Megaszövetség a Vista ellen
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem kötelezõ azonnal váltani.
Ez így ok, de a kijelentésed úgy hangzott, mintha ez csak a win-re és az MS-re lenne érvényes.
"egy XP hez képest vánszorgó csiga, az XP pedig vágtató versenyló. KB így tudnám összehasonlítani."
Ez érdekes, a felhasználók fele szerint gyorsabb, a másik fele szerint sokkal lassabb. Nem tudom, mi lehet az oka (talán driver probléma).
"Egy nállunk átlagos gépen 3 - 3,2 GHZ penya komoly lassulás érezhetõ."
A tesztek szerint egy átlag gépen nincs érezhetõ lassulás a futtatott progikban.
"de ha dolgozni akarna valaki akkor min 2GB mem az alap."
Attól függ, mit akarsz. Több kell neki, mint az XP-nek, de a 2 giga túlzás, ha mondjuk cask böngészésre és szövegszerkesztésre használod.
"Ami XP nek 1GB elég volt itt min a duplája kell."
Amikor kijött, még 128 mega is normális volt. Még ma is használok 128 megával laptopot. Gyorsnak nem mondanám, de használható.
Az én tapasztalatom szerint Maga az XP 512MB felett már nem gyorsul, de a többi proginak bõven kellhet jóval több.
"A gyerekbetegségek meg voltak ott is, aki várt egy évet minimum, az jobban járt."
A 9x-nél alapból annyival jobb volt, hogy nem sok értelme volt várni.
"Hasonlóan lesz itt is. Megfelelõ teljesítményû géppel kényelmesen fog futni."
Ha van a gépben 1GB RAM, és DX9-es videokártya, akkor gond nélkül kell mennie. A proci teljesítménye nem sokat számít.
"Ezen nincs mit várni, minden SW esetében ez van mért lenne ez kivétel?"
Nézzél szét, még egy halom HW-hez nincs normális driver (fõleg 64-biten). Más szoftverekhez nem kell driver-t írni.
Mint már sokszor mondtam, nem a grafika a lényeg. A 3.11-es win is grafikus volt, és elment vígan 10MHz alatti gépeken.
Egyébként a motorola procik sokkal jobbak voltak az akkori x86-oknál. Pl. 32 bitesek voltak, ami nagyon sokat számít.
Még nem készül, cask ötleteket gyûjtenek hozzá.
"Egyébként meg eleve van benne vagy <500 hiba ezt maguk a fejlesztõk is elismerték."
Nincs hibátlan szoftver. Egy ilyen komplex rendszernél ez nem rossz érték. Persze azt is nézni kellene, hogy mennyire súlyos hibákról van szó.
Ami már közel sem ugyanaz, mint régen. Ma már beleértendõk a multimédiás képességek (desktop-on), és az internet elérés is."
A multimédiás képességek és internetelérés alatt azt kell érteni, hogy az oprendszer maximális támogatást adjon ezekhez, nem azt, hogy az oprendszerbe kiirthatatlanul "beledrótozva" ránktukmálják a sajátjukat. Legyen választási lehetõségem, hogy egyáltalán feltelepítem-e azokat.
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Egy magyar szakos haverom, egy parancsot sem ismer és használja. (Telepíthetõ gépre, nem csak DVD-n fut)
Win installer linux distrokhoz.
ubuntu
debian
Ezt a terminalosdit pedig el lehet felejteni. (Legfeljebb telpítéskor kell,de akkor is csak, ha fura hardvered van)
Mond milyen multimédiás tevékenységre gondoltál?
(Én jobban szeretem a parancssort, mint ezeket grafikus frinc-francokat 😊, a gentoo jobban hasonlít arra képre, mint amit te gondolsz a Linuxról )
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Ma mar a debiant is fel lehet rakni 10 gomb lenyomasaval, annyira le van egyszerusitve az install. De persze desktopnak inkabb az ubuntu vagy a suse a legjobb. Es mar millioan hasznaljak. De ha figyelembe vesszuk, hogy a legujabb MacOS is unix alapu... csak kar hogy nem fut el akarmilyen rendszeren.
Ja vagy, hogy a játék gyárak vezetõi is bevették az MS. propagandát.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Az amaerikai hadsereg is ezért szállt be pl a szilikonvölgy részvényesei közé mivel hiéba az USA legnagyob költségvetése a hadseregre, nem tudnak lépést tartani a közszférával ha csak erre hagyatkoznak.
