Az evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem állítottam, hogy bármit is bizonyít a Biblia. Akik szó szerint értelmezik, azokkal én nem állok szóba.
Guardian: Akkor te az összes könyvet úgy olvasod mintha egy realista mû lenne? A Jancsi és Juliska pl egy mese. Mégis vannak benne szimbólumok, amiket ha megért az ember akkor "eggyel elõbbre van". Szerintem vannak azért szimbólumok ebben a másik mesében is, a Bibliában, nem?.
Nem tudom mi ez az "Isten" meg "bagatellizálás" dolog, amit belekeversz, nem tudom lehetne-e még jobban bagatellizálni azt, amin a 21. századi ember csak röhögni tud(jogosan!).
Az Isten meg szimbólum, na?

sz4bolcs
Ezt talán elmesélhetnéd azoknak a hívõknek, akik szerint a Biblia szó szerint értendõ.
Másrészt hogy lehetne bizonyíték bármire is, ha valóban szimbolikus?

mikike:
"...mint ahogy a vallásos szövegek nagy része" - ezzel szemben te egy másik topicban, vagy éppen itt, már nem emlékszem, tettél egy olyan állítást, hogy az bizony úgy volt, ahogy az írva vagyon.
Ezután meg jössz egy ilyen kijelentéssel.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

guardian hero
"de hát sajnos vannak, akik csak azt tudják értelmezni, amit szó szerint mondanak nekik"

Szomorúbb, hogy egyesek még azt sem...

/ujjal mutogat mikikére

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

guardian hero
És ezt ki mondta neked? Szerintem Isten nem kért mûelemzést a Bibliához, milyen jogon vonod kétségbe, bagatelizálod el az Õ szavait? Ha ott hat nap van írva, az hat nap volt, és kész! Vagy szerinted Isten is csak egy "szimbólum"?

Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero

mikike
...mint ahogy a vallásos szövegek nagy része
de hát sajnos vannak, akik csak azt tudják értelmezni, amit szó szerint mondanak nekik

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

Te ezek szerint még nem jöttél rá, hogy "ez a 6 nap" ez egy SZIMBÓLUM?

Fantomlovag
Hát igen. A keresztény egyház, amíg megvolt hozzá a hatlama tíltotta az olyan dolgokat mint a geológia. Valyon miért? Még a végén rájött volna a jónép, hogy az a 6 napos sztori nem is annyira plauzibilis a fisszíliák megtalálásának fényében? Vagy gagyi jehova ( keresztény isten, zsidó isten allah. Tökmindegy, mert egy és ugyanaz az összes monoteizmus) már fosszíliákkal együtt teremtette a világot? Vicces volna.

De az evolúcióban az a jó hogy még nincs vége, sõt. Még gyorsul is az utobbi idõben. Néha nagyon sajnálom hogy nem leszek itt 3 millió év múlva hogy körbenézzem ezt a kis kék sárgolyót. Biztos poénos lenne.

Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetődőnek.)

sz4bolcs
Most felvetõdött bennem a gondolat, hogy kéne nyitni egy topicot a vallásoknak is. Aztán jöhetnének majd a tudomány és evolució hívõk is bele.

Elég nehéz lenne az mellett érvelni, hogy a keresztény vallás nincs hatással az európai gondolkodásra. Mélyen beivódott a kultúrába, így nem csoda, ha vallásról van szó, akkor elsõsorban azokra a vallásokra gondolunk, amiket a saját környezetünkkel kapcsolatba tudunk hozni.

Az biztos, hogy jó sok energiát spórol meg, aki kinyilatkoztatásokat tényként kezel, közben el is zárja magát a megismeréstõl.
Addig nincs is baj, amég egy ilyen kreacionizmus el nem kezdi magát tudományosnak feltüntetni. Merthogy nem az.
"Az ilyen emberek megelégednének azzal, ha az evolucióban a mutáció-szelekció-reprodukció szentháromságot kicserélnék a atya-fiú-szentlélekre."

