106
-
Athlon64 #66 AutoCAD-vel dolgozom a munkahelyemen és néha itthon is.
Tény ami tény, hogy jobb a benti 21" CRT-n dolgozni mint idehaza az 17" LCD-n, de nem használhatatlan.
Nekem nem zavaró mindenesetre. -
fourgee #65 "A hálót még megértem, de a garázsba mi a ráknak? Hogy nehogy lemaradjak a Mónika show azon 30 másodpercéről, amíg beállok a kocsival?"
Garázsba azért kell, mert a szerszámok többsége ott van és ha az ember valamit éppen dolgozik velük, a háttérben szólhat a TV. Nekem inkább azzal lenne gondom, hogyha a hálószobában lenne TV... Te akartad oda, vagy a zasszony?
-
sathinel #64 Egyébként nem anyira észrevehető 1024-ben a torzítás, de pl ha CAD munkát végzel illetve rajzolsz akkor nem jó mert torzíthat. Csak 1280x1024-ből csinál 1024x768-at amit ha átgondolsz logijusan, akkor csak kell valahol néhány torzulásnak történnie egyébként a lentebb felsorolt fekete szél és kisebb képet látsz. a valós 1024-es ablakot. Pl csinálj photoshopban egy képet és 1024x768 legyen a mérete. tehát nem a kétszerese és nem is tudod normálisan kinagyítani a teljes képernyőre. Ezért nézünk érdekesen ha kis felbontásban használják őket. -
Athlon64 #63 Ja nekem 1024x768-ban is simák és nem pixelesek a betük.
-
Athlon64 #62 Én amikor megvettem a Xerox X775i LCD TFT-met és rányomtam a gépemet analóg módon, hát marhára nem tetszett. Bántam is, hogy belevágtam ebbe a laposmonítor dologba.
Elkezdtem állítgatni a kép jellemzőket (szín, kontraszt, fény) de nem igazán tetszett. Aztán rányomtam a digitális csatira és egyből szebb képe lett!
A másik, hogy ha egy ilyen monitor hüvös helyen van és bekapcsolod akkor meglehetősen szar képet ad míg be nem melegszik. Olyan fakó leszz a kép.
A munkahelyemen nemrég kapott a titkárnő egy komplett új gépet és hozzá egy hangszóróval egybeépített számomra tök ismeretlen nevű LCD monitor. Na az hiába megy egész nap és hiába állítgatjuk, mégis olyan szar a képe. A titkárnőnek viszont mindegy. Legalábbis ezt mondja... -
#61 "aki a 4:3-as tv adast is 16:9-re nyujtva nezi" az mekkora gyökér már! :DD
Ilyen csak amerikában meg a zalföldön van [viccül] -
sathinel #60 akkor nem olvastál lentebb. azért mutattam a linket mert ha grafikus munkaállomásnak megfelel akkor nem hinném hogy bármi gond lenne vele. Ha megnézed az SGI honlapját ami ugye eléggé prominens cég a képi megjelenítésben akkor ott is TFT-t javasolnak. És ott a (:D)-is -
dez #59 "TFT mind fos" -- tedd hozzá: amit eddig te láttál. Nem egyformák. Ennél már hogy lehetne egyszerűbben leírni? -
kvp #58 "A tintás (LCD) monitorokban a legjobban az zavar ,hogy 1 felbontásban jó a képük. Az összes többiben moslékot látok."
Ez csak a skalazast vegzo algoritmustol fugg. Az olcso rendszerek pixelt duplaznak, ez olyan mint egy jatekban texturaszures nelkul jatszani. (a wolf3d volt ilyen) Egy jo monitor kepes akar quadratic filtering-et is hasznalni. Alternativa meg a videokartyat megkerni erre. (upscale-nek hivjak)
Nehany regi ibm laptop meg tudott 1-szeres es 2-szeres centering-et is. Igy fekete keretes lett a kep, de megmaradt az 1:1-es vagy a 4:1-es pixel arany. (1024x768-as lcd-n a 320x200-as jatek 640x400-ban latszott fekete kerettel) Tv-t nezni monitoron egyebkent ugyanigy erdemes, megfelelo nagyitasi arany mellet, de elmosas nelkuli feszitessel, egesz szamu nagyitast hasznalva. Igaz hogy igy egy atlag P4-es 60%-on van terhelve a szamitasokkal de nagyon szep eles lesz a kep, bar igaz hogy egy picit kisebb. (aki a 4:3-as tv adast is 16:9-re nyujtva nezi ezt persze nem fogja elfogadni, mindenki masnak erdemes meggondolnia) -
sathinel #57 vagy ez:DDDD
SGI® Reality Center® 3300W
-
sathinel #56 TFT mind fos:DDDD
http://www.sgi.com/products/legacy/displays.html
Azért használják a grafikus munkaállomásokon mert nem helyesen adja vissza a színeket, + gagyi...
