Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SHADOWEYES7
Elvileg ha újként veszed meg akkor az Axiál kft (MO-n kizárólagos forgalmazók) ki sem adja addig amíg nem végzel el 1 tanfolyamot amit elvileg õk ingyen biztosítanak neked. 😊

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Magnumrolcsi
Egyébként egy ilyen Lexion kombájn vezetéséhez milyen jogosítvány szükséges?

Esetleg dominator 108s ??
Sziaszok nincs valakinek véletlenül Rába 245/250/320 vagy weimar t174 gépkönyv,prospektus,újság eldó???
Ha van engen érdekelne. Elõre is köszi.
hasonló módon gondolom mint itt

idén meg így néz ki

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

Felénk régebben amikor a melorációt csinálták a kiásott földet mind a csatorna partján terítették el olyan 20-30 méteres széles sávban messzebb ugye nem vitték el. A víznek így természetesen esélye sincs belefolyni az árokba mert végig magasabb a partja mint ami beljebb van. Ott van a 3 méter mély elvezetõ, viszont most is üres alig folyik az alján valami. Ja és a 30 méteres sávban kirakták az agyagot sokkal satnyább ott minden vetés, 10 év alatt sem sikerült helyrehoznunk. És persze akkora fák vannak már a vízelvezetõbe ahány éve készítették. 😊

600 hekihez visszatérve, nem is vehetné át mind a 600-at mert akkor már vállalkozónak (KFT-nek) kellene lennie. Gondolom õstermelõ itt a legtöbbünk és így csak 300 hektár mûvelt területtel rendelkezhet. Persze ha megszedi magát és átalakul kft-vé akkor már szabad a pálya.

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Nálunk ami árok rendbe volt az sem ért sokat most. A kedves városvezetés a helyi üdülõövezettõl elkezdte nyomni a vizet a csatornákba, nekünk meg belepte a földeket a víz, ekkora víztömeggel nem lehetett mit kezdeni. Ahol meg nem volt agyig az árok ott volt olyan hogy az árokban 1,5 méterrel mélyebben állt a víz mint a földön, mégsem ment le a földrõl a víz... csatornapartot meg ne merjük megbontani mert megbüntetnek... hát köszönjük. De ezenkívül a legtöbb részen tényleg kriminális a csatornák állapota már ahol még megvannak.

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

És,hogy mondjak még valamit,nem csak attól kell követelni a pénzt,aki a rábízott munkát nem végezte el,hanem attól is,aki mindezt lepapírozta,átvette...

[IRAM] leader

1.Ez az óriási víztömeget a tiszta árok sem vezette volna el,mert nem lett volna hová.
2.A pénzt fizettessék vissza,ha nem végezték el a munkát,nehogy újabb milliárdokat kelljen a mi pénzünkbõl áldozni rá.
3.Sokat nem fog javulni a helyzet,csakis annyit,hogy nem Jóskapesta vállalkozó gazdagszik meg a pénzbõl,hanem majd a Vezér Igazgató Úr,a Fõosztályvezetõ Úr,stb. amit meg õk nem lopnak el,azt a munkások egy része majd hazahordja-úgy is közös!,mindenki onnan él ahol dolgozik!- felkiáltással.
Az árok meg szép csendben eltûnik,még létezni is...

[IRAM] leader

saslaca
Jelen helyzetben nem biztos, hogy a legjobb az ha ezek a cégek állami tulajdonba kerülnek.

A belvízelvezetõ melorációs árkok, csatornák katasztrófális helyzetbe vannak országszerte, nem tudják ellátni a funkciójukat. Ha gondozva, rendszeresen tisztítva lennének az valamelyest javítana a helyzeten. Most egyszerûen nincs hova elfolynia a víznek. A víztársulatok nem csinálnak semmit azon kívül hogy beszedik a súlyos pénzeket a gazdálkodóktól vízgazdálkodási hozzájárulás jogcímen. Nagy volt a felháborodás, óriási pénzeket tüntettek el a munkálatok pedig nem történtek meg. De most új szelek fújnak úgy néz ki megszûnik januártól ez a járulék, a vízgazdálkodásról átfogó szabályozás készül a társulások állami irányítás alá kerülnek.

saslaca
A lazított terület is csak egy bizonyos mennyiségû csapadékkal tud többet elnyelni. Ha már tele van akkor bizony megáll a víz.

érdekes módon a lazítózott talajokon felénk ml-re ugyan annyi víz van mint a mellette lévõkön

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

meg talán amiatt,hogy dupla mennyiségû csapadék hullott ...

[IRAM] leader

mondjuk a sok belvíz nagyrészt agrotechnikai hiba miatt alakul ki, az eke és tárcsa okozta tömör réteg miatt....
globális felmelegedés, globális lehûlés, vitatott mindkét téma... van mindenféle teória...
biztosan van, de idáig csak 1 ember jelzett nekem vissza itt a fórumon, hogy helyileg érdekli, pontosan azt se tudom hol van a terület, majd rákérdezek...
Ha kifogunk még egy ilyen évet,szerintem érdemesebb rizs-ben gondolkodni.
Még azt írták valahol,hogy a sivatagosodás fenyegeti a Kárpát-medencét,a globális felmelegedés miatt.

