James Cameron - Avatar

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vannak még háttérképeid?😄
Így igaz rengeteget fejlõdött. Ezért is kell megnéznem az Imaxba.
Nem semmi, mennyit fejlõdött a technológia a Jurassic Park óta. Vannak rendezõk, akik ezért régen ölni is képesek lettek volna. Nagyon szép jövõ elõtt áll a filmipar.

Asszem jó pár hónapig megtaláltam a háttérképemet.

http://www.ewallpapers.eu/w_show/avatar-pandora-1920-1080-4739.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=xq_nRfoBSm0&feature=popular

Van azért itt színészi játék is.
Szerintem is többet látsz benne, mint ami, de lehet, hogy neked van igazad. Mindenesetre elismerésem, hogy szenteste hajnali 2-kor képes voltál ilyen hosszadalmasan elemezni a filmet. Nekem olyankor még egy értelmes mondatot is nehéz lett volna leírni, dehát nem nem mindenki éjszakai bagoly. 😉

VRSDM
ajánlom hogy ezt az írást csapd valamive formálisabb keretbe, és kezd el terjeszteni 😉

u dont have to listen anybody else but me

Jó írás.
A film besorolása mi? Fantasy/scy-fi? Én azért egy kis nevelõ szándékot és hozzá tennék.
Remélem jó pár ember elgondolkodik majd a film mondanivalóján.

mosoporr! van pohár tartó, csak nagyon lent van a lábadnál...

Te jó ég.
Én is írtam egy könyvet, csak ellopták a sztoriját. Az enyémben egy fehér köpenyes csóka rohangált fel s alá, az érintésével gyógyított, prédikált és egyebek, csak aztán feltûzték egy T betûre, s kirakták száradni a napra.
Ez nem az elsõ ilyen egyébként, de már kezdek nagyon lefáradni tõlük.

@mkfd Szerintem egy kicsit többet látsz mögötte, mint amennyi valóban van, ellenben jó gondolatok, és jó, hogy a film gondolatokat ébreszt.
nyuny01
Szép vélemény! <#worship>

\"Az élet is olyan mint a póker : Ha nem kockáztatsz, nem is nyerhetsz semmit.\"

Remek vélemény Köszönöm!

Érdekes a gondolat meneted lehet tényleg errõl van szó.
berczely
Ez aztán szép írás!

mosoporr
Már elkezdõdött a film kolbászolnak az ûrbe,tesom odaszól h ez megtörtént eseményeket dolgoz fel..? aha 😊
és 1 negatívum imaxrõl,nincs pohár tartó,legalábbis én nem találtam meg.

mosoporr
Megvolt a tegnapi fél1es imax,még az elsõ sor is fullon volt (én a másodikban voltam) az élmény leírhatatlan... azt állunk fel nézek körbe látom h fotoznak pársorral feljebb,persze nem engem hanem Talmácsit 😊

Sima 3d-ben néztük, és eredeti nyelvre vettünk jegyet, de volt vmi gond, és csak a jegyszedõnél közölték, hogy vagy visszajövünk máskor, vagy kénytelenek leszünk szinkronosan megtekinteni. Sebaj így is hozta a 10/10-es felejthetetlen élményt. Miután kijöttünk el is terveztük hogy imax-ben is megtekintjük legalább még egyszer-kétszer a január folyamán, azonban egyrészt az elvonási tünetek miatt (nem röhögni😄) másrészt az eredeti hangok miatt is rávettem magam egy kamerás verzió leszedésére.

A kamerás verziónál hála a fos képminõségnek a látvány nem annyira kötött le így magára a filmre jobban tudtam fókuszálni.

Sokan egyszerûnek tartják a történetet, ám többszöri megtekintés után sokkal komplexebbnek tûnik az egész számomra.

Íme spoileresen, hogy mire is gondolok pontosan:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Kezdjük magával a film mondandójával. Miután alaposan végiggondoltam az egészet, nekem nem az jött le, hogy védd a fákat vagy megb* a greenpeace.

