Alapvetõ változások a chellonál

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tovább gondoltam a dolgokat:
- A Commodore 64 valójában 64 kilóbites volt. :D
- A netszolgáltatók nyelvtanilag helytelenül használják a rövid prefix- hosszú mértékegység miatt a sávszélesség kiírását. (mivel õk számomra 'normálisan' mbit-nek írják általában) :D

Jah és még nem is meséltem egy harmadik irányzatról, ami szintén elterjedõben volt egy idõben az informatikában!
Annál azt mondták, hogy az 1 kb az 1024 byte, de az 1 Kb az 1000 byte. Na ehhez mit szóltok? :)
Huhh, látnod kellett volna az eredeti írásomat! :D
Volt egy harmadik sor is ott a "bajszoknál".
- az informatikusok nem szeretik a nyelvtant ^^

Én is most pont ezen gondolkodtam, hogy ha leírom nektek egy lapra a 64 mb-t, akkor tényleg azt fogjátok gondolni róla, hogy 64 millibit?! ^^
gz8
Az a 64 mb az 64 millibit... <#vigyor1>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ

gz8
Egy szépséghibája van a dolognak.
Ha alapvetõ heje helyesírási szempontból nézzük, tilos vegyesen alkalmazni a mértékegységet a prefixummal.
Értsd: a MB, megabyte (tehát rövid prefix + rövid mértékegység vagy hosszú prefix + hosszú mértékegység) szabad, de megaB vagy a Mbyte (hosszú prefix + rövid mértékegység vagy rövid prefix + hosszú mértékegység) nem.
Láttál már valaha olyat, hogy kWatt? Vagy esetleg megaJ?
Nem hiszem. <#email>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ

Nah, most beégtem! :P Az bizony tényleg mili! (de rég volt az a fizika, meg SI mértékegységek ^^)
A kérdésedre a válasz el van rejtve az írásomban, de megsúgom. ;)
Úgy szoktuk meg'mondani', hogy mb-t írunk megabyte-nak és mbit-et írunk megabitnek.

Jah, és nem használunk semmiféle kontextust! :D Ha leírjuk egy fecnire, hogy 64 mb, akkor azt 20 év múlva is tudni fogjuk, hogy 64 megabyte-ot jelent! ;)
Tudodm ez nem pont ide vág, de nekem hamarosan lejár az internet elõfizetésem, és kicsit körülnéztem a lehetõségek után.
mivel vidéken lakok, a UPC, Fibernet kizárt. (fibernet a szomszéd városban elérhetõ :S)
tehát marad 2 szolgáltató:Invitel, T-com. Alapul egy 1024/128-as csomagot vettem, mivel többre nincs szükségem.
T-com Optimum csomag: 5900 ft, T-com invitel területen: 5900Ft, de csak 512/96!!! ezt most nem értem, hogy van ez? miért nem kapom meg ugyan azt a sebességet mint ha T-com területen lennék?
Invitel: 1024/128 9490 Ft míg az 512/96 5990 Ft
szóval én ebbõl az egészbõl arra jutottam hogy tök mindegy kihez köt a szerzõdés, ugyanannyit kell fizetnem, csak a csekk más nevére szól...
nesze neked szabad szolgáltatóváltás...

gz8
Ez még nem flood. :)

gz8
Az m prefixum, mégpedig a milli-, nem mini.
A byte rövid alakja B, a bité b.
MB: megabyte, Mb: megabit.
Ha nem használsz kis- és nagybetût - ha szövegben van, akkor a kontextustól eltekintve - hogyan tudnád megmondani, bit v. byte?

