Isaac Asimov

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Panzerfaust
A második alapítvány trológiában, meg valami olyasmit is olvastam, hogy nagy ember nélküli terraformáló ûrhajók járták a galaxist, és ezek végeztek, egy csomó fajjal is, ha jól emlékszem.

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

Lacc
Btw így realisztikusabbnak is hat a világ, én inkább így tudom elképzelni ezt a galaxist, hogy nem lakják a bolygókat lépten-nyomon groteszk értelmes teremtmények, mint pl. az SW univerzumban.
Hmuda
Olvastam és tényleg van benne egy idegen faj. Mivel emlékeim szerint semmiféle kihatással nincs a későbbi történésekre, ezért csak az ne olvassa el a spoilert akinek minden vágya, hogy később elolvassa, de még így is csak egy novelláról van szó, szóval nem egy nagy eresztés, csak afféle érdekesség.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Csak olyan szintû élet amit a többi bolygó élõvilága által felállított normák közé félig meddig be lehet illeszteni. Szóval nagyon különböznek tõlünk, de félig meddig képesek kommunikálni velünk. Mivel nem olyan bolygóról származnak ami kismértékben radioaktív (amivel ugyebár az ûrlakók magyarázták a földi élet sokszinûségét) ezért nem is túl erõs faj (hozzánk képest olyan "nyeszlettek" mint a terminusi élõvilág a földihez képest). Mivel az emberek rájuk eröltették a fajuknak tökéletes életkörülményeket (rezervátumba zárták õket, hogy tanulmányozhassák õket, a szülõbolygójuk valami miatt lakhatatlanná vált, már nem emlékszem miért), és mivel mindent megkaptak (rendszeresen itatták/etették õket) a gondolkodásmódjuk szerint már nem volt miért küzdeniük és nem szaporodtak tovább. Végül egy birodalmi tisztviselõ felsimete ezt a problémát és elintézte, hogy megszökhessenek és elhagyhassák a galaxist.
Amúgy ezzel az enyhe radioaktivitással magyarázták, hogy miért csak a Földön alakult ki ilyen változatos, fejlett és végtelenül összetett (és végeredményben értelmes) élet, ami a többi bolygón hiányzik.

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

GregSB
Off

Igen, eddig csak a Visszatérést olvastam tõle, de teljesen igaz a stílusára amit leírtál 😊

On

Egy gyakori kérdés, ami felmerül Asimov sci-fi világával kapcsolatban:

Miért nincsenek benne idegen lények? Én bevallom õszintén folyamatosan azt hittem, miközben olvastam az Alapítványt, hogy az lesz a legnagyobb csavar a történetben, hogy felbukkan egy idegen civilizáció, és ez fog keresztbe tenni a pszichohistóriának.

Egy másik fórumon ezt olvastam:

"Az idegen lényekrõl szól Asimov Zsákutca c. novellája, ami a Halálos ítélet c. novellagy.-ben olvasható. (Szukits könyvkiadó Szeged 1998)"

Valaki olvasta ezt a novellát?

GregSB
Megmondom õszintén 2 éve olvastam a trilógiát, és ködösek már egy picit a nevek, de asszem igen.

Hmuda: Azért van bõven akció is a történetben, amit simán filmre lehetne vinni látványosan, "popcorn-zabáló effecekkel". Az igazi gond az lenne hogy a hogyan zsúfolnák akár 3 részbe több ezer év történetét. Így még egy 3x3 órás trilógia (ala Gyûrûk ura) is kevés lenne az élvezhetõ feldolgozásához, túl kevés idõ jutna egy-egy korszakra. Egy igényes sorozatot jó sok évaddal viszont el tudnék képzelni belõle.

Hmuda
Írtam is hogy ezekbõl sose lesz film, de minden további nélkül kiveitelezhetõ lenne. Csak hát nem lenne rájuk kereslet.

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

Fenrir
Szerintem ezt a "sorozatot" nem lehetne megfilmesíteni mert maga az egész történet nem akciókról szól, nem lenne látványos. Nem egy Gyûrük Ura szintû történet (a kettõ teljesen más).

A halál csupán a kezdet...