Ha arra gondolunk hogy nem csak egy-egy faj esik át evolúciós fejlõdésen, hanem akár egy egész ökoszisztéma, ahol a legegyszerûbb életformákból folyamatosan egyre összetettebb életformák alakulnak ki, akkor Pandora élõvilágára mintegy az evolúció következõ lépcsõjeként tekinthetünk a földi élõvilághoz képest. A növények az állatok sokkal erõsebb szimbiózisban élnek és az egymás közti intenzív kommunikációnak és összekapcsolódásnak köszönhetõen mindannyian egy egész szerves része, mely létrehoz egy magasabb létformát, ahol Pandora teljes élõvilága gyakorlatilag egy nagy közös tudatban egyesül (Eova). Az áramló energia mellett Neytiri beszél Jake-nek a vadászat közben állatok szellemeirõl, és a temetésnél hogy az élet nem más mint egy lüktetõ energia amelyet kölcsön kapnak és halálukkor vissza kell adják. Így tehát az állatok és a na'vik bár Eova részei, mégsem a bábjai, mert rendelkeznek saját öntudattal és intelligenciával.

Pandorára tehát akár úgy is lehetne tekinteni mint a bolygónk élõvilágának egy következõ lehetséges evolúciós lépcsõfoka annak minden elõnyével és hátrányával együtt (és ez így ebben a kontextusban elég izgalmas elképzelés, vérbeli scifi). Persze lehetne mondani hogy Pandora más fejlõdési utat járt be, de amikor Jake Eova-val beszél és azt taglalja hogy az emberiség odahaza elpusztította a Földanyát, mintha csak Cameron mondaná a nézõnek hogy de bizony ugyanilyen irányba indult itt is a fejlõdés csak az ember visszafordíthatatlanul közbeavatkozott. Az emberiség a 22. századra teljesen lelakja a bolygót, a természetet teljesen kipusztítja, az erõforrásokat kimeríti, haldoklik. Mivel a közeljövõben játszódik a történet (és lássuk be ez a jövõkép nem is annyira elképzelhetetlen) gyakorlatilag túl késõ lenne már most is bármit tenni ellene.

Környezetvédõ propaganda lenne a film? Nem az, ahhoz a távoli jövõben kellett volna játszódnia, hogy még legyen esélyünk változtatni a dolgok alakulásán.

Ami a történetvezetést illeti:
Szinte semmi sem történik véletlenül.

Miután a diplomáciai csapat útjára indul és összefutnak a böhömnagy hatlábú csúcsragadozóval, nem a tudósokat szemeli ki prédaként, hogy lesbõl támadva könnyedén elejtse õket, hanem a felfegyverzett "na'vi-nak" esik neki (holott a késõbbiekben többször is bizonyította hogy nem szereti ha gépfegyverrel lövöldöznek rá) aki még a területét védõ kalapácsfejû behemóttól sem riad vissza. Sebaj, még mindig könnyedén elejthetné hátulról, ellenben elijeszti a kalapácsfejût, mintha csak megvédené õt, majd akkor veszi csak üldözõbe mikor már futásnak ered Jake. Persze a fákat is kettéharapó böhömnagy ragadozó még csak karcolást sem ejt a még az új testével és annak lehetõségeivel ismerkedõ Jake-en, pedig mikor Neytiri szembetalálkozott vele a késõbbiekben, láthatóan majd összesz*rta magát ijedtében. Mikor sikerül végre elkapnia, akkor is csak a hátizsákját marcangolja szét holott akár keresztbe is lenyelhetné. Mintha az egész játék csak arra ment volna ki hogy elszakadjon a csapattól. Csak nem Eova keze lenne a dologban? Persze rá lehet fogni hogy belemagyarázás de már itt az elején is túl sok a véletlen egybeesés, hát még a további eseményekben.

Jake elveszetten kóborol az erdõben. Az arra járó na'vi lány épp kilyuggatná hátulról mikor a lelkek fájáról ráhullik a nyílvesszõre egy spóra vagy mifene, és meggondolja magát. Késõbb Jake bajba kerül, Neytiri megmenti, majd mikor le akarja vakarni magáról, Jakere ráhullik megint egy rakás szent rosseb jelzésül, hogy "te, vigyed már magaddal". Ez is Eova tervének része hogy a táborba kerülve Jake-t befogadják, Jake ott "táncosokkal farkaljon". Meg Pocahontassal.