Aki butaságnak tartja ilyen olyan mesékbe vetett hitet, az miért nem tartja butaságnak a kinyilatkoztatásokat? Mert rá van írva, hogy "Made by God" ? Elég elhinni, hogy a szent könyvet Isten teremtette, az, hogy mi, vagy ki Isten, az meg benne van a könyvben. Ez önigazolás, és bárki tud ilyet gyártani. Továbbá miért tart egyes írásokat, szektákat szarnak, hamisnak, másokat meg igaznak? Mert jobban beveszi a gyomra azt, ami izlik? Múltkor elég megdöbbentõ mit hallottam egy misén:
"hit=Vágyott dolgok valósága" -ez kamu, érvelési hibaként ismeretes. Attól, hogy vágyik valamire a hívõ, attól még nem lesz igaz, vagy valóságos. Ha csak annyira nem, mint egy sárgalapos képzelgése.

Már elõre is bocsi! DE!
Te honnan tudod mindezt ily precízen, és részletesen?
Neked mondta Valaki személyesen, vagy a papoktól, vagy.......?
Mert én is fel tudok állítani teóriát, amit Neked lehetõséged sincs kétségbevonni.

Walk the Talk.

Ha valaki tényeket közöl, annak max. nem hiszed el.
Megpróbálhatsz magad utánajárni😄
Rentgeteg energiát megspórolhatsz, ha addig hiszel a tények közvetítõinek, míg valaki(k) meg nem cáfolják hitelt érdemlõen.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

miért? te nem láttad a frédi és bénit? <#vigyor1>
Nekem csak azzal van problémám, amit már korábban is említettem, hogy nem tartja fenn a tévedés jogát az irányzat. Tehát szerinte így volt és kész, ezzel nem is érdemes vitatkozni. ---> ez ellenkezik az én világnézetemmel 😊

"Az a baj, h a legtöbb magyar fórumozónál a vallás=katolikus egyházzal+ Biblia. Ezen azért jó lenne változtatni."

Ebben egyet értünk, hogy ez a vallás csak nagyon pici szeletét képezi csak.

A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Az a Dél-Amerikai folyópart is biztosan hamisítvány, mert a fehérköpenyes bácsik ezt nagyon megcáfolták...

És én még azt hittem hogy a kreacionista múzeum a legalja, amiben azt tanítják hogy a dinoszauruszok és az emberek együtt éltek.

ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL

Mindez sokkal részletesebben is le van írva, ki, mit, mikor, és hol.
Az a baj, h a legtöbb magyar fórumozónál a vallás=katolikus egyházzal+ Biblia. Ezen azért jó lenne változtatni.

A Védákat ~5 ezer évvel ezelõtt írta le Sríla Vyasadeva. Addig mindenki a fejében tartotta az egészet. Míg tartott a Délután Korszaka, képzelj el egy hasonló világot, mint a Star Wars világa. ( nem véletlenül kezdõdik az is úgy, h réges régen.. 😄 ) Az akkori tudással sokan jártak naprendszerrõl naprendszerre, építettek fel városokat egy éjszaka alatt, vívtak eszméletlen nagy csatákat ( a vallásosok és az Istent tagadók lásd : Kuruksetrai csata, mely elõtt Isten elmondja a Bhagavad Gítát - Isten Énekét) kereskedtek és éltek 😄
A Sötétség korszakában a Védikus Tudásnak csak nagyon kis része érhetõ el ( sem idõ, sem megfelelõ intelligencia nem áll rendelkezésre, h megtanuld), a Teljes Tudásra várni kell még 800 ezer évet, míg végetér a A Sötétség Korszaka és új Hajnal Korszak veszi kezdetét 😄

sz4bolcs
Aha, így már mindjárt világos. 😊

..csak az üveghegy, és a kurtafarkú kismalac maradt ki.

