Nincs még végük a képcsöves televízióknak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
TFT mind fos😄DDD
http://www.sgi.com/products/legacy/displays.html
Azért használják a grafikus munkaállomásokon mert nem helyesen adja vissza a színeket, + gagyi...
Amiket kontrasz témában olvasok elég meglepõ. A Benq moncsim, amibõl már vettem 5-öt és mind jó lett, 40/40 cont/Brig beállításon kisüti a szemed. kifejezetten idegesített. De ez jó mert tovább bírja mivel ezek is kiégnek egy idõ után. Egyre fentebb kell venni ezeket az értékeket idõvel. A TFT-t meg nem kell 10 méterre elrakni mint a TV-t ezért én kb filmeket is fél méterrõl max 2 méterrõl nézem. TV-t nézz így😄
Bár ez tetszene: Apple Cinema Display 30" HD Display
http://www.sgi.com/products/legacy/displays.html
Azért használják a grafikus munkaállomásokon mert nem helyesen adja vissza a színeket, + gagyi...
Amiket kontrasz témában olvasok elég meglepõ. A Benq moncsim, amibõl már vettem 5-öt és mind jó lett, 40/40 cont/Brig beállításon kisüti a szemed. kifejezetten idegesített. De ez jó mert tovább bírja mivel ezek is kiégnek egy idõ után. Egyre fentebb kell venni ezeket az értékeket idõvel. A TFT-t meg nem kell 10 méterre elrakni mint a TV-t ezért én kb filmeket is fél méterrõl max 2 méterrõl nézem. TV-t nézz így😄
Bár ez tetszene: Apple Cinema Display 30" HD Display
Szerintem is az akart lenni, a képen is egy olyan van.
DTP-hez pont hogy nem kell a nagy kontraszt... El tudlak vinni 1-2 helyre, ahol már LCD-n dolgoznak, persze nem az olcsó sz*rokon. Ez ma már inkább azon múlik, az elõítéleteikre hagyatkoznak-e, és az LCD rossz hírére (ami a gagyibb típusok alapján terjedt el). Nézd meg pl. a #46-osban linkelteket... Teljes Adobe RGB színtér, tökéletes kalibrációban és összhangban a printek kinézetével...
Na de mindegy, akiknek az a fixa ideájuk, hogy LCD nem lehet jó, mert eddig csak sz*rokat láttak, úgysem lehet meggyõzni.
Na de mindegy, akiknek az a fixa ideájuk, hogy LCD nem lehet jó, mert eddig csak sz*rokat láttak, úgysem lehet meggyõzni.
Egészségükre. De hogy jön ez ide? Attól még nem jó.
Ezek persze nem filmnézésre valók, mert ahhoz tényleg nagy kontraszt és fényerõ kell. De az egész más terület, filmet nagy képen jó nézni.
Akárhova megyek ahol professzionális DTPs meló folyik mindenhol a jó öreg CRT. Pedig nemkiscégek, nemkispénzel.
Sejthetõ nem véletlen, nekik a legjobb kell. és az még veletlen se egy max 2000es kontrasztos TFT.
Sejthetõ nem véletlen, nekik a legjobb kell. és az még veletlen se egy max 2000es kontrasztos TFT.
Hm, most nézem a cikkben a linket. Véletlenül nem ez akart lenni?
http://www.samsung.com/products/tv/slimfithdtv/index.asp
Mert ezek a Slimfit HDTV újdonságok.
http://www.samsung.com/products/tv/slimfithdtv/index.asp
Mert ezek a Slimfit HDTV újdonságok.
Sokan meg a TNel is boldogan elvannak.
Valószínûleg félre értettél, persze, hogy nem "neon" a háttérvilágítás az LCD-knek, ezért raktam idézõjelbe. Nem hiszem, hogy bármibe is neon csövet raknának, szép is lenne a villogását bámulni.