Sokan a szerelmi szálra és az identitás-váltás folyamatára úgy tekintenek, mint a film fõ szála (és hogy mekkora lopás, meg egyszerû mint a bot), holott ez inkább tûnik nekem átívelõ (bár vitathatatlanul jó hosszúra nyújtott de annál kellemesebb) szálnak a tényleges kerettörténeten belül.

Jake repülni tanul: A zöld "papírsárkányt" nem a vadász választja ki hanem közösen választják ki egymást. A papírsárkány részérõl ez abban nyilvánul meg hogy megpróbálja megölni.
Következõ jelenetsor: Neytiri-vel vígan repkednek vadászgatva, erre a magasból lecsap a nagy piros papírsárkány, és bár ketten vannak ott, egyértelmûen Jake-re moccan rá. Ez jól látható. Meg akarja ölni. Kiválasztotta (hiába, Eova nyughatatlan). Következõ jelenetekben el is magyarázzák, hogy a nagy piros akkor választ ki magának vkit, ha szükség van a klánok egyesítésére valamilyen okból kifolyólag. Itt még nem sejti Jake hogy erre szükség lesz, így eszébe sem jut a nagy piros megzabolázása. Ehhez események késõbbi láncolatához van szükség, mégpedig hogy az otthonfa kidöntése miatt Jake kegyvesztetté váljon, illetve hogy kitörjön ténylegesen is a háború (persze ez is Jake-nek köszönhetõ a leszállított infókkal). Jake ekkor határozza el hogy elkapja a nagy pirost. Egyrészt hogy visszanyerje a navik bizalmát, másrészt hogy egyesíthesse a navi klánokat az emberek ellen. Nem ám arról van szó hogy Jake beállít az új verdával és máris õ a Jani. Az egész nagyon ügyesen fel lett vezetve.

Eova addig manipulálta az eseményeket Jake-t dróton ráncigálva míg végül kiprovokálta a háborút az emberi haderõ legjavát hazai pályára csalva, hogy aztán szétverje azt az élõvilág csúcsragadozóival megtámogatott egyesült navi sereggel. Elõre látta az egészet.
Aki meg azon akad fenn hogy íjakkal a gépfegyverek ellen, az gondolja át még egyszer. Egy elõadóteremnyi zsoldoskatona állt szemben magáncégbõl pénzelt fegyverekkel, összezavarodott mûszerekkel, és majdnem vak érzékelõkkel többezer bevadult, és bár íjakkal hadonászó, de fizikai fölényben lévõ, hazai pályán játszó na'vi-val, és így is majdnem felülkerekedtek rajtuk, mire Eova a segítségükre sietett.

Már csak az az egy kérdés maradt, hogy miért volt mindez Eova célja. Ha nem menti meg Jake-t többször is, az emberek nem támadták volna meg az otthonfát Jake infói alapján, nem egyesültek volna a na'vi klánok az emberek kiûzése érdekében, és az egész nem sodródott volna egy mindent eldöntõ csata irányába. Továbbra is fennmaradhatott volna az a törékeny béke ami eddig is fennállt. Az indítékaira talán a tudósok korábbi szerepvállalása adhat némi magyarázatot. A na'vi-k eleinte primitív, babonás, természeti népként lettek bemutatva, és az emberek többsége meg is maradt ebben a hitben, míg a film végére kiderül, hogy sokkal többek annál, elvégre nem õk azok akik a kihalás szélén állnak (hehe), és nem õk tanulhatnának az emberektõl, hanem fordítva. A tudósok (köztük persze Jake) mutattak némi fogékonyságot a kultúrájuk befogadására, így õk megkapták a lehetõséget, hogy beilleszkedjenek. A többi begyöpösödöttnek akik képtelenek voltak megismerni és megérteni kultúrájuk mibenlétét, és ezért veszélyesek voltak Pandorára, pedig ajtót mutattak.