Tarr Dánielnek tényleg nem sok köze lehet a tanítványi láncolathoz, mint hogy õ antropológusként, és nem hívõként tevékenykedik.
Azt nem tudom, hogy mi alapján nevezed szarnak az oldalt, talán a tárgyilagossága bánthatja a szemed, de mindegy is, mindenkinek szíve joga olyan véleményt kialakítani, amilyet akar. Az elfogultságodat mindenesetre jól tükrözi.

Ezeknek az állításoknak, amiket írtál nincs köze a tudományhoz, és még kevesebb az evolucióhoz. Mert teremtésmitosz, mert kinyilatkoztatás, metafizika. Maximum a látszatát keltheti annak, hogy megmagyarázza a világot, miközben a fantáziát keveri a valósággal.
Amúgy ez nem lenne baj, ha a hívõk nem találnának a mitoszokban a valósággal egyezõ elemeket (hogyne találnának, hiszen ki az a hülye, aki a valósággal teljesen ellentétes mesét feltétel nélkül elfogad), és nem kezdik úgy hirdetni, mint tudományt.

Ez nem válasz, még ha jóindulatúan a tudományokkal egyenrangúnak tekintjük az ilyen filozófikus dolgokat akkor is csak egy lehetõség marad a sok közül.

Ui: Azért köszi a leírást, mert ezt még így összeszedve nem hallottam 😊

Nos végre itt az alkalom, h törlesszem az adósságomat, és nagy vonalakban leírjam, a Védikus filozófia álláspontját.
Persze nem azon szar link alapján , amit Szabolcs adott, mert annak semmi köze a tanítványi láncolathoz.

1-
Ki Isten? Legegyszerûbben úgy fogalmazhatnék, h Isten maga a végtelenség.
E végtelenség "alkotóelemei" az egyéni lelkek. A lélek így rendelkezik Isten tulajdonságaival, de mégsem egyenlõ vele. ( erre a viszonyra szokták használni az óceán és 1 cseppje hasonlatot)

2-
Hol lakik Isten?
Isten a Lelki Világban "lakik", ahol nics idõ. Minden örök ( végtelen) senki sem születik, senki sem hal meg.

3-
Az anyagi világ

Minden egyéni lélek egyszer szeretne olyan dolgokat véghezvinni, mint Isten ( mivel egylényegûek). Így Isten ezen lelkek számára létrehozza "ciklusonként" az Anyagi Világot. Tehát az Univerzumot a Mennyország veszi körül.

4-
A teremtés folyamata nagy vonalakban

Isten létrehoz egy gömböt az Anyagi Világ ( A.V.) 8 alkotóelemébõl:
föld, víz, tûz, levegõ, éter, tudat, intelligencia, értelem.
A Gömb belsejébe elhelyezi Isten egy inkarnációját ( megtestesülését) Visnu személyében. Majd Vinu testébõl még kisebb gömbök áradnak ki.
Egy-egy ilyen "kis" gömb egy-egy Univerzum. Mindegyik Univerzumba (melyek milliárdszámra keletkeznek) Visnu 1-1 inkarnációja kerül.
Aztán Visnu megteremti Brahmát. Õ az elsõ élõlény minden Univerzumban.
Vinu átadja Brahmának a teljes Védát. Brahmá ezután hangvibráció segítségével megteremti Az Univerzumon belül a Galaxisokat, azon belül a naprendszereket, és a bolygókat. Elkezdõdik az idõ folyása.
Brahmá napja 4 yugából ( korszakból) áll:
Hajnal, Dél, Napnyugat és Sötétség. (Jelenleg a Sötétség korszaka tart, mely 5 ezer évvel ezelõtt kezdõdött)
Brahmának annyi feje van, amennyi térdimenzió van az adott Univerzumban.
A "mi" Brahmánknak 4 feje van, a mi Univerzumunk 4 dimenziós. De vannak 6, 8, 100, 1000 dimenziós Univerzumok is.
Brahmá tehát megteremti a bolygókat és a bolygókon az élõvilágot. A Védikus Tudomány 8 millió 400 ezer féle élõlényt ismer, ebbõl 80 ezer féle az értelmes lény formája. Leggyakoribb a humanoid forma ( mert ez a forma hasonlít legjobban Isten Lelki Világbeli formájához) Persze egyszerre ez a sokfajta élõlény nincs jelen egyszerre egy bolygón, hanem a korszakok ( yugák) határozzák meg a mindenkori formákat.