Hmuda
Pedig elég könnyen meg lehetne oldani. Egyszerûen csak annyi lenne a dolga a forgatókönyvírónak, hogy:
a: vagy egy síma beszélgetés formájában levezetné az eszmecseréjüket, majd amikor az Öszvér meginog, akkor egy kis minimális képtorzítással (az ESZ fejébõl egy "képtorzulást" belevágnak az Öszvér fejébe) és egy erõs mélynyomószaggató hangefektussal megtoldják és kész is.
b: tökugyanez, csak nem mozogna a szájuk, hanem régi jó mozis megoldással egy kicsit visszhangosított hangon beszélnének, majd a végére ugyanezt az efektsort berakják.
Errõl szól szinte minden könyvadaptáció. Kompromisszumokat kötnek, hogy az alapból megfilmesíthetetlen jelenetek vászonra kerülhessenek. Mindig vannak akikben az ilyen megoldások ellenérzéseket keltenek, de ha valaha is megcsinálnák (ami persze sose fog megtörténni) akkor így símán meg lehetne oldani az ilyen pillanatok alatt lezajló eszmecseréket.

Fenrir
Preem Palver?

Lacc
Nekem inkább alsó 😊
vs.

szerintem a régi borítók fényévekkel jobban illettek Asimov univerzumához, mint a Szükits-féle high-tech grafikák.

Lacc
Ezek közül az elsõ kötet már elolvastam, most tartok a másodiknak kb. a közepénél 😊 Nekem is bejön Lem is, bár nem nagyon tudnám eldönteni hirtelen, melyik is tetszik jobban.

Lem világában a megkapó, hogy a benne szereplõ technológián érezni a nagy orosz medvés hangulatot, miszerint minden nagy, nehéz, tiszta gépzsír és az égvilágon mindent meg lehet javítani.
Különösebben nem zavarja a legénységet egy hajón a reaktorszivárgás sem, sõt elég mindennapos dolog, az egyik történetben még egy robot is rendszeresítve volt, aminek az volt a dolga, hogy meszet pakoljon a reaktor repedéseire, és ez mindennapos rutin volt 😄

De ez off.
GregSB
Jujujj, kár volt megmutatni ezt az oldalt, mostmár nem csak a 8 Asimov kötetre fáj a fogam.

Lem nálam a második Asimov után, ha Sci-firõl van szó.

GregSB
Köszönöm. Télleg elég borsos az áruk, de szép lassan begyûjtöm õket egyesével 😉

Lacc
Hát ha nem is egy kötetben, de vagy 8-ban a Szukitstól létezik (bár ebben sincs benne minden mûve persze, de jó részük igen).

Itt megtalálod õket.

Mindegyik keményfedeles, marha igényes, marha drága és marha vastag, a polcon is jól mutat utána. Anno semmit sem tudtam Asimovról, csak láttam a boltban ezeknek a könyveknek a borítóját (ill. a legelsõ kötetét, akkor még csak az volt), és amiatt tetszett meg 😄
GregSB
Na igen, én sem tudnám elképzelni az Alapítvány trilógiát filmen...

!!!!Durva spolier, ha nem olvastad az Alapítvány trilógiát NE olvasd el, mert lelövi a végsõ poént!!!
Hogy valósítanák meg pl a végén az Összvér és az Elsõ polgár a másodperc töredéke alatt lezajló gondolat-csatáját? Meg eleve az Elsõ polgárt nehéz lenne leplezni. A konyvben ugye a végén derül ki hogy ki is õ, de ez filmen nehéz lenne, mivel többszr szerepel trantori polgárként, meg EP-ként is...

Mi ez a gyûjtemény amirõl beszéltek egyébként? Létezik egy kötetbe összezsúfolva az összes RBG mûve? Mert az valszeg érdekelne... Ha adnátok további infót róla azt megköszönném 😊

Hmuda
Igen, azokra gondolok, nekem megvan 1-tõl 7-ig, plusz az A. A többi még egyelõre várat magára. :-)

Nekem az tetszett a legjobban, hogy több ezer év elteltével mennyire feledésbe merült maga a Föld és végül nem lett több mint a történészvilág feketebárány-témája, merthát miféle dolog azt feltételezni, hogy az ember egyetlen bolygóról származna. Szerintem Daneel/Giskard nélkül is összejött volna ez a felejtõdés (elég csak a mai amcsi felfogást nézni, a legtöbben azt se tudják, hogy merre van Európa, nem is beszélve arról, hogy szinte mindegyikük családja onnan származik).

