507
  • stremix
    A Karma a cselekedeteink következményeként ért visszahatás. Azok szerint akik ebben hisznek. Bármit teszünk annak hasonló visszahatása lesz az életünkre v ha nincs rá lehetőség akkor a következő életünkre. Hát ez vagy igaz vagy nem.
  • bandypappa
    van- e vagy nincs isten ugy értettem.
  • bandypappa
    nem télleg nem. Látod ez a szabadság, hogy azt gondolhatsz és tehetsz amit akarsz, az amit akarsz pedig amig más eneek kárát nem látja addig teheted örömmel. De most azon vitatkozunk van-e vagy nincs, és jó hogy élettapasztalatainkat, hiteinket összevetjük egymással, mert az ilyen gondolatcserékkel gyarapszik az univerzum is.
  • stremix
    Én meg kb 10 éve láttam a tv-ben ahogy egy laborban olyan körülményeket csináltak egy kis üvegdobozban ami a Földön az élet kialakulásakor lehetett (akkora nyomás, az akkori levegő összetétele stb) és pár nap alatt megjelentek a dobozban egysejtű élőlények.
    Egyébként az elején már írta vki h ma is élnek olyan állatok amik ha a vízből kiszedjük őket akkor megváltozik a légzőszervük stb...
  • bandypappa
    ok szerintem se mák, de vannak ezek a tényezök amik nem véletlenül álltak igy.
  • sz4bolcs
    Sőt, Istenben hinni sem kell a boldogságér..
  • sz4bolcs
    ezt nem is állítottam.
  • bandypappa
    " Na jó de akkor mi van a karmával" pontosan nem tudom mi az a karma, télleg, nem ismerek én se minden vallásirányzatot.
  • bandypappa
    Namost én ezt már egyszer leirtam, hogy anyagbol vagyunk és nehéz ez "ellen" tenni valamit, de nem kell spontán repkedned ahhoz, hogy boldogan élj.
  • stremix
    "...mindenki jó ember saját maga szerint..."

Na jó de akkor mi van a karmával?
  • emp
    Azta mennyi hozzászólás! Na előre leszögezem, hogy nem olvastam végig, csak egy párat, úgyhogy ha valaki már felhozta akkor bocs. Szóval nem is olyan régen jelent meg egy cikk az evolúció bizonyításáról. Meg is kereshetitek. A lényege az volt, hogy ellenörzött körülmények között egy bizonyos őshonos gyík lakhelyére a gyíkra vadászó ragadozót telepítettek be és az volt a lényege, hogy nagyon rövid idő alatt változott a gyík génállománya, mert a menekülés miatt fára kellett másznia, és emiatt rövidebb lett a lába és változott a fogása is. Mondom én ezt a cikket pár hónaplya olvastam. Szóval ez azért az evolúció mellett szól szerintem.
  • AranyKéz
    Elnézést kérek, kicsit kikeltem magamból

