188
  • Mike at home
    #188
    hát, ez jó kérdés
    izlés dolga
    szerintem nem
  • Falconer
    #187
    A kovetkezo lenne a kerdes:
    pl Asus M2N lapon van egy 7.1 HD 192KHz/24-bit audio kartya integralva. Na ezt erdemes -e lecserelni egy Audigy SEre? Tobb effekt lesz a jatekokban/jobb hangminoseg?\
  • tmisi
    #186
    A régi gépembe van egy SB128 PCI kari. Hát ez igen faszán szól, még zenét is szerkesztettem vele anno, szerintem még a "nagy gépem" ASUS lapra integrált 7.1-es Realtek csodáját is lehagyja. Bár játékhoz jó az utóbbi is.
  • Sanyix
    #185
    Mégis hogy lehet nem szószerint érteni ezt "te szerencsétlen"?
  • uniu
    #184
    Te szerencsetlen.. nem szo szerint ertettem!
  • Tetsuo
    #183
    Jah, esetleg néhány kisgyerek..
  • Tetsuo
    #182
    LOL az analóg mágneses hangkazetta, soha nem volt része a hi-finek és nem is lesz (azért RIP a Technics RS-AZ-7-nek, meg a Nakamichiknek), már ugye.
    Abban igazad van, h az mp3 a kazettát váltotta le, a sok csóró és/vagy igénytelen embernek.. (én is közéjük tartozom! De szívem szerint soha életemben nem hallgatnék veszteséggel tömörített audiót, na jó talán egy útinformnál belefér :)
  • Sanyix
    #181
    Mindjárt elfüstölést hogy lehetne hallani áruld már el? Elfüstölni meg max 230 belevezetésével lehet. lol
  • dez
    #180
    "Akinek piezo speakere van az hallja."

    A 100kHz-et??? Vagy ha ez a 20kHz-re vonatkozott, hát az sem csak a speakeren múlik, mármint hogy hallja-e valaki. (1000 emberből 999 nem.)
  • kvp
    #179
    "En is szorakoztam vele meg C-ben, de nem hallottam semmit, de akar 100 kHz-re is be lehet igy allitani, de sztem max azt hallhattad, hogy mindjart elfustol a speakered!:)"

    Akinek piezo speakere van az hallja. A regi dinamikus hangszorokkal volt gond. Ezt ugy lehet kideriteni, hogy akinek egy kis vekony korong vagy egy kis lyukas henger az alaplapon a speakere az piezo, akinek egy normal hangszoro a hazra felfogatva az tobbnyire dinamikus. Egyebkent a pascal-os megoldasnal a frekvencia viszonylag limitalt, a regi xt-s speaker vezerlo aramkor miatt. De maga a mechanika tudja es ha eleg gyors a gep akkor szoftverbol hajtva kepes ra.
  • uniu
    #178
    En is szorakoztam vele meg C-ben, de nem hallottam semmit, de akar 100 kHz-re is be lehet igy allitani, de sztem max azt hallhattad, hogy mindjart elfustol a speakered!:)
  • Sanyix
    #177
    pc speaker simán nyom 20 khz-t bár nagyon halkan. Pascal-ban elég könnyen meg lehet szólaltatni, beállított frekvencián, anno szórakoztam vele, hallható is volt ha eléggé figyeltem rá.
    GSM kódolás meg sztem max 8khz-t tud, de a gsm kódolás is csak a hálózatról érkezett normál telefon hangjára vonatkozik, mert a telefonon eltárolt hangot a gyártó határozza meg hogy mivel kódolja.
    Ja egyébként az mp3 vágása 16 khz fölött nem igaz, legalábbis normális (>160) fölötti bitrátákon. Meg lehet nézni nyugodtan spektrumanalizátorral, lejátszott mp3 még mozgolódik 21khz-n is. Persze ettől még nem lesz jó, mert több hang torzul vele, és sokszor tud kialakulni az a csicsergős háttérzaj.
  • dez
    #176
    Minnél kisebb, annál könnyebben rezeg 20kHz-en. :)
    A normálisabb tweeterek 40-50kHz-ig is elmennek. (Már ha kapnak is valahonnan ilyen jelet.)

    Ott inkább a belső elektronikán múlik a dolog.
    De egyébként szerintem nem 20kHz-es az a hang, mert azt a fiatalok közül is nagyon kevesen hallják, hanem inkább olyan 16, a legtöbb felnőtt már azt sem hallja, legalábbis tudatosan. A szúnyogriasztó hang is ilyesmi frekis.
  • dez
    #175
    Hátőő, nekem kétutas dobozaim vannak, amiben a közép+magas egy aluporszórt membrános 10cm körüli hangszoró, ami állítólag 20kHz-ig lineáris.
  • Mike
    #174
    szerinted? :)