A Hajnal korszak élõlényei a legtökéletesebbek. Milló évekig élnek.
A Dél korszakban már csak 100 ezer évig, a Délutánban pedig már csak 1000 évekig. A Sötétség korszakának szülöttei éppen hogy csak a 100-at megérik, a korszak végén pedig mindig egy Özönvíz mossa tisztára a bolygókat, és újra kezdõdik a Hajnal korszak.
Brahmá amint megteremti az adott bolygón az elsõ értelmes lényeket, mindjárt tovább is adja a Védát. Így változás nélkül száll alá Istentõl a Tökéletes Tudás az élõlényekig.

Az A.V. a folyamatos születés és halál körforgása, melyet a Karma törvényei szabályoznak. Az egyéni lélek "végigjárja" mind a 8.400.000 létformát, míg rájön, h itt nem találhat megnyugvást, sem boldogságot.
Mostmár szeretne hazamenni a Lelki Világba, kilépni az örökös körforgásból. Erre való a sokfajta vallási gyakorlat, mely minden egyéni lélek számára biztosítja a hazautat a Lelki Világba.

Egyszerûen szólva az A.V. egy játszótér, ahol az egyéni lélek Istent vagy Ördögöt játszhat. Aztán, ha megunták a lelkek a játékot,minden lélek hazamegy,( a Lelki Világba) Isten szépen "összecsomagolja" az egész Anyagi Világot, és "elteszi a polcra" mint valami " Ki nevet a végén" társasjátékot 😄 😄

Tehát ez csak igazán nagy vonalakban válasz az "élet , a világmindenség, meg minden" kérdéskörére. A részletekrõl tessék tudakozódni a Védák tudósaitól 😄 😄

mikike
van egy film, persze biztos (nem) láttátok
DNS
Az ÉLET rejtélyének megfejtése
http://www.dvd-home.hu/main.phtml?target=film&id=4200
warez oldalról le is tölthetõ, vagy ha valaki kéri, priviben elküldöm a linkjeit

sz4bolcs
Nagyon jó..
Ez körülbelül akkor kapcsolódna a témához, ha az evolució azt állítaná:
"Nincsen Isten, mert a rádió nem alakulhat TV-vé."

mikike
(tulajdonképpen ez sem gyõzne meg, hiszen ha egy rádió átalakulna TV-vé az nem CÁFOLNÁ azt, hogy elõtte gondolkodott és tudatosan tette ezt:
vagyos kezdetben vala az ige alapján
ha így nézzük inkább ti nem tudtok bizonyítani semmit, hiszen a gondolkodást/tervezést nem lehet "látni")

Pharaoh
Ha Isten teremtett egy tökéletes emberpárt, akkor akár a gyerekeik is szaporodhattak. Mert valószínûleg tökéletes DNS-el teremtette õket, és akkor nem kell arra számítani, hogy közeli rokonok utódaiban káros fenotipust okozó gének homológ párt alkotnak, amik ráadásul azonos származásúak.

guardian hero
Senki nem akar meggyõzni téged arról, hogy nincs isten, pláne nem az evolúció topikban, aminek köze sincs ehhez a kérdéshez.

