24942
  • El Ray
    Úgy tudom a Jászságban, asszem Jászdózsa, de nem vagyok benne biztos...
  • Scamp
    Apám úgy fogalmazta meg, hogy a szántás az egyik legegyszerűbb mégis legbonyolultabb művelet :)
  • pickány
    ez igaz is meg nem is mert vannak azért alap dolgok váltvaforgatósnál már alapból úgy veszed fel az ekét hogy a szint az belőve, a középpontot én még mérőszalaggal is szoktam mérni a két alsó kar távolságát a traktor közepétől és ha azok jól állnak átfordítva is tökéletes az első ekefej fogása

forgatósnál még van ugye a dőlés beállítás tehát hogy egyenesen álljon az eke akkor amikor a barázdába vagy de ez akkor is beállítható amikor az eke le van téve sima földre

a többi az apróság de aki nem ért az ekéhez az ne szántson
  • eugabesz
    Az eke beállítását nem lehet leírni...:)
    Még ha profin beállítod,akkor is ha átállsz egy másik táblába,nem biztos,hogy jól fog menni.
    Az eke beállítást "érezni" "látni" kell.Egy váltvaforgatós ekén amúgy sincs nagyon mit állítani,mert ugye,ha beállítod az egyik irányba profin,nagyon jól fut,aztán ha átfordítod megdöbbensz.
  • Scamp
    Elsőfej fogásszélességét még sosem piszkáltuk ellenben a vontatási középponttal kell még játszani, hogy ne csavarja a traktort és egyenesen menjen utána az eke. Ezt nem írtam oda,egyébként szerintem ekénként változhat, de az is fontos.
  • Micsu
    a mi ekénken (servo 45s )az első ekefej fogásszélességét kell beállítani + a vontatási középpontot, ezt a ekén kell 2 orsó segítségével, ha ez meg van elég ha az alsó határolók szorosak azon nem kell állitgatni
  • Scamp
    Ha a gépen van a hárompontnak alsóhatárolója, akkor a mélységállító kereket beállítod a kívánt mélységre, belehúzod a földbe az ekét és az alsóhatárolót úgy állítod hogy a gerenda vízszintes legyen, ha nincs a háromponttal játszási lehetőség akkor csak simán úszóba nyomod és elméletben be fog állni. Nem tudom azon az ekén milyen állítási lehetőségek vannak még. :)
    Ennyi ami eszembe jut.
  • saslaca
    Ha nem szólaltál volna meg, bölcsebb lettél volna.. Ő arra kíváncsi, hogy hogyan kell beállítani az ekét hogy ne csavarja a traktort, ne forrjon fel a gép vize...stb.
  • Scamp
    Húzza ki még egy-két évig, aztán megyek :D
  • Scamp
    Viccezel? Ha most nem lenne semmim és jó helyen vannak a földek már akkor is mennék. 600ha simán visszahoz egy 10-15 millás befektetést. Bár hitelt nem tudsz rá felvenni mert nem igényelsz érte támogatást. Esetleg úgy vállalható, hogy ha a támogatás összegéért bérled a 600ha-t, mert akkor simán felveszel rá 15 millát azt gépbe ölöd és két év alatt ki is termeled belőle ha jó vagy. Ez most csak gyors fejhszámolás volt. Ha lenne rá lehetőségem én így csinálnám.
  • robi11
    hát ha egy 100LE rős Zetor Proxima elhúz egy 3 vasú váltva forgatható ekét akk annak a 106 lovasnak el kell húznia szépen...
  • nandorb
    3Vasu forgatos ekenel 106loeros traktornal mit kell csinalni hogy szepen huzza?
  • kispalko
    Meg nem muszály mind a 600 ha-t művelni hanem lehet kisebb területett, meglátja hogy első évebe mennyit tud a föld akkor már lehet nagyon területett művelnie.
  • pickány
    inkább ugorjunk össze mi jászságiak :D én éppen az vagyok meg még lehet hogy vannak itt forumon és akkor leosztjuk és akkor már nem olyan sok földet kell művelni egy emberkének :P:P:P:P én úgyis föld hiányban szenvedek:P

na jó ezt csak poénból írtam !!!
  • Micsu
    jogos

akkor tényleg jó föld kell hogy legyen ha 40kt benyel érte a tulaj haonként mert a legjobb földekért fizetnek ennyi bérleti díjat
  • pickány
    egyikőtök sem figyel oda a 600hektár földet a csávó úgy adná oda neki hogy művelni nem pedig azért adja oda hogy felvegye utána a támogatást a támogatást felveszi a tulaj és kiadja termelni a földet ingyen támogatás nélkül!!