Már magát az elméletet is undorítónak tartom; gyakorlatilag azért hozták létre hogy a fogyatékosokkal szembeni iszonyt megindokolják, vallásos alapra helyezzék (sok ilyen esetre volt már példa!). Több idiótaságot is feltételez: univerzális morál létezése, reinkarnáció, egy "bíró" aki szétválogatja az embereket az univerzális morál alapján, eme bíró képessége hogy manipulálja az univerzumunkat, stb.
  • who am I 7
    hát...sztem az élet nem mák :) mert akkor nagy pazarlás lenne az emberre bízni az "univerzum egyetlen intelligens civilizációja" cimét.Az önzőség/kapzsiság...ez nagy fekete pont az emberiségben.Erre nem alapulhat az EGYETLEN CIVILIZÁCIÓ és az univerzum...szerintem!lol
  • bandypappa
    Minden ember saját maga szerint jo, ez igy van. Ti is azt gondojátok magatokrol, hogy jók vagytok, és ez igy helyes. Még az a 23 éves dél-koreai srác is azt gondolta magárol hogy jó ember mégis kinyirt 32 embert, meg magát is. "kicsit" elvetette a súlykot, amikor mészárolni kezdett, szerelmi bánat miatt és nem véletlenül lötte fejbe magát, ahogy ez ámokfutásoknál szokott lenni, mert ö ezt nem akarta, nem tudott volna elbújni a felelösség alól, ugy érezte sarokbaszoritották érzelmileg, és erre keményen válaszolt, adta a keményet. Biztos megbánta, biztos nem akarta, ezért döntött ugy hogy fejbelövi magát, mert kicsit hülyén nézne ki a biroságon, ha ö azt mondaná sajnálom, oszt kap 2 év felfüggesztette, pedig tényleg érezte volna a sajnálatot, csak rossz lelki állapotban hozta meg a döntéseit, és hogy a polókolba kerülne, nemhinném, nincs olyan szerintem hogy pokol, mindenki jó ember saját maga szerint, senkise születik gonosznak.
  • Epikurosz

Basszus, még1x!
  • sz4bolcs
    Nos látod. Ez az, amit bizonyítani lehet, ezek a bizonyítható dolgok. Amik ezen kívül esnek, azokat hívjuk falszifikálhatatlannak.
  • Epikurosz
  • Epikurosz
  • sz4bolcs
    sry a duplázásért.
  • sz4bolcs
    Akkor lenne egyeztethető, majd ha valaki repked a hitével, mint a matrixban...
  • bandypappa
    "Korlátokról is írnál egy kicsit, amiket az előbb felvetettem?"

Hogyne. nyilván mivel anyag alkot minket nem szökkenhetünk a tér-idöben össze-vissza, mert olyan dimenzioban élünk aminek bizonyos törvényei vannak, PL: gravitácio, gyorsulás, nem utazhatunk a multunkba, mert az egy csomó anomáliát szül, stb... Ez mindenkire vonatkozik, és az univerzumban kb. 20 tényezö finom behangoltságának az eredménye, hogy kialakulhatott az élet pl: ha a töltések jobban-kevésbbé taszitanák egymást, akkor sose jönnek létre anyagok, se csillagok, se élet és még van egy pár ilyen tényezö. Mondjuk ha szerencse kérdése ezen tényezök felállása, akkor télleg nagy mák lenne az élet, ha az elsöt elrontják borul az egész, ez elég nagy hazárdjáték lenne, a spontanitás szerint.
  • stremix
    Ó dehogynem gondoltam bele. Csak az a baj h ott a genetika és a születéskori közeg. Tehát nem vagyok a magam ura, csak legfeljebb azt hiszem. Mert a genetikával kapok öröklött fizikai alapot és öröklött viselkedési formát (arra gondolok h a "vér nem válik vízzé") és ehhez jön még h hová születek, milyen kutúrába stb...
    Nem érzem úgy h csak az egyéntől függene h mit és hogyan akar csinálni élete folyamán. Például a tízéves kis iszlám srácoknak nincsenek saját gondolataik (vagyis alig) annyira beléjük verik a fanatizmust és szentül hiszik h az a jó. De ez csak egy példa.
    Persze lehet h a körülményekhez képest kell helytállni az életben. Nem tudom. Sajnos.
  • who am I 7
    irtam , h embertelen te idióta... ne forgasd ki a dolgokat.Nem vagyok állat, nem csinálnám ezt velük.Nem erről szólt a dolog.Csak nem tudom, hogy az egyik ember miért él nyomorban...és az egyik miért is élvez mindent, úgy hogy igaz embereket tapos el...ha figyeltél volna
  • bandypappa
    Dehogyisnem egyeztethetö, mindegy mit teszel az életedben, a lényeg hogy örömödet leljed benne és az mégjobb, ha ezt az örömödet másokkal is meg tudod osztani. Az élet alapja a szabadság, az élet célja az öröm, az élet eredménye a fejlödés.