Egyébként nem saját LCD-rõl beszéltem (és nem is voltak olcsók), de volt dolgom jópárral a munkámból adódóan és még számomra nem jött el az idõ, hogy váltsak.
Ha leveszem a fényerõt, hogy ne vakítson, akkor sok színárnyalat már számomra eltûnik vagy kevésbé érvényesül és ez zavar.
Tehát egyenlõre még maradok a SyncMaster 1100DF-nél 😊
Egyébként nem saját LCD-rõl beszéltem (és nem is voltak olcsók), de volt dolgom jópárral a munkámból adódóan és még számomra nem jött el az idõ, hogy váltsak.
Ha leveszem a fényerõt, hogy ne vakítson, akkor sok színárnyalat már számomra eltûnik vagy kevésbé érvényesül és ez zavar.
Tehát egyenlõre még maradok a SyncMaster 1100DF-nél 😊
Van, pl nekem!Hp p1130 -as monitor, sony fd trinitron képcsõvel!Az új ára olyan 250E volt 2002-ben, én használtan vettem és van most is 20E ért láttam garanciával!
Tudja a 1080i szabványt, de tud még nagyobb felbontást is, és én néztem rajta hd- felbontású filmet:-)
Hajrá CRT, és minidg is az LCD elõtt lesz, lehet hogy nagy de aki ért hozzá soha nem mond le róla, egyébként a kontraszt max 3000,de az tökéletes, és a válaszidõ 1 ms!Ezt az LCD soha meg se fogja közelíteni, a színhûségrõl még nem is beszéltünk!
De amint kijön az OLED és megfizethetõ lesz, tuti váltok:-)1000000 -ós kontraszt, és hatalmas fényerõ, mindezt soha eddig nemlátott színhûséggel:-)
Na akkor nagyot változik a világ!!!
Tudja a 1080i szabványt, de tud még nagyobb felbontást is, és én néztem rajta hd- felbontású filmet:-)
Hajrá CRT, és minidg is az LCD elõtt lesz, lehet hogy nagy de aki ért hozzá soha nem mond le róla, egyébként a kontraszt max 3000,de az tökéletes, és a válaszidõ 1 ms!Ezt az LCD soha meg se fogja közelíteni, a színhûségrõl még nem is beszéltünk!
De amint kijön az OLED és megfizethetõ lesz, tuti váltok:-)1000000 -ós kontraszt, és hatalmas fényerõ, mindezt soha eddig nemlátott színhûséggel:-)
Na akkor nagyot változik a világ!!!
Azért vigyázni kell az ilyen márkamegnevezésektõl, mert a Samsungnak is vannak jobb és rosszabb monitorai. (Nyilván egy PVA panelosról volt szó.)
Pl. a #14-esben említett Samsung 1080i-s. Ehhez kisebb eltérítési sebesség kell, mint a 720p-hez. 1080p-s nem tudom, van-e ekkora képernyõn. Különféle megoldásokkal megoldható, hogy éles és geometriailag jó maradjon a kép, de ahhoz bonyolult eltérítés és dinamikus fókuszálás kell, amit a tévékbõl kisprórolnak, esetleg 1-2 csúcskészülék kivételével.
Elösször is a normálisabb monitoroknak a háttérvilágítása nem neon, hanem hidegkatód vagy olyan fényforrás ami nem villog. A probléma szerintem a monitorod minõsége. Ami elött én ülök az kurva drága volt, (mondjuk 4 éve az össze LCD drága volt) és ettõl nem fárad el a szemem. Mint bogyo999 is írta, neki is fáj a feje a trébb LCD-ktõl míg a Samsungoktól nem. CSak gratulálni tudok azoknak akik a kijelzõjükön spórolják meg a havi sör adagot és vesznek 40ezeré mindenféle nevenics TFT-t a hipermarketekbe aminek villog a háttérvilágítása+beég a képük(nem vicc). Lehet így spórolni 10-20k-t de a lézeres szemmûtét az majd 200k lessz! A szemüveg meg a kontaktlencse meg hosszútávon még többe kerül... Szal a kijelzõn ne spóroljatok!