Sokan a motivációk hiányát róják fel, de hogy is lehetett volna erõteljesebben érzékeltetni Jake motivációit, ha a film végére maga a nézõ is legszívesebben belebújt volna Jake bõrébe hogy elmerüljön Pandora spirituális, mégis teljesen kézzelfogható világában annak ellenére, hogy a na'vik agresszív, primitív, és babonás népnek, Pandora elõvilága meg veszélyesnek és idegennek lett eleinte bemutatva. Akik nem érezték így magukat a film végére, talán õk azok akiknek ez a film nem való.

Mások a felejthetetlen jelenetek hiányát emlegetik amelyek minden klasszikussá váló film sajátjai. Már elsõ megtekintés után is rengeteg jelenet beleégett az agyamba kezdve Jake ügyetlenkedésével a laborban, majd ahogy a szabadba kiszabadulva futásnak eredt. Rendesen libabõrössé váltam ott, persze fõleg a zenének köszönhetõen. Vagy ott van Jake elsõ repülése. Ott is hatalmasat dobott a zene az egészen. Quaritch egyes jeleneteinél is rendesen kiakadt a badass-mérõ. Az dzsungel éjszakai megelevenedése, Grace és a cigi, Michelle Rodrigez mártírhalálos beszólása, és még tudnám sorolni...

A legvége is nagyon tetszett, ahogy várnánk a legutolsó jelenetnél, hogy Jake az új, végleges testében kinyissa a szemét, hogy kezdetét vegye a nagy film végi klisés hepiendes egymás karjába borulós giccsparádé, helyette Cameron már-már pofátlanul félbevágta a jelenetet és az arcunkba tolta a fõcímet, ezzel is jelezve, hogy még korántsem fejezte be azt, amit el akart mesélni nekünk. 😄

Hogy én miért tartom a filmet zseniálisnak? Míg a szemünket a látványvilág, fülünket a fülbemászó zene taglózza le, az érzelmeinket a szerelmi szál mozgatja meg, addig az agyunknak a történések mozgatórugója, Eova ténykedései a háttérbõl agyják fel a leckét mely elsõre sokaknak tán le sem esik a szájbarágás hiánya miatt, meg hogy a film ezen része inkább visszafele építkezik, és korábbi események utólag nyernek értelmet. Mindezt nyakonöntve a film mondandójával amelyet nem egy zárójelenetbe zsúfoltak bele, hanem magában az egész mûben keresendõ. Ezt jelentette nekem ez a film, és ezért kapja meg tõlem a nagy betûs 10/10-et.

Bár lehet hogy többet látok bele az egészbe mint ami valójában van, de egy biztos, nem skatulyáznám be a történetet holmi hollywoodi kliséhalmaznak. Bõven több van benne annál. Minél inkább próbálom szétcincálni a történetet, annál több logikai összefüggésre bukkanok benne, melyeknél egy dolog róható csak fel igazán, elsõre ezek nehezen felismerhetõek talán annak köszönhetõen, hogy a tényleges script-nek mintegy felét kaptuk csak meg a filmben. Én érzem a forgatókönyvön a hosszú évek belefektetett munkáját, és kíváncsian várom a folytatásokat.^^

Kicsit olyan érzésem van mintha a film elõtt a "mûanyag" na'vi-kat fikázók alakultak volna át a történetet fikázókká hogy valahol önigazolást nyerjenek, vagy csak annyira utálni akarják ezt a filmet az ellenhype meg a negatív reklám hatására hogy direkt próbálnak fogásokat találni rajta.

Bocsi a hosszú agymenésért! Boldog karácsonyt mindenkinek! 😊
böröczk
23-án néztem meg az aréna imaxban, és konkrétan fekete kerete volt a filmnek, mintha egy sima mozivászonméretet "beleraknánk" a nagyobb méretû imax vászonba... elég hülyén föstett a legfelsõ sorból, lehet, közelebbrõl faszább, persze, így se volt ratyi, borzasztó élvezetes volt, sajnálatos, hogy nem lehet ezt a 3d élményt "haza hozni" : D

Kumiho #2179

Holnap le is töltöm 😄
edios
Nem szõrszálhasogatás, de 18*24méter az 432nm.

