507
  • stremix
    "...Az anyag mindíg volt..."

Én előtte ezt írtam: "...az egész világ (ebben benne van minden) mindig is létezett. Csak nem a mai formájában..."

Szóval szerinted én nem ezt írtam? Bírom amikor vki ugyanazt hozza fel példának és önmagával veszekszik. Mint 2 gyerek:
    - Szerinted ez piros?
    - De hülye vagy, nem látod, hogy piros?!

Valami ilyesmi volt a válaszod.
  • babajaga
    A ne ölj csak egy buta szöveg.Nem azért kell meghagyni mások életét mert a vallás azt mondja hanem azért mert nem vagyok barom hanem ésszel gondolkodó ember vagyok. A baromagyú embernek nevezett szemétre most ott a példa. Miben fogadunk hogy vallásos templomba járó volt?
  • babajaga
    Nem volt anyag létezése elött. Az anyag mindíg volt, és minden abból keletkezett.Minek jártál iskolába ha ezt sem tudod? Milyen meghatározás az hogy valami? Semilyen. A világegyetem súlya állandó! Nem lehet több anyag vagy valami
  • dronkZero
    "Mért jobb azt hinni, h a semmiből, a feketeseggedl*ukából csak úgy lett a környezet és a hatások, és lettünk mi...Azt meg nem értem, mi a fenéért hozod összefüggésbe a halálfélelemmel, egy, csak vélt feltételezést"

A legtöbb vallásnak van teremtésmítosza. Ezzel magyarázzák a világ létrejöttét, és igazolják isten létét. És mindegyik magyarázatot ad a halál utáni létezésre. Ezek a vallás alapjai. Emellett erkölcsi-etikai normákat fektetnek le.

Szerintem meg nem valós magyarázat, nemmellesleg nekem ne mondja meg senki, hogy hogyan éljek. A vallásokkal konkrétan ez a bajom.

A Teremtő fogalmával meg konkrétan az a bajom, hogy végtelen ciklusba kerül a dolog a Teremtő Teremtőjének a Teremtőjének a.... problémájával. Nem értem, hogy miért kell egy megfoghatatlan, észlelhetetlen, bebizonyíthatatlan rejtelmes dolgot beleképzelni a világba(ami anélkül is köszöni szépen, megvan).
    Van két választás:
    a. a világnak volt eleje, valami csinálta, a valami észlelhetetlen és örökkévaló, és hogy az honnan lett, azt nem tudjuk, nem tudhatjuk, és nem is érdekel
    b. a világ maga alapból örökkévaló, közelebbről nézve meg az anyagból itt ez lett, amit mi életnek hívunk.
    Miért az első a hihetőbb rengeteg embernek?
    Én tényleg szeretném tudni.

Jobbnak nem mondanám. Viszont a valósághoz, minden eddigi összegyűjtött és kipróbált tudásunk szerint, ez áll közelebb sajnos.
  • babajaga
    "Szerintem nem butaság a karma"

Kitaláció. Ugyanúgy mint ahogy a scifi írók kitalálták az időutazást, ugyanúgy ahogy a világ bármely írója kitalál bármit.Semilyen valós bizonyíték nincs rá mégis sokan az életükre esküsznek hogy ez maga a valóság.
  • stremix
    Amúgy meg ha az anyag létezése előtt is létezett valami akkor annak is létre kellett jönnie ami csinálta, szóval a felfogásom szerint az egész világ (ebben benne van minden) mindig is létezett. Csak nem a mai formájában. Tehát csak a valamiből alakulhatott ki valami újabb.
  • stremix
    A világ úgy teremtett meg titeket h csesztessétek egymást
  • who am I 7
    A különbség, h én elfogadom, h te nem akarod ezt elhinni.Én pedig több emberi nézetre is kiváncsi vagyok.Nem mondom, h NZT intézte mindenzt.És ha te is figyeltél volna, nem ezt írtam pontosan.De azt sem mondom, hogy a semmiből, véletlen "poénból" pár semmiből létrejött aminóból és a véletlenül alapot adó Földből lett minden.Egyszerűen ezek érdekes dolgok, amikről beszélgetni lehet.De csak olyanokkal, akik vmilyen szinten elfogadják a másikat, és nem csak baszogatják.Bizonyitatlan dolgok miatt.Mintha te pl. bizonyitottad volna, hogy nincs nagy zöld tösszögő gec, én is mondhatnám, h minek kell még egy kört futnod :S És ezek a dolgok nem azért vannak, h a halálfélelmedet "enyhítsd", nálam egészen egyszerűen kiváncsiság.
    ENNYI.
  • who am I 7
    Nem érted.Aki meg nem akarja érteni, az nem is fogja.Csak nem kellene szűk látó körünek lenni.