1920x1080as CRT? Hol láttál ilyet? 1-2 darab 1280x720as CRT van ma piacon, de mindenki kerülje el õket mert szutykok. Elösször is azért, mert CRT technológiával nem lehet olyan pixelsûrûséget elérni, hogy az HD felbontás legyen és a pixelek ne fojjanak össze, másrészrõl az eltérítésnek kurvagyorsan kell mûködnie, mert itt már nem 480sor van mint SDTVnél. 720as sort még nagy nehezen megoldják, de a 1080sorra már nem képes a technológia fizikai korlátok miatt. Olyan sok elektront kellene különbözõ pontokba téríteni a mágnesekkel, hogy nem lenne meg talán még a 25hz se. Arról nem is beszélve, h a HD adások 16:9 arányúak és a szélesvásznú CRTkben a szélekre nagyon komolyan el kell téríteni az elektronsugarat ezért a kép széle rohadtul torz, vagy a másik megoldás, ha hatalmas katódsugárcsövet raknak bele, de akkor meg böszme nagy.
Nekem meg semelyiktõl sem fáj a fejem, a szemeim meg kicsit szárazabbak lesznek, így egy-egy szemcsöpp megteszi és mehet a gépezés tovább
Nekem is fáj a fejem a suliban a régebbi lcd-ktõl!Persze az egyik gépteremben
a Samsung LCD-ken észre sem veszed, hogy LCD.Szerintem azért lassacskán fejlõdik
ez a technológia, mert az itthoni 21" EIZO monitor képe után sem rossz.
a Samsung LCD-ken észre sem veszed, hogy LCD.Szerintem azért lassacskán fejlõdik
ez a technológia, mert az itthoni 21" EIZO monitor képe után sem rossz.
"Aki meg leírta h megfájdult a feje az lcdtõl h milyen szar a képminõsége az meg nagyon nagy lúzer."
Bocs, akkor én vállalom, hogy lúzer vagyok, de nekem az LCD-k "neon" világításától fáj a szemem.
Bocs, akkor én vállalom, hogy lúzer vagyok, de nekem az LCD-k "neon" világításától fáj a szemem.
Pl. ahol végég 8 bites a színfeldolgozás (/csatorna), ott az ilyen bûvészkedés a gainnal elrontja az alsó 1-2 bitet, aminek talán nem kell ecsetelni a következményeit. A legjobb elektronikák viszont 10-12 biten dolgoznak!
Az még elég új dolog, így még nem láttam élõben. Mellesleg minden meg lehet valósítani jó is és rosszul is. (Pl. van, ahol a dinamikus képzajcsökkentés profin van megoldva, és teljesen jó, máshol meg használhatatlan. Az emberek többsége meg persze az utóbbi megvalósítással találkozik általában, az olcsóbb cuccokban.)
Mint ahogy baromira különbözõ a szürke is meg a majdnem teljesen fekete is. Utóbbival én már elvagyok. Fõleg, hogy az S-PVA nagy tartományban egyforma képet ad, tehát kicsit oldalról/alulról nézve is elég fekete marad pl. a fekete, ellentétben a TN-nel, ahol még az a gyenge "fekete" is csak teljesen szembõl olyan.
dez! Láttad már valóságban ezt a dinamikus kontrasztot? Hát egy katasztrófa!
Ha valaha is veszek LCD-t abban dinamikus kontraszt nem lehet!
Ha valaha is veszek LCD-t abban dinamikus kontraszt nem lehet!
Te nem változol.
A sokkal jobb meg az olyan két baromira különbözõ dolog.
A sokkal jobb meg az olyan két baromira különbözõ dolog.
(Szal két frissítés között.)
