincs... -
#24346 Devecser ~12, Kolontár ~16 Km. -
#24345 Te a közelében laksz Kolontárnak esetleg Devecsernek? -
Scamp #24344 Szerintem Tritikálét hagyd, legyen akkor búza és árpa kombináció, bár az árpát nehezebb eladni, de kevesebb a nyűg vele, a búza ha tönkre megy még annyira sem kell senkinek, de hamarabb van rá piac.
A termés átlagok meg terület függők. 50q-tól akár 130q-ig. Nálunk olyan 60-80q az átlag. -
Scamp #24343 Mekkora az alaptőke?(kicsit zsebben trukálós kérdés, de sok függ tőle) Van-e valami tapasztalatod mezőgazdaság terén? -
#24342 Sziasztok, vállalkozni szeretnék, kb a semmiből, szeretnék földet és gépeket, mik a lehetőségek és a kilátások? hogy és mit kell csinálnom? -
#24341 A kiszakadt X.-es tározó tövében, tőle kb. 50 méterre eddig is termelték az élelmiszer növényeket (búza, kukorica, repce, napraforgó), kicsit odébb lucerna volt rendszeresen. Érdekes eddig senkit nem zavart. A levegő szennyezettségével sem foglalkozott senki , pedig a probléma már nem egy napos. Tény, hogy a földeken még a mai napig nem járt senki, a tűzoltókon kívül, akik az elmosott autókat nézték meg, van-e benn valaki, stb. Egyelőre elképzelni nem tudom, hogy szedik össze ezt a mocskot 1000 Ha-ról, ha Kolontáron és Devecserben csinálják 2 hete, de drasztikus változást nem tapasztaltam. Ráadásul még konkrét elképzelés sincs, mi a teendő, milyen vastagon kell eltávolítani a talajt, utána mi a helyreállítás menete. Remélem nem az lesz, hogy betakarja a hó és tavaszra elfelejti a gazdákat mindenki... -
vidu01 #24340 Búzát vess most amennyit tudsz, mivel nem lehet rámenni a földekre valószínű magas ára lesz jövőre is. Bár még nincs megkésve a vetése de számítani lehet rá hogy kisebb lesz a vetésterülete az eddigi átlagnál. Búza tritikálé 5t körül tud, legalábbis felénk.:)