így még jobb:D:D:D:D:D de ha lenne gép akkor ez hatalmas bevételt tud hozni
  • JD4650
    kémia, biokémia, agrokémia, mikrobiológia, állattan, növénytan, növényélettan, talajtan, növénytermesztéstan, agrometeorológia, földműveléstan, géptan... még még soksok szarság:D
  • kispalko
    Azt megtudjátok nekem mondani hogy mit tanul egy mezőgazdasági mérnök és milyen órái vannak??? kösz a válaszokat
  • kispalko
    Bocs nem olvastam el rendesen.
  • fehergabi111
    Pontosan, ezt mondtam én is. :)
  • eugabesz
    Igen, és félre is értetted...csak a különbözetet fizette pénzben.Azt mondta nem fizetett annyit a termény,hogy le tudja rendezni amit kihozott.
  • kispalko
    Ha jó helyen van és pihent a föld akkor elvileg jó termést hozhat. Mert nálunk volt egy csávó aki pihent földbe vetett repcét és asszem csak egyszer szórt rá műtrágyát és nagyon jó lett neki a repcéje és nagy pénzt kaszált vele. Meg ha kihozza valaki a vetőmagot és a műtrágyát és a vegyszert akkkor nem feltétlenűl kell pénzben fizetni lehet az teményben attól függ hogy hogyan állapotnak meg a felek.
  • kispalko
    Merre van a 600Ha föld helyileg??
  • SHADOWEYES7
    lehet
  • kispalko
    Azt szeretném kérdezni hogy lehet-e színtévesztőnek T jogositványa? mert én az vagyok. :(
  • fehergabi111
    Nos igen, de azért addig nincs gond a beruházással sem, amíg "megfial" a pénzed aratáskor, de ha egyszer befürdesz vele, akkor rámegy a gatyád is, és a következő éven már biztosan nem lesz miből újrapróbálkoznod. Sajnos egyik itteni is így járt idén, bár ő nem 600 hanem csak 40 hektáron. A lényeg azonban ugyanaz...

Akiről beszélek, az kihozta hitelre (vagyis le van szerződve) a vetőmagot, műtrágyát, gyomirtót - a szabályok értelmében fizetnie csak az aratás után kell. No igen ám, de az összeg melyet kapott a kukoricából, nem fedezte ki a költségeket (az-az a vetőmag, műtrágya, vegyszer árát) és neki kellett közel milliókat fizetnie, hogy kompenzálja az összeget...

