Az evolúció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Van fent jópár ilyen õsi idegenek c film meg Däniken bár sokan eleve elzárkóznak még attól is hogy ilyet végignézzenek."

Te hallod, hogy azok MILYEN HÜLYÉK!!!!!
Áldott vagy, hogy vállalod a tudás magvainak szórását.<#worship>

strepsils
Tudom mire gondolsz , pl a jelenre is elmondható ugyan ez az állítás és igaz lesz.
De úgy érzem mintha nem vennél figyelembe egy rakás járulékos tényezõt ami a "nem földit" igazolja.

Van fent jópár ilyen õsi idegenek c film meg Däniken bár sokan eleve elzárkóznak még attól is hogy ilyet végignézzenek.

Az a kijelentés hogy csak dísznek is lehetnek fent azok a galaxisok inkább a meggyõzõdésed igazolására érv amit tiszteletben lehet tartani de igazából logikailag ,egy mintaillesztõ gondolkodásra képes emberben nem ez az asszociáció fog kialakulni hanem az hogy jé azok a rendszerek is hasonlóak a mi naprendszerünkhöz tehát semmi nem zárja ki hogy feltételezzek benne akár ugyan ilyen embereket mint mi.Ezenfelül még rengeteg gondolat pl hogy mi értelme van akkor a sok csillagnak , fõleg hogy nem is látjuk szabad szemmel a többségét csak távcsövekkel felmerülhet.

Én tudom hogy a katolikus egyház azt tanítja hogy élet csak a földön lehet és slussz de én meg felteszem a kérdést hogy ki az a katolikus egyház és honnan származik az információja. Azért ne felejtsük hogy ez az a katolikus egyház aki a bibliai tiltás ellenére istent egy falfreskón ábrázolja és annó olyanokat csinál hogy pénzért (ami ördögtõl való) megválthattad bûnödet hogy a boszorkányégetés és "pogány"gyilkolászásokról ne is beszéljünk.

Elmondom hogy mi van ,Van egy szabadkõmûves szekta aki kisajátította magának a bibliát és annak az önkényesen értelmezett soraira bepalizott egy fél világnyi embercsoportot mivel az ember már csak ilyen ,szeret tartozni egy biztos ,biztonságosnak hitt családhoz. Van aki a fideszhez meg az mszp hez vagy a jobbikhoz szeret tartozni és ott érzi biztonságban magát ,a probléma nem ezzel van hanem mikor már nem lát ki a csoporton és megszûnik az önálló véleményalkotása ,onnantól kezdve már gyilkolni is lehet az isten vagy igazság nevében kinek hogy tetszik.

De ha már keresztényi megfontolásból mondod hogy nem kell lennie életnek a földön kívül akkor én továbbra is fenntartom hogy a biblia sehol nem állítja ezt és amit állít az a naprendszer vonatkoztatási rendszerére utal a szabad szemmel látható bolygókig.
Köpni, nyelni nem tudnak...<#hehe>

Inkább azt tartom valószínûnek, hogy emberek mûve, mint azt, hogy erre tévedt idegeneké, akiket azóta se láttunk.

Az, hogy hány csillag meg galaxis van nem számít.
Lehet, hogy csak körítés az ember szórakoztatására.

Az ókori népek feljegyzései, rajzai alapján általad megdönthetetlennek hitt ufóbizonyítékok úgy is keletkezhettek, hogy volt egy elszigetelt fejlett emberi civilizáció, amelyik látogatta a primitívebb embercsoportokat.
Igaz? <#ravasz1>

strepsils
A rögtönzött nyelvtan órán kívül fogsz mutatni ellenérveket a havai madárra vagy szépen hallgatva beleegyezel hogy amit az ID s ürge mond az a szín tiszta igazság?
strepsils
Atomosz görögül oszthatatlant jelent , régen amikor még nem tudták hogy az atom alatt is további szintek vannak pl nukleon kvarkok stb akkor volt igaz hogy az atom az "atom" ma már nem mivel tudjuk hogy nem oszthatatlan .Te az atomhasításról beszélsz de annak semmi köze az oszthatósághoz mivel nem erre értjük hogy osztható hanem természet felbontási képességére vonatkozik itt az osztás az meg a tudomány szerint planc hosszig tart tehát a planc állandó az atom.
Bocsi, a tegnapi dicséret nem neked megy, már ne haragudj. strepsils volt a drága jó lélek.
Csak az a baj, bennem, hogy annyira összekeverlek "benneteket".<#zavart2>