Én is átélrzem ezt a problémát. Az etiop éhezöknek nehéz elmagyarázni, hogy az élet jo és csak akarnod kell céljaid teljesülését, mert olyan környezetben élnek, ahol mindenért keményen meg kell küzdeni, mások letaposása árán is, hogy élelmhez jussanak, de a kelei országokban már régota hangsúlyozzák az élet teljességét, örömeit, melyek nek elsösorban anyagiakhoz kötödnek.
  • who am I 7
    A nagydolgoknál itt az emberi lelkek "életének" eldöntésére gondolok....Nem pedig, h most ki engedem-e a kutyát a kenelből vagy sem.Vagy el engedem-e a fiamat a barátaihoz vagy sem,vagy vitázok-e a hitemről vagy materiál elképzelésemről vagy sem.A halálutáni dolgok...a be nem teljesült lelkekkel, h mi lesz...Ki milyen életet élt..van-e karma, és ki dönt róla mi lesz vele.. :)
  • AranyKéz
    Nagyszerű ötlet!

Nem is emlékszik az előző életére - már ha volt - nem is tudhatja hogy követett-e valamit egyáltalán, és azt se érti hogy ő miért ilyen. Azt viszont tudja hogy kurva szar neki a többiekhez képest.

Aztán jön pár balfasz és elkezdi mondogatni hogy biztos a - bizonyíthatatlan, kimutathatlan, hülye valláson alapuló - előző életében követett el valamit, úgy is könyvelik el, és úgy is viselkednek vele.

NAGYSZERŰ ÖTLET! Nem is értem miért nem kínozzuk az összes fogyatékost, hisz LEHET hogy elkövetett valamit az előző életében. Nem mintha bármi közünk lenne hozzá, dehát miért ne ítélkezzünk a másik felett a saját eszménk szerint!

De tudod mit, megyek levágom az össze végtagodat egy szép láncfűrésszel. Biztos hogy rászolgáltál. A karmával le is van tudva.
  • sz4bolcs
    Korlátokról is írnál egy kicsit, amiket az előbb felvetettem?
  • Epikurosz
    Nem filozofáljatok annyit, okostojások!
    Basszus!
    Mikor csinál neked ilyent egy csimpi?
  • bandypappa
    "elvégre a nagy dolgokat nem mi irányítjuk." Dehogynem. Isten, a minden létezö megadta nekünk a szabadság lehetöségét, nem kötelez rá hogy dicsöitsük öt, se azt hogy higgyünk benne, mert akkor most nem vitatkoznánk itt, és ennyivel is szegényebbek lennénk. Mondom hinned kell a céljaidban és eléred öket.
  • sz4bolcs
    Úgy gondolom ez a hit nem egyező a telekinézisbe, szellemvilágba, lélekvándorlásba, és hasonlókba vetett hittel.
  • stremix
    Mert úgy állítod be a dolgot mintha ezen a világon csakis ebből állna az élet. Mármint abból h ha hiszel vmiben akkor az "teljesül", vagyis azt kapod amiért "megdolgozol" így v úgy. De mi van a világ másik felével szerinted? Csak szeretném h lásd h az is létezik, nem csak a te világod és isten meg a szellemek meg ilyenek.
  • sz4bolcs
    Egy dolog Isten létét vitatni, és egy másik a falszifikálhatatlan dolgokét.