"az anyagból a környezeti jellemzők hatására létrejött?" Mért jobb azt hinni, h a semmiből, a feketeseggedl*ukából csak úgy lett a környezet és a hatások, és lettünk mi...Azt meg nem értem, mi a fenéért hozod összefüggésbe a halálfélelemmel, egy, csak vélt feltételezést
  • dronkZero
    A lélekvándorlósdiban nincs ilyen logikai bukfenc, ha a lelkek úgy működnek, akkor tök okés. Az a baj vele, hogy a lélek megint egy olyan dolog, ami igen nehezen kimutatható/kísérletezhető.
  • stremix
    De azt is szokták mondani h
    "Egy perc eldönthet éveket"
    Egy kis hülye hiba miatt felrobbantom a kísérleti atombombámat és milliók élete megváltozik pillanatok alatt, és az már teljesen más lesz mint lett volna...
  • dronkZero
    De miért akartok mindenáron még egy kört futni? Mi a picsát(már elnézést) magyarázol azzal, hogy úgy adsz választ a létezésünkre, hogy valami(Isten, UFO-k, pánspermium, Nagy Zöld Trüsszentő, anyámkínja) azt csinálta, direkt? És az a valami(I.,UFO,ps,NZT,ak) hogy a pék faszába jött létre?

Miért hihetőbb mindez, mint az, hogy ez úgy magától, az anyagból a környezeti jellemzők hatására létrejött? Azért mert úgy kevésbé kell félni a haláltól? (Mégsem fél tőle senki kevésbé... Még az sem, aki úgy csinál.) Vagy miért?
  • who am I 7
    Szerintem nem butaság a karma.Csak ebben a formában igen :) (univerzális morál,bíró,stb) faramuci, és nem igazságos.Nem kellenek ilyen dolgok, elég ha egy másik síkra kapcsolódik a lélek, majd utána újra kapcsolodik (egy új ember születésével) a földi élet "síkjára", emlékeiben tiszta lappal.Persze feltételezés....De nem Földhöz ragadt.
  • stremix
    "...nem hinném hogy túlságosan befolyásolna valamit is az adott ember "jósága..."

Erre van egy mondás h "Ha egy csecsemő felsír a Szíriusz is megremeg". Sokak szerint ha hatással vagy valamire akkor az már másképp fog hatni a következőre és az is másképp... tehát minden mindennel összefüggésben van és hatással van közvetetten egymásra.
    Például: ha összevesztem a barátnőmmel és úgy megyek vizsgázni és nem sikerül, lehet h belekezdek egy melóba és nem az eredetileg elképzelt dolgot fogom csinálni és nem találom fel a "mittoménmit".... és a világ menete más irányba fog haladni mint "kellett volna". És ezért más sem fogja ugyanazt produkálni, stb...
  • AranyKéz
    A reinkarnációs karma baromság (mint ahogy írtam a #216-ban), mert feltételezi hogy van egy univerzális morál amihez tartania kéne magát az embernek, van egy intelligencia ami meg tudja állapítani hogy az adott élőlény tartja-e magát a morálokhoz (ehhez kapásból meg kell különböztetnie az élőt az élettelentől, szóval elég intelligens lény kell hogy legyen), meg persze a reinkarnáció.

