Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pickány
inkább ugorjunk össze mi jászságiak 😄 én éppen az vagyok meg még lehet hogy vannak itt forumon és akkor leosztjuk és akkor már nem olyan sok földet kell mûvelni egy emberkének 😛😛😛😛 én úgyis föld hiányban szenvedek😛

na jó ezt csak poénból írtam !!!<#crazya>

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

jogos

akkor tényleg jó föld kell hogy legyen ha 40kt benyel érte a tulaj haonként mert a legjobb földekért fizetnek ennyi bérleti díjat

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

pickány
egyikõtök sem figyel oda a 600hektár földet a csávó úgy adná oda neki hogy mûvelni nem pedig azért adja oda hogy felvegye utána a támogatást a támogatást felveszi a tulaj és kiadja termelni a földet ingyen támogatás nélkül!!

így még jobb😄😄😄😄😄 de ha lenne gép akkor ez hatalmas bevételt tud hozni

kémia, biokémia, agrokémia, mikrobiológia, állattan, növénytan, növényélettan, talajtan, növénytermesztéstan, agrometeorológia, földmûveléstan, géptan... még még soksok szarság😄

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

kispalko
Azt megtudjátok nekem mondani hogy mit tanul egy mezõgazdasági mérnök és milyen órái vannak??? kösz a válaszokat

kispalko
Bocs nem olvastam el rendesen.

Pontosan, ezt mondtam én is. 😊
Igen, és félre is értetted...csak a különbözetet fizette pénzben.Azt mondta nem fizetett annyit a termény,hogy le tudja rendezni amit kihozott.

[IRAM] leader

kispalko
Ha jó helyen van és pihent a föld akkor elvileg jó termést hozhat. Mert nálunk volt egy csávó aki pihent földbe vetett repcét és asszem csak egyszer szórt rá mûtrágyát és nagyon jó lett neki a repcéje és nagy pénzt kaszált vele. Meg ha kihozza valaki a vetõmagot és a mûtrágyát és a vegyszert akkkor nem feltétlenûl kell pénzben fizetni lehet az teményben attól függ hogy hogyan állapotnak meg a felek.

kispalko
Merre van a 600Ha föld helyileg??

SHADOWEYES7
lehet

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

kispalko
Azt szeretném kérdezni hogy lehet-e színtévesztõnek T jogositványa? mert én az vagyok. 😞

Nos igen, de azért addig nincs gond a beruházással sem, amíg "megfial" a pénzed aratáskor, de ha egyszer befürdesz vele, akkor rámegy a gatyád is, és a következõ éven már biztosan nem lesz mibõl újrapróbálkoznod. Sajnos egyik itteni is így járt idén, bár õ nem 600 hanem csak 40 hektáron. A lényeg azonban ugyanaz...

Akirõl beszélek, az kihozta hitelre (vagyis le van szerzõdve) a vetõmagot, mûtrágyát, gyomirtót - a szabályok értelmében fizetnie csak az aratás után kell. No igen ám, de az összeg melyet kapott a kukoricából, nem fedezte ki a költségeket (az-az a vetõmag, mûtrágya, vegyszer árát) és neki kellett közel milliókat fizetnie, hogy kompenzálja az összeget...

