James Cameron - Avatar

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

stonesour
Megjelent pár Avatar-könyv. Le lehet ezeket valahonnan szedni?

E-mail értesítés küldése privát üzenet érkezésekor.

A közhely igaz, csak itt teljesen más aspektusba van helyezve. Különbözõ fajok, világok, kultúrák és ez azért már kicsit mélyebb gondolatokat ébreszt, mint a közhely.

edios
Az élõlények összekapcsolódása, vagy maga a fa egy nagyon szépen kitalált, és tényleg mélyebb gondolatokon alapuló motívum. (A "nem a külsõ számít, hanem a belsõ" viszont nem mélység, hanem közhely. De szerencsére nem is erre van kiélezve a történet:))

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

http://www.imaxbudapest.hu/ -> itt csak azt írják amit vetítenek, megnézed elõre :), amikor mennél nézni^^,és ha adják mész:D.
Amúgy szerintem még jó ideig adni fogják^^.
Amúgy arról van információtok, hogy az IMAX meddig vetíti a filmet? Nem könnyû bevállalni egy 250 km-es utat, és várhatóan január végéig nem is fogok ráérni.

Akit meg érdekelnek a részletek és a háttere az egésznek ott van a Pandorapédia: http://www.pandorapedia.com/doku.php

Én is jobban örültem volna, ha az egész történetét beleírja a filmbe, mellyel jobb lett volna. Ettõl függetlenül nekem így is jó volt 100%-osan és megértem miért nem tehette meg. Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes, mert tökéletes nem létezik, de azt mondom, hogy "tökéletes". :) (Átadott hangulaott sé érzéseket értékelek.)

Csatlakozom hozzád,én is hasonlót írtam ,de rövidebben.
Szép írás gratulálok :)!!!

Shep : Nem tudom mirõl beszélsz,mert egyszerse nézett ki valóságtalannak,se mûanyagosnak... Vagy talán a nyálkás bõrre gondoltál?!, ezt csak te tudhatod^^.
Kovi : Mint le írtuk ,ez egy nép bemutató,bolygó és elõzmény,és elõ történet ismertetõ résznek fogható fel, szóval ez után, hidd el a következõ részben lesznek meglepetések..^^ :).

Amúgy ha valakit érdekel, pandora világa elég részletesen lett megcsinálva a játékban, sajnos még csak a demóhoz volt szerencsém ,de DX10 alatt nagyon üt :D.(az esti részekrõl nem is beszélve)
Talán azért érezted így, mert csak bõr volt rajtuk. Engem nem zavart a kinézetük, de már itt elvitáztam arról, hogy miért nincs bundás állat. Errõl ennyit ;)

Ahogy ez is bizonyítja, sok potenciál van ebben, és nagy kár, hogy végül az lett, ami. Az jó hír, hogy Cameron-nak lesz esélye tovább vinni, bonyolítani a történetét, mert hiába a vártnál gyengébb bevétel az elsõ napokban, végül biztos siker lesz a film.

Shep
Hát nekem a "szörnyek" elég mûanyagosnak tûntek, és volt jó néhány jelenet ami inkább videojátékra emlékeztetett :) az viszont kétségtelen ,hogy a navik jól meg voltak csinálva.

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Én sebtében ott írt véleményem amúgy:

A story alapköve elég sokszor feldolgozott téma. De mint azt már sokszor írtam, nincs új a nap alatt ennyi idõsen. Aki erre vár az ostoba. Akinek nem inge ne vegye magára.

Viszont az alapszituáció ahogy ki van bontva és fel van építve az eszméletlen. Szerintem igen jól hozza a szokásos James Cameron szintet. Nem is értem azokat, akik a történet miatt bánkódnak.
A sztori mögöttes tartalma és maga a kitalált világ és kultúra nagyon jól ki van dolgzova.
Nem vártam volna ilyen részletességet ennyi játékidõ alatt. Tulajdonképpen sikeresen ismertetett meg egy másik kultúrát, filozófiát és élõvilágot a rendezõ és még a történet megfelelõ fel- és levezetésére is volt idõ mellette.

Én egyedül a doki és a Navik kapcsolatának eredetét hiányoltam belõle, de az tulajdonképpen sejthetõ volt a cselekményszálból is. A földi rész nekem nem hiányzott, bár érdekesség lett volna bemutatni az elején.