"egyreszt egyszerre lehet frissiteni az osszes pixelt (nincs vibralas)"
Pontosítanék, ha megengeded. A frissítés ugyanúgy történik, mint eddig (soronként), viszont - az LCD-hez hasonlóan - azonos értéken lehet tartani a (szub)pixelek fényességét, ezért nincs villogás.
Amúgy mostanában a SED-rõl sajnos rossz hírek jönnek, halasztgatják, stb., mivel nem sikerül leszorítani a költségeket, azaz túl drága technológia.
Talán majd az OLED... Az elvileg olcsó is lesz, és jó is (bár elsõ körben biztos drágán adják majd, mint újdonság).
Pontosítanék, ha megengeded. A frissítés ugyanúgy történik, mint eddig (soronként), viszont - az LCD-hez hasonlóan - azonos értéken lehet tartani a (szub)pixelek fényességét, ezért nincs villogás.
Amúgy mostanában a SED-rõl sajnos rossz hírek jönnek, halasztgatják, stb., mivel nem sikerül leszorítani a költségeket, azaz túl drága technológia.
Talán majd az OLED... Az elvileg olcsó is lesz, és jó is (bár elsõ körben biztos drágán adják majd, mint újdonság).
Ja, és most jut eszembe: jobb LCD-tévéknél már 1-2 éve (és most már egyes csúcs monitoroknál is) dinamikus kontraszt van, ami azt jelenti, hogy sötétebb jeleneteknél leveszik a fényerõt, hogy a sötét még sötétebb legyen, és ezzel egy idõben felveszik a gaint, hogy ne sötétedjen el maga a kép (tehát pl. egy világosabb részlet ugyanolyan maradjon). Ezzel 2-3000:1-re emelték a kontrasztarányt, ami már megfelel egy CRT tévének, nem maximumra húzott kontraszton.
Ha minden igaz, az iden mar megjelennek az elso SED-re epulo lapos kijelzok. Az alapelv ugyanaz, mint a CRT eseten (annak osszes elonyevel - szinter, kontraszt), azaz az elektron gerjesztette foszfor reteg vilagit. A kulonbseg abbol all, hogy minden egyes pixelnek sajat elektron emittere van, igy egyreszt egyszerre lehet frissiteni az osszes pixelt (nincs vibralas), masreszt ugyanolyan lapos kijelzok epithetoek belole, mint amilyenek a mai TFT-k, hamrmadreszt a fogyasztasa is kisebb azokenal.
kev: Az ilyen kijelzok pixelei fizikailag behatarolt, fix matrixban foglalnak helyet, az elmosodas nelkuli felbontasvaltast csak a nativ felbontas maradek nelkuli osztosaval tudod elerni. Pl. 1600x1200 pixeles panel eseten a 800x600 ugyanugy eles kepet eredmenyez.
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-conduction_electron-emitter_display
kev: Az ilyen kijelzok pixelei fizikailag behatarolt, fix matrixban foglalnak helyet, az elmosodas nelkuli felbontasvaltast csak a nativ felbontas maradek nelkuli osztosaval tudod elerni. Pl. 1600x1200 pixeles panel eseten a 800x600 ugyanugy eles kepet eredmenyez.
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-conduction_electron-emitter_display
(Annyira jó persze nem lehet, mint a CRT, mert az képes a pixelek közepén ) is elektronsugár-intenzitást változtatni. Viszont nem képes minden pixelt pontosan oda rajzolni, ahol fizikailag a képernyõn van, így olyan éles nem lehet, mint egy LCD natív bontáson.)
Ez az elektronika jóságától függ. A laptopok többsége minden interpoláció nélkül nagyítja a kisebb felbontásokat (x pixelenként pixelduplázás), a gyengébb monitoroknál már van valami nagyon-nagyon alap interpoláció, a jobb monitoroknál egy fokkal jobb, ami már úgy elmegy. Az újabb Nvidia kártyáknál egyébként már beállítható, hogy ne a monitor nagyítson, hanem a kártya, fejlett nagyítással.
