165
  • emp
    Bazzeg!!! Még mindíg vannak, akik nem értik ezt az egészet... :( (Meg persze lesznek is.:) Azt hittem mindenki felfogta, (amit mondtam, mert én marha okos vagyok és van 11 diplomám hozzászólásból és megmondásból), hogy ezt csak élvezni kell. Ja, és kult film, már most. Ide a rozsdás fakést!!!! A történelemmániákusak meg üljenek be egy könyvtárba aztán tanulmányozzák a fennmaradt emlékeket, nem ide kell okoskodni... Ez nem az a történet... Viszhall ismét.
  • Atisz #84
    Erről van szó...imádom hogy többségében olyan emberek magasztalják az egekig ezt a filmet ("De hát nem érted? Képregényadaptáció!") akik hadilábon állnak a történelemmel, nem ismerik a spártaiakat, nem tudják hol van a Termophülai-szoros, vagyis akik a legjobban rászorulnának a történelemoktatásra...
  • kacsi01
    Szartaliga fotosopp az egész.
  • BaliBoy
    És akkor a filmről a Véleményem.
    Nagyon pörgős, izgalamas hentelős múvi. De nagyon silány történelmi háttérrel. (amiről már leírtam a véleményem) Azonkívül, hogy a csecsemőket tényleg lehajították + maga a tény, hogy Thermopüllai szorosnál azonos nevű emberek ütköztek meg nem sok köze van a történelemhez. De mint már említettem egy nagyon pörgős, izgalmas film ami képes feledtetni ezeket. (sajnos sok olyan emebernél is akiknél nincs mit feledtetni). Legutóljára az Bábelhez volt kommentem, ott nem értettem 1et Winnivel de itt jobban 1ezik. Látványban nagyon jó, de ez nem minden, mivel láthattunk már sokkal jobbakat is (GYU, SW ha már CG) ezért én csak 10/6ra értékelem. Szövegesen: egy olyan film amit meglehet nézni többször is de nem kultusz film.
    u.i.: Azért a HD változatot én is megsasolnám megfelelő készüléken. :D
  • BaliBoy
    Hát jah. Ha értelmes emberekről beszélnénk. De mikor haverom elmesélte, hogy a nagyapja svájcban fogadósként dolgozik/zott és amikor megjönnek az amerikai hülyegyerekek és elkezdik keresni a lila teheneket...
    Szóval amíg ilyen hülyék vannak (magyarok is, akik azt hiszik, hogy a március 15-i forradalom '56ban volt ) addig igenis foglalkozni kéne a történelmi eseményeket feldolgozó filmek hátterével is!
  • waterman
    biztos megnézem majd, de a "műanyag" tényleg áthatja a fenti képeket. amint nézegettem őket beugrott a Wonderful Days című anime.
    aki el tud vonatkoztatni a szereplők cg mivoltától, annak nagyon bejöhet, csak ajánlani tudom. lenyűgöző látványvilág és zene, a történet is egész jó. cyberpunk anime.
    Wonderful Days
  • Magnificat
    Egyrészt bárki mondhat kritikát... Ugye nem gondolod, hogy nem végeztél kritikusként (amiként nem lehet végezni :D), ezért nem mondhatnál? Mellesleg tudod, hogy Réz András hogy lett kritikus? Ő maga mesélte el egyszer a TV-ben :D
    Ja és Réz filmesztéta (btw ezt a "szakmát" is kinyílvánította/ták, nem végzettség :D)
  • Loverman
    mellesleg hányszor kell még majd itt leírni h ez nem történelmi film, hanem 1 bizonyos képregény, kockák helyett mozgással. ennyi.
  • Loverman
    már bocs, ez nem kritika, ez leírás. kritika nem lehet, mert azt csak kritikus írhat. az meg nem csak annyi hogy egy oldal megkér egy jöttmentet (mint pl itt), hogy írjon róla, nem ám! a kritikusnak is van végzettsége amitől kritikus mint pl Réz András. ami itt megy az semmi.
  • Lameth
    Amellett, hogy megértem és elfogadom, ha valakinek nem tetszik a film, a kritika szerintem sz@r.
    Tegnap láttam moziban, erre készültem már hónapok óta, és nem csalódtam. Egy mesét vártam csodás látványvilággal, és meg is kaptam. Lehet, hogy csak igénytelen vagyok, de örülök, hogy egy jót szórakoztam. Én a kritika írójával ellentétben egy percig sem éreztem "alvásra ingerlő"-nek a cselekményt, ha végig a hent ment volna, akkor az lenne a baj, hogy semmi mellékszál sincs.
    Aki a történelmi hűséget keresi, az mit szólt a gladiátorhoz? Kb. ugyenennyi köze van a valósághoz: fikció valamennyi történelmi alappal.
    Sajnálom, ha valakinek nem jön be a látványvilág, da sajnos nem lehet olyan filmet csinálni ami mindenkinek tetszik, nekem nagyon bejött a számítógéppel készült háttér, a lassítás-gyorsítás.