Amiket kontrasz témában olvasok elég meglepő. A Benq moncsim, amiből már vettem 5-öt és mind jó lett, 40/40 cont/Brig beállításon kisüti a szemed. kifejezetten idegesített. De ez jó mert tovább bírja mivel ezek is kiégnek egy idő után. Egyre fentebb kell venni ezeket az értékeket idővel. A TFT-t meg nem kell 10 méterre elrakni mint a TV-t ezért én kb filmeket is fél méterről max 2 méterről nézem. TV-t nézz így:D
Bár ez tetszene: Apple Cinema Display 30" HD Display -
dez #55 CRT, LCD, Eizo grafikus LCD színtér-összehasonlítás -
dez #54 Szerintem is az akart lenni, a képen is egy olyan van. -
dez #53 DTP-hez pont hogy nem kell a nagy kontraszt... El tudlak vinni 1-2 helyre, ahol már LCD-n dolgoznak, persze nem az olcsó sz*rokon. Ez ma már inkább azon múlik, az előítéleteikre hagyatkoznak-e, és az LCD rossz hírére (ami a gagyibb típusok alapján terjedt el). Nézd meg pl. a #46-osban linkelteket... Teljes Adobe RGB színtér, tökéletes kalibrációban és összhangban a printek kinézetével...
Na de mindegy, akiknek az a fixa ideájuk, hogy LCD nem lehet jó, mert eddig csak sz*rokat láttak, úgysem lehet meggyőzni. -
dez #52 Egészségükre. De hogy jön ez ide? Attól még nem jó. -
dez #51 Ezek persze nem filmnézésre valók, mert ahhoz tényleg nagy kontraszt és fényerő kell. De az egész más terület, filmet nagy képen jó nézni. -
fade2black #50 Akárhova megyek ahol professzionális DTPs meló folyik mindenhol a jó öreg CRT. Pedig nemkiscégek, nemkispénzel.
Sejthető nem véletlen, nekik a legjobb kell. és az még veletlen se egy max 2000es kontrasztos TFT. -
beef #49 Hm, most nézem a cikkben a linket. Véletlenül nem ez akart lenni?
http://www.samsung.com/products/tv/slimfithdtv/index.asp
Mert ezek a Slimfit HDTV újdonságok. -
fade2black #48 Sokan meg a TNel is boldogan elvannak. -
beef #47 Valószínűleg félre értettél, persze, hogy nem "neon" a háttérvilágítás az LCD-knek, ezért raktam idézőjelbe. Nem hiszem, hogy bármibe is neon csövet raknának, szép is lenne a villogását bámulni.
Egyébként nem saját LCD-ről beszéltem (és nem is voltak olcsók), de volt dolgom jópárral a munkámból adódóan és még számomra nem jött el az idő, hogy váltsak.
Ha leveszem a fényerőt, hogy ne vakítson, akkor sok színárnyalat már számomra eltűnik vagy kevésbé érvényesül és ez zavar.
Tehát egyenlőre még maradok a SyncMaster 1100DF-nél :) -
dez #46 Két önámítási roham között majd nézz be [url=http://www.eizo.com/products/graphics/index.asp]ide[url]. -
szokegergely #45 Van, pl nekem!Hp p1130 -as monitor, sony fd trinitron képcsővel!Az új ára olyan 250E volt 2002-ben, én használtan vettem és van most is 20E ért láttam garanciával!
Tudja a 1080i szabványt, de tud még nagyobb felbontást is, és én néztem rajta hd- felbontású filmet:-)
Hajrá CRT, és minidg is az LCD előtt lesz, lehet hogy nagy de aki ért hozzá soha nem mond le róla, egyébként a kontraszt max 3000,de az tökéletes, és a válaszidő 1 ms!Ezt az LCD soha meg se fogja közelíteni, a színhűségről még nem is beszéltünk!