Semmilyet, én a törvényhozóktól várom el, de sajnos azoktól is hiába.
kérem as hosszászolokat, h olyan h MS és szabvány betartása, óvakodjanak együtt használni egy hsz-ben ... MS addig követ szabványt, amig nem szerez 51%-ot, utána "kényszeriti" a világot a sz***** használatára. MErt a juzerek ostobák és 51%hoz juttatják, ha "be van épitve".
a .net-rõl ne beszéljünk, segitségével a fejlesztõknek sikerült a javás programokat is alulmulniuk: lassu, monstrum nagy sz*r mind ami alá készült 😞 és persze nem platformfüggetlen, de az meg kit érdekel, nemigaz ?
Forza.
Aki Windowst vesz, az hivatalos szerv. (cég, iskola...stb), tájékozatlan, vagy alapból hülye. Ha már legálisan használ(nád), akkor árban alig több egy Macintosh OSX-el és egy rakás jogtiszta progival.
"Ha az oldalak nagy része Internet Explorer, azaz Microsoft függõ, akkor bizony sokan már csak emiatt sem fognak mással böngészni."
Ezért a userek tehetõk felelõssé, hogy nem kerestek idejében alternatív megoldást. Nehogy már ne tehessem bele a saját magam által írt oprendszerbe a saját magam által írt böngészõt/médialejátszót...stb Az explorernél viszont szemétség, hogy benne van az egész rendszerben, függ tõle minden.
"Szeretném, ha a user nem tudna programokat futtatni (csak azt, amit én is akarok)"
Használj Linuxot. A Windows mindig is magánfelhasználókra volt "tervezve", hiába próbálkoztak be akármilyen Winfos Serverrel.
"Pedig annyi jó linux disztrib van, csak az ember arról nehezen mond le, amit megszokott."
Ha mutatsz egy olyan Linuxot, amivel meg tudom csinálni azt, mint Windowson (nem különlegességek, csak alap multimédiás, általános...stb tevékenység) és lehetõleg nem a terminálba kell tölteni a fél életemet a parancssorban, hanem grafikus felületen is el lehet végezni, akkor azonnal váltok, de szerintem rajtam kívül még pár millióan. <#nyes>#nyes>
"Multitaszking grafikus oprendszere van, mindezt egy 7.15Mhz-en..."
Képzeld el, ha ezen az útvonalon haladnak tovább, akkor elég lenne a mostani feladatok futtatására egy P2-es gép is és szegény hardvergyártók most az aluljárókban koldulnának. Azért rájuk is gondolni kell. <#banplz>#banplz>
"Oprendszerben ne legyen benne semmilyen megjelenítõ, lejátszó, szerkesztõ program"
Hát az lenne a korrekt, ha telepítésnél kiválasztható lenne, hogy települjenek-e, de milyen korrektséget vársz a mai világban bármelyik multitól? <#mf1>#mf1>
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
Az pedig nem érv hogy letilthatom meg telepíthetek más böngészõt, media playert, mert a fõ gond az hogy a felhasználók igen nagy hányada nem fog újat telepíteni ha van már egy ami úgy-ahogy mûködik. Vagy nem is tudja hogy van másik, vagy nem akar idõt és energiát áldozni arra hogy felkutasson, kiválasszon másikat, vagy lusta, mazohista, stb. És mivel sokan használják azt a szart a konkurens nem tudja eladni a sajátját(tönkremegy, nem fejleszt tovább), esetleg elfogadott/szabvány lesz a kevésbé jó formátum(lásd IE), és ezzel mindenki rosszul jár.
A vista nem csak egy operacios rendszer, hanem egy os egy toolchain. A linux-ban is a linux kernel a kernel, a kernel es posix kornyezet az os, es a gnu binutils a toolchain. Viszont megis egyutt hivjuk oket linux-nak.
A Trusted Computing-rol mar irtam egy par cikkben, Vista DRM neven meg egy kivonatos topic-ba is. Az igazi gond inkabb ez lesz. Erdekel, hogy az europai kormanyok mit fognak szolni egy olyan rendszerhez, ahol a rendszer fo kulcsa egy kulfoldi maganceg kezeben van. Es akar a sajat hardverukbol is kizarhatja oket, akar tavolrol is. (akar egy word dokumentumon keresztul is)
A nagy cegeknek meg az a bajuk, hogy az uj vista atrakja a valasztas lehetoseget a felhasznalo kezebol a trusted platform kulcs tulajdonosanak a kezebe. Ez vista ready pc-k eseteben a microsoft, mac-ek eseteben az apple, ibm/lenovo-k eseteben meg nem ismert (a pentagon mar kizarta oket a halozatabol). Az ibm csak azert tepheti a hajat, mert ok fejlesztettek ki es adtak el a technikat masoknak. Az xbox360-ban es a ps3-ban mar elesben fut ez a megoldas, es nem is lehet veluk sokat kezdeni, de a pc eddig egy nyitott platform volt, amit a felhasznalo rakhatott ossze. Az uj szabalyok szerint a vista64 kepes renszereket a microsoft szabalyozza. Ha ez nincs szamara biztositva, akkor a legalis vista nem fog futni rajtuk, vagy csak csokkentett tudassal.