    nem én hoztam fel a 10 centit
  • uniu
    #173
    szted 10 cm -es kozep hangszoro van 1 mobilban, erositovel ?????
  • Mike
    #172
    najó de ez egy mobiltelefon külső hangszórója, ami mondjuk mp3-mat játszik le, na most szerintem már az mp3-nál kezd sántitani a 20k, de tegyük fel nem vágta le a 16k fölötti részt az encoder, de akkor is, 20k-t azokon a kis szarokon?
  • uniu
    #171
    Lehet, hogy van valahol ilyen, pl az UFO-knak:)
    De abban biztos vagyok, hogy a PC-s speakerek es a mobiltelcsi hangszorok nem ide tartoznak.
  • dez
    #170
    (Ez persze arra az esetre vonatkozik, ha nincs egy hangváltóval eleve levágva.)
  • dez
    #169
    Khmm, ezt most CSAK A TÖBBIEKNEK ÍROM. :P
    Szal, én lassan közelítem a 40-et, de köszönöm jól hallom még a 18,5kHz-t. (De a többivel egyetértek, és átlagosan igaz a 40-es dolog is, csak van kivétel.)
  • dez
    #168
    Te az előbb még egy Live! 5.1-ről beszéltél, nem? (Nem próbálod ki a #152-est?)
  • dez
    #167
    "Az analog technikakat gyarto cegek legnagyobb baja, hogy nem ismerik fel a digitalis renszerek lehetosegeit, pl. a tobbszoros mintavetelezest hibakorrekciora."

    Nem feltétlenül ettől függ a dolog. High-endben is van abszolút túlmintavételezés nélküli CD-játszó...
  • dez
    #166
    "A digitális hang azért jobb az analóg kazinál mert nem torzúl a hang viszont cserébe hiányos (mintavételezés), de azt meg már nem veszed észre.
    Vagy nem?"

    Az analógnál a zajszint szokott lenni a probléma, de jó eszközökkel eléggé le lehet szorítani. Kezdjük ott, hogy korábban még minden stúdiofelvétel is speciális analóg master szalagokra készült, onnan digizték és írták CD-re, stb., és a CD-s anyag csak rosszabb volt.

    "A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)"

    Egy 128-as is sokkal rosszabb (hiszen ordít róla, hogy csak 128-as, de még egy 160-ason is meg lehet hallani a tömörítést). A kazi baja inkább a sziszegés, azaz a zaj, és a magasok gyengülése gyenge felvétel és normál (vasoxid) szalag esetén.
  • dez
    #165
    Egy 10cm-es közép-hangszóró is képes kiadni 20kHz-et, csak adott esetben már több dB csillapítással. Azaz fel kell hangosítani, hogy a szokásos hangerőn jöjjön ki. (Persze meghallani, legalábbis tudatosan, nem nagyon fogod így sem.)
  • dez
    #164
    "Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták."

    Oké, félreérthető voltam. Úgy értettem, nem volt egy kategória pl. egy Marantz-szal. (Mondjuk manapság már az sem a régi, nincs elég nagy igény az igazán jóra.)

    "Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és főleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot."

    Nekem sok külföldi műsoros kazim volt, de egy sem volt krómos vagy metál.

    "A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de időről időre különböző kategóriákban előjönnek valami kis meglepetéssel."

    Ez igaz, ők dobták be először az 1-bites D/A-t, ami tényleg jobban szólt, mint egy olcsó multibites, de egyszersmind rosszabb is, mint egy igazán jó multibites. Meg persze ott volt a Philipssel közösen kialakított SPDIF szabvány (aminek szintén vannak kompromisszumai, bár ez az újabb szabványokban is megvan, mégpedig a jitter).

    "Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan időszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi műfajba."

    Persze, egy gyengébb felvétel, főleg normál szalagon igencsak sziszegett, ami átvételkor erősen nőtt, tekergélni kellett, stb. De egy jó felvétel króm/metál szalagon elég jó tud lenni. De feltétlenül minden jobb, ami digitális, csak kényelmesebb.
  • totya4
    #163
    "Érdekes, de így van. 16KHz környékén vág, mert az emberi fül hallástartománya ott kb véget ér. A levágott magasakat megpróbálja dinamikával kiküszöbölni ezért hallhatod "élethűbbnek" az mp3-mat. Egyébként kódolója válogatja, hogy hogyan dolgozik."

    Hát, maradjunk abban hogy TE élethűbbnek hallod :)

    Az, hogy az ember hány khz-ig hall, az ha a hallása amúgy ép, akkor döntően az életkorától függ, nekem úgy rémlik a csecsemők hallanak olyan 18-20khz körül, egy egészséges 40 éves ember ha megpusztul se jut felül 12khz-en.