Előttem szólóhoz csatlakoznék, vagyis szerintem is gondold át, mielőtt nekivágsz. De ha mégis belekezddel akkor előre is sok sikert :)
  • vidu01
    A gépi beruházás csak egy töredéke annak amit rá kéne fordítani ekkora terület megművelésére. Vannak egyéb költségek is, mondjuk vegyük a műtrágyázást. Feltételezem hogy nem valami jó a tápanyag-ellátottsága a földnek úgyhogy semmiképpen sem kellene kihagynod ha szeretnél aratni is. Most ez forintosítva úgy 10-15 milla beruházás ha az egész területet le szeretnéd szórni. Mennyünk tovább a vetőmag vásárlásra. 1 mázsa búza vetőmag 8-9e ft hektárköltségre vetítve 20e ft. Ha kukoricát vetnél 20-25ezer egy zsák a legolcsóbb hibridekből is. 600al beszorozva 12-15 mill ft. Vegyük a vegyszerzést szintén nem lehet mellőzni általánosítva számolhatunk 15e ft-al hektáronként ebbe benne van a növ.védőszer + kijuttatás mert ugyebár még nem vettél permetezőgépet sem.:) Egész területedre 9millió ft. Mi van ha még egyszer rá kell menni mert nem sikerült az első kezelés, vagy esők voltak és támad a gabonarozsda, vetésfehérítő? Dupla költség. Aratással mi a helyzet? Gondolom bérmunka lenne mert még nincs nagy teljesítményű kombájnod. Nem tudom felétek mennyiért aratnak de itteni árakkal számolva a 600 ha betakarítását 10 misi nem fedné le. És akkor még nem került szóba a gázolaj, veszel egy 1000 l-es tartállyal 320e ft, tudod meddig tart ez egy 250es Rábának? Szántásba másfél nap alatt elfüstöli.:) Ja és esetlegesen felmerülhetnek logisztikai problémák, ha mondjuk a tábláid egy 50 km es sugarú körön belül vannak akkor reggel elindulsz szántani dél lesz mire kicammogsz a Rábáddal a maga 20 km/h ás végsebességével, elment a fél nap és még semmit sem csináltál.
    Szóval sok mindent számításba kell venni még ezeken kívül is, én úgy saccolom egy 50 milliós ráfordításod minimum lenne már az első évben, bevételed pedig legkorábban nyár végén a terményből, ill december környékén a támogatásokból. Nem akarlak biztatni meg lebeszélni sem róla de nagyon gondold meg ha belevágsz.:)
  • Micsu
    nem csak felénk marják nagyon a földeket, csak a tree minőségű nem kell senkinek, de amit leírtam az jó lehet mert az a pár kaszálás nem egy nagy költség, a haonkénti támogatás simán fedezi
  • Micsu
    "saps már úgysincs," - itt top-upra gondoltam
  • SHADOWEYES7
    ja ez legelő? :D
  • Micsu
    elég szar minőségű föld lehet ha ingyen odaadják

egyébként meg vállald el, kaszálóként kell beadni rá a támogatást, saps már úgysincs, megkapod a pénzt, cserébe meg évente 2x-3x lekaszálod, még talán a füvet is lehetne értékesíteni, szar földön kb ezt éri meg csinálni
  • SHADOWEYES7
    A legolcsóbb beruházás ha ezt a 600 ha földet szeretnéd művelni ha veszel Rába Steiger traktort 7.2-es nehéztárcsával, IH 5 fejes ekét, a 80-as MTZ után IH vetőgépet.Ez kb: 6-7 milliós beruházás.
  • El Ray
    Nekem egy ismerősöm szólt az egyetemről, hogy tudok e valakit aki ingyen akarna 600ha művelni, mert bárkinek odaadnák...
    Azért nem a nulláról mert van most 1 20ha gazdaságunk és azt kiszolgáló 80-as MTZ és gépparkja + egy VTZ 2048-as 50LE-s traki. De ezekkel megöregednék mire 600ha-t megmunkálnék... :D
  • kispalko
    Most akkor végülis a Nulláról kéne kezdened? De hogy jöttél te a képbe hogy neked akkarja adni ez a fantasztikus lehetőséget.
  • fehergabi111
    Volt részem már benne ülni, amúgy tényleg nagyon jó kis gép!
  • robi11
    nagyon fasza a 360 as mega!:D tetszik, az egyik kedvencem:D
  • El Ray
    Igen ez most halál komoly! :D
    És eléggé erőteljesen elgondolkodtam a dolgon, hogy belevágok, csak jó volna egy picit kalkulálgatni, hogy milyenek a tényleges realitások... :D
  • fehergabi111
    Újabb nagy elakadásos képeket hoztam, bár most nem mentem olyan közel, mint a múltkor (hozzáteszem szakadt az eső). A föld ugyanaz volt, ami pár nappal ezelőtt, ma reggel újból megpróbáltak rámenni, ugyanakkor megint elakadt, a húzatás viszont nehezítette a közben egészen intenzíven megérkező eső! Érdekesség még, hogy míg pár nappal ezelőtt egy nagy New Holland elég volt a "sikerhez", addig most egy John Deere 8530-as kellett kiállítani a munkából, hogy kihúzza a kombájnt. :) Képek:

Itt már hazafelé mennek:

• JD4650
  • Micsu
    elég hamar ment a levesbe :D