Amúgy megfilmesítés remek példája a 200 éves ember. A novella alapján a fene se gondolná, hogy ebbõl lehet jó filmet is csinálni, mégis sikerült. Csak egy jó forgatókönyv író kell, aki képes nagyjából hû maradni az eredeti mûhöz és akkor szerintem még az Egy fiú legjobb barátja novellából is lehetne egy nagyon megható történetet csinálni, amit még az egyszeri mozijáró is tudna élvezni.

Lacc
Én is ebbõl a gyûjteménybõl ismertem meg ezeket a regényeket/novellákat, ha a Szukits-kiadós keményfedeles kötetekre gondolsz brutális grafikákkal rajtuk.
Tavaly fejeztem be mindet abból (bár még ez se foglalja magába az összes mûvét nyilván), nekem nagyon tetszettek. Néha le-leül a sztori, és igen aprólékosan elmagyaráz különféle szociális hatásokat, az adott kor társadalmi felépítését, plusz egyéb részleteket, nem az akcióra koncentrál, ezért teljesen más hozzáállást igényelnek a mûvei többnyire, ez fogott meg igazán.

Azért nem semmi, mikor az ember végigfut minden egyes kötet végén a kronológián, ahol valami 48 000 év (kb. a hasamra ütettem nem tudom most fejbõl 😊 ) történelmének nagyobb fordulópontjai vannak. Ott át lehet érezni tényleg mekkora munka áll ebben az univerzumban.

Csakhát az a baj ezzel a világgal, hogy igen nehéz megfilmesíteni, nem is csodáltam, hogy az I, robot ilyen botrányosan sikerült a könyvhöz képest. Bár én nem is azt a történetet (ill. ha jól emlékszem az is egy novella sorozat volt) választottam volna egy film alapjául, volt ott pár novella azért amibõl ki lehetett volna hozni valami csattanós akciós Hollywood-i katyaszt, ha már az kell, ami újfent szentségtörés lett volna. De mégsem azt a történetet kellett volna feldolgozni, ahol a robotot ott lövik fejbe, ahol kiderül, hogy neki milyen világ(robot)-megváltó álmai vannak.
GregSB
Én csak az alapítvány trilógiát olvastam tõle, de az nagyon tetszett. Tele van rengeteg olyan elemmel, amit késõbb visszaköszönt sci-fi filmekben (Star Wars tele van ilyenekkel).

Ha valakit érdekel:

Isaac Asimov életmûve

Sajnos angolul, de itt fel van sorolva az összes mûve, amit valaha írt.

Guer
hmmm megköszönném ha nekem is átküldenéd az összeset 😊
mehet emailemre vagy rapid is jo...

elõre is thx...

joebacsi
hmm seldonról ugye csak azt tudom, ami a Pszihohistorikusokban van leírva, szóval nem olvasom a spoilert 😊
csak furcsálottam, hogy nyomtalanul eltûntek a süllyesztõben a birodalommal együtt...vagy csak lehet, hogy nem az utolsó pár kötettel kellett volna kezdenem az olvasást 😄

asszem pár ebookal a közeljövõben bõvülni fog a pda-m, csak a második alapítványt még befejezem, aztán beszerzek jól mindent az elejétõl 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Panzerfaust
Na végre egy ilyen topic is nyílt, az egyik legnagyszerübb sci-fi író munkásságának dicsõségére. Én személy szerint olvastam az összeset, ami a gyûjteményes sorozatban megjelent, van amelyiket kétszer, vayg még töbször is. Most a Kalibános rész fele kacsingatok. Ugye azt ne a mester írta, érdekelne, hogy ha valaki olvasta, mi a véleménye róla.
A filmeknél, meg az Én, a robotot nem vagyok hajlandó megnézni, ha meghallom ideges leszek, és azóta utálom Will Smitht.
A kétszás éves ember viszont meglepõ módon tetszett, bár amikor én láttam, még nem is hallottam Asimovról, de ha nem láttam a filmet 6szor, akkor egyszer se. Azért persze az eredeti sokkal jobb.