Köszönöm!
Tegnap elaltattál, most pedig jó kedvre derítettél.<#wave>

Ej de kibaszott sötét vagy 😊
mikike
(én is hallottam olyat, hogy az atomok állítólag oszthatóak... pedig eddig még senkinek sem sikerült félbe vágni egyet sem, úgyhogy az oszthatatlan atom, egy teljesen igazolt elmélet, amiben én nem merek kételkedni 😞(
elvégre a tudomány sosem téved, mert bizonyítékon alapszik)

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

immovable
Hawai? Inkább Hawaii nem? Halgatag? Én nem vagyok hal! 😊
mikike
mit mond erre a szent és tévedhetetlen tudomány, az egyetlen igaz hit letéteményese?

Na, elolvastalak, elkábultam, így hát ez jobb mint egy doboz altató.
Köszi szépen.
Jóccakát neked is!!

strepsils
Hmm

Hogy a francba ne tévedt volna ide még a biblia is prófétálja Ezékiel esetét azonkívül az összes kulturális világi hagyatékok közt rengeteg UFÓs eset van leírva lefestve ,van a ma is élõ indián nép ahol még ma is azt ünneplik hogy az ufonauta leszállt és mindenféle hasznos dologra tanította õket ,van másik ahol a sziklarajzokon tipikus ufófejek szürkék vannak megjelenítve mint isteni látogatók,aztán ott van egy rakás megalitikus építmény ami semmilyen emberi tudáshoz nem köthetõ persze feltételezhetõ hogy régebben okosabbak meg ügyesebbek voltak a földi emberek de akkor sem egyértelmû hogy minek ábrázolnak olyan furcsa nem emberi fejeket szobrokat , minek az a húsvétsziget... honnan erednek a különös high tech formatervezett orvosi eszközök mai tudással faraghatatlan kivitelezhetetlen kõbõl.
Szerinted földi ember keze dícsérete a több tíz tonnás labirintus illesztésû szikla legóelem ,aminek megmunkálásáról a mai szakemberek is csak annyit tudnak mondani hogy minimum a legmodernebb cnc kömaró gép kéne hozzá de a belsõ 90°os tükör síma felületû mm re pontos szög illesztés kidolgozása úgy hogy több méteres elemrõl van szó még ma is rengeteg idõ és probléma lenne.
Meg kell érteni hogy nem egy burokban élünk ,a hazugságvizsgálós és egyéb logikai tesztes ufo beszámolós dolgok bizonyítják annak is aki nem akarja hinni hogy ma is napi szinten jönnek mennek és köztünk élnek életvitel szerûen nem földi "emberek" .
Nem abból a sok hülye scifibõl kell kiindúlni hanem kicsit kutakodni kell a történelemben és soha nem megenni azt hogy egy prédikátor elmondja a nagy frankót az univerzumról.
Eleve csak mosolygok amikor bárki olyanokat mond hogy nem lehet rajtunk kívül senki e világon mert olvasta valahol (félre) ,nekem nem kell olvasnom semmi ez irányú gondolatot mert véletlenül egyszer elolvastam hogy hány csillagról tudunk eddig és onnantól kezdve pusztán logikai valószínûségszámítással elkönyveltem hogy bõven van itt még más is nem csak az ember.
Különben meg ha másképp nem megy akkor tegye fel a kérdést hogy minek van ott az égen az a xy naprendszer és minek keringenek körülötte bolygók úgy mint a mi naprendszerünkben?
A tervezõ nem ostoba és nem hülye ,a világ sem értelmetlen és véletlen .Semmi nem értelmetlenül létezik ,minden okkal van a helyén ebbe gondolj bele.
strepsils
Passz régen olvastam de nagyon messze jársz az igazságtól.

Szóval nem a fényre mennek én nem is ezt írtam ... a gravitációs hullámok alatt totál mást értesz .
Elõször is mindennek van gravitációs hulláma nem csak ha mozgatod ennyire nem lehetsz ostoba már ne is haragudj ,a mozgatás a mûszeres méréshez kell mivel a megmozdított test folytonos hullámnyomása a bemozgatásra megváltozik dopplerszerûen és ezt a puklit tudja mérni a mérõkészülék vagyis egy tömegváltozást a tömegképben errõl ennyit.