Hûha! Van itt lag, meg log, meg minden! :D Asszem elvonulok, mert még a végén reagálni akarok minden félreértésre, és akkor jobbik esetben flood miatt törlik az írásaimat, rosszabbik esetben a rendõrséget rámuszítják zaklatásért! :P
Juuuuj ezt most vettem észre! :P
Az az "f" "s" akar lenni. ;)

Naszóval:
UTP: Unshielded Twisted Pair, azaz árnyékolatlan csavart (ér)pár
STP: Shielded Twisted Pair, azaz árnyékolt csavart (ér)pár
a) Arcos válasz:
"Tudtommal"?! "hardware berkekben"?! És még én járatom le magamat?! :D

b) Normális válasz:
Az mb jelölés megabyte-ot jelent informatikában. Voltak régebben próbálkozások erre amit írsz, de nem váltak be.
SI szerint eleve M-et kellene használni a Mega miatt, mert az m minit jelent. Hogy mégis miért alakult ez ki, hogy mb bárhogy írva megbyte?
- az megabyte-ot többször kell(ett) írni, ezért kellett rövidíteni mb-re, és az amúgy is ritkán használt, rövidebb megabit-et meg lehetett hagyni mbit-nek
- sokszor csak kisbetûkkel írnak az informatikusok

Remélem kielégítõ volt a válaszom. Raktam volna be példákat szakmai oldalakról, de cenzúrázva lett volna úgyis.
Már csak az a problémám, hogy valószínûleg nem fogod elolvasni, de álljon itt okításul a tévelygõknek. ;)

ui: "mielõtt belekötsz valamibe, nézz utánna": nem kell utánanéznem. majd' húsz éve ezzel foglalkozom. :)
Max Damage
Köszönöm a választ, megnyugodtam :)

Darth Sith
azt a dúrva élet, datanetnél havi 9kHUF-ért mikor kapok 10240/1024 -es netet? pedig eddig szerettem, nem volt gond vele, de azért ez kissé dúrva..

Nem a lényeg, hanem a fontos!

Sanyix
Hát munkahelyen valószínûleg nem csak te használod a netet, hanem rajtad kívül más is. Egyébként arányokban több a lagg, meg loss csellón vagy inkább kábelneten együttvéve, mint adsl-nél. De ez nem jelenti azt hogy mindenhol olyan, lehet hogy valahol teljesen jó.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

scs17
milyen ösztönzõ a t-online :DD

Hát én TrackMania Nation rengeteget nyomom és érdekes módon nekem sose loggolt... viszon munkahelyemen <#wink> elõfordúlt a t-combos netnél, hogy loggoltam és inkább dolgoztam, pedig jó lett volna meló elõtt levezetni az ideget...

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Egyefene, segítenék húzni ha hoznák az üveget :P

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

Sanyix
Érdekes pont fordítva szokta mondani mindenki :\ és tapasztalni is.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sanyix
És abból 4 tetszõleges célra és analóg telefonra használható :) szal 4 ér az adatátvitelre, azaz 2 érpár.
Amúgy így hívják hogy csavart érpáras kábel, mert az erek párokban vannak ez egyáltalán nem jelenti azt hogy 1 érpár van és kész :)
egyébként nem valószínû hogy eljön az idõ hogy ftp kábelt húzzanak ki a lakásig, mert annak is van csillapítása, ráadásul így már nemvalószínû hogy drágább lenne egy optikai kábel kihúzása :)

ilyet Békés megyében miért nem tudnak csinálni. itt a t-arcok annyit szolgáltatnak netet, hogy ha fél napra nem mûködik már fel se hívom õket, mert annyit mondanak, hogy: "igen tudunk a problémáról, igyekszünk kijavítani" tavaly szeptember óta...
és mióta emeltek az adsl-en a környéken mindenki panaszkodik, hogy rohadtul lelassult a nete. 9400 Ft 1mb/s
ja és ez egy megyeszékhely...

Töredezettségmentesítõtlenítetthetlenségtelenítõtlenkedhetnétek!!!

Érdekes a sok lagolást nem a UPC-sek, hanem az adsl-esek tapasztalják :)
Árnyékolt utp, igen. Készreszerelt patch- vagy cross-kábelnél onnan ismered meg, hogy a dugón van fém burkolat.