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

Hmuda
Robotokról birodalmas könyvekben egyedül azokban van szó, amik Seldon életét kisérik végig (illetve Trantorra érkezésétõl halálig, a heliconi fiatalkorát nem részletezi).

Amúgy azért nem emlegetik, mert a robotok a háttérbõl machinálnak (nulladik törvény miatt volt valami, amiért Daneel úgy döntött, hogy a háttérben maradnak, de már elég régen ovlastam azt a könyvet).
Komoly spoiler! Ha nem olvastad a Hari Seldonos könyveket akkor ne ovass tovább!

Ugyebár Eto Demerzel is robot volt (Daneel), aki I.Cleon alatt volt elsõ miniszter és õ vezette rá Harit, hogy kidolgozza a pszichohistóriát. Plusz Mycogeni templomban is volt egy mûködésképtelen robot, plusz Dors is robot, satöbbi.
Amúgy a gyűjteményes kötetekben egyedül azok a robottörténetek vannak kilistázva amiket írtam. Lehet, hogy a többi amit Timbo írt már nem részei a RBA sorozatnak, csak annyi, hogy robotokról szólnak.

joebacsi
de hmuda-jében is vannak robotosok 😊
de ez nem egy univerzum akkor?
mert így olvasgatva az alapítványos könyveket, sehol nem említik, hogy valaha a naagy birodalomban léteztek volna...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Timbo
Azok a robotosok 😊

\"First escape you own faults before you free yourself to critize others.\"

joebacsi
köszi 😊
akor azok, amik timbo #11es hozzászólásában pluszban megtalálhatok "nem hivatalos" kiegészítések?

Nagyon köszi!
Bár ebbõl nekem nagyon kevés van meg😞

\"That if we fall,we all fall,and we fall alone.\"

Hmuda
A csillaggal jelöltek novellák. A vastagon szedettek Asimov mûvei, a símákat nem õ írta, de hivatalosan is részei a sorozatnak, a dõlt betûsek pedig fejezetcímek.

(Remélem nem tévesztek el semmit.)

Egy fiú legjobb barátja*
Robbie*
Az AL-76-os robot elkeveredik*
Körbe-körbe*
Logika*
Fogd meg a nyulat!*
Te hazug!*
Tökéletes kiszolgálás*
Balance*
Lenny*
Az eltûnt robot*
A kockázat*
A csilalgokba!*
Bizonyíték*
PAPPI*
Rabszolga*
Az Elsõ Törvény*
Plato's Cave*
Az elkerülhetõ konfliktus*
Robotálmok*
Nõi ösztön*
Karácsony Rodney nélkül*
Öcsi*
A Fényvers*
...hogy engedelmességgel tartozol Neki*
A két évszázados ember*
Föld Anya*
Acélbarlangok/Gyilkosság az Ûrvárosban (ugyanaz a kettõ, csak két címen jelent meg magyarul)
A mezítelen nap
Tükörkép*
Strip Runner*
A Hajnal Bolygó robotjai
Mirage
Chimera
Aurora
Robotok és Birodalom
Kalibán
Inferno
Utopia
A csillagok, akár a por
Az ûr áramlatai
Kavics az égben
Zsákutca*
Az Alapítvány elõtt
Eto Demerzel (Elõjáték az Alapítványhoz)
Az Alapítvány félelme
I. Cleon (Elõjáték az Alapítványhoz)
Dors Venabili (Elõjáték az Alapítványhoz)
Wanda Seldon (Elõjáték az Alapítványhoz)
Alapítvány és káosz
A pszichohistorikusok (Alapítvány)
The Originist
Az Alapítvány gyõzelme
Epilogus (Elõjáték az Alapítványhoz)
A enciklopédisták (Alapítvány)
A polgármesterek (Alapítvány)
A kereskedõk (Alapítvány)
A kalmárfejedelmek (Alapítvány)
A generális (Alapítvány és Birodalom)
Trantor Falls
Az Öszvér (Alapítvány és Birodalom)
Az Öszvér keresi a Második Alapítványt (Második Alapítvány)
Az Alapítvány keresi a Második Alapítványt (Második Alapítvány)
Az Alapítvány pereme
Alapítvány és Föld

joebacsi
huhh eztis megköszönném 😊

joebacsi
hát ha esetleg bezippelve elküldenél mindent, akkor nagyon megköszönném 😊
ímélcím profilban 😊

joebacsi
Alapítvány
Alapítvány és Birodalom
Második Alapítvány

ezek tuti így vannak, mert ezeket olvastam, és kb 1 emberöltõ szünet van köztük
többi passz 😊

