326
Sütögetni, főzögetni hobbiból vagy nem hobbiból. Tippek. Segíteni egymásnak. Ki hogy főzi? Receptek átadása egymásnak. Stb..
  • penbutter
    Hát én biztos nem tudom elkészíteni, mivel a konyhában egy nagy NULLA vagyok:D:$ De max leadom a rendelést:)
  • werrro
    hi! én ezt mindig hónap végén csinálom...:) olcsó, és állati laktató.. virslivel is ehető teljesen. egyszer nagy önbizalmamban megpróbáltam én magamtól összehozni a fűszereket, dehát nem ment, szal maradok az alapnál..
  • Tomika24
    Akkor csak próbáld ki, mert megéri...

Te is otthon el tudod készíteni fél óra alatt, megveszel egy fűszeralapot...én a maggi mexikói chillis bab alapot szoktam, veszel hozzá bab konzerveket, darált húst, kukorica konzervet... más azt hiszem nem kell, de most nem vagyok benne biztos, majd keresek neten neked valamit, ahol le vannak írva a hozzávalók :)
  • penbutter
    Jól hangzik ez a mehikói chillis bab, sokat hallottam már róla, de enni még soha nem ettem... Biztos jó lehet.
  • Tomika24
    Nekem a legjobban a Mexikói chillis bab alap jön be... nagyon finom az ízesítése szerintem, és gyorsan kevés alapanyaggal elkészíthető!!
  • Katarina 60
    Persze ! Megveszed az alapot,és ott leírja a tasakon hogy miből mennyit kell venni.Még azt is hogy kell elkészíteni.
  • milu00
    na erről még nem hallottam :| egész jól hangzik..:)
  • Anaid
    ja, a hortobágyi húsos pal. se rossz. A májas husis panírban kisütött palacsinta se kutya....
  • milu00
    hát ez tény.. először még jókat lehet bénázni a szakácskönyv ellenére is, főleg az időzítéssel.. én jártam már úgy, hogy csináltam sorban amiket írt, és vannak ilyen mondatok, hogy "keverd össze a tejfölös-majonézes-akármivel" de előtte nem írta, hogy azt is meg kell már csinálni, és a végére ott volt kb 6-7 edény már a konyhapulton... másodszorra ezeket már tudja az ember..
  • milu00
    jaj most nézem, a husis palacsintára gondoltam, de a brassoit írtam nem, nyugi, a brassoit nálunk is krumplival eszik, nem palacsintával
  • AbaEdus
    mézes mustáros. nyami, az finom lehet..:):) és h kell ezeket az alapokat elkészíteni? egyszerűek? mit kell hozzá venni? gondolom vmi húst is. nem?
  • monkeymajom
    hát a szakácskönyvekkel nincs semmi baj.
    Csupán annyi,hogy mindenki máshogy magyarázná el azt amit csinál és persze mindenki máshogyan fogja fel. Csak ennyi a gond...amúgy minden rendben van vele :)
    Az alapokat én is szoktam venni....és bevallom néha nem arra teszem,mint amire az való hanem arra ami van :D
    de nagyon finomakat csinálok így is :P
  • milu00
    óó a brassói az nagyon fincsi, bár nem is gondolná az ember, de elég babrás, mire kisütögeted a palacsintákat, megcsinálod a pörköltet, összehajtogatod, bekenegeted a tejfölös szafttal... mindig csodálom anyut hogy hogy van idegrendszere nekiállni.... de örülök hogy nekiáll :)
    AbaEdus: ahol a zacskós levesek is vannak a boltban, ott van, általában rengeteg fajta, pl. milánói, bolognai alap, chilis bab alap, de vannak érdekesebbek is, mézes mustáros ilyenek.. én általában olyat veszek, amit nem sikerült igazán fincsire kikeverni saját magamtól.. mert lehet venni sima paprikás csirke alapot is, de az azért kicsit durva...

szóval ezek gyorsak, egyszerűek és finomak (legalábbis ilyeneket keresel ha jól emléxem), de ha van időd akkor szerintem próbálkozz az alapok nélkül is, és szépen lassan rá fogsz érezni a dolgokra. viszont ezekkel tuti lesz sikerélményed...
  • Anaid
    Lehet, hogy finomak. Nem szoktam használni ilyeneket.
  • nagyadam77
    Én szégyen-nem szégyen szoktam ilyen tasakos, zacskós kajákat készíteni. Mondjuk főleg a különböző tészta vagy hús alapokat használom azokkal elég praktikusan és gyorsan tudok néha összedobni valamit. Sokan mondják hogy nem a legegészségesebbek de hamar megvan és finom is szóval részemről tökéletes megoldás. :)
  • Anaid
    A szakácskönyvek segíthetnek főzni tanulni, bár tapasztalataim alapján sok kaja egyszerűbben is elkészíthető, mint le van írva. Nyugi, senki nem tanulta az anyukája hasában.
  • jaszmin76
    végülis a zacskós leves is tasakos kaja, bár ahhoz nem kell tudomány elkészíteni! Mondjuk én ismerek olyat aki a rizst is úgy főzi meg, hogy először elolvassa a dobozon található leírást, nehogy elrontsa! :D
  • Anaid
    lecsósszelet, rakott húsostészta, egyszerű sültek rizs, zöldségkörettel, husis palacsinta, brassói....
  • AbaEdus
    hm, nem nagyon csináltam még ilyen tasakos kajákat, max zacskós levest. nem tudom az tasakosnak minősül e. inkább vmi húsos kaját szeretnék, főételszerűséget.