    Mondjuk egy megszűrt (erősen de nem durván kódolt) zene nyilván kevesebb mozgásra készteti a hangszóró membránját, ami emiatt olybá tűnhet hogy dinamikusabban szól...kevéshangszórós doboznál.
  • Mike
    #162
    nem, csak egy másik site-on hangot adtam a kétségeimnek
  • Athlon64
    #161
    Amúgy a jó öreg Covox-nál és az Adlib-nál nincs is jobb
  • Athlon64
    #160
    Az integrált hangkártyák védelmébe csak annyit, hogy az én alaplapom már 3 éves és azon egy C-Media CMI9739A 6-Channel AC97 CODEC cucc van és arrol írtam lentebb. És még egy, hogy az ez előtti alaplapomra integrált cucc még ennél is ratyibb volt. Tehát lehetséges, hogy a mai alaplapokra még igényesebb hangcucc kerűl, persze ez függ az alaplap gyátójától is!
    És végűl. Tegnap átkötöttem a HiFi-mre az alaplait és azért nem volt rossz, bár tény, hogy ha ablakot mozgattam akkor az halladszott egy halk szuszogos-nyöszörgés formályában.
  • kvp
    #159
    "Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan időszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi műfajba."

    Dat mar akkoriban is volt, es az meg a mai szabvany cd minosegnel is jobb volt.

    "Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták."

    Utannaneztem, es analog technikaban tenyleg jok voltak, de pl. a cd lejatszojukat egy sima ketszeres cd-rom olvaso is utolerne. Az analog technikakat gyarto cegek legnagyobb baja, hogy nem ismerik fel a digitalis renszerek lehetosegeit, pl. a tobbszoros mintavetelezest hibakorrekciora.

    Ami szerintem jo termek lenne, az egy optikai (ccd-s) bakelit scanner. Sokkal olcsobb lenne, mint a lezeres valtozatok es meg a serult, bevesodott vagy nem szabvanyos lemezeket is lejatszana megfelelo scanner szoftver segitsegevel. Sajnos nem eleg nagy a piac egy ilyen fejlesztesnek.
  • Athlon64
    #158
    A digitális hang azért jobb az analóg kazinál mert nem torzúl a hang viszont cserébe hiányos (mintavételezés), de azt meg már nem veszed észre.
    Vagy nem?

    A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)
  • uniu
    #157
    Vagy nem! PC re is volt 1 p rogi ami a speakeren probalta volna meg kicsikarni a 20kHz-et... tippem szerint 0-a sikerrel, ugyanis ehhez mar piezo vagy hasonlo szintu hangszorok kellenenek. A mobiltelcsiben hasznalt GSM kodolas pedig max 10-15khz-nel vag, tehet nem logikus hogy tesznek bele 20kHz en is mukodo hangszorokat.
  • NEXUS6
    #156
    Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták.

    Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és főleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot.

    A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de időről időre különböző kategóriákban előjönnek valami kis meglepetéssel.

    Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan időszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi műfajba.
  • NEXUS6
    #155
    Asszem ki tud. Néhány éve legalább is volt valami szunyogriasztó program, ami az emberi fül számára nem halható hangot adott ki;)))

    Csak nem kutyasípnak/riasztónak akarod használni a mobilodat? (postásoknak jól jön az ilyen;))))
  • Mike at home
    #154
    kissé off, de hol lennének hozzáértők ha nem itt? na szóval létezik olyan hogy egy mobiltelefon külső hangszorója ki tudjon adni magából 20k-s hangot? (hallhatatlan csengőhangok esete) mondjuk szerintem erre kb. nulla az esély, bár lehet, hogy mégis én vagyok a hülye
  • dez
    #153
    A Sony sosem volt igazán csúcs audióban (még ha ez furán is hangzik).
    És a gyári kazik sem voltak a legjobbak a maguk egyszerű Fe szalagjaikkal.
    Sokkal jobb felvételeket lehetett készíteni megfelelő hifivel lemezről "króm" vagy "metal" kazettára.
  • dez
    #152
    Majd egyszer azért próbáld ki ezt zenehallhatáshoz: link
  • dez
    #151
    "Tehat ha azt mondod, hogy az EMU igy ugy jobb a Creative meg nem, tkeppen 1 ceg termekei kozt dilemmazol..."

    Na és? Szinte minden cégnek vannak jobb és rosszabb termékei.
  • dez
    #150
    "A jo alaplapi hangkartyak egy valodi hangkartya aramkoreit tartalmazzak, csak beepitve."

    Nyilván, de nem ez a lényeg, hanem a konkrét megvalósítás, felhasznált alkatrészek típusa, stb., és főleg a spórolás. (Persze az olcsóbb hangkarikra is jellemző ez.)

    "Az olcso szoftveres rendszerek pedig csak egy ramdac-ot, ami nem sokkal tobb mint a regi printer portra dughato disney sound system volt."

    Ilyet ma már nem találsz, az adatok kiküldése azért már hw szinten pufferelt és időzített.
  • dez
    #149
    "16KHz környékén vág, mert az emberi fül hallástartománya ott kb véget ér."

    Már akinek... Leginkább az idősebbeknek. Kivéve ha a "kb"-t úgy érted, "-1/+4"...

    "A levágott magasakat megpróbálja dinamikával kiküszöbölni ezért hallhatod "élethűbbnek" az mp3-mat."

    Levágott magasat dinamikával kiküszöbölni? Nem értem.
    Magashiány miatt élethűbb? Nem értem.

    "Egyébként kódolója válogatja, hogy hogyan dolgozik."

    Meg beállításé.