Tagadod a véletlent? Ezzel Isten létét tagadod. Hiszen ha nincs véletlen, akkor pontosan tudhatjuk (az összes szükséges információ - szögek, tömegek, stb... - birtokában) hogy egy kockadobás eredménye mi lesz. De mi van, ha Isten azt akarja, hogy más legyen az eredmény? Nem tud közbeavatkozni, mert nincs véletlen? Akkor vagy nincs isten, vagy ha van, annyi hatalmas sincs, mint egy tehetetlen kõdarabnak. Ha viszont közbeavatkozhat, az maga a véletlen - a mi szemszögünkbõl nézve.
Vagy Te Isten fejével gondolkodsz? Esetleg rögtön magadat akarod vele egyenértékûnek beállítani? Én vigyáznék a helyedben, mert rövid úton a pokolra kerülsz ilyen mentalitással!!! Arról nem is beszélve, hogy a topicok teleszpemmelése offtopic szeméttel szintén az Isten által teremtett rend elleni bûn.

Gondolkozz el ezen, és bánd meg az istenkáromlásaidat!!!

Engem meg akkor lehetne meggyõzni ha látom, hogy a vízbõl bor lesz és a kõbõl kenyér...stb. Jelen esetben nem érdekel, hogy véletlenül vagy direkt 😛

mikike
kivéve a véletlen voltát
de errõl is meg tudtok gyõzni, ha mutattok valamit (pl. egy rádiót) ami "véletlenül" átalakul teljesen mássá (mondjuk TV-vé)
ez meggyõzne, hogy isten soncs, minden magától jön létre, ész nélkül

de ha már teremtésre terelõdött a szó, akkor ez hogy ment végbe szerintetek? milyen fejlettségi szinten indult az emberiség, mert ugye kezdetleges tárgyakat is találtunk több tízezer évre visszamenõleg...
a másik meg hogy mennyit "teremtettek"? egy pár igencsak kevés, mert akkor a gyerekeik hogyan szaporodtak? (az alternatív megoldást elõ sem merem hozni)...
ezek csak megjegyzések, nem muszáj rá reagálni...
Egy lelkész találóan fejezte ki: Az Isten nem a mennyekben lakik, hanem velünk "él", bennünk lakozik. Attól függõen, hogy hogyan viszonyulunk a körülöttünk levõ világhoz válik Istenné, avagy sátánná. Tehát ne egy magasabb rendû lényhez könyörögjünk, hanem éljünk úgy.
Ha ezt elkezdem boncolgatni, akkor az Isten sem vonhatja ki magát az evulóció alól, Õ is része az egésznek. Nézd csak meg egy ezer évvel ezelõtt élt ember istenképét, és a mostanit, vagy képzeld el miként változhat.

Walk the Talk.

89
"Most az Isten vagy része a Természetnek, vagy bizonyítékot kérek arra, hogy Õ egy a mindent kívülrõl szemlélõ "valaki". "valami"?!"
Ahogy értelmezem, úgy gondolom, hogy te az elsõ változatot tartod valószínûnek.
Szerintem is része a Természetnek Isten, hisz Isten mindenütt ott van. De talán ezt majd "odaát" jobban megértjük.<#smile>
Amúgy az egyház néhány állásfogalálásával én sem mindig értek egyet. (lásd a legutóbbi Chavez-esetet. Teljesen jogosnak tartom a felháborodást)
Köszi a választ, még hiszek a rendes párbeszédekben 😊

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

Ha viszont bárki kézzel fogható érvet hoz, megkérdõjelezendõ a személy nem isteni kapcsolódása.

Walk the Talk.

Igen elismerem, de nem úgy, hogy azt egy a természet felett álló "lény" hozta létre, és az embert tekintette mûve megkoronázásának.
Most az Isten vagy része a Természetnek, vagy bizonyítékot kérek arra, hogy Õ egy a mindent kívülrõl szemlélõ "valaki". "valami"?!
A hitéletben van egy alapmû, Biblia,/keresztény vallás/ mely kétezer év óta megtámadhatatlan. De miért? A tudomány elismeri ha tévedett.
Emberiség fennállása óta minden vallás az elõzõre épül. Hisz majd minden katolikus ünnep a pogány ünnepek kiváltására jött létre. És ezt II. János Pál is elismerte.

Walk the Talk.