[IRAM] leader

Enyészeté? Senki mást nem érdekel rajtad kívül?

mivel nincs kapacitásunk, ezért marad az enyészeté...
kispalko
600ha-val akkor mi lesz???

sajátba, van még szabadon 18ha + még a bérlemények amiket összeszedünk tavaszig, ami szerintem kb 5ha lesz...
kispalko
Már mint a 600Ha-ba vagy a sajátodba???

pickány
borsót!😄

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

Szia
Küldtem egy e-mailt.
Amugy üdvözlök mindenkit.
hogy látjátok, minek lesz piaca jövõre?
SHADOWEYES7
kukorica,napraforgó,zab,tavasziárpa...

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Hali!
tavasszal mit vessek?
az új lexionhoz lehet rendelni egyedi futómûvet, 40km a vége

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
Van ám sebesség! 😄

SHADOWEYES7

Magnumrolcsi
Innen lelehet szedni mind a négy részt. Sajnos angol mind, plusz rapidshares. :/

Magnumrolcsi
Ausztráliában kálcium oldatot(is) juttatnak a talajba ettõl jobb lesz a minõsége. Itt is használják ezt? Most volt Spektrumon, Jimmy világot látban.

robi11
oké okostojás

Teljesen mindegy ki veszi fel a támogatást, mivel bárki aki bérel földet, kb azt az összeget veszi fel, amit a fõbérlõnek kifizet.
Mellesleg errõl szó sem esett szó... 😄
Úgy tudom a Jászságban, asszem Jászdózsa, de nem vagyok benne biztos...
Apám úgy fogalmazta meg, hogy a szántás az egyik legegyszerûbb mégis legbonyolultabb mûvelet 😊

pickány
ez igaz is meg nem is mert vannak azért alap dolgok váltvaforgatósnál már alapból úgy veszed fel az ekét hogy a szint az belõve, a középpontot én még mérõszalaggal is szoktam mérni a két alsó kar távolságát a traktor közepétõl és ha azok jól állnak átfordítva is tökéletes az elsõ ekefej fogása

forgatósnál még van ugye a dõlés beállítás tehát hogy egyenesen álljon az eke akkor amikor a barázdába vagy de ez akkor is beállítható amikor az eke le van téve sima földre

a többi az apróság de aki nem ért az ekéhez az ne szántson

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

Az eke beállítását nem lehet leírni...😊
Még ha profin beállítod,akkor is ha átállsz egy másik táblába,nem biztos,hogy jól fog menni.
Az eke beállítást "érezni" "látni" kell.Egy váltvaforgatós ekén amúgy sincs nagyon mit állítani,mert ugye,ha beállítod az egyik irányba profin,nagyon jól fut,aztán ha átfordítod megdöbbensz.

[IRAM] leader

Elsõfej fogásszélességét még sosem piszkáltuk ellenben a vontatási középponttal kell még játszani, hogy ne csavarja a traktort és egyenesen menjen utána az eke. Ezt nem írtam oda,egyébként szerintem ekénként változhat, de az is fontos.

a mi ekénken (servo 45s )az elsõ ekefej fogásszélességét kell beállítani + a vontatási középpontot, ezt a ekén kell 2 orsó segítségével, ha ez meg van elég ha az alsó határolók szorosak azon nem kell állitgatni

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Ha a gépen van a hárompontnak alsóhatárolója, akkor a mélységállító kereket beállítod a kívánt mélységre, belehúzod a földbe az ekét és az alsóhatárolót úgy állítod hogy a gerenda vízszintes legyen, ha nincs a háromponttal játszási lehetõség akkor csak simán úszóba nyomod és elméletben be fog állni. Nem tudom azon az ekén milyen állítási lehetõségek vannak még. 😊
Ennyi ami eszembe jut.

saslaca
Ha nem szólaltál volna meg, bölcsebb lettél volna.. Õ arra kíváncsi, hogy hogyan kell beállítani az ekét hogy ne csavarja a traktort, ne forrjon fel a gép vize...stb.

Húzza ki még egy-két évig, aztán megyek 😄

Viccezel? Ha most nem lenne semmim és jó helyen vannak a földek már akkor is mennék. 600ha simán visszahoz egy 10-15 millás befektetést. Bár hitelt nem tudsz rá felvenni mert nem igényelsz érte támogatást. Esetleg úgy vállalható, hogy ha a támogatás összegéért bérled a 600ha-t, mert akkor simán felveszel rá 15 millát azt gépbe ölöd és két év alatt ki is termeled belõle ha jó vagy. Ez most csak gyors fejhszámolás volt. Ha lenne rá lehetõségem én így csinálnám.

robi11
hát ha egy 100LE rõs Zetor Proxima elhúz egy 3 vasú váltva forgatható ekét akk annak a 106 lovasnak el kell húznia szépen...

nandorb
3Vasu forgatos ekenel 106loeros traktornal mit kell csinalni hogy szepen huzza?

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

kispalko
Meg nem muszály mind a 600 ha-t mûvelni hanem lehet kisebb területett, meglátja hogy elsõ évebe mennyit tud a föld akkor már lehet nagyon területett mûvelnie.