418
Igazság vagy teória? Neale Donald Walsch: Beszélgetések Istennel
  • rolipoli
    Csak most olvasom,ez nem picit rasszista:

© Huliganthropus
    ma 19:59 | privát | válasz erre | #332

Na ... (majdnem leírtam)

A Biblia = zsidó történelem = zsidó igazság = horror, és ármánykodás, meg büntetések sorozata = negatív példamesék. Méghogy etikai kódex? Ennél már csak a Tóra borzasztóbb.

Akkor inkább a szanszkrít "Mesefolyamok óceánja" (Európa Könyvkiadó 1982) sokkal érdekesebb, gondolatébresztőbb. (és egy kicsit régibb, na és nemzsidó!)

jó én sem kedvelem őket
  • patiang
    Nem igaz. Nem volt pénzem, s a haver azt mondta: ok, akkor orrba nyomlak 2k-val
    Persze, ha nem adtam volna vissza, akkor az orrbanyomának más jelentése lett volna.:D
  • Svenson
    Tévedsz. Annak csak 1 jelentése van. Hogy orrba nyom.

Annak viszont már lehet több jelentése, ha azt mondom, éhes valaki. Mert szövegkörnyezettől függően lehet éhes, fizikailag, mert nem evett, de lehet pénzéhes is, pl. No, nem nyelvészkedek itten, mert még lelőttök. Két értelmű ez is.
  • Svenson
    Azt hiszed, hogy most olyan "nagyfiú" vagy, mert képes vagy ekkora marhaságokat leírni?

És ha már leírod, mondd, hányszor olvastad a Bibliát, hogy ilyen sommás ítéletet írsz róla?

Ha csak egy kicsit műveltebb lennél, és utánanéznél, tudhatnád, hogy a Tora a Biblia része.

Erre mondják: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Mit gondolsz, ha nem derogált olyan nagy költőinknek olvasni, mint Ady, Babits (hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsem, Ady pl. több, mint 10X végigolvasta a Bibliát), akkor vajon ez a te hozzáállásod minek minősülhet?
  • patiang
    Hááát ez is igaz, mert ha Blahán egy fél benszülött azt mondja: orrba nyomlak, akkor annak több jelentése is lehet:XXDD
  • Svenson
    Az igaz, de attól még lehet olvasni. És van egy elsődleges jelentése, mint minden szövegnek. Az, hogy utána ki mit értelmez hogyan benne, az már teológiai kérdés, nem szövegértési. Azzal én nem foglalkozom, mert nem vagyok teológus.
  • Huliganthropus
    Na ... (majdnem leírtam)

A Biblia = zsidó történelem = zsidó igazság = horror, és ármánykodás, meg büntetések sorozata = negatív példamesék. Méghogy etikai kódex? Ennél már csak a Tóra borzasztóbb.

Akkor inkább a szanszkrít "Mesefolyamok óceánja" (Európa Könyvkiadó 1982) sokkal érdekesebb, gondolatébresztőbb. (és egy kicsit régibb, na és nemzsidó!)

• patiang
    Mert, ha úgy nézzük a Biblia nem is oly vastag könyv, s arról mit szólni akar már 1500 éve folyik a vita. S bizony néha vérrel frankón nyakon löttyintve.
  • patiang
    Hidd el nem akarlak megbántani, de a Biblia elovasása mint úgy lehetetlen.
    II János mondta, hogy a Bibliát nem érteni, hanem lelkünk mélyén értelmezni kell.:)
  • Svenson
    tt nem arról van szó, hogy vannak-e a Bibliában egyértelmű utalások, hanem az, hogy benne van-e az a tévesen Jézusnak tulajdonított mondás a kenyérdobálásról. És NINCS benne. Elolvastam a Bibliát. Idézőjel nélkül. Tehát tanúsítani is tudom, hogy tényleg nincs benne. Ettől még Jézusnak bármelyik, tartalmilag közel álló mondására foghatjuk, hogy ezt jelenti, de kérdezem én, minek? Pl. Jézus mondta a tartsd oda a másik arcodat is elvet, meg az ellenség szeretetét, olyannyira, hogy aki elkéri a felső ruhádat is, annak ad oda az alsót is, stb. De ez egyik se az a mondat, amiről itt vitázunk. Megjegyzem, tök fölöslegesen!

Nálam ez szakmai ártalom, de vajon a többiek miért teszik?
  • patiang
    Ha "elolvastad" a Bibliát, akkor Te is tudod, hogy egyértelmű utalások nem találhatók:)
  • patiang
    ?
  • gebana
    ha az életedet a biblia tanítása szerint akarod leélni, akkor elég rossz lesz neked :D
  • Svenson
    Igen, és hol olvashatsz ehhez hasonlót?
  • patiang
    Szó szerint nem is, csak a lényeg az.

Biblia olvasása: mi ketten "elolvassuk", s majd ezerféleképpen értelmezzük.

Mert Őbenne bármit megtalálhatsz, amit úgy érzel, hogy megfelel.
  • Svenson
    Rumcájsz, és Freeda: a Bibilában sehol nem találsz olyat, hogy kerérrel dobálóznának! Jézus meg főleg nem mondott soha ilyet!

