Népszerűtlenek a különálló hangkártyák
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
izlés dolga
szerintem nem
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
pl Asus M2N lapon van egy 7.1 HD 192KHz/24-bit audio kartya integralva. Na ezt erdemes -e lecserelni egy Audigy SEre? Tobb effekt lesz a jatekokban/jobb hangminoseg?\
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Abban igazad van, h az mp3 a kazettát váltotta le, a sok csóró és/vagy igénytelen embernek.. (én is közéjük tartozom! De szívem szerint soha életemben nem hallgatnék veszteséggel tömörített audiót, na jó talán egy útinformnál belefér 😊
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
A 100kHz-et??? <#awink>#awink> Vagy ha ez a 20kHz-re vonatkozott, hát az sem csak a speakeren múlik, mármint hogy hallja-e valaki. (1000 emberbõl 999 nem.)
Akinek piezo speakere van az hallja. A regi dinamikus hangszorokkal volt gond. Ezt ugy lehet kideriteni, hogy akinek egy kis vekony korong vagy egy kis lyukas henger az alaplapon a speakere az piezo, akinek egy normal hangszoro a hazra felfogatva az tobbnyire dinamikus. Egyebkent a pascal-os megoldasnal a frekvencia viszonylag limitalt, a regi xt-s speaker vezerlo aramkor miatt. De maga a mechanika tudja es ha eleg gyors a gep akkor szoftverbol hajtva kepes ra.
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
GSM kódolás meg sztem max 8khz-t tud, de a gsm kódolás is csak a hálózatról érkezett normál telefon hangjára vonatkozik, mert a telefonon eltárolt hangot a gyártó határozza meg hogy mivel kódolja.
Ja egyébként az mp3 vágása 16 khz fölött nem igaz, legalábbis normális (>160) fölötti bitrátákon. Meg lehet nézni nyugodtan spektrumanalizátorral, lejátszott mp3 még mozgolódik 21khz-n is. Persze ettõl még nem lesz jó, mert több hang torzul vele, és sokszor tud kialakulni az a csicsergõs háttérzaj.
A normálisabb tweeterek 40-50kHz-ig is elmennek. (Már ha kapnak is valahonnan ilyen jelet.)
Ott inkább a belsõ elektronikán múlik a dolog.
De egyébként szerintem nem 20kHz-es az a hang, mert azt a fiatalok közül is nagyon kevesen hallják, hanem inkább olyan 16, a legtöbb felnõtt már azt sem hallja, legalábbis tudatosan. A szúnyogriasztó hang is ilyesmi frekis.
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
De abban biztos vagyok, hogy a PC-s speakerek es a mobiltelcsi hangszorok nem ide tartoznak.
Szal, én lassan közelítem a 40-et, de köszönöm jól hallom még a 18,5kHz-t. (De a többivel egyetértek, és átlagosan igaz a 40-es dolog is, csak van kivétel.)
Nem feltétlenül ettõl függ a dolog. High-endben is van abszolút túlmintavételezés nélküli CD-játszó...
Vagy nem?"
Az analógnál a zajszint szokott lenni a probléma, de jó eszközökkel eléggé le lehet szorítani. Kezdjük ott, hogy korábban még minden stúdiofelvétel is speciális analóg master szalagokra készült, onnan digizték és írták CD-re, stb., és a CD-s anyag csak rosszabb volt.
"A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)"
Egy 128-as is sokkal rosszabb (hiszen ordít róla, hogy csak 128-as, de még egy 160-ason is meg lehet hallani a tömörítést). A kazi baja inkább a sziszegés, azaz a zaj, és a magasok gyengülése gyenge felvétel és normál (vasoxid) szalag esetén.
Oké, félreérthetõ voltam. Úgy értettem, nem volt egy kategória pl. egy Marantz-szal. (Mondjuk manapság már az sem a régi, nincs elég nagy igény az igazán jóra.)
"Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és fõleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot."
Nekem sok külföldi mûsoros kazim volt, de egy sem volt krómos vagy metál.
"A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de idõrõl idõre különbözõ kategóriákban elõjönnek valami kis meglepetéssel."
Ez igaz, õk dobták be elõször az 1-bites D/A-t, ami tényleg jobban szólt, mint egy olcsó multibites, de egyszersmind rosszabb is, mint egy igazán jó multibites. Meg persze ott volt a Philipssel közösen kialakított SPDIF szabvány (aminek szintén vannak kompromisszumai, bár ez az újabb szabványokban is megvan, mégpedig a jitter).
"Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan idõszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi mûfajba."
Persze, egy gyengébb felvétel, fõleg normál szalagon igencsak sziszegett, ami átvételkor erõsen nõtt, tekergélni kellett, stb. De egy jó felvétel króm/metál szalagon elég jó tud lenni. De feltétlenül minden jobb, ami digitális, csak kényelmesebb.
Hát, maradjunk abban hogy TE élethûbbnek hallod 😊
Az, hogy az ember hány khz-ig hall, az ha a hallása amúgy ép, akkor döntõen az életkorától függ, nekem úgy rémlik a csecsemõk hallanak olyan 18-20khz körül, egy egészséges 40 éves ember ha megpusztul se jut felül 12khz-en.