Nem csak a rovarok de a növények is képesek érzékelni a testek gravitációs sugárképét (máshogy nem tudok fogalmazni) ezért képesek a hangyák vakon végtelen bonyolult alagutakat gyártani a földalatt úgy hogy sem egymás alagutját sem a fák növények gyökereit nem érik el az algút falai ami ezáltal be is omolhatna vagy beázna és halál lenne.

A méhkaptárnál is a formát érzékelik a rovarok ,nem csak az optikai környezetet ,tök mindegy hogy milyen vastag fal mögött van a méhkaptár mivel gravitációról beszélünk és annak jellegzetes mintájáról ez leárnyékolhatatlan így fordulhatott elõ hogy a falon keresztül akartak hazatérni a méhek a sötétben.

Annyit tudok segíteni hogy olvass a formahullámokról az is valami ilyenrõl szól és azt még építészeknek tanították is régen.
Ok, nem nekem szólt, de akkor sem értem ezt. Hol láttál ilyen véleményt? Ugyanis a tudomány lényege az egyesítés, nem vizsgálhatsz valamit függetlenül, ha az univerzumban egyetemes törvények uralkodnak.
Akárki is jelentett ki ilyet, baromságot állított! Az egy dolog, hogy az ûr rejtelmei fõleg az asztrofizikusok TERÜLETE, de nem független a biológiától. Épp ezért léteznek asztrobiológusok.
"csak egy élõközösség a trilliárdos naprendszerválasztékból"

Aztán miért nem tévedt még egy élõközösség sem ide abból a nagy számból? <#fejvakaras>

strepsils
Szegénykém mi lenne ha reagálnál a hawaimadaras vagy szövõfészkes vagy a seggfejbékás videóra mert nagyon halgatag vagy.

A hallgatás beismerés tehát akik itt most hallgatnak azok mind beismerik hogy nem tudnak cáfolatot mondani a Tasi Pistás videókra amikben az evolúciót cáfolja .<#nemtudom>
strepsils
Neharagudjál de az aki ezt írta csak egy Howind szinten térített vérkeresztyén lehetett azoknak mossák az agyukat ezzel a félreértelmezett bibliai kijelentéssel hogy a csillagok az égen nem azért vannak mert azok is lehetnek élõ naprendszerek hanem csak a földi emberek tiszteletére világítanak az égen hogy este szépen csillogjon a bolt.

Értelmes ember tisztában van vele hogy az ember a kis szaros földjével csak egy élõközösség a trilliárdos naprendszerválasztékból .

Azt az embert aki szentül hiszi ezt a moszadkeresztyén baromságot én inkább próbálnám észheztéríteni hogy ne más biblia elemzését egye meg amit elsõre hall mert ha figyelne akkor maga is értelmezhetné a szöveget és kiderülne hogy a biblia teremtéstana csak a naprendszerre vonatkozik ,kurvára nem vitatja el hogy a sírius rendszerben lehet e élet.
egyébként most eszember jutott még egy logikai paradoxon amit nem reagáltam le a legutolsó látogatásom óta. egy pár hónapot kihagytam a topicban, bár azt hiszem semmit nem vesztettem, mert pont ugyanott tart a topic ahol emlékeim szerint felfüggesztettem a látogatást

kissé olyan ez mint az esti sorozatok, mondjuk a jóban rosszban, kihagysz pár részt,de mikor bekapcsolódsz is pontosan tudod hogy hol tartasz 😊

szóval elhangzott egy olyan válasz,hogy azért nincsenek földönkívüliek akik beavatkoztak a földi élet alakulásának a menetébe, mert akkor azt megint meg kellene magyarázni hogy õket is teremtette valaki, és azt a teremtõt is teremtette stb...

nem szószerint írom, de a lényege ez volt, ez egészen biztos

ugye ebben viszont nincs túl sok logika, mert éppen a spontán evolúció alaján simán létrejöhetett az univerzum egy másik pontján minket megelõzve egy olyan civilizáció, aki képes nagy távolságokat, tehát fénysebességnél gyorsabban közlekedni, így ráakadva a földre és az azon lévõ életformákra kényük kedvük szerint befolyásolhatták annak alakulását, hiszen a jelenlegi földi technológia is szinte már csodákra képes ezen a területen