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

Ha eljõ az idõõõ :)

Ráadásul nem "csavart érpár" hanem 4 csavart érpár, azaz összesen 8 drót :P Gigásnál félbe választva...

Balumann
olyan kábel is van,hogy ftp ?:D

Sanyix
Mikor?

akkor utp helyett ftp-t használnak...

Sanyix
A koax árnyékolt kábel, az utp árnyékolatlan csavar érpár. Az utp zavarják a külsõ jelforrások, de azért vannak érpárak benne hogy az agyonzavart jelet ki tudják hozni a 2 ér közötti feszültségkülömbségbõl valahogy így mûxik. Koaxnál meg le van árnyékolva, így nem kellenek érpárak, viszont az árnyékolás drágább.
Egyébként a kábeltv netes adatátvitelnek semmi köze az ethernet adatátvitelhez, szóval a lanos koax kábelekhez sem. Teljesen máshogy mûködik a 2, szal kábelnettel elérhetõ nagyobb adatátviteli sebesség mint 10mbit.

Lobster
Hmmm... elõször megijedtem, hogy ha mindenki tölt majd mint állat akkor halál le lesz terhelve a hálózat... Aztán rájöttem, hogy aki folyamatosan 10-20 mbittel akar húzni annak ipari mennyiségû DVD-t kéne hegesztenie... :D Vagy annyi idõvel kell rendelkeznie, hogy minden letöltött vackot megnézzen/végigjátsszon/meghalgasson...stb ami a világon nincs :D
Így a kezdeti roham után kevésbé aggódok. Talán végre kezdi mindenki nem kuriózumként (sááávszél=töltök mint állat) hanem hétköznapi cuccként kezelni. Ha bármikor lehúzhatok vmit gyorsan talán nem fogok elõre tankolni mint ahogy most teszik sokan... Egyszóval mindenképpen örülök a dolgok ilyentén alakulásának. Már csak azt várom hogy a többi szolgáltató is lépjen...

Nah. Most már hogy hivatalosan is fent láttam a júpíszí oldalon, elhiszem. :)
És örülök neki. :)

A koax kábelrõl meg annyit(nem értek hozzá) de sztem egész jó minõségût pakoltak ki. Azt amit a házba tettek hozzánk (sajna szétrágta a kutya) meg csináltattuk velük és 240ft/méterért adtták. Nah ha most arra még rá is rakták a maguk kis százalékát akkor is sztem egy 200ft-be benne van. És amit nálunk lehet kapni kábelek azok 160ft-nél általában megállnak. Szal ennyi. :D
yeeeeeeeeeeeeeeee, erre vártaaam, hegedû 4ever!!!!!!! lesz 10mbitem :DDDDDDDD adslesek most szopják a f...ogukat :DDDDDDDDDDDDDDDD

KIP
Szerintem a 20Mbites pro csomaghoz újra fogják kábelezni a tönk és a gép közötti részt pontosan a koax szûk keresztmetszete miatt, ha nem akkor vmi jófajta koaxot használnak júpiciéknél :)
Max Damage
Nekem lenne egy kérdésem azoktól akik értenek ehhez a dologhoz... Tudtommal a fõ különbség az UTP és a Koax kábel között, hogy míg a Koax amely 10Mbit-re képes, azt is úgy hogy kb. 6-8Mbit között marad a teljesítménye, mert rendkívül erõsen befolyásolják külsõ tényezõk, míg vele ellentétben az UTP a távot, és a külsõ vizsonyokat jobban kezeli és sokkal nagyobb sávszél átvitelére képes... Nekem helyi hálozatokból ez jött le, meg így hallottam, ezért feltételezem hogy a 10Mbit beígért helyett kb. 6-8-at fogunk tudni kihasználni, hiszen a lakásba akkor is kábelen jön be, ami nem fogja bírni a 10mbitet... Valaki tud konkrétan errõl, hogy ez így van-e, vagy nem? Vagy hogy tényleg lehetséges-e hogy megkapjuk a beigért sávszélt?