Szemely szerint en nem media player nelkuli vista64-et akarok (xp-rol is leszedtem a wmp-t magam), hanem wpa, ocp es drm rendszer nelkuli vista kernelt. (tehat olyat amit telepites utan soha tobbet nem kell halozat kozelebe engedni es megsem all le es kozli hogy frissitsem vagy aktivaljam, viszont van rajta valodi rendszergazdai hozzaferes)
Az egyéb céges speckó programokról meg szó sem esett. Esetleg ha néha még elindítja a web böngészõt ami szintén habzsol (mindegy milyet).
Vistat 1Gb alatt vétek használni. Annál is inkább mivel 1Gb s gépen kipróbáltam és indulás után nagyjából 500mb -ot evett meg csupaszon a vista. Persze ezzel az új felülettel, meg mindennel, de egyéb progi még nem volt feltelepítve.
Úgy, hogy 1-20 év késéssel a Vista HW-bõl nyomja a desktopot, és nem a CPU izzadja még ki azt is tök fölöslegesen, hogy a 3Ghz-s procin olyan lassú legyen mint annó egy P2-es procin???
Persze van aki szerint az Aero felesleges csicsa, az majd kikapcsolja és bámulhatja a szoftveresen atomlassan kipakolt desktopját ...
Index - 1984-hez hasonlít
wiki
Az igazi rémálom Vista 64 -el lesz teljes.
- Szabványok fontosak a biztonság érdekében. Igy semmilyen program nem kezdhet partizánakcióba.
- Op. rendszer fogalma szerintem nem változott. A gép erõforrásait kell karban tartani és ezekhez (csak ezekhez) szolgáltatásokat nyújtania.
Médialejátszó, böngészõ mind csak extra. Azaz felhasználói program.
- Az Aero felszabadítja a CPU-t? Ezt hogyan gondoltad? Fogok egy celeron 200Mhz-t hozzácsapok 10 Aerot és ekkor már van 700 Mhz-es prociteljesítményem?
- Kedves felhasználónk nem letiltani szeretné a neki nem kellõ szolgáltatásokat, hanem törölni. <#violent>#violent> Kiírtani. Nyoma se maradjon a gépen. Pláne nem 7 Gb-nyi méretben...
Örültem.
Jóhogy megemelkedett a gépigény, elvégre öt év telt el az XP megjelenése óta. Egyébként nálam 512 RAM-mal tökéletesen fut a Vista, vírusírtóval, tûzfallal. Persze játékra nem használom még, de arra is elég lesz 1 Giga ram, a hardcore gamereknek max 2 giga. Ez ma már nem annyira nagy követelmény szerintem.
ÉBREDJÉL!!!! EZT SZOROZD meg 100 GÉPPEL ami egy középvállalkozásban van!!!!!
Ne magadból, meg a gazdag szüleidbõl indulj ki!
Józan paraszti észre. Aminek az az alapelve, hogy hibátlan ember nincs. Magyarul minnmél boynolultabb egy rendszer annál több a hibák száma. Illetve a felfedezett hibûák számával hatványozottan nõ a fel nem fedezett hibák száma, ez statisztikailag igazolható minden programban.
"A gépigénye is csak legenda. Próbáld ki, vagy nézz utánna a teszteknek."
Kipróbáltam az CR1 -et az CR2 -t és a véglegest is. Sokat javítottak a sebességgén, de egy XP hez képest vánszorgó csiga, az XP pedig vágtató versenyló. KB így tudnám összehasonlítani.
A gép igény növekedés az még rendben is van de ez most érzésem szerint nagyobb lépés. Egy nállunk átlagos gépen 3 - 3,2 GHZ penya komoly lassulás érezhetõ.
Passziánsz esetén nincs gond, de ha dolgozni akarna valaki akkor min 2GB mem az alap. Ami XP nek 1GB elég volt itt min a duplája kell.
"Én a kezdetek óta használom, és nem volt sok bajom vele. Persze az SP-k javítottak rajta jócskán (fõleg az SP2), de tökéletesen használható volt alapból is."
A tökéletesen használható kicsit árnyalt de kb igen. A gyerekbetegségek meg voltak ott is, aki várt egy évet minimum, az jobban járt.
Hasonlóan lesz itt is. Megfelelõ teljesítményû géppel kényelmesen fog futni. Ez nem az 50k -s processzorok játszóterülete egyenlõlre.