Technikailag én valóban mérföldkõnek látom mind a CGI-t, mind a 3D hatást. Mélységében ilyen részletezõ 3D filmet nem nagyon láttam. Még csak meg sem közelítette egyik sem. Itt valóban részletezett harmadik dimenzió van, nem csak síkok vagy egy-egy arcodba tolt jelenet, tárgy.
A hangot nem sikerült elég jól belõniük szerencsétlen IMAX-eseknek. Csodálom, hogy ezt még mindig nem sikerült nekik. Nem olvasnak fórumokat? :)
Aztán az is lehet, hogy a szokásos magyar stúdiómunka vágta tönkre az egészet. Legtöbbször sajnos kegyetlen elrontják a surroundot és annak minõségét is.

A film összesége és hangulata pedig szavakkal leírhatatlan. Valóban Pandorán érezhettem magam és együtt tudtam érezni a Navikkal. A filme olyan érzelmeket közvetít, hgoy akinek legalább a torkát nem szorongatja meg, azzal lehet valami baj van vagy nem tud azonosulni a kékségekkel. (Az is baj :) ).
Én láttam jópár trailert, teasert stb. várakozva, de gyenge történetre készülve ültem be.
És ledöbbentem... Miért gyenge a történet? Igen: ezerszer feldolgozták ilyen vagy olyan környeztetben, szituációban. Azonban ez a film nagyon erõsen adja át az érzéseket. Zoe Saldana eszméletlen jól játszotta és adta át a lelkivilágát A szexi Navi lánynak.
Mikor kifakadt, hogy Jake tudott róla és bízott benne stb. hát én elkönnyeztem magam. (A film alatt töbször is megremegett a szám széle, bármily nevetséges is egyesek számára.)

A mögöttes tartalomról ne is beszéljünk. Szerintem kiemelkedõen összetett és szerteágazó, igenis nagyon mély gondolkodásra késztetõ történeti felépítése van.

Kezdve az egységes élõvilágról, ahol az élõlények összekapcsolódhatnak és átérezhetik egymást egyészen azon mély mondanivalóig, melyet a film végén tudat velünk a történet.
Mikor Neytiri beugrik a valódi Jake-hez, aki más faj és máshogy néz ki, mégis a maszkot rátéve aggódó arccal azt mondja: "Látlak téged".
Nem azért szeretünk valakit/valamit ahogy kinéz.
És ez csupán egy a sok "apróság közül, mely igeni elgondolkoztat és mély mondanivaló.

És igen. Olyan élményem volt, mint talán soha moziban. Gyerekfejjel a Star Wars nézve éreztem magam hasonlóan. Tehát véleményem szerint nem túlzás azt mondani, Star Wars nagyságú afilm hatása. Sõt... Ott látvány volt csak (akkori technikához igazítva az elemzést természetesen), itt viszon keményen ott vagyok, azonosulok és együtt érzek a síró, nevetõ, dühödt Navikkal. Végre sikerült igazi érzõ, szemükben is lelket mutató CGI karakterekt csinálniuk. Óriási elismerésem.
Teljesen valós bõr, szemek, mimika és fizikai kontaktus.
Egyszer sem éreztemt azt, hogy CGI lenne!

Felmerült egy másik fórumban pár kérdés és erre LY adott a scriptment alapján válaszokat. Ha valakinek nem tiszta miért is mondom, hogy van ott tartalom akkor talán ez kicsit segít, persze messze nem az egész:

- Miért pont Dzsékszullit választja ki a bolygó, miért nem a tudóst, aki már régebb óta ott van és alapvetõen jók a szándékai?

A korábbi Callisto féle válaszhoz annyit tennék még hozzá, hogy a scriptmentben nem Jake az elsõ, aki többé-kevésbé beilleszkedik a törzsbe. Egy depressziós operátornak is volt egy helyi szerelme, de az meghalt, és a csávó kvázi megöngyilkolta az avatarját bánatában. Plusz a tudóskülönítménynek van egy helyi vezetõje, aki pedig Grace pasija.
Grace egyébként szintén életben marad a scriptmentben (bár van pár nap késés a "feltámadásában"), és a Jake / Neytiri illetve az avatar Jake / Grace jelenetek eredetileg vele szerepeltek.

- Neytirit miért nem idegesíti, hogy csak egy biorobottal kefél és kurvára gõze sincs, ki van a másik oldalon? :)

"I see you" - pont az a film egyik témája, hogy Neytiri tökéletesen megismeri Jake-et, belelát meg amit akarsz.

