76
-
Celeborn #35 Igen, ezzel egyetértek, de úgy gondoltam, hogy technikailag kivitelezhető lenne a dolog. Másfelől meg ott vannak az írható lemezek. Azokra tehetnének ilyet. Hiszen ha én learhíválom a családi fotóimat, esetleg a tervrajzaimat, akkor nem árt ha azokról is tudom, mikor szükséges átírnom őket. Ezeket a lemezeket viszont jogilag csak én védem. :) Egyébként nem értek a joghoz, nem tudom, hogy konkrétan mit vetettek papírra.
Egyébként meg tessék elismerni, hogy igenis létezik ez a probléma. :) -
Cat #34 ahhoz, hogy ilyen figyelmeztető csík legyen
1. A gyártóknak el kellene ismerniük a probléma létezését, azaz hogy a lemezen tárolt adatok idővel megsemmisülnek.
2. Ez alapból kétségessé teszi a másolásvédelmi eljárásokat, hisz hogyan archiváljam a lemezemet, ha mindenféle DRM van rajta? -
#33 Ahol lyukas(!) a CD-d ott nincs semmilyen adat. Az ott levo informacia mar a Walhalla-ban van. Olyan lehet, hogy a lyukas helyeken nincs mar audiostream rogzitve, es ezert nem okoz problemat. Csinaltam mar en is ugy CD grap-et, hogy lyukak voltak a diszken, de ott jol hallhato pattogas volt. -
#32 "Mozart és Bach esetében pedig a papír (v pdf)." es a pdf-et meg ki lehetne irni Cd-re! -
Celeborn #31 Ők midi-be nyomták. -
syn7h37ic #30 "Amennyiben ugyanis ez nem sikerül, 100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket."
Köztudott ugyanis, hog Mozart és Beethoven is CD írót használt műveik megörzésére.
Ekkora baromságot régen hallottam. -
Celeborn #29 Hát én mindig is utáltam az optikai adattárolást. Amit fény segítségével rögzítünk, az múlandó. Vannak gyári CD-im, DVD-im, és bizony van köztük olyan amit már megvétel után nem tudtam begrebbelni MP3-ba, mert 1-2 zeneszámban gond volt. A Hi-fi ettől eltekintve tökéletesen lejátsza. Aztán ott vannak a DVD-k, azok között is van olyan ami 2 lejátszás után már hibázott. Asztali lejátszón semmi baja. És nem a gépemben lévő meghajtóval van baj...
A lényeg a lényeg. Ha már egyszer az optikai adattárolás ilyen problémákkal küzd, akkor legalább beépíthetnének egy kijelzőt a lemezbe, ami figyelmeztet, hogy "haver, ideje lenne átírnod, mert baj lesz". Most lehet mosolyogni, de szerintem kivitelezhető lenne. Hiszen az adatok azért vesznek el (a karcolásokat leszámítva), mert a lemez anyaga reakcióba lép a levegővel, illetve a fénnyel. Ha mondjuk lenne rajta egy kis csík ami ezen reakció hatására látványosan elszíneződne, akkor abból tudnánk, hogy mikor jött el az ideje az arhíválásnak. Ez az idő mindenkinél más-más, hiszen minden lakásban/városban, stb. más a páratartalom, más a lakás fekvése, ebből adódóan a fényviszonyok is mások. Szerintem jó lenne valami ilyesmi... -
80XBoy #28 A saját gyűjteményem kb 1000 - 1100 gyári cd, ezek vegyes nyomásúak de túlnyomórészt németországi és usa gyárakból származnak.
A legrégebbi cd 1984-es, de a gyűjtemény kb 2/3 a 1984 - 1995 közötti.
Itt szeretném leszögezni, hogy szobahőmérsékleten, polcon állítva, portalanítva és nem zsíros kézzel tapogatva, egy sima sony asztali lejátszón tökéletesen működik mindegyik, még az is, amit használtan túrtam valahol, 89es és tiszta luk egy része.
Nem szabad mindent elhinni!
