Népszerűtlenek a különálló hangkártyák

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mike at home
hát, ez jó kérdés
izlés dolga
szerintem nem

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Falconer
A kovetkezo lenne a kerdes:
pl Asus M2N lapon van egy 7.1 HD 192KHz/24-bit audio kartya integralva. Na ezt erdemes -e lecserelni egy Audigy SEre? Tobb effekt lesz a jatekokban/jobb hangminoseg?\

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

A régi gépembe van egy SB128 PCI kari. Hát ez igen faszán szól, még zenét is szerkesztettem vele anno, szerintem még a "nagy gépem" ASUS lapra integrált 7.1-es Realtek csodáját is lehagyja. Bár játékhoz jó az utóbbi is.

Sanyix
Mégis hogy lehet nem szószerint érteni ezt "te szerencsétlen"?

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

uniu
Te szerencsetlen.. nem szo szerint ertettem!

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

Tetsuo
Jah, esetleg néhány kisgyerek..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
LOL az analóg mágneses hangkazetta, soha nem volt része a hi-finek és nem is lesz (azért RIP a Technics RS-AZ-7-nek, meg a Nakamichiknek), már ugye.
Abban igazad van, h az mp3 a kazettát váltotta le, a sok csóró és/vagy igénytelen embernek.. (én is közéjük tartozom! De szívem szerint soha életemben nem hallgatnék veszteséggel tömörített audiót, na jó talán egy útinformnál belefér 😊

Sanyix
Mindjárt elfüstölést hogy lehetne hallani áruld már el? Elfüstölni meg max 230 belevezetésével lehet. lol

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

"Akinek piezo speakere van az hallja."

A 100kHz-et??? <#awink> Vagy ha ez a 20kHz-re vonatkozott, hát az sem csak a speakeren múlik, mármint hogy hallja-e valaki. (1000 emberbõl 999 nem.)

"En is szorakoztam vele meg C-ben, de nem hallottam semmit, de akar 100 kHz-re is be lehet igy allitani, de sztem max azt hallhattad, hogy mindjart elfustol a speakered!😊"

Akinek piezo speakere van az hallja. A regi dinamikus hangszorokkal volt gond. Ezt ugy lehet kideriteni, hogy akinek egy kis vekony korong vagy egy kis lyukas henger az alaplapon a speakere az piezo, akinek egy normal hangszoro a hazra felfogatva az tobbnyire dinamikus. Egyebkent a pascal-os megoldasnal a frekvencia viszonylag limitalt, a regi xt-s speaker vezerlo aramkor miatt. De maga a mechanika tudja es ha eleg gyors a gep akkor szoftverbol hajtva kepes ra.
uniu
En is szorakoztam vele meg C-ben, de nem hallottam semmit, de akar 100 kHz-re is be lehet igy allitani, de sztem max azt hallhattad, hogy mindjart elfustol a speakered!😊

Sanyix
pc speaker simán nyom 20 khz-t bár nagyon halkan. Pascal-ban elég könnyen meg lehet szólaltatni, beállított frekvencián, anno szórakoztam vele, hallható is volt ha eléggé figyeltem rá.
GSM kódolás meg sztem max 8khz-t tud, de a gsm kódolás is csak a hálózatról érkezett normál telefon hangjára vonatkozik, mert a telefonon eltárolt hangot a gyártó határozza meg hogy mivel kódolja.
Ja egyébként az mp3 vágása 16 khz fölött nem igaz, legalábbis normális (>160) fölötti bitrátákon. Meg lehet nézni nyugodtan spektrumanalizátorral, lejátszott mp3 még mozgolódik 21khz-n is. Persze ettõl még nem lesz jó, mert több hang torzul vele, és sokszor tud kialakulni az a csicsergõs háttérzaj.

Minnél kisebb, annál könnyebben rezeg 20kHz-en. 😊
A normálisabb tweeterek 40-50kHz-ig is elmennek. (Már ha kapnak is valahonnan ilyen jelet.)