- Ha annyira fontos ez a fém, miért nem küldik haza a bolygót teljesen pár atombombával, mielõtt leszállnának?

A komplett mûveletet egy magáncég végzi, akit megb***na a megmarad ENSZ. A scriptment egyik kihagyott szereplõje a korrupt biztos, akit az összes komolyabb kihágásnál jól megvesztegetnek.

- Miért szorítkozik dzsungelharcra egy hosszú ûrutazásra képes, technikailag borzasztóan fejlett faj?
- Ha már egy 6 éves utazásra szánják el magukat, akkor miért csak egy 200 fõs alakulatot hoznak, ha tudják, hogy micsoda mostoha körülmények között kell eredményeket elérniük?
- Miért mennek neki egy dzsungelbolygónak mindenféle elõkészítés nélkül?

A kb. évente érkezõ teherhajók kapacitása 300 tonna, a legminimálisabb készleteket tudják csak vinni, plusz a személyzet váltásban dolgozik, abból is kell utánpótlás. Minden fegyvert, lõszert, jármûvet helyben gyártanak, azzal a technológiai színvonallal ami a Pandorán megvalósítható és egy privát cég számára egyáltalán elérhetõ.
Mivel az ûrutazás hagyományos, nem térugrósdi, ezért egyetlen kilónyi hasznos teher odaszállítása felfoghatatlanul drága. Cameron szerint egyetlen ûrutazás energia igénye kb. a mai egy éves komplett földi termelésünknek felel meg (!). A magáncég ezen felül még spur is.

- Mi az az unobtanium?
- Miért kell?
- Miért ilyen drága?
- Miért csak pandorán van?
- Hogyan találták meg Pandorát?
- Hogyan jöttek rá, hogy pont a fa alatt van a cucc és csak ott?
- Egy gázóriás hogyhogy nem okoz durva idõjárási és árapály jelenségeket egy holdon?

Az "unobtanium" egyrészt fantázianév (obtain-bõl). Maga az ásvány szobahõmérsékletû szupravezetõ, ilyet itt a földön csak úgy tudunk elõállítani ha folyamatosan -250 fok körüli hõmérsékletre hûtjük.
Cameron jövõképében ez az ásvány teszi lehetõvé a fúziós reaktor mûködését, valamint az egész Földet behálózó, a munkaerõ transzkontinentális ingázását megvalósító maglev vonatok kiépítését.
Fent már vázoltam, hogy pusztán a szállítás milyen drága, emellett ugye sehol máshol nem létezõ anyagért egyébként is annyit lehet kérni, amennyit nem szégyelsz.

Pandorát alapvetõen egy bazi nagy ûrtávcsõvel vették észre, ha már itt volt a legközelebbi csillagrendszeben, és a színképelemzés után zavartak oda egy automata szondát. A gázóriás mágneses tere okozta az unobtanium kialakulását (szupravezetõk taszítják a mágneses erõvonalakat, ill. lebegnek a mágneses térben), valamint a flux (mágneses erõvonal) vortexet (örvényt).
Gondolom ugyanezen elvek miatt vették észre, hogy a fa alatt van a leghatékonyabban kitermelhetõ lelõhely.

A többi kérdésedet nagyjából azzal lehet megválaszolni, hogy a cselekmény és a történetvezetés indokolta õket. Mint ahogy pl. a Terminatorban is körülményes magyarázat van arra, hogy Reese miért nem hozott plazmapuskát magával; azt meg hogy a T1000 hogyan jött át, már meg se próbálják indokolni.

Egy másik fontos hiányzó szál pedig az,

hogy a deus ex planeta sokkal jobban elõ van készítve. Az emberi bázis az elsõ naptól kezdve ostrom alatt van, a Pandora még a behurcolt vírusokat is teljesen kiirtja és éjjel-nappal mennek az automata lõtornyok a kerítést módszeresen és csapatmunkában támadó állatok ellen. Meg van még sok húsevõ növény és mérgezõ rovar és hasonló is, hullanak az emberek és a gépeik rendesen. Ebbõl gyakorlatilag csak Quaritch bevezetõ eligazítása maradt, ami alátámasztás nélkül kicsit súlytalan is lesz.
Jake-nek nem kell külön kérelmeznie a beavatkozást, jön az magától.
Plusz az embereket a végén azzal zavarják el, hogy a Pandora visszatérésük esetén már nem csak a vírusaikat fogja kiirtani, hanem õket is.

edios
[ spoiler ] és [ /spoiler ] space nélkül.