Akkor ha nekem eddig chello classicom volt akkor márc. 1-tõl Extreme-m lesz ?
akkor is inkább örülj neki. vagy jobb lenne ha maradna a régi sávszél? fogd fel ajándéknak :)

most én is szívok mert kevesebb mint 1 hete írtam alá 1 évet datanetéknél YO-ra, amit jó esetben 2 hónapon belül bekötnek :)
ha tudtam volna hogy nem lesz korlát biztos chellot fizetek elõ, pláne kábel van a lakásban (nem úgy mint telefon :) ) pár nap alatt meglett volna...

úgyhogy kuss, csak az szólhat akinek nálam rosszabb <#mf1><#mf1>

Balumann
Nemigazán értem mi ez az elméleti és gyakorlati sebesség. Én pontosan 3 Mbit -el (nem tom mennyi most KB-ba, 390 körül) töltötem, és 64 KB/s -el fel (512 kbps átválva)... Ez mindig is így volt. (persze többnyire csak szerverrõl töltötem ennyivel, nyilván nem csak a saját netsebességtõl függ hogy mennyivel jön milyen adat, honnan...).

Szerintem egyébként kivan azért úgy találva a chello, hogy a környéken mindenki tudjon maxon tölteni, úgy hogy ne fogja le a másikat. Már valaki írta, hogy 30 Mbit -et képes, és a chello classic is csak 10 Mbit-es. Ha már 3 chello classic -os tölt egyszerre 1 környékrõl, akkor sem lassul le ezekszerint... de én szerintem sokkal többre is képes!
Én nem tapasztaltam sosem belassulást, meg ilyeneket...

Tobacco
Új mérõ progi lesz mert már nem lesz különbség hálozaton kivül, és belül minden forgalmat számolni fognak. És teljes korlátlanságról beszélnek jelenleg.

Acheron: automatikusan te is kapod a 10mb/s-et

-Isten megváltoztatta az életedet. -Akarod menteni a változtatásokat?

Igen. Automatikusan átváltassz abba a kategóriába..
"A jelenlegi elõfizetõk nagy többsége március és április folyamán már érzékelheti a változásokat."
miféle mérõprogit ? be vagy tépve ?? biztos lessz így is korlát de mondjuk nem 10 Gb hanem 250Gb mert kiváncsi lennék ha 20al tölt valaki éjjel nappal az elég hamar elér több 100 Gb ot is és nem hiszem hogy ez tetszene bármely net szolgáltatónak ..

ohhh bocsi javítanom kell szóval...."Ha most ez bevezetik akkor nekem átváltják autómatikusan az EXTREM szolgáltatásukra ami 10240 kb/s-es lesz?"

\"Intel Core 2 Duo E6550 2.33Ghz;Gigabyte P35C-DS3R;Kingmax 4Gbyte Ddr2;Msi Nx8800Gts 320 Mb OC;Maxtor 320Gb\"

ez egy über királyság !!!! eddig ipari vezetéknélküli 2,5 ös netem volt, beköltöztem pestre, maradt a korlátos júpicí ... nem egy levelet írtunk nekik hogy mi a """"szé nem tudnak korlátlan netet biztosítani mint más normális szolgáltató... erre rögtön a színvonalas sávszélre hivatkoztak, meg a leterhelésre (december végén) akkor nem érdekes hogy most már semmi sem terhel le semmit ... de örüljünk ennek, meg hogy a trékom emelt, mert ez az emelés leginkább a verseny miatt történt, és a forgalmat se akarták eltörölni (belsõ infó)

szóval hiphiphurrrrrrá :)))<#vigyor4><#vigyor4><#vigyor4><#vigyor4><#vigyor4>

Najó,és akkor most nekem 9900-at kell perkáljak,és van 2500kb/s-es netem.Ha most ez bevezetik akkor nekem átváltják autómatikusan az EXTREM szolgáltatásukra ami 1020 kb/s-es lesz?vagy én maradok szépen a régin,és fizethetek ugyanannyit aki egy Extrem szolgáltatáson van????????please vki magyarázza el mert nem vágom!üdv