Ott inkább a belsõ elektronikán múlik a dolog.
De egyébként szerintem nem 20kHz-es az a hang, mert azt a fiatalok közül is nagyon kevesen hallják, hanem inkább olyan 16, a legtöbb felnõtt már azt sem hallja, legalábbis tudatosan. A szúnyogriasztó hang is ilyesmi frekis.

Hátõõ, nekem kétutas dobozaim vannak, amiben a közép+magas egy aluporszórt membrános 10cm körüli hangszoró, ami állítólag 20kHz-ig lineáris.

Mike
szerinted? 😊

nem én hoztam fel a 10 centit

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

uniu
szted 10 cm -es kozep hangszoro van 1 mobilban, erositovel ?????<#wow3>

Mike
najó de ez egy mobiltelefon külsõ hangszórója, ami mondjuk mp3-mat játszik le, na most szerintem már az mp3-nál kezd sántitani a 20k, de tegyük fel nem vágta le a 16k fölötti részt az encoder, de akkor is, 20k-t azokon a kis szarokon?

uniu
Lehet, hogy van valahol ilyen, pl az UFO-knak😊
De abban biztos vagyok, hogy a PC-s speakerek es a mobiltelcsi hangszorok nem ide tartoznak.

(Ez persze arra az esetre vonatkozik, ha nincs egy hangváltóval eleve levágva.)

Khmm, ezt most CSAK A TÖBBIEKNEK ÍROM. 😛
Szal, én lassan közelítem a 40-et, de köszönöm jól hallom még a 18,5kHz-t. (De a többivel egyetértek, és átlagosan igaz a 40-es dolog is, csak van kivétel.)

Te az elõbb még egy Live! 5.1-rõl beszéltél, nem? (Nem próbálod ki a #152-est?)

"Az analog technikakat gyarto cegek legnagyobb baja, hogy nem ismerik fel a digitalis renszerek lehetosegeit, pl. a tobbszoros mintavetelezest hibakorrekciora."

Nem feltétlenül ettõl függ a dolog. High-endben is van abszolút túlmintavételezés nélküli CD-játszó...

"A digitális hang azért jobb az analóg kazinál mert nem torzúl a hang viszont cserébe hiányos (mintavételezés), de azt meg már nem veszed észre.
Vagy nem?"

Az analógnál a zajszint szokott lenni a probléma, de jó eszközökkel eléggé le lehet szorítani. Kezdjük ott, hogy korábban még minden stúdiofelvétel is speciális analóg master szalagokra készült, onnan digizték és írták CD-re, stb., és a CD-s anyag csak rosszabb volt.

"A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)"

Egy 128-as is sokkal rosszabb (hiszen ordít róla, hogy csak 128-as, de még egy 160-ason is meg lehet hallani a tömörítést). A kazi baja inkább a sziszegés, azaz a zaj, és a magasok gyengülése gyenge felvétel és normál (vasoxid) szalag esetén.

Egy 10cm-es közép-hangszóró is képes kiadni 20kHz-et, csak adott esetben már több dB csillapítással. Azaz fel kell hangosítani, hogy a szokásos hangerõn jöjjön ki. (Persze meghallani, legalábbis tudatosan, nem nagyon fogod így sem.)

"Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták."

Oké, félreérthetõ voltam. Úgy értettem, nem volt egy kategória pl. egy Marantz-szal. (Mondjuk manapság már az sem a régi, nincs elég nagy igény az igazán jóra.)

"Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és fõleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot."

Nekem sok külföldi mûsoros kazim volt, de egy sem volt krómos vagy metál.

"A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de idõrõl idõre különbözõ kategóriákban elõjönnek valami kis meglepetéssel."

Ez igaz, õk dobták be elõször az 1-bites D/A-t, ami tényleg jobban szólt, mint egy olcsó multibites, de egyszersmind rosszabb is, mint egy igazán jó multibites. Meg persze ott volt a Philipssel közösen kialakított SPDIF szabvány (aminek szintén vannak kompromisszumai, bár ez az újabb szabványokban is megvan, mégpedig a jitter).

"Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan idõszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi mûfajba."

Persze, egy gyengébb felvétel, fõleg normál szalagon igencsak sziszegett, ami átvételkor erõsen nõtt, tekergélni kellett, stb. De egy jó felvétel króm/metál szalagon elég jó tud lenni. De feltétlenül minden jobb, ami digitális, csak kényelmesebb.

"Érdekes, de így van. 16KHz környékén vág, mert az emberi fül hallástartománya ott kb véget ér. A levágott magasakat megpróbálja dinamikával kiküszöbölni ezért hallhatod "élethûbbnek" az mp3-mat. Egyébként kódolója válogatja, hogy hogyan dolgozik."

Hát, maradjunk abban hogy TE élethûbbnek hallod 😊

Az, hogy az ember hány khz-ig hall, az ha a hallása amúgy ép, akkor döntõen az életkorától függ, nekem úgy rémlik a csecsemõk hallanak olyan 18-20khz körül, egy egészséges 40 éves ember ha megpusztul se jut felül 12khz-en.

Mondjuk egy megszûrt (erõsen de nem durván kódolt) zene nyilván kevesebb mozgásra készteti a hangszóró membránját, ami emiatt olybá tûnhet hogy dinamikusabban szól...kevéshangszórós doboznál.
Mike
nem, csak egy másik site-on hangot adtam a kétségeimnek

Amúgy a jó öreg Covox-nál és az Adlib-nál nincs is jobb <#vigyor2><#nyes><#idiota>

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Az integrált hangkártyák védelmébe csak annyit, hogy az én alaplapom már 3 éves és azon egy C-Media CMI9739A 6-Channel AC97 CODEC cucc van és arrol írtam lentebb. És még egy, hogy az ez elõtti alaplapomra integrált cucc még ennél is ratyibb volt. Tehát lehetséges, hogy a mai alaplapokra még igényesebb hangcucc kerûl, persze ez függ az alaplap gyátójától is!
És végûl. Tegnap átkötöttem a HiFi-mre az alaplait és azért nem volt rossz, bár tény, hogy ha ablakot mozgattam akkor az halladszott egy halk szuszogos-nyöszörgés formályában.

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

"Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan idõszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi mûfajba."

Dat mar akkoriban is volt, es az meg a mai szabvany cd minosegnel is jobb volt.

"Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták."

Utannaneztem, es analog technikaban tenyleg jok voltak, de pl. a cd lejatszojukat egy sima ketszeres cd-rom olvaso is utolerne. Az analog technikakat gyarto cegek legnagyobb baja, hogy nem ismerik fel a digitalis renszerek lehetosegeit, pl. a tobbszoros mintavetelezest hibakorrekciora.

Ami szerintem jo termek lenne, az egy optikai (ccd-s) bakelit scanner. Sokkal olcsobb lenne, mint a lezeres valtozatok es meg a serult, bevesodott vagy nem szabvanyos lemezeket is lejatszana megfelelo scanner szoftver segitsegevel. Sajnos nem eleg nagy a piac egy ilyen fejlesztesnek.
A digitális hang azért jobb az analóg kazinál mert nem torzúl a hang viszont cserébe hiányos (mintavételezés), de azt meg már nem veszed észre.
Vagy nem?

A veszteségesen tömörített audió fájlok viszont akár rosszabbak is lehetnek mint a kazik (112kbps mp3)

uniu
Vagy nem! PC re is volt 1 p rogi ami a speakeren probalta volna meg kicsikarni a 20kHz-et... tippem szerint 0-a sikerrel, ugyanis ehhez mar piezo vagy hasonlo szintu hangszorok kellenenek. A mobiltelcsiben hasznalt GSM kodolas pedig max 10-15khz-nel vag, tehet nem logikus hogy tesznek bele 20kHz en is mukodo hangszorokat.