Én hiába keresem a mély mondanivalót az emlékeim között, de nem találom. Az egész filmben számomra egy eredeti és meglepõ dolog volt, amire az elõzetesek alapján nem gondoltam,
a Navik fizikai kötõdésére az állataikhoz, illetve a növényekhez. Arra kívácsi lettem volna, hogy ez miként alakult ki a bolygó története során.

Egy jó forgatókönyv kellett volna, és akkor nálam az Avatar nem csak az év, hanem az évtized filmje is lenne.

mflex
Én a PORT oldalt már nem is merem olvasni, tegnap éjjel még olvastam az avatar topikot, de ha oda belépek szerintem valakit elküldök a halál vérvörös f..ba! :DDD

Kb ír oda 400 ember, aki isteníti a filmet, a legtöbb szavazat mind 9-10, inkább 10, aztán van kb 10 ember, akik olyan stílusban szar, trágyalé, Cameron dögöljön meg stílusban adják elõ, hogy olyankor forr az agyam.

Igazából indokolni sem tudják normálisan, hogy miért is nem tetszett nekik a film, néha késztetést érzek, hogy válaszoljak nekik, de tudom, hogy csak idióta "trollerrek" ezek, persze mindig van aki felveszi a kesztyût!

What about the forests?

Shep
Ettõl kevesebb akciót? Akkor már tényleg nem lett volna benne semmi :), arról nem beszélve, hogy az akciók is olyan semmilyenek voltak.

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Elküldtem :) Spoilert hogy kell itt használni?

Nem vitázunk, érvelünk. Még... :)

De mint mondtam, nem kell hozzá ismerni az eredeti forgatókönyvet, ha figyeltél kicsit is, igazából nem is kellett figyelni, mert szem elõtt van minden a filmben, csak nincs elõtérbe hozva és megmagyarázva. Ha szerinted (edios) is vannak benne ilyen dolgok akkor írd le spoilerben mit vettél észre. Ha semmit sem vettél észre, akkor pedig érthetõ miért gondolod így.

edios
Küldd:)
Sztem lehet, h másokat is érdekelhet.

Pedig léteznek. Scriptet elküldjem?

Szerk.: Cameron azt nyilatkozta, hogy trilogiát tervez, a tervek már megvannak, és a három rész fog együtt kitenni egy teljes történetet.
Ez most egy bevezetõ volt,karakterek,pandora,õslakosok kultúrájának,és az õslakosok kultúrájának a bemutatása, és a karakterek elõ történetének elmesélése.
Na jó bemásolom újra az értékelésem utoljára, ebben minden benne van(nagyjából), többet nem fogom be írni :