milu00, milyen porok ezek? elsősorban a csirkét szeretem, meg a pulykát, a disznót annyira nem.
  • Anaid
    Sok egyszerű, gyorsan elkészíthető kaja van és finom is. Egy főre meg főleg kihozható 1000-nél kevesebből.
  • milu00
    hát figyi, ha már tudsz rántott husit csinálni, akkor nem vagy reménytelen :D szerintem... mondjuk az nem egy túl gyors kaja...
    én csináltam egyszer olyat, hogy vettem egy maggi zacskós levest, felfőztem, és ezzel a vízzel csináltam egy adag rizst. nem is kellett hozzá más, igazából a rizottót csinálják így. most persze megkérdezheted, hogy miért nem simán vegetával csináltam, szoktam úgy is, de ez egy kicsit extrább volt..
    szóval ez kb 30 percet vesz igénybe :)
    de ebben nincs hús... ha szereted a csirkét, akkor pl. ezekkel a porokkal elég jól fel tudod dobni, csak meg kell sütni a húst, vízben kikeverni a szmötyit, ráönteni, és sütni vele egy pár percig.. ezek fincsik, néha csinálok ilyet. de mondjuk disznóhoz szerintem nem jók, csak szárnyasokhoz..
  • jaszmin76
    és olyat még nem próbáltál, hogy olyan tasakos kaját veszel amit csak ki kell főzni vízben, vagyis addig forralod a vizet míg az el nem párolog és máris készen van a hamid? ezek ilyen tésztás dolgok, én nagyon szeretem őket! nem drága és tényleg nagyon hamar készen van!
  • AbaEdus
    persze, lesz még lehetőség, de olyan jó lenne, ha 1 óra alatt mondjuk össze tudnék ütni magamnak 1000-1500Ft-ból olyan kaját, ami elég ebédre és vacsira is és még finom is.
    a jelenlegi helyzet az, h vmelyik pláza kajáldáiban hagyok hetente kb 10 e Ft-ot. szeretnék ennek véget vetni! még ha a kollégium nem is a legideálisabb hely a főzésre, mégis előbb utóbb jó lenne megtanulni főzni és bizony spórolni is.
  • jaszmin76
    ez teljesen érthető, hogy ilyen körülmények között nincs az embernek kedve főzni, főleg nem egy fiatal lánynak! meg különben is lesz még az életben elég lehetőségünk főzni, nem igaz? ha családja van az embernek akikről gondoskodnia kell, akkor biztos, hogy többet fogjuk majd a fakanalat!
  • milu00
    hát a koliban nem is az idővel van a baj, legalábbis anno az én kolimban egyszerűen olyan undorító volt a konyha hogy alig volt kedve az embernek belépni.. szerencsére másik szinten meg kifejezetten tűrhető volt, ott egész sokszor kutyultam dolgokat.. na meg nálunk biztonsági okokból 20 percenként automatikusan lekapcsolt a tűzhely, hogy pl ha vki részegen nekiáll kaját csinálni és ott hagyja, akkor ne legyen baj.. szal voltak zavaró körülmények..
  • jaszmin76
    sehol nincs idő szöszmötölni a konyhában! én nem lakom koliban és nekem otthon sincs időm főzni, mert ezer a dolog még mellette! meg nem is nagyon szeretek főzni, látom mikor anyum elkezdi és egy csomó edényt bepiszkol, áll a kupi a konyhában, itt egy tál ott egy tál...katasztrófa!
  • AbaEdus
    hát, rántotta, palacsinta, tükörtojás, rántott husi, kb ennyiben ki is merült a tudományom..:S tudom, ne legyek rá túl büszke, nem is vagyok..:( szeretnék ezen lassan de biztosan változtatni.
    ráadásul koliban is lakok, ott azért nincs idő nagyon szöszmöszölni a konyhában..
  • milu00
    hi! a tejbegríz nem olyan egyszerű ám, nálunk ahhoz spéci edény van, ami duplafalú, és vizet kell belet önteni főzés előtt, hogy ne égjen le a tej, sima edényben kb neki sem kell állni szerintem..
    mennyire vagy kezdő főzőcskében? mi volt eddig a legbonyibb kaja, amit megcsináltál, csak hogy tudjam, milyen receptet írhatok le..:) (nyugi, én is csak pár hónapja főzök sokszor, úgyhogy nem foglak hülyének nézni )
  • Phat Smoker
    a gasztro blogokat ezért szeretem. rendszerint levan fényképezve a végeredmény, jobb esetben még a készítés fázisairól is tesznek föl képeket.
    a legtöbb esetben elérhető alapanyagokkal dolgoznak.
    ha lenne mégis vmi különlegesség a hozzávalók között, jelzik a beszerzési forrást.
  • AbaEdus
    köszönöm, ez nagyon jól hangzik. a húsos tészta jó lesz, amúgy is inkább kaják terén a húsokat kedvelem, a desszert viszont legyen annál édesebb..:):)
    várom a tanácsokat tőled, vagy bárkitől..:)
  • jaszmin76
    Tejbegrízt sem tud mindenki csinálni, mert az én húgom pl mindig odaégeti az egészet! :D kicsit béna szegényke! és nem olyan könnyű interneten sem jó recepteket találni, mert vagy olyan kell bele amit alig lehet kapni egy-két üzletben vagy pedig nincs érthetően leírva, hogy hogyan kell megcsinálni! Én azt szeretem, ha tényleg minden egyes rész lépésről lépésre le van írva, és úgy tudom, hogy biztos nem fogok elrontani semmit! AbaEdus segítek neked egy jó kis receptet keresni! Mondjuk valami húsos tésztás valamit! Mit szólsz ehhez? Olyat keresek, amit te is meg én is meg tudunk főzni :D
  • AbaEdus
    van szakácskönyvem kezdőknek is, mégsem éreztem elég lelkierőt magamban ahhoz h nekivágjak..:S gondoltam h majd a sok lelkes kis kukta belém is energiát csepegtet..