Az írható CDék amúgy szerintem szarok, max 1 -2 évre megoldás, tényleg célszerűbb egy winyóra felpakolni és kész -
T0nk #27 Hasonló problémával szembesültek pár éve tudósok is, tudományos eredmények kapcsán. Akkor arra jutottak, hogy az információk legjobb tárolóközege az Internet, mert elég véletlenszerűen másolhatja le akárki az infókat ahhoz, hogy katasztrófa esetén valahonnan visszanyerhető legyen. Ha meg 'szervezett' adattárolásról lenne szó, akkor mindenképp valami globális gridben kéne gondolkodni redundáns tárolással, nem pedig könyvtárszerű archivumokban. -
#26 "100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket." ezen kicsit elmosolyodtam mivel Mozart és Beethoven idejében nem volt cd magnó bakelitlemez de még egy nyamvadt viaszhengerre sem vették fel, és mégi tudjuk kik voltak és megtudjuk halgatni azon egyszerű oknál fogva hogy kottára irták a zenéjüket. Viszont a cd-kről nekem se túl jó a véleményem, de pár éven belül biztos kiadnak valamit ami tökéletes lessz adatrögzítésre aztán ha már mindenki azt használja addigra kiderül hogy az se tökéletes, de sebaj mert addigra megint kitalálnak valamit ami "tökéletes" -
#25 A probléma az, h a kiadók az aktuális nagy pénzt féltik, a szerzők és rajongók pedig szeretnék az örökkévalóságig fenntartani a műveket.
A 2 1ütt nem igen megy, ahogy a cikkből látjuk és valszeg a kiadók érdekei győznek.. -
Cat #24 Ők könyvtár, bárkinek odaadják, nem ők a kiadók. Olyan, mintha a Szabó Ervin Könyvtár panaszkodna, hogy tönkremennek a könyvei a penésztől, és a mikrofilm sem megoldás. -
benczurzs #23 "Hemmje professzor a kollégáival már egy éve kutatja az Európai Unió megbízásából, hogy miként lehetne hosszútávon is megnyugtató megoldást találni az archívumok és könyvtárak számára erre a problémára."
Szóval pár ember, kutatja ?? Ez egyenlő azzal, hogy várnak a multikra, hogy jaj reméljük majd kidobnak egy olyan médiát, amin jól lehet tárolni ?
Vagy hogy kutatják ?? 1 év ? és még nincs eredmény ?
Akkor meg minek ? Ez is csak pénzkidobás.
Másik meg, amit itt már mások is felvetettek, hogy nem engedik másolni, így a saját "moslékukba" fulladnak bele.
"Csak nekik van meg", mert aki lemásolja, az terrorista, és nekik meg el fog veszni. Hát tudom őket sajnálni.
Örülök, hogy a klasszikusoknak a kottája még megvan, arról újra lehet játszani, akinek az sincs, azt elnyeli a technika a kedves ügyvédei miatt.
Remélem egyszer felébrednek, hogy miközben tiltják a másolást, közben nekik meg nehézségeik vannak a tárolással. Majd a jogdíj beszedők támogatják őket nekik úgy is van elég pénzük a semmiért, és különben is az ő hibájuk, hogy nincs elég biztonsági másolat a német zenéről
[Kicsit hosszú voltam de remélem nem túl flame jellegű] -
sathinel #22 Haver 256 megás usb-kulcsán ment a slackware linux) usb boot és már ment is. -
sathinel #21 "Korean researchers aiming for 100 GB flash memory cards" A memóriakártyák nem igazán felejtenek vagy azok is fognak?
http://www.tgdaily.com/2007/02/21/flash_memory_cnt/ -
dez #20 Hát, szerintem az EAC és hasonlók óránkénti néhány bites hibaaránya még belefér, ha ez az ára. És ott vannak a lossless zenetömörítők (FLAC, APE, és társaik), hogy legalább a fele helyet foglalják a nyers WAV-hoz képest.
Tényleg nem életbiztosítás, de elég nagy a Föld ahhoz, hogy azok a rétegek sokezer embert jelentsenek. Csak ne írja ki mind CD-re. :D -
#19 Megoldás lehet a magneto-optikai lemez, egy darabig.
Mozart és Bach esetében pedig a papír (v pdf). Hiszen a kottát még 100év múlva is le tudják játszani.
A Scooter meg a Blümchen, mivel semmilyen zenei értéket nem képvisel, le van szarva, vagyis a fájlcserehálózaton elvan, amíg IQbajnok rajongók cserélgetik..