Három nappal ezelõtt volt szerencsém látni ezt a filmet ( IMAX-ben ).
Az aki ezt kihagyja, egy hihetetlen élmény faktorral lesz kevesebb.
Ez a film egyszerûen 'tökéletes', és ezeket nem azért mondom mert jaj ezt most mindenki ajnározza, hanem azért mert ez így van.
James Cameron látszik hogy nagyon sokat dolgozott vele, látszik hogy évekig agyalt azon hogy minél tökéletesebb legyen, és minél egyedibb.
Ez a világ amit õ fel épített ez valami hihetetlen, minden él,minden mozog, minden lény,és ott élõ növény kinézete egyedi, sehol máshol nem láttam még ehhez foghatót.
És azt nem lehet elmondani hogy Cameron rossz filmeket tett le az asztalra ( Alien,Terminator,Titanic ), de ez még ezeket is felülmúlta.
Aki azt mondja hogy ez a film, egyre rosszabb ahogy át gondolja, az vagy nem értette meg a filmet, és vette észre egyes mondanivalóját, vagy szimplán elfogult, vagy buta.
Sajnos a film nagyon jól rá világít arra, hogy az ember hogy elrontja a világot, drasztikusabb kifejezéssel élve elpusztítjuk a saját világunkat.
És azt is nagyon jól bemutatja,hogy az ember mennyire önzõ, barbár és kegyetlen, ha valami van amit õ el szeretne ,érni nem érdekli más, vagy így vagy úgy de meg akarja szerezni( legtöbbször erõszakkal). És erre sok dolgot lehetne felhozni ami már megtörtént a történelem során is...
Ha egy valamit szétbarmolt film esetében a földet, akkor nem érdekli az hogy másik népet, bolygót, civilizációt pusztít/pusztítana el, hát megteszi.. Csak ön ön érdekeit nézve,hogy nekik jobb legyen... (szerintem ez szánalomra méltó)
És az aki megnézi a filmet, szerintem ezeken el gondolkozhatna, sõt minden ember, hogy igen ez így van...
A másik dolga a filmnek, hihetetlen jó scifi , gyönyörû képi elemekkel, nagyszerû lényekkel,szerethetõ karakterekkel. És amit ki emelnék még -e mellé hogy Sigourney Weaver is megjelent a filmben, és hozta a formáját, öröm volt újra filmvásznon látni annyi év után.
És az hogy egyeseknek 'mese' szerû, szerintem butaság ez egy nagyon komoly, nagyon mély érzelmekkel, és erõs jelentõségekkel bíró film.
Annyi mindent tudnék még írni, de én csak annyit mondanék annak aki nem látta, ne habozzon, mennyen el és nézze meg.Ha teheti 3D-ben, mert az amit elé tárnak hihetetlen , amikor az indák elé lógnak.. stb..
Befejeztem,és bocsánat ha hosszú az írásom.
edios
Sztem azért nem kell túlmisztifikálni a történetet, olyan mélységeket belemagyarázni, amik nem léteznek. Egy korrektül megírt forgatókönyv egy kellõen színes világgal, ahová belecsöppenünk, majd két és fél órán át gyönyörködünk benne, és élvezzük a kalandokat. Nem bántam volna még egy picivel több karakterfejlõdést, és egy picit kevesebb eksönt, de ettõl függetlenül mióta láttam nem tudok elszakadni, életem második filmje, amire kiadtam a 10 pontot, még párszor megnézem moziban, stb, semmi kül:D

VRSDM
gyõzködés csak a gyõzködés :)
engem aztán nem zavar félre ne értsetek, csak jobb belátni mint vitázni, hogy valakinek tetszik. valakinek nem :)

u dont have to listen anybody else but me

Elolvastam ez elõzõ postodat is, és ezt nagyon megtudnám cáfolni.
Az Avatar nem csak egy sima popcorn mozi, jóval több annál.
A Star Treck-et mondanám igazán popcorn mozinak, semmi mondanivalója nem volt a filmnek,a látványon kívül nem nagyon tudott felmutatni mást, csak egy jó régi sorozat/film remake-ja volt ez a film.
De ezzel nem azt mondom hogy a Star Trek rossz film volt,de ég és föld a kettõ közti különbség.
Avatarba mély gondolatok vannak ültetve amiket észre kell venni, de vannak emberek akik ezekre képtelenek.(szomorú..)
A színészek is jól játszottak az Avatarban, nem lehet egy rossz szót se hozzá fûzni a játékukhoz.
És érdekes módon , hogy rajtad kívül sokkal több ember simán bele tudta magát élni, köztük én is...
Az a baj, hogy nem akarom újra le írni,az értékelésemet, amit már régebben megtettem, ha érdekel olvass vissza.^^
De azért örülök, hogy valamilyen szinten tetszett neked is,csak úgy éreztem ezt el kell mondanom. ( Félre ne értsd, mert én most nem beléd kötöttem..^^ :) )
Ha olvastad az eredeti scriptmentet, akkor tudod, hogy bizony nem semmi az egész Pandora világ, amit Cameron kitalált: teljesen kerek és igen jó az Avatar története is. Sajnos ha mindazt filmre vitte volna, akkor 3x2,5 óra lett volna a vége évenkénti 1 résszel kb. és jelenleg gondolni kellett azokra is, akik a könnyedebb filmeket kedvelik egyszerûen üzleti okok miatt.
Tehát script jól megvágva. Viszont ügyesen maradtak benne utalások és a történet mögött sok-sok mély mondanivaló van és nagyon jó ötlet, melyek ugyan nem lettek kibontva elõbbiek okán magában a filmben, de aki figyelmes és nyitottabb annál, mintsem hogy csak az alapkövét lássa a sztorinak az észrevestte ezeket is.
Zoe Saldanát pedig én bizony az Avatarban nyújtott szerpe miatt jegyeztem meg, mert eszméletlenül jól játszotta el a Navi csajt éls közvetítette az érzéseit. Én lehet egyesek nevetnek emiatt, de pl. mikor kifakadt Jakenek, hogy bízott benne és szemére vetette hogy Jake tudott róla mi fog történni, hát megkönnyeztem, szinte egy voltam vele.
Mellékesen többször is elszorult a torkom a film alatt. Írhatnék még ilyen mély, filozófiai tartalmú mondanivalót a filmbõl, amire utalt, sõt egyik fõ vonala is volt, de spoilerezni nincs kedvem semmilyen formában.
Sam Worthington is jól játszott azért, bár Õt valóban nem errõl fogom megjegyezni. :) Eredeti nyelven egész más állítólag a színészi játék is. Én megnézem még 1-2x az biztos, mert elsõre annyira töményen ömlött a hatás, hogy mindenre kételenség volt figyelni és feldolgozni.