és akkor ebbõl az is következik, hogy gyarló és mohó szexuális kicsapongásaiknak is hódoltak itt az idegenek, és lezbosz szigetét is õk alapították meg 😊 😊 😊

<#hehe>

Ez se rossz:

"A legõsibb lyukkártya irányítja az embriófejlõdés csodáját"

A "véletlen" csodákra képes. <#nevetes1>

immovable
😄
<#vigyor2>
Mi van akkor, ha tudat quantum, esetleg még kisebb szinten alakul ki?
Nem állítom, kérdezem.

"HOGYAN alakul ki a tudat az oszthatatlan atomokból?"---TESSÉK??<#fejvakaras>

mikike
hát ez nagyon lélekmelegítõ szentbeszéd volt, szent atyám
különösen az eleje tetszett, amiben ostorozza, aki kételkedni merészel a szent igazságban
talán a hívek a nyájban még meg is könnyezték, régen celebrálhattak ilyen szép misét itt

mindazonáltal a kérdésemre nem adott választ
HOGYAN alakul ki a tudat az oszthatatlan atomokból?
mit mond errõl a szent írás?

még véletlenül sem vitaindítónak, de :

http://www.origo.hu/tudomany/20130925-kinabol-kerult-elo-a-legosibb-allkapcsos-gerinces.html?sec-2

tehát korábban azt tartották hogy..... c. mondat ami az érdekes számomra

én nem hiszek a kreacionizmusban olyan formán, hogy valaki megteremtette az élõvilágot, de azt ELKÉPZELHETÕNEK TARTOM, hogy az élõvilág kialakulása után, az evolúció mellett történt egy külsõ beavatkozás az élõvilág fejlõdésébe

ez a cikk semmit nem igazol, csak most hogy beleakadtam gondoltam ismét kifejtem az álláspontomat, mert beleolvasgattam a topicba és megint látom hogy lángoló viták folynak pro és kontra

arra szeretnék rámutatni ismét, hogy az a fajta hozzáállás, hogy két elmélet közül mindig az egyszerúbbet kell elfogadni, amiben kevesebb a talán és a ha, az általában véve célszerú és tudományos, ugyanakkor már számtalan példa volt rá hogy nem mindig a hleyes és a valós

ezt nem árt észben tartani azoknak, akik a tudomány bizonyos szakterületein kimagasló eredményeket érnek el vagy értenek hozzá, mert a jövõ bizony hozhat és hozni fog meglepetéseket még bõven. az álmodozók dolga az új elméletek gyártása, a vérbeli tudósnak meg a már meglévõ tudásanyagba való beillesztése, igazolása vagy cáfolása. egyik sem nélkülözheti a másikat a haladáshoz

verne - wright fivérek : ugye mindenkinek ismerõs sztorik

Hogy mi? 😊 Forrás erre?
Biztos azért repülnek ostobán a fény felé a sötétben, mert "gravitációs sugárzás" alapján tájékozódnak (ami létezik, de azért hogy ilyen jelentéktelen szinten, mint az üreges tárgyak gravitációja eléggé kétlem, hogy érzékelni tudná bármilyen rovar, arról nem is beszélve, hogy gravitációs hullámokat a mozgó testek keltenek, nem az állók. Azonkívül ezen hullámok közvetlen észleléséhez olyan fejlett méréstechnika szükséges, ami egészen minimális hosszváltozás (a proton méretének tízezrede) kimutatására is képes, persze nem lehetetlen, hogy a méhecskéknek van ilyenjük csak kétséges).
A rovarok tudtommal érzékelik a fény polarizáltságát, ahogy pl. egyes madarak is, azonkívül az ismerõs tereptárgyakat körvonal azonosítják, mint az anno a cirkálórakéták számára kifejlesztett navigációs rendszerek (amik helyett ma már GPS-t használnak). A rovarok "GPS-e" meg az égboltfény polarizáltsága, ami alapján az égtájakat meg tudják különböztetni.
immovable
Szegénykém. 😞
strepsils
nHát akkor nem neked szólt de mindig azt mondják hogy az evolúció vizsgálati köre az a föld bolygón az õslevestõl kezdõdik és én ne foglalkozzak olyanokkal hogy csillagok meg nagy bumm mert az már a kozmofiziológia csillagászat és fizika sara.
Óóóó! Messze van ez az ipse attól! Mint akármelyikõtök.