Az Einstürzende Neubauten-nek és hasonlóknak pedig marad a bakelit a maga korlátaival sajnos. -
#18 jah, csak tudod kéne vmi etalon formátum, mert a gyűjteményes cd-rippnél sem lesz tökéletes minden wav az tutibiztos, az mp3 pedig teljesn alkalmatlan a feladatra. Meg a fájlcserehálózatokon nem életbiztosítás tárolni vmi rétegcuccot. -
#17 Hát ebben az égvilágon SEMMI új info nincs, sőt a DVD-kel is hasonló a helyzet. Nesze nektek arhívumok.. -
sathinel #16 "Ideális tárolási körülmények között egy átlagos CD élettartama 50-80 év. Ez azonban azt jelenti, hogy nem fogdossák össze, portól és fénytől védett helyen, klimatizált helyiségben tárolják, ahol a hőmérséklet nem megy 18 Celsius-fok fölé"
Lol veszek egy külön házat amiben beállítom a klímát és ezentúl nem is fogom használni csak a CD-k lesznek benne tárolva. Azokat mivel nem lehet másolni így nem is játszom le úgyis megy majd a TV-ben vagy a rádióban. Hogy lehet így meghatározni egy élettartamot ha használati cikket csinálunk? DVD-re is lessz szerintem ilyesmi, ha a CD-t sikerült így megoldani.Nem a zene a gond hanem ha valaki családi videókat képeket raktározna el az unokáknak netán..... -
dez #15 Helyesbítek, a cikk elején, de később ez helyre van téve.
Viszont ez, hogy "Amennyiben ugyanis ez nem sikerül, 100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket." egy butaság, mivel éppen a másolás által sokmillió pédányban létezik... Amúgy ez érdekes, ha nagyon rejtegetik, végén már nekik sem lesz, ha másoknak is odaadják, később ha szükséges, visszakérhetik. -
dez #14 A cikkben kissé keveredik a gyári, préseléssel készült CD-kre megadott élettartam az írott CD-k élettartamával. Nem mindegy. -
#13 "másrászről 20 év alat biztos jön egy olyan új hordozó média, amire át tudsz irni mindent"
szóval teljes mértékben elérték a gyártók a céljukat, vagyis, hogy mindenképpen ruházz be az új technológiára :)
éljen a fogyasztói társadalom! :) -
csorfab #12 Köszönjük. Igazán értékes kommenttel örvendeztettél meg minket, egyúttal remekül illusztráltad magas értelmi szintedet is. -
Robko #11 Eddig mindig arra hivatkoztak 90 és években mennyire jó a kazetták, hoz képest a cd, váltsuk le magnót - cd re.
Cd 100évig is menni fog de egy Audi kazette csak 15 évig jó
most meg kiderült hogy ez sem olyan klassz!
-
dawinD #10 utálom a német zenéket ... kivétel a komolyzenét.. kiráz tőlük a hideg :S -
dcyrax #9 biztos csak nagyon karcosak voltak a cdk -
#8 Ajánlanám figyelemedbe a Haggard nevű 1üttest, amely BAROKK zenét és metált elegyít! -
#7 gratulálok -
#6 nekem van 95-ös irt TDK-m
semmi baja
másrászről 20 év alat biztos jön egy olyan új hordozó média, amire át tudsz irni mindent -
#5 a bakelit lemezek sincsenek már meg?
másrészről a szerzői jogok sem engedik a másolgatást, még nekik se -
#4 Azért a rock ill. méginkább a metál a komolyzenében gyökerezik... -
rhonkhan #3 annyit fűznék hozzá, hogy már most nem érdekel senkit, hogy ki volt Mozart vagy Beethoven
ROCK & ROLL FOR EVER... -
HuMarci #2 biztató.....
Mi lesz a családi videókkal, amiket dvd-re kiírtam, ha a gyári lemezek 20 év alatt mennek tönkre egy tuti biztos terembe, akkor nálam egy átlag környezetbe meddig bírja? Amúgy Princo dvd-k nem bírták sokáig, de a philips 5éve megírt cd most is megy -
AranyKéz #1 2006-1983 = 23. Tovább tart mint gondoltam volna :)
Egyébként meg simán felállíthatnának egy torrent trackert, és csak azokat kéne archiválni amit a franc se akar seedelni.