A karma (az életen belüli) is elég nagy hülyeség; bár nem tudok rá vonatkozó kísérletekről /eddig nem néztem/, nem hinném hogy túlságosan befolyásolna valamit is az adott ember "jósága".
  • who am I 7
    Ja...hanem is közvetlenül, de közvetetten mindenképp....
  • who am I 7
    "Amennyiben Isten mérhető lenne, vagy csodát tenne(de olyat ám, amire semmi más magyarázat nincs: pl Feltámadás), abban a pillanatban hivővé válnék"

Szerintem ha csodát akarsz látni, akkor szinte 1 centit sem kell lépned.Csak fel kell nézned az égre..este

"Abban a bizonyos könyvben szó sincs arról, hogy Isten aminosavakkal vacakolt volna, vagy ősrobbanással. Legyetek már következetesek"

Nem tudom, én maradnék a teremtő "meghatározásnál".Mert azt te sem állíthatod, hogy csak úgy az univerzum viccből sajátmaga megszülte az aminot és a Földet, fénnyel(nappaL) "levessel" villámcsapásokkal vizzel stb.Túl következetes az univerzum, és egyáltalán nem kontár munka :D ahhoz, hogy ne gondolkodjunk abban, h van egy jóval intelligensebb civilizáció rajtünk kívül ami az egész mögött állhat :)
  • stremix
    1. Bármi problémád van, csak azzal tudod megszeléni akivel van a problémád. Senki mással.
    2. A lelki gondjaidat csak magaddal tudod megbeszélni. Senki mással.
  • dronkZero
    Tökéletesen egyetértek.

Ebben főleg:
    "- hitről vitatkozni, tudományos bizonyítékokat kérni számon (bármelyik oldal mellett) a legszánalmasabb, értelmetlenebb szellemi maszturbációk egyike."

De ha olyan jól esik? :P :D
  • dronkZero
    "ez mind véletlen lenne, nemhinném."
    "Jobb hinni valamiben, mint semmiben. Nemegyszer huzott ki a szarbol a "másik világ". Csak az érettségis példát emlitve. A hit maga a lényeg, ha te hiszel valamiben az valóban valora fog válni, mert a pozitiv gondolatok pozitiv eseményeket vonzzanak. És ez véletlenül lenne, nemhinném."
    Ja, sokkal hihetőbb hogy a saját döntéseidet más rakta a fejedbe, nem? Meg hogy reggel Isten a térképen rajzolgatott, hogy márpedig te arra fogsz menni.
    Ha az a kedves öltönyös meg véletlenül az utolsó forintjaidból forgat majd ki, akkor majd talán nem leszel ilyen boldog. A pozitivizmus veszélyes.

"Baszod te alapba azt állitod, hogy nem létezik, holott ezt NEM tudod bizonyitani."
    Igen, tudod ez az alapállapot. Nem hiszem el, csak mert alig kétezer éve ezt szajkózza mindenki. Majd ha Isten mérhető lesz, akkor elhiszem létezését. Amíg viszont teljességgel megfoghatatlan, és az égvilágon semmi hatása nincs a (tapasztalható) világra, addig azt kell elfogadnom, hogy nem létezik.
    És ne várd a bizonyítását. A Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú nemlétét, vagy a Nagy Zöld Trüsszentő nem létezését, vagy végtelen számú egyéb _nem létező_ dolog nem létezését bizonyítani is teljesen időpocsékolás.
    A világ összes nem létező dolgával ez a helyzet, Isten miért lenne kivétel?

"Ha holnap feltalálnának egy valamiszkópot, és addig egy uj energiát tudnának vele mérni, te elhinnéd, de az elött 1 nappal homlokegyenest mennél vele"

Ja, ez egy ilyen bicikli. Sosem volt másképp ez a tudománnyal. Fejlődőképes.
    Ami a régi mesékről nemigen mondható el.
    Amennyiben Isten mérhető lenne, vagy csodát tenne(de olyat ám, amire semmi más magyarázat nincs: pl Feltámadás), abban a pillanatban hivővé válnék.

"Ez mindenkire vonatkozik, és az univerzumban kb. 20 tényezö finom behangoltságának az eredménye, hogy kialakulhatott az élet pl: ha a töltések jobban-kevésbbé taszitanák egymást, akkor sose jönnek létre anyagok, se csillagok, se élet és még van egy pár ilyen tényezö. Mondjuk ha szerencse kérdése ezen tényezök felállása, akkor télleg nagy mák lenne az élet, ha az elsöt elrontják borul az egész, ez elég nagy hazárdjáték lenne, a spontanitás szerint."