NEXUS6
Hát ez a deck télleg nem egy Nakamichi Dragon, de a megboldogult HiFi magazin tesztjében ezt már a hallgatható kategóriába sorolták.

Az is tény, hogy egy jó metálos kazi messze jobban szólt, tovább örizte meg az anyagot, mint monnyuk a vasoxidos. De a gyári kazik, és fõleg nem a magyar gyártmányúak, azért elég jól megtartják az anyagot.

A Sony télleg nem volt folyamatosan a csúcson, de idõrõl idõre különbözõ kategóriákban elõjönnek valami kis meglepetéssel.

Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kazi nem véletlenül ment ki a divatból, pedig azért volt olyan idõszak, amikor vastagon beletartozott a HiFi mûfajba.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Asszem ki tud. Néhány éve legalább is volt valami szunyogriasztó program, ami az emberi fül számára nem halható hangot adott ki😉))

Csak nem kutyasípnak/riasztónak akarod használni a mobilodat? (postásoknak jól jön az ilyen😉)))

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Mike at home
kissé off, de hol lennének hozzáértõk ha nem itt? na szóval létezik olyan hogy egy mobiltelefon külsõ hangszorója ki tudjon adni magából 20k-s hangot? (hallhatatlan csengõhangok esete) mondjuk szerintem erre kb. nulla az esély, bár lehet, hogy mégis én vagyok a hülye

[allstars&#8482;] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

A Sony sosem volt igazán csúcs audióban (még ha ez furán is hangzik).
És a gyári kazik sem voltak a legjobbak a maguk egyszerû Fe szalagjaikkal.
Sokkal jobb felvételeket lehetett készíteni megfelelõ hifivel lemezrõl "króm" vagy "metal" kazettára.

Majd egyszer azért próbáld ki ezt zenehallhatáshoz: link

"Tehat ha azt mondod, hogy az EMU igy ugy jobb a Creative meg nem, tkeppen 1 ceg termekei kozt dilemmazol..."

Na és? Szinte minden cégnek vannak jobb és rosszabb termékei.

"A jo alaplapi hangkartyak egy valodi hangkartya aramkoreit tartalmazzak, csak beepitve."

Nyilván, de nem ez a lényeg, hanem a konkrét megvalósítás, felhasznált alkatrészek típusa, stb., és fõleg a spórolás. (Persze az olcsóbb hangkarikra is jellemzõ ez.)

"Az olcso szoftveres rendszerek pedig csak egy ramdac-ot, ami nem sokkal tobb mint a regi printer portra dughato disney sound system volt."

Ilyet ma már nem találsz, az adatok kiküldése azért már hw szinten pufferelt és idõzített.

"16KHz környékén vág, mert az emberi fül hallástartománya ott kb véget ér."

Már akinek... Leginkább az idõsebbeknek. Kivéve ha a "kb"-t úgy érted, "-1/+4"...

"A levágott magasakat megpróbálja dinamikával kiküszöbölni ezért hallhatod "élethûbbnek" az mp3-mat."

Levágott magasat dinamikával kiküszöbölni? Nem értem.
Magashiány miatt élethûbb? Nem értem.

"Egyébként kódolója válogatja, hogy hogyan dolgozik."

Meg beállításé.

NEXUS6
Amúgy itt elhangzott, hogy júj hifista, nem hallgat zenét számítógépen, meg hogy az MP3 visszalépés a minõségben.

Csakhogy: épp most üzemeltem be a régi SONY deckemet. K570-es 3 motoros, monitor fejes meg amit akartok, szala már megüti a hifi szintet (ez a kategória ma olyan 60 misis lehet). Beraktam egy gyári kazit, amik azért viszonylag õrzik a minõséget. Bedugom a Koss fejhallgatómat.
Nos izé, khmm... A realtek integrált hangcsip mp3-as forrással azért nagyságrendekkel jobban szól!!!