Elõttem szólóhoz csatlakoznék, vagyis szerintem is gondold át, mielõtt nekivágsz. De ha mégis belekezddel akkor elõre is sok sikert 😊
A gépi beruházás csak egy töredéke annak amit rá kéne fordítani ekkora terület megmûvelésére. Vannak egyéb költségek is, mondjuk vegyük a mûtrágyázást. Feltételezem hogy nem valami jó a tápanyag-ellátottsága a földnek úgyhogy semmiképpen sem kellene kihagynod ha szeretnél aratni is. Most ez forintosítva úgy 10-15 milla beruházás ha az egész területet le szeretnéd szórni. Mennyünk tovább a vetõmag vásárlásra. 1 mázsa búza vetõmag 8-9e ft hektárköltségre vetítve 20e ft. Ha kukoricát vetnél 20-25ezer egy zsák a legolcsóbb hibridekbõl is. 600al beszorozva 12-15 mill ft. Vegyük a vegyszerzést szintén nem lehet mellõzni általánosítva számolhatunk 15e ft-al hektáronként ebbe benne van a növ.védõszer + kijuttatás mert ugyebár még nem vettél permetezõgépet sem.😊 Egész területedre 9millió ft. Mi van ha még egyszer rá kell menni mert nem sikerült az elsõ kezelés, vagy esõk voltak és támad a gabonarozsda, vetésfehérítõ? Dupla költség. Aratással mi a helyzet? Gondolom bérmunka lenne mert még nincs nagy teljesítményû kombájnod. Nem tudom felétek mennyiért aratnak de itteni árakkal számolva a 600 ha betakarítását 10 misi nem fedné le. És akkor még nem került szóba a gázolaj, veszel egy 1000 l-es tartállyal 320e ft, tudod meddig tart ez egy 250es Rábának? Szántásba másfél nap alatt elfüstöli.😊 Ja és esetlegesen felmerülhetnek logisztikai problémák, ha mondjuk a tábláid egy 50 km es sugarú körön belül vannak akkor reggel elindulsz szántani dél lesz mire kicammogsz a Rábáddal a maga 20 km/h ás végsebességével, elment a fél nap és még semmit sem csináltál.
Szóval sok mindent számításba kell venni még ezeken kívül is, én úgy saccolom egy 50 milliós ráfordításod minimum lenne már az elsõ évben, bevételed pedig legkorábban nyár végén a terménybõl, ill december környékén a támogatásokból. Nem akarlak biztatni meg lebeszélni sem róla de nagyon gondold meg ha belevágsz.😊

nem csak felénk marják nagyon a földeket, csak a tree minõségû nem kell senkinek, de amit leírtam az jó lehet mert az a pár kaszálás nem egy nagy költség, a haonkénti támogatás simán fedezi

"saps már úgysincs," - itt top-upra gondoltam

SHADOWEYES7
ja ez legelõ? 😄

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

elég szar minõségû föld lehet ha ingyen odaadják

egyébként meg vállald el, kaszálóként kell beadni rá a támogatást, saps már úgysincs, megkapod a pénzt, cserébe meg évente 2x-3x lekaszálod, még talán a füvet is lehetne értékesíteni, szar földön kb ezt éri meg csinálni

SHADOWEYES7
A legolcsóbb beruházás ha ezt a 600 ha földet szeretnéd mûvelni ha veszel Rába Steiger traktort 7.2-es nehéztárcsával, IH 5 fejes ekét, a 80-as MTZ után IH vetõgépet.Ez kb: 6-7 milliós beruházás.

Nekem egy ismerõsöm szólt az egyetemrõl, hogy tudok e valakit aki ingyen akarna 600ha mûvelni, mert bárkinek odaadnák...
Azért nem a nulláról mert van most 1 20ha gazdaságunk és azt kiszolgáló 80-as MTZ és gépparkja + egy VTZ 2048-as 50LE-s traki. De ezekkel megöregednék mire 600ha-t megmunkálnék... 😄
kispalko
Most akkor végülis a Nulláról kéne kezdened? De hogy jöttél te a képbe hogy neked akkarja adni ez a fantasztikus lehetõséget.

Volt részem már benne ülni, amúgy tényleg nagyon jó kis gép!
robi11
nagyon fasza a 360 as mega!😄 tetszik, az egyik kedvencem😄

Igen ez most halál komoly! 😄
És eléggé erõteljesen elgondolkodtam a dolgon, hogy belevágok, csak jó volna egy picit kalkulálgatni, hogy milyenek a tényleges realitások... 😄
Újabb nagy elakadásos képeket hoztam, bár most nem mentem olyan közel, mint a múltkor (hozzáteszem szakadt az esõ). A föld ugyanaz volt, ami pár nappal ezelõtt, ma reggel újból megpróbáltak rámenni, ugyanakkor megint elakadt, a húzatás viszont nehezítette a közben egészen intenzíven megérkezõ esõ! Érdekesség még, hogy míg pár nappal ezelõtt egy nagy New Holland elég volt a "sikerhez", addig most egy John Deere 8530-as kellett kiállítani a munkából, hogy kihúzza a kombájnt. 😊 Képek:

Itt már hazafelé mennek:

<#nevetes1>

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

elég hamar ment a levesbe 😄

rambo12
Elsõ videóm 😛

A kedvem felvídítom Sörrel,Whiskey-vel! Holnap reggel újra kezdem Blady Mary -val!- Bikini: Sok itt a dudás

kispalko
Ez most komoly????

matthias92
lehet, hogy akkor tényleg megéri, ha százmillió traktorod van, meg vagy 20 hektárod mindenbõl, de mi kicsiben (?) csináljuk, 5 hektár szõlõs (cabernet és kékfrankos), 4,2 hektár akácerdõ, meg vagy 10-15 hektár szántó, bár utóbbi idén már nem volt bevetve. Gyenge nagyon a talaj minõsége.

pickány
van 2,5 méteresbe is láttam youtuben is videot róla kisfülkés 80 as mtz húzta a rövidtárcsát nagyon jo munkát csinál

pont hogy nagyba éri meg, kicsibe kínlódás

Itt nálunk Szabolcsban nem egy magánembert ismerek aki úgy foglalkozik mezõgazdasággal, hogy mellette 8 órában dolgozik. Szerintem nem lehet megélni rendesen belõle... Ezért nem éri meg beruházni nagyban. Régebben megérte, most azonban már nem annyira...
érdemesnek érdemes, csak ne gabonával foglalkozz, mert az ráfizetés egy bizonyos méret alatt, 50-100 ha alatt...
matthias92
mert ha nincs másik állásod, akkor életmûvész leszel... vagy halott (szerintem)

MaxPayne
és miért nem érdemes?

Ha minden törvényt betartasz, elveszted az élvezetet. \"Bob Marley\"

Nem nagyon érdemes már ilyesmibe belekezdeni, szerintem még magánkeresetbõl sem :S
Felejtsd el, már nincs, megszüntették...
Én is lemondtam már róla...
MaxPayne
Sziasztok hallottam hogy lehet olyan pályázatot iratni hogy Fiatal pályakezdõ vagy fiatal gazda pályázat ez max 50 millió ft-ról szól és azt nem tudom hogy ebbe milyen korosztály fér bele mert én 20 éves vagyok és aranykalászos gazda szakon végeztem még 2009-ben és szeretném megiratni ezt a pályázatot de nemtom mekkora esélyem van megnyerni... földet szeretnék venni gépeket és munkagépeket.

Ha minden törvényt betartasz, elveszted az élvezetet. \"Bob Marley\"

A héten kaptam egy ajánlatot az egyetemen, a Jászságban ingyen bérletbe odaadnának bárkinek 600ha termõföldet, mert aki örökölte nem tud vele foglalkozni, és csak viszi a pénzét a parlagfû kaszáltatás meg a bírság...

A gyors kérdésem az volna, szerintetek milyen gépparkkal kéne elindulni 600ha mûvelését?
Sziasztok! október elején megtörtént a nagy álmom.Volt szenecsém ülni egy new holland csx7080-as ban.Sajnos képeket nem tudtam róla csinálni mert pont nem volt nállam a fényképezõm😞.De az biztos hogy 1 nyagy élmény volt.
mivel foglalkoztok, mekkora területen?
Szerintem nincs kisebb, ez is csak 3 méter munkaszélességû. Bár elõfordulhat más gyártóknál, sok cég csinál rövidtárcsát.

Hello lehet hülyeséget kérdezek, de ilyen típusú tárcsába van-e mtz után való is? vagy ez csak nagy gépek után való?
saslaca
Legalább rendesen bele megy a földbe😊 Köszönöm az infót!

11k juro

Én 130 lóval húztam. 120-130 kell neki hogy megfelelõen lehessen vele dolgozni. De be lehet állítani akár 6-8 cm es munkamélységet is, úgy már az MTZ is elvinné.😊 Csak szerintem megemelni nem tudná mert van súlya rendesen.

saslaca
Szép. Mennyibe fájt ez? Mi a gépigénye?

SHADOWEYES7
<#eljen>

lágyak a földek nagyon-