A Star Trek-et és az Avatar-t összehasonlítani kb akkora dõreség, mint a Harry Potter-t és a Gyûrük urát.
Annyi hasonlóság van a két film között, hogy a látványra és az akcióra törekednek ahelyett, hogy a történetet boncolgatnák, egy szóval mindkettõ popcornfilm.

A színészekrõl külön annyit, hogy nem ezekben a filmekben nyújtott alakításuk miatt fogjuk megjegyezni a nevüket. Sam Worthington és Zoe Saldana hiába szerepelt még két jó filmben idén (elõbbi Terminator 4, utóbbi Star Trek) az Avataron kívül, szerintem még nem tartoznak a jó szinészek közé.

"Jó színészek, jó és humoros történet, szövegek, a teljes játéidõ alatt lekötõ csleekmény. Ennél többet az Avatar sem tud felmutatni számomra..."

Magyarul egyik sem volt hatással rád, csak elemzgetsz.
- Avatarban nem volt jó színész? Zoe Saldana? Sam Worthington? Eredeti nyelven láttad már?
- Nem volt jó a történet?
Átérezni nem tudod a dolgokat ezt már leírtad párszor, de legalább figyelsz arra amit nézel vagy ebben is csak a felszín?
- Nem kötött le a teljes játékideje?
Ez valóban ízlések és pofonok kérdése. :)

Star Trek nekem is tetszett, nem kicsit és igaz amit mondasz róla. De vsz. Avatarban sokkal több minden van és részletesebb, bonyolultabb mint az idei Star Trek film, mely egyébként azért szimpla popcorn mozi volt szintúgy már ezredszer feldolgozottt témával (sõt, saját mozifilmes sorozatán belül is!) és elég hûtlen lett az eredeti Star Trekekhez.

"Furcsa, én az Avatarnál sem váltam Navivá vagy Jake-é. :)
Vagy ha úgy vesszük igen, de semmivel sem kevésbé mint a Star Trekben Kirké, beleélni magam a T2-ben nem igazán volt kibe, Arnie egy gép, John Connor egy idegesítõ tini, Sarah meg azért már még sem... Pedig a T2 kétségkívül egy igen meghatározó film."

Ebbõl is látszik, hogy amit mondtam rád 100% igaz és nem érted, nem értheted mirõl berszélnek.

Mondjuk érdekes, hogy egy 9/10-es értékelést adóval váltok szócsatát errõl, ráadásul épp két olyan filmet hozva fel példának amik szerintem is jók voltak ;)
Szívesen eltrécselnék szóban eszmecserét folytatva :)

GregSB
Én még mindig fenttartom, hogy a Mátrix óta nem volt film ami ennyire be tudott volna szippantani. Nem csak a történetével, hanem az atmoszférájával, hangulatával.

És ezt a hangulatot nem a 3D vitte el a hátán, egyáltalán nem! Az csak hozzá tett egy pluszt a látványhoz, amitõl még élvezhetõbb lett a film, de az már alapból iszonyat magas szinten részletes és összetett volt.

Pedig nem vártam fanatikusan, sõt több ízben hangot adtam annak hogy zavar a történet egyszerûsége, ami már a trailerekbõl látható volt.

Olvasom a kritikus megjegyzéseket egyébként, de egyáltalán nem tudok velük azonosulni. Reálisan belátom, hogy "igen, ezt és ezt elmagyarázhatták volna itt, ez meg az nem ártott volna itt", de az az igazság, hogy a film nézése közben bennem egyik se merült fel magától, és még most sem zavar hogy nem tudom rájuk a válaszokat.