Mondjuk egy megszûrt (erõsen de nem durván kódolt) zene nyilván kevesebb mozgásra készteti a hangszóró membránját, ami emiatt olybá tûnhet hogy dinamikusabban szól...kevéshangszórós doboznál.
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
És végûl. Tegnap átkötöttem a HiFi-mre az alaplait és azért nem volt rossz, bár tény, hogy ha ablakot mozgattam akkor az halladszott egy halk szuszogos-nyöszörgés formályában.
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
Dat mar akkoriban is volt, es az meg a mai szabvany cd minosegnel is jobb volt.
"Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták."
Utannaneztem, es analog technikaban tenyleg jok voltak, de pl. a cd lejatszojukat egy sima ketszeres cd-rom olvaso is utolerne. Az analog technikakat gyarto cegek legnagyobb baja, hogy nem ismerik fel a digitalis renszerek lehetosegeit, pl. a tobbszoros mintavetelezest hibakorrekciora.
Ami szerintem jo termek lenne, az egy optikai (ccd-s) bakelit scanner. Sokkal olcsobb lenne, mint a lezeres valtozatok es meg a serult, bevesodott vagy nem szabvanyos lemezeket is lejatszana megfelelo scanner szoftver segitsegevel. Sajnos nem eleg nagy a piac egy ilyen fejlesztesnek.
Vagy nem?
A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)
Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és fõleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot.
A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de idõrõl idõre különbözõ kategóriákban elõjönnek valami kis meglepetéssel.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan idõszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi mûfajba.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Csak nem kutyasípnak/riasztónak akarod használni a mobilodat? (postásoknak jól jön az ilyen😉)))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
És a gyári kazik sem voltak a legjobbak a maguk egyszerû Fe szalagjaikkal.
Sokkal jobb felvételeket lehetett készíteni megfelelõ hifivel lemezrõl "króm" vagy "metal" kazettára.
Na és? Szinte minden cégnek vannak jobb és rosszabb termékei.
Nyilván, de nem ez a lényeg, hanem a konkrét megvalósítás, felhasznált alkatrészek típusa, stb., és fõleg a spórolás. (Persze az olcsóbb hangkarikra is jellemzõ ez.)
"Az olcso szoftveres rendszerek pedig csak egy ramdac-ot, ami nem sokkal tobb mint a regi printer portra dughato disney sound system volt."
Ilyet ma már nem találsz, az adatok kiküldése azért már hw szinten pufferelt és idõzített.
Már akinek... Leginkább az idõsebbeknek. Kivéve ha a "kb"-t úgy érted, "-1/+4"...
"A levágott magasakat megpróbálja dinamikával kiküszöbölni ezért hallhatod "élethûbbnek" az mp3-mat."
Levágott magasat dinamikával kiküszöbölni? Nem értem.
Magashiány miatt élethûbb? Nem értem.
"Egyébként kódolója válogatja, hogy hogyan dolgozik."
Meg beállításé.
Csakhogy: épp most üzemeltem be a régi SONY deckemet. K570-es 3 motoros, monitor fejes meg amit akartok, szala már megüti a hifi szintet (ez a kategória ma olyan 60 misis lehet). Beraktam egy gyári kazit, amik azért viszonylag õrzik a minõséget. Bedugom a Koss fejhallgatómat.
Nos izé, khmm... A realtek integrált hangcsip mp3-as forrással azért nagyságrendekkel jobban szól!!!
És ugye ne feledjük el, hogy a népeknél az MP3 nem a CD-t, pláne DVD audiót, vagy SACD-t hanem a kazit váltotta fel.
Ezen a szinten pedig az MP3, akár számítógéprõl is hallgatva bizony hatalmas elõrelépés!
vesszenek 😊
Forza.
Ja és volt külön hangkártyám, mivel a 486, p1 idõkbe nemnagyon volt még integrált 😊
Erre fel mondjuk egypáran, h NEM. Hiszen igény az van rá, legalább zeneszerkesztésre. Hogy neked és nekem nincs pénzünk 100e-ért hangkarit venni az 1 dolog. Meg hogy ezeket a karikat a fejlett országokban diákok simán megveszik az 1 másik dolog.. nem is mi vagyunk a célközönség.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Mint ahogy pl: munkara is FireGL videokarit venne az ember, es nem 9800 pro-t, pedig 1 ugyan azon ceg(Ati) kartyaja.
Pl.:jók voltak a 486 osok is a maguk korában, de ma már nagyobbak a lehetõségek és érdemes váltani már persze annak akiben igény támad erre.
Az Emu valóban a Creative tulajdona, egyébként a 1212M en lévõ DSP használható,de kérlek ne keverd ide a Creative hangkártyákat, mert még viccnek is rossz.
Mostmár viszont értem hogy mire mondjátok hogy "recseg". DVD lejátszó viszont nagyon szépen szól szerintem legalábbis ami nekem van. Panasonic SA-HT335. A különbség érezhetõ, de inkább másra költök inkább. És szerintem nem vagyok egyedül :$