Azt én is megköszönném!(Köszi😊

Hmuda
Féligmeddig stimmel idõrendileg, mivel a különbözõ könyvek fejezetei között is vannak átfedések.

Dr. Torkos Attila rakta össze az idõrendet (csak hogy meglegyen neki is a kredit).

Ha gondolod akkor beírom a teljes idõrendet.

Nagyon jó könyvei vannak,csak nincs meg mind1ik.
Az Alapívány sorozat hogy következik idõrendben?

joebacsi
Alapítvány + Alapítvány és Birodalom megvolt
Második alapítvány pedig félig kivégezve pihen perpillanat ebookban a pda-mon 😊

meg valamikor régen valamelyik robotos is rémlik mintha olvastam volna, de nem tudtam, hogy 1 univerzumhoz tartoznak
(ez a lista idõrendbe is stimmel?)

takysoft
jó kis író. szinte minden könyve megvan
ha valakinek hiányzik egy, szóljon, küldöm mailben😄
nekem speciel az Ûrvadász sorozat tetszett majdnem legjobban, bár az csak a gyûjtemény késõbb megjelent 6-os számú részébe került bele.(nem összekeverendõ a más írók által készítette Appendixekkel)

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity

Fenrir
Megvan az 'Robot-Birodalom-Alapítvány univerzum' sorozat szépen díszkötetben, egyik kedvenc olvasnivalóm <#eljen>

Mondjuk az "Én a robot"-hoz annyi köze van csak, hogy Spooner-t kivéve (alias Will Smith) a szereplõk nevei ugyanazok voltak, a cég neve is és az NS sorozatú robotoké. Semmilyen más kötõdés nincs. A "200 éves ember"-t csak olvastam, de nem láttam.

Most az A függeléket olvasom amit már nem õ írt, de jól kapcsolódik a történethez.

A robotika 3 törvénye megugyebár kiegészül mégeggyel amit Giskard és Daneel a Nulladikként definiált:

0: A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben vagy tétlenül tûrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.

(nem idéztem mert nem tudom szó szerint, de ez a lényege)

PíszLávJuniti
Nekem a novellái tetszettek nagyon..

A halhatatlanság halálát nem láttam felsorolva, pedig az se rossz. Kicsit érzelgõs néhol, de tetszik.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Timbo
Isaac asimov Robottörténetek 1-2.
-----------------------------------

00 A Robotika három törvénye
01 Egy fiú legjobb barátja
02 Sally
03 Egy szép napon
04 Nézõpont
05 Gondolkozz!
06 Igaz szerelem
07 Az al-76-os robot elkeveredik
08 Akaratlan diadal
09 Idegen a paradicsomban
10 Fényvers
11 A fajvédõ
12 Robbie
13 Gyülekezõ
14 Tükörkép
15 Botrány az ünnepségen
16 Az elsõ törvény
17 Körbe-körbe
18 Logika
19 Fogd meg a nyulat
20 Bevezetés
21 Te hazug!
22 Tökéletes kiszolgálás
23 Lenny
24 Az eltûnt robot
25 A kockázat
26 A csillagokba!
27 Bizonyíték
28 Az elkerülhetõ konfliktus
29 Nõi ösztön
30 ...hogy engedelmességgel tartozol Neki
31 A két évszázados ember

Kandurex
Az alapítványosok rémlenek, hogy olvastam, a többi nem 😞

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Timbo
Nekem van egy pár könyve gépen! Ha vkinek kell szóljon bátran!
MSN: [email protected]

😊

Hmuda
Ezeket írta õ maga, a többi már más íróktól való. A csillaggal jelöltek novellák.