89
Azért ez a két "elmélet" elég közel áll egymáshoz. Szerintem össze lehet egyeztetni a teremtést az evolúcióval. Patiang feltett egy kérdést mikike-nek, hát én is feltettem egyet neki (amiben semmi rosszindulatúság nem volt, amiért "gyûlölni" kéne<--ez utóbbi nem neked szólt Prank <#smile>)

guardian hero
Azt gyûlölöm a vallásos emberekben, hogy míg nekem eszembe sem jutna a "Beszélgessünk Istenrõl" topicban osztani az észt, addig õk fix, hogy belepofáznak az evolúció topikba. Mindezt úgy, hogy én 10x annyit tudok a vallásról, a hitrõl és a Bibliáról, mint amit õk valaha is fognak az evolúcióról.

Pharaoh
Itt lassan már minden lesz, tudomány vs hit

Pharaoh
Amúgy soha senki nem fogja tudni bebizonyítani, hogy Isten teremtette az életet, de azt sem lehet, hogy nem õ teremtette.

vazzeg már megint a teremtéssel jöttök, mikor annak semmi köze a topikhoz...
89
És te elismered a Teremtést?

<< "véletlen"re-"nem tudjuk"-ra alapoz >>

Elég sok dolog alapoz a véletlenre. Csak egy pár példa: kvantummechanika, kriptográfia, játékelmélet, információelmélet és tömörítés, jelfeldolgozás, mintafelismerés, statisztika, neurális hálók, genetikai algoritmusok, satöbbi.

Mi a vallásos teremtéselméleteket irodalomórán tanultuk, nem biológiaórán, és szeretném ha ez a jövõben is megamaradna.

Egy másik topicból átemelve a gondolataidat, szerinted úgy néz ki a dolog, hogy minden, mondjuk húrnál / ha van / nagyobb anyag már nem Isten mûve, de az alapot õ tervezte? Jól értelmezem?
Mert, ha igen, akkor csak oda jutunk el, hogy az ember is evolúciós folyamat része.

Walk the Talk.

Tehát akkor elismered az evulóciót?

Walk the Talk.

sz4bolcs
Amilyen értelemben te használod a véletlent, úgy semmi nem utal arra, hogy véletlen lenne.
Bizonyára okkal jött létre, de arra nem utal semmi, hogy tervezve.

mikike
nem értem, mi bajotok van velem.
én a fejlõdésben sosem kételkedtem.
abban igen, hogy az "véletlenül", "magától" jött létre és nem tervezve

szerintem a magától létrejövõ/fejlõdõ dologra jó a példa

sz4bolcs
pontosítás: Bármi, ami bebizonyítja, hogy a fajok nem alakultak ki egymásból.

sz4bolcs
Bármi, ami bebizonyítja, hogy a fajok nem alakulhatnak ki egymásból.

Pharaoh
Ez a teremtés, a kérdés az evolúcióra vonatkozott.

mikike
mi lenne a bizonyíték, ami cáfolná és te elfogadnád?

de ha anyagból (dobókockából/üveggyolyóból) életet "teremtesz", úgy hogy magára hagyod és várod, hogy szervezõdjön és tényleg létrejön
...
oké, akkor nem kell teremtõ, ahhoz, hogy létrejöjjenek dolgok, talán tényleg a robotok is fán teremnek

Talán, ha elõtte játszódna le egy evolúciós folyamat. De szerintem arra is azt mondaná, hogy az kivétel.

Walk the Talk.

sz4bolcs
mikike: mi lenne az a bizonyíték, ami számodra bizonyítaná az evoluciót?

mikike
a topicot ne törölje valaki?

még egy dologról tájékoztatnom kell téged, mert úgy látom ez ügyben sem vagy képben:
nem te döntöd el, hogy más mit tegyen meg, és mit nem, bármennyire is szeretnéd...

guardian hero
LOL 😊 na jó, szóljál egy moderátornak, hogy törölje ezt a sok offtopic szart, nekem most lépnem kell.