Jaj, ez is olyan aranyos. Nem lehet, hogy véletlenül jött létre, mert annyira végtelenül valószínűtlen.
    1. Érdekes, a valószínűtlenségének a végtelenségét fel tudjátok fogni, a világegyetem korának és kiterjedésének (tehát a lehetséges próbálkozások számát) végtelenségét nem. Pedig ott nézi a monitorodat az élő példa.
    2. Abban a bizonyos könyvben szó sincs arról, hogy Isten aminosavakkal vacakolt volna, vagy ősrobbanással. Legyetek már következetesek.
    3. Érdekes módon Isten mindig pont a megismert világegyetem határán _túl_ helyezkedik el. (Hehe, ezek szerint menekül előlünk... :D ) Amikor a Föld még lapos volt, akkor a menny fent volt a felhők fölött, a pokol lent a föld alatt, nem volt semmi gond. Most, hogy már igen messzire ellátunk, kezdenek jönni a gondok(bár szerintem a gömbölyű Föld ezért baszta a csőrüket annyira anno). Mostanra már más dimenzióba került.
    Vicces ez, na.

Még egyszer kérdezem: Miért pont Isten meg kereszténység, miért nem Allah, vagy lélekvándorlás, vagy Zeusz?
  • bandypappa
    Ezért jo, mert büntudata van, magyarázkodni meg másnak kell, nem magadnak, na télleg mentem kajolni.
  • bandypappa
    nagyjábol ja, azért holnép végigolvasom mégeccer, namot télleg mék kajolni.
  • sz4bolcs
    egy jót faszoztunk ma az evoluciós cikk alatt? szép napot zártál.
  • AranyKéz
    "Minden ember saját maga szerint jo, ez igy van."

Sokszor van olyan amikor az ember rájön hogy ő mekkora egy geci volt. Ekkor megpróbálhatja jóvátenni, bemagyarázni magának hogy mégse olyan geci, vagy esetleg elfelejteni.
  • bandypappa
    respekt
  • LowEnd
    összefoglalva
    isten pro:
    - SZinte minden nép kultúrájában van vallás.
    - Egycsapásra megmagyaráz mindent,
    - nem lehet ellenbizonyítani

isten kontra
    - Nincs olyan dolog, amit meg ne lehetne nélküle máshogy magyarázni. Ergo: nincs mellette sem bizonyíték
    - Az emberi pszichéből következik a misztifikáció sajátossága. Egyszerűbb mesét kitalálni, mint tényeket kutatni. Ráadásul a halál léte kellemetlen ténynek számít, erre vigasz isten, ergo élet az élet után. Az is bizonyított, hogy könnyebben hiszünk olyanban, amiben hinni is akarunk.
    - Ockham borotvája. (isten nem szükségszerű, tehát nincs)
    - Nincs két egyforma vallás. Egyistenhit, többistenhit, animizmus, ősök tisztelete, stb. Mindegyik nem lehet igaz.
    - Korábban számtalanszor felsültek a keresztény vallást tudományos módon bizonyítani kívánó tudósok. Most náluk a labda, bizonyítsanak ők. (láthatatlan rózsaszín egyfarkú esete).

Konklúzió
    - A hit olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van valamilyen, de normális embert nemnagyon izgatja, hogy a másiké milyen.
    - hitről vitatkozni, tudományos bizonyítékokat kérni számon (bármelyik oldal mellett) a legszánalmasabb, értelmetlenebb szellemi maszturbációk egyike.
    - Senkit nem lehet meggyőzni semmiről.

Lezárásként egy gondolat, amit 10 éves koromban ismertem fel:

"az okos ember a tényekhez ragaszkodik. A hülye a véleményéhez."

Mindenki ossza be magának :D
  • bandypappa
    na ez egy jó kör volt emberek. Mék kajálni. Hónap találkozunk, ahol az ájpodot fikázzuk majd (csak vicc) tsátok.