9.5/10
  • osxaddicted
    Nekem tetszett a film, jobban elvoltam vele mint a Trójával.

Kis adalék:

"A filmet mindössze 60 nap alatt vették fel Montrealban. A felvétel előtt a színészek 6 hetek komoly kiképzésen vettek részt, hogy fizikailag szintrehozzák őket. Az útómunkák kb. 1 évet igyényeltek, amelyben három ország 10 különböző vizuális effekt cége segédkezett. A filmet teljes egészében Avid és Final Cut Pro-ban készítették. A 3D-s effektek Maya, XSI és Lightwave készültek. A 2D-s effektekhez a Shake, Inferno, Fusion és Combustion szoftvereket használták.

A felvétel egyik érdekessége, hogy mindent 50 és 150 képkocka/másodperces anyagra rögzítettek. Ez jóval magasabb, mint a legtöbb másik film. A felvett anyagot ezután HD SR szalagra vitték át, majd QuickTime segítségével elő vágták HD minőségben. A 300 készítői választották a Maceket. Bár a legtöbb anyagot nem Final Cut Proban készítették, a készítőknek mégis azt kedvelték jobban. A 2D-s effektek fő szoftvere a Shake volt, míg az előzetesekhez a QuickTime-ot választották. A vizuális effekteken dolgozó fő csoport 15 G5-ös Macintosh számítógépet használt és mindahhoz összesen 16 terabyte-nyi tárolóra volt szükségük.

Megjegyzés: a filmet nem úgy készítették, hogy minden részlete történelmileg helyes legyen. Néhány dolgot megváltoztattak benne, a film miatt."

• alma2
    Koszi, hogy kifejtetted !
    azert nincs annyi benne, hogy ujbol megnezzem, megha tekergetve is, hogy szemelyesen is meggyozodjek rola :)
  • portable
    Nem értem miért a Troyához meg a Gladiátorhoz hasonlitsák itt az sg-n(csak azért, mert szandálos).
    Azokban hol voltak ilyen szörny emberek?
    Sokkal komolyabbak mint a 300

Nem azt mondom, hogy a 300 rossz, mert szerintem hatalmas film és jobban tetszik mint a pl. a Troya
  • Moyko
    jó a 300.

Vizuális Orgia. HD kell. Meg D'Cut ahogy az elöttem szoló mondotta.
    Nem kell ettől sokat várni..én pont azt kaptam amire számítottam.
    Egy jó mozit.
  • Wittgen
    Hát jópár helyen nem azt lehetett olvasni, amit mondtak a szereplők. De, hál'isten elég szépen beszélnek a színészek, így aki tud valamennyire angolul, annak elég csak a szöveget hallgatnia, nem kell a feliratot olvasnia.
  • moRtiZ
    Tegnap megnéztem. Szerintem döbbenetesen jó, bár a mozik még mindig fosok.

HD director's cutot ide bele a kezembe :D

Ja és a felirat döbbentesen fos.
  • winnie
    leadják simán csak max később. az mtv és az hbo ugyanúgy vetít vágott, korhatáros verziókat.
  • Wittgen
    Ja, és rtl, tv2 nem hiszem, hogy leadja, mert tele van vérrel, ahol meg az nem folyik ott cici villan, úgyhogy mire az összes ORTT által nem komált jelenetet kivágják a film 20 perces kisfilm marad.
  • Wittgen
    Most néztem meg Kaposvár Plazaban
    Aszondom, király film, akinek nem tetszik az