De amint kijön az OLED és megfizethető lesz, tuti váltok:-)1000000 -ós kontraszt, és hatalmas fényerő, mindezt soha eddig nemlátott színhűséggel:-)
Na akkor nagyot változik a világ!!! -
dez #44 Azért vigyázni kell az ilyen márkamegnevezésektől, mert a Samsungnak is vannak jobb és rosszabb monitorai. (Nyilván egy [S-]PVA panelosról volt szó.) -
dez #43 Pl. a #14-esben említett Samsung 1080i-s. Ehhez kisebb eltérítési sebesség kell, mint a 720p-hez. 1080p-s nem tudom, van-e ekkora képernyőn. Különféle megoldásokkal megoldható, hogy éles és geometriailag jó maradjon a kép, de ahhoz bonyolult eltérítés és dinamikus fókuszálás kell, amit a tévékből kisprórolnak, esetleg 1-2 csúcskészülék kivételével. -
lazsi #42 Elösször is a normálisabb monitoroknak a háttérvilágítása nem neon, hanem hidegkatód vagy olyan fényforrás ami nem villog. A probléma szerintem a monitorod minősége. Ami elött én ülök az kurva drága volt, (mondjuk 4 éve az össze LCD drága volt) és ettől nem fárad el a szemem. Mint bogyo999 is írta, neki is fáj a feje a trébb LCD-ktől míg a Samsungoktól nem. CSak gratulálni tudok azoknak akik a kijelzőjükön spórolják meg a havi sör adagot és vesznek 40ezeré mindenféle nevenics TFT-t a hipermarketekbe aminek villog a háttérvilágítása+beég a képük(nem vicc). Lehet így spórolni 10-20k-t de a lézeres szemműtét az majd 200k lessz! A szemüveg meg a kontaktlencse meg hosszútávon még többe kerül... Szal a kijelzőn ne spóroljatok! -
lazsi #41 1920x1080as CRT? Hol láttál ilyet? 1-2 darab 1280x720as CRT van ma piacon, de mindenki kerülje el őket mert szutykok. Elösször is azért, mert CRT technológiával nem lehet olyan pixelsűrűséget elérni, hogy az HD felbontás legyen és a pixelek ne fojjanak össze, másrészről az eltérítésnek kurvagyorsan kell működnie, mert itt már nem 480sor van mint SDTVnél. 720as sort még nagy nehezen megoldják, de a 1080sorra már nem képes a technológia fizikai korlátok miatt. Olyan sok elektront kellene különböző pontokba téríteni a mágnesekkel, hogy nem lenne meg talán még a 25hz se. Arról nem is beszélve, h a HD adások 16:9 arányúak és a szélesvásznú CRTkben a szélekre nagyon komolyan el kell téríteni az elektronsugarat ezért a kép széle rohadtul torz, vagy a másik megoldás, ha hatalmas katódsugárcsövet raknak bele, de akkor meg böszme nagy. -
bossgolem #40 Nekem meg semelyiktől sem fáj a fejem, a szemeim meg kicsit szárazabbak lesznek, így egy-egy szemcsöpp megteszi és mehet a gépezés tovább -
bogyo999 #39 Nekem is fáj a fejem a suliban a régebbi lcd-ktől!Persze az egyik gépteremben
a Samsung LCD-ken észre sem veszed, hogy LCD.Szerintem azért lassacskán fejlődik
ez a technológia, mert az itthoni 21" EIZO monitor képe után sem rossz. -
beef #38 "Aki meg leírta h megfájdult a feje az lcdtől h milyen szar a képminősége az meg nagyon nagy lúzer."