Egy fiú legjobb barátja*
Robbie*
Az AL-76-os robot elkeveredik*
Körbe-körbe*
Logika*
Fogd meg a nyulat!*
Te hazug!*
Tökéletes kiszolgálás*
Lenny*
Az eltûnt robot*
A kockázat*
A csilalgokba!*
Bizonyíték*
Rabszolga*
Az elsõ törvény*
Az elkerülhetõ konfliktus*
Robotálmok*
Nõi ösztön*
Karácsony Rodney nélkül*
Öcsi*
A Fényvers*
...hogy engedelmességgel tartozol Neki*
A két évszázados ember*
Föld Anya*
Acélbarlangok/Gyilkosság az Ûrvûrosban
A mezítelen nap
Tükörkép*
A Hajnal Bolygó robotjai
Robotok és Birodalom
A csillagok, akár a por
Az ûr áramlatai
Kavics az égben
Zsákutca*
Az Alapítvány elõtt
Elõjáték az Alapítványhoz
Alapítvány
Alapítvány és Birodalom
Második Alapítvány
Az Alapítvány pereme
Alapítvány és Föld

Guer
igen megköszönném...

Hmuda
Az összes-összesrõl nincs, de a Robot-Birodalom-Alapítványról van a gyüjteményes kötet végén egy teljes lista, idõrendben. Ha az megfelel akkor beírom.

csgery
Hello mindenki! érdekes figura lehetett, de azt meg kell jegyeznem, hoigy halála után nem igazán foglalkoztak vele, vagy csak én látom úgy? ha mostezt a topikot nem látom meg, sztem nem is hallottam volna róla.
Guer
hmmm szeretem nagyon...

nincs egy listád sz összes könyvérõl?

csak hogy tudjam mi maradt még ki...

dunga
I, Robotot olvastam angolul. Jó cucc!

Isten szeret tégedet, az egyház meg a pénzedet. -- Oi! -- 'Ember küzdj és bízva bízzál!' ..de ha nem megy, legalább engem hagyjál!

Hmuda
Kezdeném is.

Jóideig csak úgy hallomásból ismertem Asimovot, de még középiskolában egyik osztálytársam nagyon odáig volt érte. Pár éve jelent meg a nagy összefoglaló kötetekben az összes "RBA" története összegyûjtve és idõrendbe szedve, hát belevágtam.

Most olvasom az idõrendileg utolsó elõtti regényt (tekintve, hogy az össz hossz 3000 oldal (csak így hasraütésszerûen, ha 600-at veszünk könyvenkként), nem egy két nap az egész gyüjtemény elolvasása). Ha végeztem akkor jön a többi, nem RBA-vonalhoz tartozó könyv, majd a nem általa írt RBA történetek (lehet ezeket felcserélem, majd elválik).

Így a végére jegyzem meg, hogy mostmár át tudom érezni, hogy miért volt a sok Asimov rajongó felháborodva az Én a robot film láttán.

Hmuda
Bizonyára legtöbben már hallottatok Isaac Asimovról, és gondolom vannak jópáran akik a mûveit is olvasták.

Akik esetleg nem ismernék, Asimov egy orosz születésû amerikai író, a legtöbben a sci-fi regényein keresztül ismerhették meg.

Történeteinek filmes feldolgozásai közül az utóbbi idõszakból a legismertebb a '200 éves ember' és az 'Én a robot'.

Leghíresebb alkotása egy eredetileg két különálló történetsorozatból álló (és késõbb összevont) lehetséges jövõkép 20000 évnyi története, ez a 'Robot-Birodalom-Alapítvány univerzum'.

Az õ nevéhez fûzõdik a robotika három elméleti törvényének megalkotása is (illetve maga a 'robotika' kifejezés is az õ fejébõl pattant ki):

1: A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tûrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2: A robot köteles engedelmeskedni az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az Elsõ Törvény elõírásaiba ütköznének.
3: A robot köteles saját védelmérõl gondoskodni, hacsak ez nem ütközik az Elsõ- és a Második Törvény elõírásaiba.

Hogy mirõl is szólna ez a topik? Itt meg lehet beszéni, hogy ki mit gondol Asimov munkásságáról, és történeteirõl.

← ElőzőOldal 2 / 2