És ugye ne feledjük el, hogy a népeknél az MP3 nem a CD-t, pláne DVD audiót, vagy SACD-t hanem a kazit váltotta fel.
Ezen a szinten pedig az MP3, akár számítógéprõl is hallgatva bizony hatalmas elõrelépés!

arty
2007-et irunk és a mai napig nincs Dolby digital live/DTS live a creative kártákon (realtime enkodolás)

vesszenek 😊

Forza.

Sanyix
Hát nekem a régi alaplapomba (MSI k7t-pro2) valami ac97-es még csak stereo cucc volt, de baromi jó hangja volt, néztem is hogy mit fikáznak az integrált hangkarikon, mert ezen semmi zaj nem volt, semmi sistergés, nagyon szépen szólt brutális nagy hangerõkön se torzult. Aztán most nforce2 integrált van, valami realtek. Ez se rossz, de energiatakarékos módokban durván behallatszik a vga zaj, és integrált lan is zajt kelt, ezt úgy küszöbölöm ki, hogy zenehallgatáskor kikapcsolom az energiatakarékossági dolgokat, így melexik picit a proci, de legalább csönd van 😊 . Hát kb ennyi a külömbség az elõzõ integrált és e között. Egyébként úgy tûnik hogy 1 integrált hangkártya típuson belül is változhat a minõség, gondolom a gép többi alkatrészei miatt.
Ja és volt külön hangkártyám, mivel a 486, p1 idõkbe nemnagyon volt még integrált 😊

Tetsuo
Nemtom ebben a topikban ki fikázott kit (igaz, ritka az ilyen 😊, de a cikk arról szól, h eltûnnek a hangkártyák.
Erre fel mondjuk egypáran, h NEM. Hiszen igény az van rá, legalább zeneszerkesztésre. Hogy neked és nekem nincs pénzünk 100e-ért hangkarit venni az 1 dolog. Meg hogy ezeket a karikat a fejlett országokban diákok simán megveszik az 1 másik dolog.. nem is mi vagyunk a célközönség.

Nekem szondbalszter lájv ötponteggyes szoundkátdom van és tök megvagyok elégedve

Running
Én három mikrofont vettem mire rájöttem h a szar alaplapi hangkari a trágya. Tettem bele egy öreg creativot és azóta tökéletesen hallanak, nincs zúgás, háttérzaj, stb. Játékokról nem is beszélek, szerintem a fele hang ki se jön alaplapiról. 😊

uniu
Az idopont a lenyeg! Vagyis az AWE 32 sorozat ota az EMU ceg az mar a Creative ceg is. Tehat ha azt mondod, hogy az EMU igy ugy jobb a Creative meg nem, tkeppen 1 ceg termekei kozt dilemmazol...
Mint ahogy pl: munkara is FireGL videokarit venne az ember, es nem 9800 pro-t, pedig 1 ugyan azon ceg(Ati) kartyaja.

Én sem szeretnék az lenni, de amiket írtál példának azok õskori leletek...azóta eltelt egy pár év.

Pl.:jók voltak a 486 osok is a maguk korában, de ma már nagyobbak a lehetõségek és érdemes váltani már persze annak akiben igény támad erre.

Az Emu valóban a Creative tulajdona, egyébként a 1212M en lévõ DSP használható,de kérlek ne keverd ide a Creative hangkártyákat, mert még viccnek is rossz.

nemtom csocso meg valaki még most nincs kedvem visszagörgetni õk nyomtak valami ilyen olyan istenítést

Mostmár viszont értem hogy mire mondjátok hogy "recseg". DVD lejátszó viszont nagyon szépen szól szerintem legalábbis ami nekem van. Panasonic SA-HT335. A különbség érezhetõ, de inkább másra költök inkább. És szerintem nem vagyok egyedül :$
uniu
Nem akarok unnepronto lenni, de az EMU ceget a Creativ akkor vasarolta fel amikor az AWE sorozatot dobta a piacra. (EMU chip van rajta). Amugy a Gravis Ultrasound igencsak jo hangkari volt, az AWE 64 csalodas volt utana 😞

Oldal 1 / 4Következő →