44
-
bvalek2 #4 Nagyon jó érzés ilyen cikkeket olvasni. Sok olyan hír van, ahol hangzatosan bejelentik a nyílt forrású programokra váltást, aztán évekig nem történik semmi. Itt végre egy komoly eredményről olvasunk, csak így tovább :)
Hmmmm, Debian laptopon? Egy két éve még nagyot néztem volna. Én Woody-val kezdtem (2001-es Debian változat) és csak azért vele, mert az volt a legkevésbé felhasználóbarát, legalábbis azt mondták rá akkor. Aki informatikát tanul, az szenvedjen meg vele, mert csak tanulhat belőle, ezt sok tanárom mondta nekem.
Aztán azóta a Sarge, és főleg, a kiadás előtt álló testing változat megdöbbentően könnyen kezelhető. Még nem láttam olyan hardvert, amit nem ismert volna fel egyből a telepítő, alapértelmezett opciókkal (tehát ha az ember csukott szemmel ütögeti az enter-t a telepítéskor) egy egész korrekt kis desktop rendszert telepít fel.
A Windows XP nem ismeri az alaplapi hangkártyámat, se a DVD meghajtómat. Az OpenGL-es játékok nem voltak hajlandóak futni, le kellett töltenem NVidiás drivert. Debian telepítő kérdés nélkül mindent felrakott és bekonfigurált, csak be kellett hozzá pipálni a grafikus alkalmazások telepítését.
Van aki esküszik az Ubuntura, hogy az végre egy felhasználóbarát oprendszer, na a világhírű grafikus telepítője fel se ismerte a videókártyámat. A Debian egy kukk nékül felrakott mindent, aztán amikor beléptem KDE-be, csak úgy dübörgött az üdvözlő muzsika mert véletlenül alaposan felcsavartam a hangerőt előtte :)
Van aki a Fedorát szidja, mert szigorúak a licensz miatt, pl. nincs mp3 lejátszó program alapból a telepítőben. Debianba érdekes módon raktak, meg minden mást is.
Persze van amit külön kellett felrakni, Skype, Google Earth, Yahoo Messenger, bár ez utóbbira biztos van valami helyette, de lusta voltam megnézni, ha egyszer megy Linuxon...
És akkor még nem beszéltem a biztonságról, a vírusok hiányáról, az energiatakarékos kernelről, az alacsony hardverigényről, miközben magasz színvonalú szolgáltatást nyújt, stb. stb. -
Zenty #3 Nah most jöjjön a duma ,hogy a nyilt programok használata drágáb az ms termékeinél... :D
Itthon is csinálhatnák!
-
irkab1rka #2 Olyan 12 évesnek gondollak, a "korrupt bolsevik kormány" beszólásod alapján. Jól tippelek?
Nem tojik rá a kormány, hanem így működik a business, és jó ha tudod, hogy ha a közép vagy felsőoktatásban tanulsz ezért legális a windowsod, mert megy a $ az MS-hez. A projecteket pedig az informatikában sem jopofizásra mennek, pláne nem a közszférában. És jó ha tudod, hogy egy közbeszerzésbe is bele lehet írni, hogy "és a szerződő félnek kell hogy legyen egy olyan alkalmazottja, aki 45 évesnél idősebb, 10 éve beszél Izraeliül és 8 éve oroszul, földmérnöki, hidraologiai, informatikai és irattári diplomája van, szemüveges és Kovács Bélának hívják". És tök mindegy, hogy melyik évet írod, és melyik ormány van hatalmon, max máshova megy a pénz, vagy a másik bagázsnak többet kell nyomni (amúgy nem párt, hanem személy és project méret függő, hogy mennyit kér az, aki vastagabban tudja meghúzni a tollat, vagy alá tudja írni a teljesítési doksikat)
Persze én ezt csak úgy mondom, mert még csak 5 éves vagyok és jövőre megyek isibe. És nem vagyok még teljesen szobatiszta sem. De már kialakult politikai világképpel rendelkezem, amit a tv-ből, meg aputól a meccs után tanultam.
-
#1 Na nálunk az ilyesmire torony magasan tojik a korrupt bolsevik kormány...