megnéztem az oldalt, köszönöm!! az a fekete ribizlis pite a főoldalon.. nyami.. levett a lábamról!!! átalakultam Bull masztiff kutyává..:)
  • Phat Smoker
    a gasztro.miner.hu-n rengeteg jó receptes blog van, nézd meg, hátha eltudsz lesni onnan egy-két szimpatikus ötletet.
    vannak ott kezdők és haladók egyaránt.
  • AbaEdus
    igen, de azért vmi laktatóbbra gondoltam, amiben van vmennyi hús is.
  • Phat Smoker
    muffint, tejbegrízt te is tudnál készíteni pl. :)
  • AbaEdus
    huuh, karácsony is jó rég volt. olyan durva, csak nézek itt, h tényleg vannak olyan emberek akik így tudnak főzni??? kiábrándító, nekem sajnos a legegyszerűbb dolgok se nagyon mennek.. elsősorban azért jöttem ide.
    egyszerű receptekre vadászok! olyan ételekre, amit én is el tudok készíteni bármikor, vagyis gyors és egyszerű.
  • Bogyo5
    hát így kellemes, hogy valaki elkészíti:D Itt csak leírva látod, megközdeni már neked kell vele:D:D:D
  • alexandra232
    Egy kis karácsonyi figyelmesség! :)

karácsony
  • kiskapucska
    Ez egyenlőre nekem elég bonyolultnak tűnik:) De ha valaki elkészíti nekem,akkor nagyon szivesen megkóstolom:D
  • Bogyo5
    Na figyu!
    Ez egy olyan recept,amit 3 okosságból szedett össze egy szakács barátom,úgy,hogy legalább passzoljon egymáshoz!:)
    A 10 dkg mazsolát 2dl édes vörösborban beáztatod.A kacsát,miután megmostad(kívül-belül),sóval,borssal bedörzsölöd,majd a tepsibe rakj,karikára vágott hagymát,erre jön a kacsa,és egy dl édes vörösbor,csipet kakukkfű,3-4 gerezd fokhagyma zúzva,egy narancs leve.Lefedve kb.1.5 óra(közepes lángon,160 celsius fokon).Mikor megsült,akkor a kacsát vedd ki,és fennmaradó lébe a beáztatott mazsola.Külön tálkába a főzőtejszínt keverj el keményítővel,szójaszósszal,reszelt gyömbérrel.Ezzel sűrítve lesz.Adj hozzá darabolt narancsot,de most már ne főzd,csak kavargasd!Ha gondolod,mandulát is piríthatsz a tetejére.
    párolt rizst gondoltam hozzá,úgy,hogy a tányérra kis gömböket halmozol,mellé teszed a feldarabolt kacsát,és leöntöd ezzel a raguval.

Ez is elég jól hangzik nem? De van még pár titkos receptem ami nem ennyire bonyolult:D