(egyébként Igen, megnéztem a videóit!)
"Szerintem meg ezt benézted hisz ti magatok evolucionisták szoktatok azzal lehurrogni hogy a földön kívüli méretek tájak galaxisok kinézete eredete már nem az evolúció témaköre"

Én ilyet biztos nem tettem, aki meg igen, az hülyeséget mondott. Az evolúció ugyanolyan egyetemes szintû törvény kell hogy legyen, mint a gravitáció.
strepsils
Errõl konkrétan nem hallottam de érdekes.

Amúgy a rovarok nem a nap vagy mágnesesség és egyéb baromságokat érzékelik hanem a többszörösen üregelt testek gravitációs sugárzás mintáját . Ezért képes gyakorlatilag vakon a fa kérgen keresztül eltaláni a célpontot és ugyan ezért képesek rossz fényviszonyok mellett több km rõl hazataláni a kaptárjukhoz a méhek .Megfigyelték hogy sokszor a hazatérõ méhek a napnyugtakor a vastag betonfalon vagy bármilyen tárgyon keresztül próbáltak a kaptárjukhoz repülni mivel a kaptár a fal másik oldalán volt belül az épületben.
Nem semmi

strepsils
Marha érdekes lehet számodra.

Aki nem HISZ az evolúcióban tehát rajtam kívül még jó sokan a földön ugyan ezt írták volna így van még egy pár ember aki tökös és tudja az "igazat".

De amúgy ez olyan bagatel stílus amit megütsz ,soha semelyik értelmesebb ember aki nem hisz az evóban nem gondolja így hogy "kapjátok be én vagyok a király" ez tipikusan a te gondolkodási kultúrádhoz tartozik mert ott lehet fölényeskedni hogy melyikõtök fejtett meg valami látszólag bonyolult dolgot ,de aztán kiderül hogy a természet kisujából kirázza azt amin görcsöltök.

Pont ez a fibonácsis marhaság láthatod hogy egyszer az életben fibóbácsi feltalálta ezt a számsort na de nem igaz hogy a természet csak utána kezdte el használni hisz galaxisok már elõttel léteztek vagyis semmi új nincs a tudományban ,minden a természetbe van te csak felfedezheted aztán meg lehazudod hogy á az nem is az értelem jegye szóval itt van ez a jellegzetes számsor de most hogy kiderül az egész természet erre épül ledegradáljátok a jelentõségét mintha a matematikai tudományág eme része már nem is értelmes mert a bugyuta evolúcióval szembemegy.
strepsils
Nekem ezt úgy magyarázták el hogy ugyan az a folyamat miatt alakul ki a szomszédos szálakon a szabályos rajzolat mint amiért a testünk többi sejtje is jó helyre kerül ,szóval van valami dns szintû sejtépítõ terv és a terv alapján helyezi ki a sejteket a megfelelõ fizikai helyre , lényegében a páva tollon a minta is ugyan így kerül oda tehát el van intézve egy szimpla építõ folyamattal de tervszerû és a dns be van kódolva hogy pontosan hány sor hány olszlop és és milyen mélység û legyen a fehérje fal. Arra a kérdésre hogy milyen visszacsatolásból látja az építõ folyamat hogy adott koordinátán lévõ sejt már ott van és az jó vagy nincs ott esetleg hibás már nem kaptam választ .

Az is megérne egy misét hogy ha kitépsz egy szálat a mintából akkor helyesen visszanõ regenerálódik sõt ha a kezeden egy szõrszálat félbevágsz akkor az továbbnõ arra a hosszra ami amúgy is lett volna és ott nem igaz hogy a hosszt a hagyma élettartama szabja meg .
"válaszom igen a galaxisok is tervezõ eredményei"---ez IGEN, ez egy tökös válasz. Én TUDOM az igazat, ti pedig kapjátok be. <#nevetes1><#nevetes1>

strepsils
Ja szerintem meg ez az evolúció fóruma és feltettem tünk néhány megválaszolandó kérdést úgyhogy ne játszd itt a megnemértett kislányt hanem préselj ki magadból valami hihetõ cáfolatot <#ejnye1>