SPOILER
    -------------------------------------------------------------------
    Látom sok műkedvelő van itt, akik nézik a filmeket, de a részletekre már nem tudnak figyelni. A szoros egy magaslaton fekszik, előtte sziklaplatóval. A szoros bejáratánál tömörülnek a spártaiak. A plató bal oldalán hegyek, jobb oldalán a szakadék és a tenger, a platóra egy keskeny (film alapján kb 50m széles) homokos föveny vezet fel kicsit srégen, nem pont szembe. Az első rohamkor a spártaiak előrenyomulnak, a perzsák egy része a sziklaplatóra szorul, onnan potyognak le, de mivel a plató túlnyúlik a hegyek takarásán, ezért meg tudják őket sorozni nyilakkal. Az elefántok szintén a sziklaplatóról potyognak le.
    Ja, az ösvény meg nem titkos, mivel azt a hegyi kecskék járták ki a kis gnóm mondandója.
    És még mielőtt vki az mondaná, hogy sebezhetetlenek, hírók, stb, az figyelje meg az apró részleteket. A spártaiak falanxban mozognak, amíg az egyik a pajzsával véd, addig a másik leszúrja a támadót, és így tovább és így tovább. Összezárnak, löknek, kinyílnak, szúrnak, összezárnak -> ez a taktika. Perzsák meg csak futkorásznak.
  • games4ever
    hát énis megnéztem, sztem qva jó volt, bár télleg vannak benne kisebb-nagyobb hibák, de aki megakarja nézni, az mindenféleképp moziba nézze, mert ott odabax a hangulat;)
  • humaninsect
    Attól, hogy az ember pár hibát észrevesz még lehet élvezni. Nekem bejött, ettől még lehetett volna jobb sajnos tényleg.
  • emp
    Jajj Istenem! Mindenki marha okos, meg most megmondja, hogy nem így kellet volna, hanem úgy, meg miért ilyen, miért nem olyan, miért alakult így, pedig máshogy kellett volna. UGYANMÁR!!! Közben elfelejtitek meseként élvezni. Mert ez az. Se több se kevesebb, és annak szerintem felettéb szórakoztató. Ezen nagyon nem kell gondolkodni, elemezgetni. Arra vannak nagyon jó filmek.

Én a Gladiátorból folyó rózsaszín trutymótól hánytam, a Tróját max. megmosolyogta az ember 20 felett, de azt meg kell mondanom, hogy egy marha hosszú nap után én nagyon jól szórakoztam ezen a filmen.

Próbáljátok ki ti is! Vagy tetszik vagy nem. Viszontlátás.
  • Cleawer
    Megtanulhatnál irni.
    ien->iLYen,annyiszor rontottad el h már pofátlan...
  • fade2black
    ma nézem 20.15töl PécsPlazaban.

Majd beszámolok nektek pupákok! :)
  • Gladiator
    Megnéztem, részletezés a "Filmek, amiket most láttunk" topikban.

9/10
  • Tyga
    A hsz od inkább fikció.Révén h nem láttad a filmet ugy kommentálsz.Egyébként még jó h nem volt hiteles a Trója .Erre a készítők is rájöttek -ezért nem szórták tele a filmet "trendy" holywoodi színészekkel...
  • gabeone
    Azt hiszem elfelejtitek, hogy "misztikus" képregényadoptációról van szó. A rendezők mondták, hogy részben van valóságalapja. A film nagyon látványos, szórakoztató. Ami pedig fontos, hogy kevés anyagi ráfordítássak, órási anyagi hasznot szereznek vele.

És ez legalább nem egy beteg film, mint a fűrész.
  • ProGabe #58
    NIN csak előzetesben van,igen.A scoret Tyler Bates követte el KATT
  • Blasta
    Korrekt, látom vágod a témát.
  • alma2
    SPOILER
    ----------
    De valami hasonlot lathattunk megis :) De a sziklara nem juthat fel senki es semmi, mivel az egyetlen ut elott allnak a spartaiak a titkos osveny meg titkos. A vegen persze mar allhatak ott az emberkek, mert ez volt a filmben a "NAGY" fordulat de elotte semmikeppen nem allhatott ott senki, sot meg az utolso ejszaka utan is max emberek. Az elefantok megis valami magas hegyrol potyogtak, ahol egyaltalan nem lehettek a film teruleti elrendezese szerint.
  • Tetsuo
    Nna végre 1 kritika, ami tetszik, hiszen objektív és több oldalról szemlél. Nem akarom mindig azt mondani, h ugye +mondtam, de hát én ezt már az első trailernél megmondtam! :)