A 2d-s manó példát nem teljesen érzem korrekt érvnek, főleg akkor ha utána azzal jössz, hogy egyszer már a 2d-s manó is méréseket fog végezni, és következtetéseket fog levonni a 3d-s világból.
  • bandypappa
    Persze, ez is bennevan a pakilban, de azért vagyok olyan jó emberismerö, hogy eldöntsem 30 perc beszélgetés után hogy az illetö rendes-e vagy sem, ez eddig mindig bejött, ahogy az is bejött nekem, hogy még nyáron elterveztem, hogy kaszálni fogok a betandwin-en és veszek majd rajta egy jó kis xbox 360-at. 20.000. ropit nyomtam rá a számlára, és go. 2 hoanpra rá már 80.000. ruppó volt a számlán, és felnyomtam 112.000.-re aztán átutaltam a zsét, és akárhogy nézzük ez az alapösszeghez képest nagy nyereség 3 honap alatt. Tudd hogy mit akarsz az életben, és higyy benne, és fogadj Mindig a CHEALSE-re, na azért néha bukik is az ember, de összességében a 400%-os haszon megvolt.
  • who am I 7
    stermix azon nem gondolkodtál, h esetleg vkinek ez büntetés?Nem vagyok az a nagy vallásos.De ha van egy ember, aki az adott életében lop/csal/hazudik, szegényebb igaz embereken gázol át...annak talán lehet, h ez a büntetése? :S Jó nem azt mondtam, h minden nyomorék/szerencsétlenül járt stb ember az előző életében csaló volt...de én csak igy tudnám magyarázni. :) Vagyis..talán igy lenne egyensúlyban az "egyenlet" mégha ez embertelen is számunkra...elvégre a nagy dolgokat nem mi irányítjuk.
  • stremix
    Na de komolyan: emberi lények képesek bármit is bizonyítani? Olvastam egy könyvet a Titanic túlélőiről és 700-an ültek a csónakokban (az pedig nem kevés) és mindegyiknek feltették a kérdést h kettétört a hajó v nem!? A fele csapat azt állította h biztosan látta h igen, a másik fele meg h biztosan látta h nem...
    Pedig mind ott volt, ugye?
  • sz4bolcs
    Jó, akkor a témában akkor maradjunk annyiban, hogy az 5ös lotto-val inkább az esélyekre próbálok rámutatni.
    5ös lottot nyerni jó, nyomorékon születni rossz, de megszületni nagyon kis esély.
  • bandypappa
    Én hiszem hogy egészséges és örömteli életem van. Nem értem ezt miért mondod.
  • bandypappa
    "Egy nem létező dolog nem létezését _nem lehetséges_ bebizonyítani!"

Baszod te alapba azt állitod, hogy nem létezik, holott ezt NEM tudod bizonyitani.

"Én fel tudom fogni egy toronydartu erejét, mégsem leszek képes annyit emelni soha. Ez a mondatod baromság"

képzeld én is fel tudom fogni az erejét, meg hogy miböl áll, de isten azért isten, mert nem tudjuk felfogni az erejét, ismét 2Dimenzios mano elv alapján.

"Ami látható, megtapasztalható, megfigyelhető(akár műszerrel). Sokszor. Nem csak egy embernek egyszer a történelemben. (pl égő csipkebokorként)"

Ha holnap feltalálnának egy valamiszkópot, és addig egy uj energiát tudnának vele mérni, te elhinnéd, de az elött 1 nappal homlokegyenest mennél vele, ha elolvasnád a régebbi kommentjeimet tudhatnád hogy mindennel én se értek egyet, Pl: gatyanélküliek kardja - hátrébb nézd meg valahol.
  • who am I 7
    bandy...és még halványlila fingod sincs, h az öltönyössel esetleg megfogtad az isten lábát..vagy az ördöggel cimboráltál :) Vigyázni kell...az élet próbatételei :) majd beszámolót kérünk az első Lakás bemutatód után XD ami annyira nem jó poén XD
    Egyébként szerintem véletlenek nincsennek
  • stremix
    Neked sincs és nem is lesz semmi gondod az életben. Csak úgy idézőjelben "kívánom neked" h történjen veled olyan ami után kipróbálhatod milyen erős a hited! ...majd amikor azért imádkozol h bárcsak holnap már nem élnél...
    Csak annyira kívánom h tudjad milyen