\"Intel Core 2 Duo E6550 2.33Ghz;Gigabyte P35C-DS3R;Kingmax 4Gbyte Ddr2;Msi Nx8800Gts 320 Mb OC;Maxtor 320Gb\"

Tobacco
Ez jó és rossz hír egyben. Az jó, hogy növekszik a sávszél, de a korlát megszüntetésének nem igazán örülök, mert igy új mérõ progit fognak használni.

-Isten megváltoztatta az életedet. -Akarod menteni a változtatásokat?

Fóton. Emeltek itt is de csak tavaly Augusztusban. Most meg csak igérgetik :S
k9duli
Fibernet csak annyit csinálna hogy megoldaná hogy a serverei ne lossolnának. Akkor már azt mondanám köszönöm.
Néha 50% lossal dolgoznak.Ugyhogy nem is maradok sokáig.

ASUS M2N;AMD 4850e;Ati HD4650;2x2GB,MX510+Steelpad_QCK

Ok ezt én is tudom, akkor úgy fogalmaznék, hogy járulékos költségek, esetleg szankciók nélkül nem lehet hûségidõn belül lefelé módosítani.
kint van a hír a UPC oldalán is (gyakorlatilag tök ugyanez a szöveg)
Mighty
Már miért ne válthatnál lefelé? Fel lehet bontani a 2 éves szerzõdést. Persze fizetned kell, de megoldható.

2 GB tárhely: https://www.dropbox.com/referrals/NTE3MTMzNDk

Igen, "elméleti" helyett "meghírdetett"-et kellett volna írnom. Lentebb azt írta valaki, hogy az itt írt sebességeket nem fogjuk látni a gyakorlatban, ezt próbáltam cáfolni.

Sanyix
Azért megy elméleti sebességgel, mert eddig úgy állították, hogy a hirdetett sebesség meglegyen. Pl nekem 1 megás/128k-s csomagom van, 1280kbps letöltéssel, 160kbps sebességre állítva, így hozza a valós hasznos adatátvitelnél az 1090kbps letöltés , és a 128kbit-es feltöltést, amit mutogatnak. Elméleti maxot hasznos adatátvitelben soha semmivel nem fog senki sem megközelíteni, kábellel sem, mert a tcp/ip-nél van egy pici járulékos adatátvitelre szükség, mindíg. Az adsl-nél az ATM rendszer (amit úgytudom már nincs is értelme használni, csakhát megszokás, és visszafelé kompatibilitás miatt használják :\) miatt még +-ban is van.
Cfos a letöltött csomagok visszaigazolásának ad prioritást, leterhelt feltöltési sávszélnélnél, így nagy feltöltésnél is maxon marad a letöltés is, ennyi. Ez is a tcp/ip miatt van, és minden tcp/ip alapú kommunikációnál hasznos dolog ->mindenféle internetkapcsolatnál. Csak azt nem értem hogy ez miért nem építették bele a tcp/ip vezérlõkbe, nemhiszem el, hogy nem tûnt fel pár évvel ezelõttig senkinek ez a kis bibi.

Retee: Mivel a UPC-tõl még nincs konkrét infóm csak ami a honlapjukon és itt is van, ez alapján sztem lefelé hûségidõn belül nem lehet. Ugyanis a classic most lenne 1 éves hûséggel telefon nélkül 9900 Ft, tehát ennek felel meg a MEDIUM csomag árban. Szerintem mivel én elköteleztem magamat ha úgy tetszik e mellett az ár mellett, így én továbbra is ezt az árú szolgáltatást kapom, a megemelt sávszéllel és eltörölt korláttal. De azért utánna fogok nézni!