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

VRSDM
gollamnál eljátszották, felvették, rárakták a modellre, renderelték egy darabig, aztán visszanézték, és a kockás mozgásból csináltak az animáció felelõsök egy szép "smooth" mozgást.

jelen esetben zoey ugrált a tornateremben, folyamatosan pásztázta irdatlan sok kamera + a facial capture, JC meg egybõl látta a render környezetben (persze butított shaderekkel / polygonszámmal / fényekkel) hogy hogy is néz ez ki a valóságban. és ha jó akkor kész.

és ez a nem mindegy.

VRSDM
nemtudom miféle vágásra gondolsz.
a premieren láttam és szépen saroktól sarokig befedte a mind az 600nm2-t

böröczk
jaja, már Gollam-et is így csinálták, ott is játszott a színész..

Kumiho #2179

böröczk
Elég nagy csalódás volt, hogy imax vászon gyakorlatilag "le volt vágva" egy normál vászon méretére, fekete keretben ment a film végig.
Ó egyébként filmnek, látványnak és miegyéb 5 csillag!
Másodjára eredeti hanggal sima 3dben készülünk megnézni, így már összehasonlítási alap is lesz.

Kumiho #2179

imax nem is kerdes ez a film meger ennyit 😊

the world is mine

DJ RX7
sima 2D-s moziban is élvezhetõ, de persze ha teheted akkor 3D <#wink>

:3

chopin42
OFF:
Boldog Karácsonyt!
ON:
Megvallom õszintén ezt a filmet nem mertem a moziban megnézni, még úgy sem hogy Cameron valamiféle garancia lehetett volna...
Röviden tömören minden klisével együtt még a rossz camos verzióval is nagyon tetszett ez a "mese". Mert ez egy mese. Véleményem a filmet illetõen nem ecsetelném, marha jó legyen elég ennyi.
a lényeg hogy mindenképp megéri Pesten érdemes nézni, vagy vidéki 3D-s mozikban is élvezhetõ? Mer mindenképp meg fogom nézni moziban is...

Amiket mondtatok nem tudtam, azt hittem sokkal több a különbség.
Mondjuk az feltûnt nekem, hogy az ülések sokkal meredekebbek, és így ha egy nagyon magas ember ül elém,az sem zavaró.😊^^
tmk
csak a vászon nézõi szemszögbõl nézve

aha...hát,persze...hihető volt

VRSDM
a vászon
a hangzás
az üléssor ívelése és meredeksége

és ennyi.

és akkor az imax 3d és a sima 3d között csak a vászon mérete a különbség vagy van effect különbség is?

VRSDM
elõrébb kell ülni, és akkor szintén betölti a vászon a látóteret.
nem egy imax, de ha nincs más akkor az is nagyon jó tud lenni 😊

Sima moziban mennyire élvezetes ? (Westenben ami van, bár mintha abban is lenne 3d)

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

edios
Nem így van, végig 3d.

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

ProGabe
miért is? mindenki elismeri, hogy sablonokból épül fel az egész film, KIVÉVE Pandórát

lehet jönni mindenféle gagyi animációs szarokkal, játékokkal, vagy akár 1-2 hónapos filmekkel (ez a legnagyobb hülyeség, pl. D9-koppintást is írnak sokan), de az tény, hogy a szkriptment már tizeniksz éve hozzáférhetõ volt, amiben - micsoda meglepetés 😄 - le vannak írva a Na'vik is

nagyon sok ilyen forgatókönyv létezik amúgy. pl. olvashatsz review-t arról a Batman-szkriptrõl, amit Aronofsky (Pankrátor, Rekviem...) rendezett volna, és Alfred benne nem más, mint egy raszta autószerelõ. aztán jött ugye Nolan...

meg létezik Batman - Superman forgatókönyv is, abból is lehet még valami. az I am Legend-ben egyébként poénként benne van a B - S filmnek a posztere, mert a két film forgatókönyvét ugyanaz írta 😊

/f*szom kivan, hogy kb. nincs arc-, és névmemóriám, de ilyen tök érdektelen tényeket meg simán megjegyzek 😄/

Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.