"Az meg hogy a fekete nem teljesen fekete sajnos a technológiából következik ezzel nem lehet mit csinálni."
De lehet, az (S-)PVA-nak sokkal jobb a feketéje (egy teljesen sötét szobában, egészképes feketeségnél látszik csak a derengés), mint a TN-ek sötétszürke "feketéje".
De lehet, az (S-)PVA-nak sokkal jobb a feketéje (egy teljesen sötét szobában, egészképes feketeségnél látszik csak a derengés), mint a TN-ek sötétszürke "feketéje".
Akartam CRT-s notebookot venni, de aszondják olyan nincs ^^
\"There is no respawn or load game in real life!\"
A tintás (LCD) monitorokban a legjobban az zavar ,hogy 1 felbontásban jó a képük. Az összes többiben moslékot látok.
Ami tetszik az a kis méretük, és az alacsony fogyasztásuk.
Én részemrõl akkor veszek lapos-monitort ha kitalálják, hogyan lehet több felbontásban is jó a képük..
Ami tetszik az a kis méretük, és az alacsony fogyasztásuk.
Én részemrõl akkor veszek lapos-monitort ha kitalálják, hogyan lehet több felbontásban is jó a képük..
Igaz,de vannak crt hdtv-k is.Amik általában a fullos 1920x1080-at tudják.És ott bizony a fekete nem szürke.Ha tv akkor már egy ilyen.Viszont monitor amit egész nap nézek inkább tft.
Tényleg csak a kisebb hely? Érdekes, amióta TFT moncsim van azóta nem fájdul meg soha a szemem a gépezéstõl, míg ez a CRTvel elég gyakran elõfordult. Plusz a képe kristálytisza. A mostani modelleknek meg már a kontrasztjával meg a válaszidejével sincs gond, mondjuk az én 4éves TFTm 20msecje se zavar, mondjuk fps-ekben picit érzékelni az utánhúzást, de az szinte semmi. Az meg hogy a fekete nem teljesen fekete sajnos a technológiából következik ezzel nem lehet mit csinálni. Aki meg leírta h megfájdult a feje az lcdtõl h milyen szar a képminõsége az meg nagyon nagy lúzer. Vagy nem natív felbontásba hajtja mert akkor télleg homyálos képet ad, vagy biztos LCD tévén nézett magyar TV adást ami egy szutyok, annál nevetségesebb nincs mint amikor a 1280x720-as HDTVn akarja csórikám a magyar tvadást nézni aztán sír h milyen szar ez az lcd. Nem az lcd a szar hanem a jelforrás, meg kell rajta nézni egy HD filmet és mingyá leesik az állad a képélességtõl meg a részletességtõl.
Hát, nem tudom. Videós fórumokon merülnek fel jónak mondott típusok. De ami jó, annak alaposan megkérik az árát CRT kategóriában is... És még azok sem annyire tökéletesek, mint egy jó monitor (nem csinálják meg olyan jól az eltérítõtekercseket, és más effélét). Szóval a CRT-nek is megvannak a maga bajai.
Vannak már elég jó LCD-k, DTP-re is jók, csak nem mindegy, melyiket veszi az ember. Nem attól függ, új vagy régi, mivel még mindig a piacon van a kezdetlegesebb TN paneltechnológia, amit próbálnak javítgatni, de elavult mûködési elvébõl adódóan sosem lesz igazán jó. Fõleg erre vonatkozik, amit az LCD rossz tulajdonságainak mondanak (nincs fekete, rossz színek, szemet zavaró kép, kis látószög->változó kép, stb.). Ha jót akartok, S-PVA vagy S-IPS panelosat vegyetek. Na persze ezek valamivel drágábbak... De ha mindenki bojkottálná a TN-eseket, a másik kettõ maradna a piacon, és versenyezne egymással árban. De sajnos nem ennyire tudatosak a vásárlók.