• Nethyrrea
    ez is nagyjából fikció, valós háttérrel. képregényből készült, nemtudtad?
  • raingun
    Ezt nem lehetett volna normális szinekkel megcsinálni? Sky kapitánynál jó volt mert az egész egy fikcióra épült, de ez így nagyon tré lesz....
    Megnéztem a trailert, totál gagyi. Nem értem egy ilyen tök jó témát hogy lehet ilyen szarul megcsinálni. Mondjuk Trója sem volt túl hiteles...
  • winnie
    acheron: ".Tehát azoknak készült akik a folyamatos akciót,harci jeleneteket kedvelik,és annak bőven eleget tesz"

??? szerintem a 300-ban nincs folyamatos akció. egyszerűsítem. a 48. percben indul az első roham, ami tart 8-9 percig. (akinek megvan letöltve az majd javít, nem friss az emlék, remélem nem tévedek). aztán később van még egy újabb 10 perces roham - a kettő között legyaknak egy orrszarvút vagy mi) és a végén meg van egy nagyon rövid finálé.

ettől még lehet, iszonyat jó vagy baromi rossz. minósíti a halál, de ha folyamatos akciót vársz, akkor _lehet_, hogy csalódni fogsz.
  • cateran
    Te nyilván másik filmet láttál,mert az én verziómban SZIKLÁS és eléggé kis területü parton vannak a spártaiak a szurdok elött,ahova 1 nem túl széles ÖSVÉNY vezet a homokos tengerpartról,ahol a perzsa sereg hepajkodik ! (a nem túl széles ösvény elég,hogy 1 elefánt elférjen,katonailag értem,hogy nem túl széles)
  • jin
    Hát akkor azon a filmen szórakozz egész életedben.:D
  • nbz
    Bocs, elfelejtettem beleirni, hogy 2x néztem meg, és megvan a bonus "hogyan készült, kimaradt jelenetek, szinészek nyilatkoznak, trainig" DVD is.
  • nbz
    Sziasztok!

Hát bocs előre is.

2 dolgot szeretnék megjegyezni, kedves cikkírónak.

1.Ez nem kritika, hanem a személyes véleménye. Szerintem nem kellene lehúzni valamit csak azért, mert szerinte gyenguszka. Miről is szólt a Thermopülei csata 480-ban, i.e persze. Hát erről. 300 spártai abált orrvérzésig illetve amig el nem estek, a film ezt adja vissza, teljesen jól.

2.A film 2 rétegnek szól, az egyik akik tudnak valamit Spártáról, a másik réteg akik semmit, és nem is érdekli őket, mert csak a lárványért ülnek be. Szerintem a film mindkét réteg igényét kielégyíti. Aki tud már róla valamit, annak pont meg vannak elevenítve a dolgok (pl. az elején a Taigetoszról a gyerekek csontvázai, ect.), aki meg semmit és nem is érdekli a történelmi vonal, az meg megkapta arcba a látványt, és a hatásokat (Xerxrész hangja pl 5* szerintem).

Ja, imdb-n 8,2 a 10ből, ami hááát a műanyag mozik olyan 2.5-3 at szoktak kapni.

300 imdb-n

A technokrata informatikus társadalomban minden müanyag, és ez erről szól, kis történelemleckével. Mocskosjó.

Thx 4 reading. NBZ
  • Acheron
    Hát ez tényleg érdekes kritika azután hogy ekkora felhajtást csinált az Sg a film körül.Én ma nézem meg szóval érdemleges véleményt nemtok mondani még.Azzal az egyel egyet értek hogy ez a film nem egy világrengető,töménytelen történelmi információval ellátot alkotás.DE nem is amiatt készítették,és szándékosan nem olyanra.Ez egy más célcsoportnak készült film.A látványra,és a harci jelenetekre épít.Tehát azoknak készült akik a folyamatos akciót,harci jeleneteket kedvelik,és annak bőven eleget tesz.Nagyon vártam ezt a filmet,elmegyek megnézem,és biztos vagyok benne,hogy elégedetten fogok kisétálni a moziból :P
  • sathinel
    Szerintem mind más. Én meg láttam olyan hozzászólásokat, kritikákat, amiker símán bennhagytak, és nem zavarta az írót, max visszaírt, hogy javította.

A film meg legalább nem történelem hanem a mítoszokat akarja megmutatni. Bár még nem láttam, de kíváncsi leszek hogy csinálták meg.