Õszintén nem nagyon tudom, szerintem az hogy az IMAX-nél folyamatosan 3D-ben nézed, amíg simában, kb. van 10-20 perc az egész film alatt ami talán 2D-ben megy,de mivel nem veszed le film közben a szemüveget, úgyse veszed észre.
Ha nem így van, nyugodtan javítsatok ki 😊.
Mivel, egy rossz szót nem szóltam, ezért elnézek a felett az 1-2 dolog felett amit írtál.Mivel Karácsony van.
Neked is Boldog Karácsonyt.^^ 😊

Ui.: Én úgy degeszre ettem magam hogy, alig bírok állni XD.
Broafka
ezek olyan hülyeségek, most persze...

tök mind1 mit mondunk, mit mutatunk, akkor is az lesz a válasz, hogy Cameron már 10 éve kitalálta ezt, legyen az Dracula vagy akár mi.

Az ilyes fajta rákontrázások annyira... ááá, gázak

- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...

sziasztok most akarom majd megnézni a filmet és az lenne a kérdésem mi a különbség az Imax 3d és a normális 3d-s film között?

Spongya08
Én tegnap néztem meg a filmet.. nem egy rossz film otthagyni nemlehet mégha a természet hív akkor se 😄 😄 XD igaz a végét elaludtam mert nagyon fáradt voltam 😄

Ugy legyen 😊 <#eljen>

the world is mine

Hatalmas köszönjük😄
Ez nagyon nagy XD, ügyes vagy.
Jack mikulás sapkában XD.
JackSparrow88
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Q8300 2.5 Ghz, 4GB RAM, HD 5770 1 GB

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
Na én el mentem, karácsonyfát diszíteni, majd este leszek😛 😊.
Tessék port.hu -> 9,3 😛 pontozás
Ne foglalkozz ezekkel, a nagy nevû kritikusok, és a kritikusok 99%-a nagyon jó értékelést adott a filmnek. Van 1-2 ember, akik nem látnak be a film igazi valójába, és mondanivalójába. Azok meg irigykedve írnak minden baromságot ami az eszükbe jut. És ha mi ezekkel foglalkozunk elérik a céljukat, ugyan úgy mint anno játék iparban Jack Thompson/Uwe Boll XD.
Szóval nem kell foglalkozni velük, fõképp hogyha egy ilyen névtelen lap írója, az. Mivel én most hallok errõl a lapról elõször..
Mi tudjuk, mi megírtuk a véleményünket, a többi meg ne izgasson minket.
Örüljünk hogy megy rendesen bevétel Cameronnak, és epekedve várjuk a 2.-3. részt, ahogy a mester nyilatkozott hogy trilógiának tervezi, és 3 rész ad majd ki egy kerek történetet.
Másik dolog, hogy Sam Worthington és Zoe Saldana már le szerzõdtetett elõre a következõ részekhez. ^^ 😊
Az ilyen gyík kritikusok felett , mint például ez az illetõ amit te be linkeltél és ezse vállalja a nevét,mint az SG írója, 1 az hogy szánalmas, 2 hogy nem kell velük foglalkozni.
Olvass el inkább egy index,origo-s kritikát XD , és jobb kedved lesz, vagy imdb-n nézd meg hogy áll a pontozás az mindent elárul, és mindent csak azt nem hogy rossz lenne! 😊.
nyuny01
Azt elfelejtetted utána írni hogy ez a te véleményed...

Attól hogy te ezt így látod,másnak lehet hogy a legjobb sztori, és a legjobb film, és a legjobb színész alakítás!

\"Az élet is olyan mint a póker : Ha nem kockáztatsz, nem is nyerhetsz semmit.\"

berczely
rövid cikk

"...semmi újra ne számítson senki, hiszen a történet finoman szólva is rendesen össze lett lopkodva...."

Erre miért kell ennyire kitérni? <#wilting>

A Pandorapediát nézem sokszor, de egyenlõre nem volt frissítve. Nagyon érdekelne a világ. Remélem valamilyen könyvet magyarul is kifognak adni.
berczely
Hát nem tudom ez valamelyik futkosó kutya szerû izé esti köntösben szerintem!

Igen, például az a nagy lény, ami a tesztemnél látható képen is rajta van.
Demóban 2-3 található ami új faj. De a teljesben ez biztos hogy bõvül.