És melyik a legjobb tv ( ha van ilyen?) ebben a kategoriában?
Alaposan megnézném vásárlás elõtt, sokan írják, hogy nem a legjobb a geometriája, és pumpál a képe. Ezt leszámítva elég jó a képe.
A másik szempont a képminõség, hiszen egyértelmûen vannak olyan szempontok, melyekben a CRT jobb mint az LCD
Persze mert szar az adás is. A síma CRT TV-k alapból elmossák a képet. +TFT-n a hibák sokkal látványosabbak mivel ha normál méretben nézed a TV-t akkor kis ablak csak.
A mai tévémûsorok 640x480-as felbontásúak
ha ezt kinagyítod, a max méretre, akkor rájössz hogy néha 4x akkorák lesznek a képpontok, amiket el sem mos. De ha már egy DVD-t nézel (720x576) akkor már jobb helyzetben vagy de még mindíg nem használtad ki a TFT-t.
Persze mert szar az adás is. A síma CRT TV-k alapból elmossák a képet. +TFT-n a hibák sokkal látványosabbak mivel ha normál méretben nézed a TV-t akkor kis ablak csak.
A mai tévémûsorok 640x480-as felbontásúak
ha ezt kinagyítod, a max méretre, akkor rájössz hogy néha 4x akkorák lesznek a képpontok, amiket el sem mos. De ha már egy DVD-t nézel (720x576) akkor már jobb helyzetben vagy de még mindíg nem használtad ki a TFT-t.
Lol valami gond lehet nállad. Nekem most két 19" TFT van. Benq FP931 + ACER AL1916. 1280x1024 felbontás a normális és ha ez alá veszed a felbontást akkor a képed nem összeugrik hanem kihúzza max méretre tehát néhány képkozka érdekesen nézhet ki. Ezért használják a TFT monitorokat mindíg max felbontáson. Az az alap nekik. A képnek pedig pengeélesnek, kontrasztosnak kell lennie kb contrast/brightness 50/50 beállításon. A filmek meg HDTV-szabvány 1280x720 (720p) vagy 1920x1080 (1080p) felbontásban fognak jönni. A nagyobbik felbontásra még nem igazán láttam TV-t emberi áron.
Samsung WS-32Z409P ez az ugye?
Valakinek vélemény milyen?
Valakinek vélemény milyen?
plexihátlap 😄
EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash
pedig a 17" monitorokon is 1280*1024-s felbontást használ a többség (:
:-O http://www.ashes.hu O-:
Azt a 360 fokos rálátást hogyan kell érteni???
Hátulról is lehet nézni?😊)))
Hátulról is lehet nézni?😊)))
Nekem 19"-es LCD-m van, és lehet használni 1024x768-as felbontásban.
nem érzem, hogy pixeles lenne, de az 1280x1024 tényleg szebb, de kifolyik a szemem rajta...
nem érzem, hogy pixeles lenne, de az 1280x1024 tényleg szebb, de kifolyik a szemem rajta...
Szerintem az új LCD-knek nagyon szép képük van, vettem is egyet nem rég, de be kell, hogy valljam, hogy a kb. nyolcéves sony-nak szebb valamivel a képe és sokkal feketébb rajta a fekete mint ezen az LCD-n pedig az sem az olcsóbb kategóriából származik és a széles képernyõre sem gerjedek mivel soha sem nézek dvd-t tévén.
Monitort az ember pedig az asztalon tartja ahol sok helyet lehet felszabadítani egy LCD-vel, nekem még mindig egy 19 collos CRT-m van és fél asztalt elfoglalja. A következõ nyilván egy lcd lesz, de megvárom míg ez kimúlik.
Monitort az ember pedig az asztalon tartja ahol sok helyet lehet felszabadítani egy LCD-vel, nekem még mindig egy 19 collos CRT-m van és fél asztalt elfoglalja. A következõ nyilván egy lcd lesz, de megvárom míg ez kimúlik.