Bocs, akkor én vállalom, hogy lúzer vagyok, de nekem az LCD-k "neon" világításától fáj a szemem. -
dez #37 Pl. ahol végég 8 bites a színfeldolgozás (/csatorna), ott az ilyen bűvészkedés a gainnal elrontja az alsó 1-2 bitet, aminek talán nem kell ecsetelni a következményeit. A legjobb elektronikák viszont 10-12 biten dolgoznak! -
dez #36 Az még elég új dolog, így még nem láttam élőben. Mellesleg minden meg lehet valósítani jó is és rosszul is. (Pl. van, ahol a dinamikus képzajcsökkentés profin van megoldva, és teljesen jó, máshol meg használhatatlan. Az emberek többsége meg persze az utóbbi megvalósítással találkozik általában, az olcsóbb cuccokban.) -
dez #35 Mint ahogy baromira különböző a szürke is meg a majdnem teljesen fekete is. Utóbbival én már elvagyok. Főleg, hogy az S-PVA nagy tartományban egyforma képet ad, tehát kicsit oldalról/alulról nézve is elég fekete marad pl. a fekete, ellentétben a TN-nel, ahol még az a gyenge "fekete" is csak teljesen szemből olyan. -
Brett #34 dez! Láttad már valóságban ezt a dinamikus kontrasztot? Hát egy katasztrófa!
Ha valaha is veszek LCD-t abban dinamikus kontraszt nem lehet! -
fade2black #33 Te nem változol.
A sokkal jobb meg az olyan két baromira különböző dolog. -
dez #32 (Szal két frissítés között.) -
dez #31 "egyreszt egyszerre lehet frissiteni az osszes pixelt (nincs vibralas)"
Pontosítanék, ha megengeded. A frissítés ugyanúgy történik, mint eddig (soronként), viszont - az LCD-hez hasonlóan - azonos értéken lehet tartani a (szub)pixelek fényességét, ezért nincs villogás.
Amúgy mostanában a SED-ről sajnos rossz hírek jönnek, halasztgatják, stb., mivel nem sikerül leszorítani a költségeket, azaz túl drága technológia.
Talán majd az OLED... Az elvileg olcsó is lesz, és jó is (bár első körben biztos drágán adják majd, mint újdonság). -
dez #30 Ja, és most jut eszembe: jobb LCD-tévéknél már 1-2 éve (és most már egyes csúcs monitoroknál is) dinamikus kontraszt van, ami azt jelenti, hogy sötétebb jeleneteknél leveszik a fényerőt, hogy a sötét még sötétebb legyen, és ezzel egy időben felveszik a gaint, hogy ne sötétedjen el maga a kép (tehát pl. egy világosabb részlet ugyanolyan maradjon). Ezzel 2-3000:1-re emelték a kontrasztarányt, ami már megfelel egy CRT tévének, nem maximumra húzott kontraszton. -
Hawaii #29 Ha minden igaz, az iden mar megjelennek az elso SED-re epulo lapos kijelzok. Az alapelv ugyanaz, mint a CRT eseten (annak osszes elonyevel - szinter, kontraszt), azaz az elektron gerjesztette foszfor reteg vilagit. A kulonbseg abbol all, hogy minden egyes pixelnek sajat elektron emittere van, igy egyreszt egyszerre lehet frissiteni az osszes pixelt (nincs vibralas), masreszt ugyanolyan lapos kijelzok epithetoek belole, mint amilyenek a mai TFT-k, hamrmadreszt a fogyasztasa is kisebb azokenal.
kev: Az ilyen kijelzok pixelei fizikailag behatarolt, fix matrixban foglalnak helyet, az elmosodas nelkuli felbontasvaltast csak a nativ felbontas maradek nelkuli osztosaval tudod elerni. Pl. 1600x1200 pixeles panel eseten a 800x600 ugyanugy eles kepet eredmenyez.
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-conduction_electron-emitter_display
-
dez #28 (Annyira jó persze nem lehet, mint a CRT, mert az képes a pixelek közepén [v. jobb-bal szélén, stb.]) is elektronsugár-intenzitást változtatni. Viszont nem képes minden pixelt pontosan oda rajzolni, ahol fizikailag a képernyőn van, így olyan éles nem lehet, mint egy LCD natív bontáson.) -
dez #27 Ez az elektronika jóságától függ. A laptopok többsége minden interpoláció nélkül nagyítja a kisebb felbontásokat (x pixelenként pixelduplázás), a gyengébb monitoroknál már van valami nagyon-nagyon alap interpoláció, a jobb monitoroknál egy fokkal jobb, ami már úgy elmegy. Az újabb Nvidia kártyáknál egyébként már beállítható, hogy ne a monitor nagyítson, hanem a kártya, fejlett nagyítással.