Azt hiszem van bõven mi közül választani de ilyenkor kuss van? Meg mi az hogy ne etesd ,ki a ló fsz vagy te hogy megmond másoknak kihez szólhatnak és mit ettõl nem tûnsz okosabbnak csak alpáribbnak .
strepsils
Szerintem meg ezt benézted hisz ti magatok evolucionisták szoktatok azzal lehurrogni hogy a földön kívüli méretek tájak galaxisok kinézete eredete már nem az evolúció témaköre hanem csillagászat és kvantumfizika és nagybumm tehát akkor most miért is vonsz párhuzamot a galaxis fibonácsi spirálja és a csiga vagy napraforgó neadjisten a pávaszemek mintája közt?

Egyébként nem kérdeztél nehezet a válaszom igen a galaxisok is tervezõ eredményei mint hogy minden az ha nem esett volna még le.
Miért kaparod a falat?
Félsz, hogy rombadönti az evolúciós hitedet? <#ravasz1>

" honnan tudják a szomszédos szálak hogy hanyadik mm nél kell elkezdõdnie a kék színnek és meddig kell tartania"

Ugyanez megfigyelhetõ egy hétköznapi cirmos macska bundáján is. A fekete csíkok úgy alakulnak ki, hogy a szõrszálak bizonyos szakaszon feketék lesznek, de valamelyik szálnak a végére esik a fekete szakasz, valamelyiknek a közepére és így tovább.

A múltkor találtam egy sas tollat, az is keresztbe csíkos volt, de mivel a szálak srégen állnak a száron, így egyesével mindegyik szálnak más-más a "festése".

Harmadszorra is azt olvastam: tökösdarázs😄D

Az én kedvencem a tõrösdarázs, ami a fakérgen keresztül szúrja meg az orrszarvú bogár lárvájának idegdúcát, és úgy petézik bele.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

immovable
Szerintem inkább ne etesd.
Ezt a fószert meg lécci vidd innen, a falat kaparom tõle!
Te pont hogy felcseréled a dolgokat ember! Ez a videó pont az evolúciót igazolja!!!
Miért, akkor a galaxisokat is létrehozta valami tervezõ? Azoknak is ilyen alakjuk van!
A folyókat talán létrehozza valami tervezõ? Nem! Te magad is beismerheted, hogy a természet hozza létre a gravitáció révén! És nicsak! A fák ágai, a leveleik erezetei, de a mi ereink is ugyanolyan formát vesznek fel!
Hasonlóságokat véltem felfedezni ezek között, akkor most már nincs is evolúció?
strepsils
strepsils
No mán elindult a terkó ezerrel . De jó látni hogy szerinted genetikailag vagy másnéven ösztönösen képesek egyes fajok ilyen produkciókra .És miért ne vonhatnék párhuzamot ember és madár közt hát baszus pont arról szól az evolúció hogy mindannyian egy õstakonyból származunk.

De ne is ezzel foglalkozzunk hanem van ott a pávás filmben még jó néhány állítás amit elfelejtettetek megcáfolni szóval hogy is van az a mintával a tollon ,az hogy alakul ki és miért van matematikailag szabály geometriai formálya ha széttárja a tollát ,és hogy keletkezik a minta mikor nem is egy tollszáll adja ki a szemet hanem vagy 300 szomszédos szál , honnan tudják a szomszédos szálak hogy hanyadik mm nél kell elkezdõdnie a kék színnek és meddig kell tartania és mégis hogy lehet ezt párhuzamba hozni az evolúcióval?

A színalkotás is lenyûgözõ optikai rácsot használ pigmentek helyett ami ma a legerõsebb színalkotási eljárás ,ez a páva a tökéletes mûalkotás ahogyan a többi élõlényben is találunk ilyet és ez a mérnöki tervezettségre utal nem holmi szelektív kiválasztódásra .Magyarázd el nekem hogyan mutálódik ki a tollon az a szabályos minta ,egyáltalán miért van benne matematikai szabály ,miért van az hogy a természetben szinte mindenütt megtaláljuk a logaritmus spirált a páva mintájában is !
Ez valami dogma? <#hehe>