Hadd ismételjek valakit az egyik topicbol: Feltaláltam az instant vizport, csak 2 dl vizet kell hozzá adni és kész.
  • AranyKéz
    A finomhangoltság még jó hogy fennáll. Kicsit furcsa is lenne ha megmérnénk a fizikai állandókat, és az jönne le belőle hogy az univerzum nem képes az élet fenntartására. (Igen, sajna ez a rész már baromira függ a megfigyelőtől)
  • bandypappa
    csak én a tiszta lapban hiszek, mert mindeki jó ember saját maga szerint, mégha olyan dolgokat is tesz, melyeket késöbb megbán.
  • bandypappa
    jóllátod koma, az élet eredménye a fejlödés, ahogy ezt korábban leirtam. Sokkal egyhangúbb lenne a fejlödés helyett a stagnálás. A fejlödés örök, sohase lehet elérni a tökéletesség szintjét, és ez igy jo, mert mindenki (minden lélek ugyanolyan lenne, ami megint csak monoton lenne az idök végezetéig. Fö a fejlödés, de az élet célja az öröm.
  • stremix
    Pedig én pont így látom. Mármint nem mindenki indul tiszta lappal, vagy legalább is mire felnő már megtett pár dolgot és azt is a környezet és más ráhatása miatt.
    Egyébként meg azt látom, h sajnos az emberek szelektálnak, mégpedig elég erősen, tehát nem is fogadnak el bármit (segítséget v tanácsot) bárkitől, tehát lehetek én akkkkármilyen jó ember ha a társadalom nem fogad el pl a genetikai, fizikai (szóval testi) hibáim miatt. Ezzel az a gondom h a többi ember akkor is szívni fog miattam ha nem akarom, és akkor sem tudok másnak örömet szerezni ha bele gebedek, tehát ez is visszatartja a világot a szellemi és egyéb fejlődéstől. Tehát nem csak a rossz karmával született embernek tesznek rosszat hanem ő sem tud jót tenni ezért másoknak, és ilyenkor én azt kérdezem h "Odaát ez nem látják?".
  • bandypappa
    a következö generácio:
  • who am I 7
    Hát...szerintem nem kezd teljesen tisztalappal.Én úgy gondolom, hogy a "lélek" minden újjászületésnél valamilyen szinten fejlődik.Lehet, hogy ennek is van evolúciója? :D natán...Én úgy gondolom, h a léleknek is van egy célja...csak lehet több generáción át kell "jutnia", h beteljesüljön.
  • bandypappa
    ok fö a béke, nekem is elmaradt ezért a mai gyurás.
  • sz4bolcs
    Isten létén vitatkozunk egy evoluciós topicban?? :D
    Ebbe én nem fogok belemenni..
  • bandypappa
    ja igy már értem, azt tudjátok amugy hogy a csillagközi "por"-ban is vannak aminosavak? télleg.
  • LowEnd
    tényleg nem derült ki :)
    Egyébként nem egysejtű élőlények jelentek meg, hanem az aminosavak, az élet alapvető építőelemei. Nem mindegy.
  • bandypappa
    Ebben részben egyetértek, mert ahogy gondolkozol, amilyen eseményeket szeretnél az életebe azok elöbb.utobb bekövetkeznek, de a folyamat nem a tett megtörténte után kezdödik, hanem már a gondolataidnál, lásd: betandwin, érettségi, de nem hinném hogy következö életekre is áthatnának, születéskor mindenki tiszta lappal kezd, elég fura lenne, ha valaki nagy genyó volt egyik életében a többiekkel és ezért több rendes ember szivjon a következö életekben.
  • bandypappa
    Erre kiváncsi vagyok én is, szeretem a tudományos cikkeket, meg témákat, is ha ez eddig nem is derült volna ki.
  • who am I 7
    Rendben..Nekem is baromság ez a nézet.Csak ezt az egyetlen egy dolgot ragadtam ki, azt is csak fentartással.De nem teljesen elképzelhetetlen.A többi ebből a hitből butaság.Mindenesetre, jó érzésü emberek elgondolkoznak, h ha esetleg fogyatékosokat látnak...és megprobálják tisztelni, h ők normálisan élnek.És igen is nagy súlya van ennek.