Én arra tudok gondolni, hogy akiket ezek a megválaszolatlan kérdések izgatnak azokat nem szippantotta be úgy a film, nem jött át nekik a hangulat.

Ami nem baj, mert ízlések és pofonok, meg nem létezik olyan film ami mindenkinek tetszhet (nem egy olyan -értelmes!- embert ismerek, akinek pl a Mátrix élete legrosszabb mozis élményei közé tartozik) és ez így is van rendjén, csak nem kell egybõl fanatikusnak nevezni azokat az embereket, akiket ez a világ lenyûgozött és 10/10-el dobálóznak.

Ajánlom a faq-hoz az Avatar magyar wikipediás oldalát, ahol már most sok információ van.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Avatar

[NST]Cifu
Ahogy várható volt, ha valaki nem teljesen fanatikusan áll a filmhez, akkor keresztre kell feszíteni, mert olyan nincs, hogy valaki nem kerül a film hatása alá 110%-ig, és nem akar kék idegen lenni, szörnyû sarlatánság.... :)

Star Trek, jó film volt. De mi benne a különleges annyira?

Jó színészek, jó és humoros történet, szövegek, a teljes játéidõ alatt lekötõ csleekmény. Ennél többet az Avatar sem tud felmutatni számomra...

Nem váltam Neytirivé, Navivá, Jake-ké a film alatt és nem szippantott be a világa, mitha ott lennék. Én pedig azt értékelem a filmekben, hogy mennyire tesz magáévá, hogy így fejezzem ki magam.

Furcsa, én az Avatarnál sem váltam Navivá vagy Jake-é. :)
Vagy ha úgy vesszük igen, de semmivel sem kevésbé mint a Star Trekben Kirké, beleélni magam a T2-ben nem igazán volt kibe, Arnie egy gép, John Connor egy idegesítõ tini, Sarah meg azért már még sem... Pedig a T2 kétségkívül egy igen meghatározó film.

Emlékeztetni szeretnék valamire, izlések vannak, én csak leírtam a sajátom, mert a topic tele volt a fanatikus Avatar rajongókkal, akik úgy tûnik nem tudnak szabadulni az álomviláguktól. Legyen. De attól még vannak más vélemények is. :)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

berczely
Na ez érdekes!

Utána nézek én is és sztem elõnyben is vagyok <#vigyor>

berczely
Miért "Avatar" a film címe?
Mi az a Pandóra?
Kik a Navik?
Milyen technikával készült a film?

Engem ezek érdekelnének ha kérdeznék <#vigyor>

VRSDM
a tervezés amúgy zbrush-ban történt, magam is rágyúrtam mostanság :)
jól rajzolók elõnyben ;)
/aki nem ismerné a programot.
http://www.youtube.com/v/CaUx-K8ZMII&feature=fvsr

röviden a lényege annyi, hogy millió poligonszámú modellekkel is lehet bárminemû töltés idõ nélkül dolgozni /mint az a gyorsított videón is látszik/ teljesen átlagos felszereltséggel rendelkezõ gépeken is.

továbbá nagy elõnye hogy az árnyékolás / fényes részek alapján, konkrétan festeni kell az alap lowpoly modellre, és így lesz egy iszonyat részletes modellünk. de a videó elárul mindent :)

VRSDM

VRSDM

Mondjuk most tûnik fel, hogy érzelmi részek nem érintenek meg. Így viszont tõled a 9-es értékelés talán túlságosan is sok.

Szerintem is mérföldkõ a film és nem a 3D miatt. Ez csak icipici részben igaz. Semmi köze 3D-nek. A CGI minõsége, a felvétel mögött álló õj kamera és preformance capture technikája, a kidolgozott világ részeltessége, a szereplõk és az erõteljes, jól közvetített érzések miatt.
Nézzétek meg 2D-ben, ugyanazt a hatást fogja elérni. Na jó kicsit kisebbet, mert már láttátok :)

VRSDM
jó sok kép a tervezési fázisból :) remélem nincsharag
/forrás hw

VRSDM
továbbra is várom a kérdés ötleteket, amik bekerüljenek a FAQ-ba!

mosoporr
Ez a te véleményed az enyém meg az h igenis ez 1 mérföldkõ a filmgyártásban,és mondanám h 10/11 ez film képes volt elvarázsolni elvitt olyan helyekre amirõl álmodni se mertem,minden megvolt benne ami 1 igazi nagy filmhez kell a plussz 1 pont meg a 3d
1etelen hiba van benne ez után már nem érdekelnek a a többi filmek bár ez remélem elmúlik :)