Lehet, hogy nem ártana elolvasni magát a Bibliát?
  • BLACK METAL
    Csúnya dolog másokat bántani.
  • Fantomlovag
    Kombináld. Ha kidobják a szemed kővel, verd ki a fogaikat (száraz) kenyérrel.
  • Freeda Krueger
    Az elsőt Jézus mondta.
    A Jézusi mondás felülüti a Mózesi törvényeket,a keresztényekre mindenesetre az érvényes.
  • Rumcájsz61
    A bibliában van:
    Ha megdobnak kővel dobj vissza kenyérrel.
    Másik:
    Szemet szemért, fogat fogért.
    Akkor most melyik szerint éljek?
  • Sparks
    Akartam írni egy szép hosszú hozzászólást, de végülis kitöröltem. Pont arról elmélkedtem benne, hogy felesleges hittérítőnek lenni, mindenkinek arra a tudásra, hitre van szüksége, amit éppen megél. Mindenki megkapja akár ettől a könyvtől, akár mástól azt, ami számára fontos. De azán annyira belemélyedtem, hogy már hittérítővé vált az írásom, ezt pedig feleslegesnek tartottam Nem vagyok Isten, legalábbis nem a tiétek
  • patiang
    te egy nagyon bátor csóka vagy
  • Hegi90
    :))))
  • patiang
    "patlang sztem meg te -már bocsáss meg-egy nagyon bunkó, zárt elméjű mindenbe belekötő ember vagy. :)"

a végén legalább ne vigyorogj, ha már ilyen bunkó vagy :(((
  • Hegi90
    patlang sztem meg te -már bocsáss meg-egy nagyon bunkó, zárt elméjű mindenbe belekötő ember vagy. :)
  • Hegi90
    Én nem vagyok hívő, de ha belegondoltok, valahol igaza volt a vendégnek.
    Ha minden ember "befogadná" Istent, és a biblia szerint élne, lehetséges, hogy nem lenne anynira nyomorúság, bár ez már elég utópisztikus... :). De rossz akarat, gonoszság, az, hogy mások okozzanak szándékosan, illetve másokat kihasználva tegyenek maguknak jót, miközben a másik szenved, nem létezne.

lehet fikázni :P
  • patiang
    "Szvsz ez kb, ne szamits arra hogy isten barmit megcsinal helyetted, szal vehetjük nem letezonek is)"

Segíts magadon, az Isten is megsegít.
  • pTk
    Addig imadkoznanak mig elhinnek hogy van isten, es megcsinalnak helyette a hajukat. (Szvsz ez kb, ne szamits arra hogy isten barmit megcsinal helyetted, szal vehetjük nem letezonek is)
  • sz4bolcs
    Ha minden nap imádkoznának, biztos léteznének a fodrászok..
  • patiang
    Nem tudom, hogy mennyien lehetnek azok, akik most a hideg beálltával a híd alatt "beszélgetnek" Istennel.
  • htr93
    -Csá bazzeg!
    -Megteremtelek titeket, hogy lelegeljétek a földet,oszt éhen pusztuljatok.
    - Igen köcsög!? Béla! hozd a szögeket meg a kalapácsot!
  • Wescone
    Sokat.
    Persze attol is függ; milyenek lesznek az utolsó napjaid, esetleg óráid.
  • patiang
    csak mellékesen: tudod hányféleképpen magyarázzák az Isten mibenlétét?

s ha arrogánsan közelítessz, nem nyerhetsz:)
  • patiang
    Tudod Bens az, hogy Te már 10 éve rajta vagy a témán, nem azt jelenti, hogy a másik agyszüleményt nyög be.
    Ha volna kedved visszaolvasni, amiket benyögtem ezidáig, rájönnél, hogy valamelyest én is konyítok a "témához".
  • bens
    nem gondolom h én jobb vagyok mint más, úgyhogy ne írj ilyneket mert útálom ha beképzeltnek tartanak.

arról van szó, h mivel nem érdekel téged a téma, nem is nézel utána, nem végzel mély kutatásokat. ezesetben viszont nagy lépés lenne a fejlődés felé, ha nem is magyaráznád félre, ha már nem foglalkozol vele.
    én rengeteget foglalkoztam a sprirtualitással, azon belül a spekultív dolgok kiszűrésével, nagyjából 10 éve rajta vagyok a témán, ezért bosszantó, ha egy ember, akinek még kezébe nem volt vallásos vagy hasonló könyv benyög egy 5 perc alatt kreált agyszüleményt.
    igen, valószínüleg sokmindenre választ tudok adni, mert én is sokmindenre találtam választ. viszont ha tényleg akarsz válaszokat kapni, akkor ne spekulálj, hanem keresd meg azokat. ha pedig nem, akkor ne növeld a már amúgy is sűrű homályt a fejekben.
  • patiang
    "nem vagy érett ennek a dolognak a megértésére,"= erős

mert Te gondolod, hogy Te vagy a kiválasztott, aki válasz tud adni?

nekem az a problémám bizonyos dolgokkal, hogy egyszerűsíteni óhajtanak, sőt megkövetelik. Tudod / ez általános / azért találtad meg önmagad, mert felfedezted magadban az Istent.
    Sőt amit előtte bepötyögtem egyenes volt.
  • bens
    nem vagy érett ennek a dolognak a megértésére, ezért inkább félremagyarázod.
  • patiang
    .........szerintem ez erőltetett analógia az isteni létezésre.

Hiszem, hogy azok, akik még ma is több istenben hisznek, avagy hitetlenek, lehetnek pont olyan életboldogok, mint bárki más.
    Az élet, vagy a halál elfogadása nem az Istenben való hittől függ.
    Mivel a Biblia szerint az Isten "mindenhol" ott van örökkön-örökké, ezért ha valaki az Istennel "beszélget" önmagával társalog. Persze ez nem baj, csak az Isten miyensége a személytől függ. Az, hogy az Isten ugyanúgy magáénak tudhatja az egész mindenséget, az a "személytől" független. Mert ugyanaz az Isten "öleti meg" a csecsemőt, Aki világrahozta.
  • bens
    talán épp isten lesz az egyetlen menedéked, és akkor fogod csak igazán érezni h mennyit számít neked. talán.
  • htr93
    Isten? Vajon mennyit fogok rajta gondolkodni az uccsó napjaimban?