Igen, éppen a hozzád hasonlóakról beszéltem :D
Star Trek, jó film volt. De mi benne a különleges annyira? Amit írtál éppen a Star Trekrõl mondható el. A Star Trek egy igen jó sci-fi ettõl függetlenül, de semmilyen érzelmi hatással nem volt rám mikor néztem. Nem váltam Neytirivé, Navivá, Jake-ké a film alatt és nem szippantott be a világa, mitha ott lennék. Én pedig azt értékelem a filmekben, hogy mennyire tesz magáévá, hogy így fejezzem ki magam.
Avatar teljes mértékben megtette. Gyerekfejjel a Star Wars volt majdenm ilyen hatással rám (gyerekként!), mint most felnõttkáént az Avatar. Ezt semmi más filmnek nem sikerült elérnie.
Szeretem a tragédiákat feldolgozó drámákat is, a könnyed mozikat is stb. Lehet elemezni is a filmeket, hogy itt-ott amott ez nincs, az van stb. Ahogy Te csinálod és mi értelme? Megfogott a film? Mennyire fogott meg? Milyen mértékben volt képes rá, hogy azonosulj a szereplõkkel, fõhõssel stb.? Ez a lényeg számomra.
Mások elemezgethetik, szúros szemmel kereshetik a kákán a csomót. Õket csak sajnálni lehet. Aki pedig ezt úgy teszi, hogy egyébként 10-es hangulatot adott neki a film és mégis fontosabbnak tartja a részleteket, mint az egészet, az összhatást az még ostoba is. Szvsz.

HeadHunter86
Szerintem marha jó lett a végeredmény. Remélem csinál tutorial-t. Twitteren jeleztem neki, hogy lenne rá igény.

HeadHunter86
Engem rohadtul nem a 3D fogott meg benne, az csak plussz volt számomra.
Engem az egész világ, történet fogott meg.

hát a fotosop skilljei azért hagynak némi kivetni valót maguk után, de az OST-et mostmár be kell szereznem, tényleg az egyik csúcspontja a filmnek, remek lett!

[NST]Cifu
Érdekes mennyi elvakult hivatkozik arra, hogy milyen jól és részletesen van megcsinálva a film, a legkisebb kritikus megjegyzés után meg fanyalognak, hogy nem képes a másik élvezni az a filmet, és minden apróságban a hibát keresi. Ezzel pedig a saját érvelését vágja taccsra... :)

Szvsz tényleg jó film, úgy 9/10-et ér nálam, a Star Trek mellett ott van idei év legjobbjai között. De ha a 3D-s hisztériát leszámoljuk, akkor "csak" egy jó szórakoztató film, kellõen látványos csomagolásban. Nekem a fõ probléma az érzelgõs részek, lehet sokaknak bejön, nekem kevésbé, a Titanic sem csak az elsûllyedéses jelenet miatt lett sikeres, pedig kb. annyi fogott meg abban a filmben is. Blockbusternek biztos bejön, de szó nincs filmtörténeti alkotásról, szerintem 10 év múlva már inkább csak úgy fogják emlegetni, hogy az elsõ valóban komoly sikereket elért, teljesen 3D-s mozifilm (és itt sokan fognak rámutatni, hogy már több, mint fél évszázada vannak 3D-s mozifilmek, tehát az "elsõsége" legalábbis megkérdõjelezhetõ), vagyis no, egy kétségkívül komoly fordulópont a 3D-s mozitechnikák fejlõdésében. Mint filmalkotás viszont kétlem, hogy az Aliens vagy a T2 mellé fogják sorolni...

Sajnos Cameron eltávolodik attól, ami miatt (most már) évtizedekkel ezelõtt megszerette magát velem. Ez nem Terminator, nem Aliens, és nem T2, ez inkább a Titanic és egy Vietnami háborús film összegyúrása. Ettõl még persze továbbra sem rossz film. Mindössze nem olyan "csillagos 10-es", mint az elõzetes hype alapján vártam...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

mosoporr
most rólam :)

JackSparrow88
thx

Q8300 2.5 Ghz, 4GB RAM, HD 5770 1 GB

HeadHunter86
Ügyes a srác
Így kell saját Avatart csinálni.

HeadHunter86
Michael Bay, The Island címû filmjének OST-jén megtalálod.