"Még nem tudhatjuk. Meg kell várni a végleges drivereket, és frissített szoftvereket, hogy komolyan lehessen a használhatóságáról nyilatkozni."
Ezen nincs mit várni, minden SW esetében ez van mért lenne ez kivétel? MS nem atya úristen. (CSak egy piszkosul gazdag monopolhelyzetben lévõ cég aki azt csinál amit akar.) Mert az MS azt mondta a reklámszövegben? XP esetén mondott sokmindent, meg elõtte is meg utánna is, meg a jövõben is fognak sokmindent mondani. Aki elhiszi annak gratulálok.
Multitaszking grafikus oprendszere van, mindezt egy 7.15Mhz-en (nem GHz) futó Motorola 68000-es processzorral! És tudom hogy hihetetlen, de az ablak átméretezáse közben nem villog az ablak!!
Ja azt mondanom sem kell hogy 1db 880Kb-os (Nem Mb meg Gb) lemezen volt ez a grafikus oprendszer és az egész kütyöben 512Kb (nem Mb meg Gb) RAM volt.
Ja, hogy akkor még ez a sok oop szütyök c++ meg java szar nem volt, és a programozók még programozók voltak ??!!
Ennyit a vistáról!
Ja és sorold fel a közepes konfigot (magadban) mielõtt billentyûzetet ragadsz!
Mint minden más OS-nek. Próbálj meg egy fullos linuxot, vagy OSX-et 3-4 éves gépen futtatni.
"Érdekes módon vannak oprendszerek ami full csicsával elmennek régebbi vasakon is."
Meg kéne végre érteni, hogy a Vistában nem az Aero eszi az erõforrásokat. Sõt, pont hogy felszabadítja a CPU-t. A többi szolgáltatás miatt van kicsit nagyobb gépigénye.
Felejtsük már el ezt a baromságot. Tessék olvasni, vagy nem fikázni.
"Melyben valószínüleg még mindíg hemzsegnek a hibák."
Mire alapozod ezt a szakértõ véleményedet?
"A szépen megnövekedett gépigény sem válik az elõnyére."
A gépigénye is csak legenda. Próbáld ki, vagy nézz utánna a teszteknek.
"Az Xp-nek is évek kellettek és 2.db Service Pack, mire nagyjából használhatóvá vált."
Én a kezdetek óta használom, és nem volt sok bajom vele. Persze az SP-k javítottak rajta jócskán (fõleg az SP2), de tökéletesen használható volt alapból is.
"Ezért egyet értek a cikkiróval : várni vele, amíg legalább az elsõ Sp. meg nem jelenik hozzá."
Még nem tudhatjuk. Meg kell várni a végleges drivereket, és frissített szoftvereket, hogy komolyan lehessen a használhatóságáról nyilatkozni.
Nem kiirthatatlan. Ha nagyon zavar, hogy fent van, le lehet tiltani.
"és most idézzük fel az oprendszer definícióját"
Ami már közel sem ugyanaz, mint régen. Ma már beleértendõk a multimédiás képességek (desktop-on), és az internet elérés is.
"jobb lenne, ha a biztonságra gyúrnának egy kicsit."
Pontosan ezt teszik már jó ideje, és a Vista egy hatalmas lépés ezen a téren (otthonra legalábbis, mert vállalati környezetben a fícsörök jó része már elérhetõ régóta).
"Szeretném viszont, ha legalább megpróbálnának úgy csinálni, mint aki be akarja tartani a szabványokat (pl. IE, mint ahogy itt többek megjegyezték)."
Hogy jön a szabványok betartása a biztonsághoz?
"Szeretném a gépet az ellenõrzésem alatt tartani"
Megteheted, csak érteni kell hozzá.
"szeretném, ha egy rohadt email nem futtatna minden szart a háttérben."
Már rég nem futtat.
"Szeretném, ha a user nem tudna programokat futtatni (csak azt, amit én is akarok)"
Nem probléma, csak érteni kell hozzá egy kicsit. Még csak szerverre sincs szükség. Például, ha a kikapcsolod az egyszerûsített fájlmegosztást, akkor elég komoly jogosultságkezelést kapsz. Plusz lehet játszani a házirendekkel is.
Az IE pedig mindig is egyeduralkodó lesz, mert a legtöbb számítógépen fos fog futni. Sokan vannak olyanok, akik "bekapcsolják az internetet" és nem érdekli õket, hogy milyen böngivel neteznek.
Mint fejlesztõ, nem örülök, hogy vannak jó böngészõk és van egy népszerû - a szopás magasiskolája - pláne, hogy most IE7-re vannak, akik évekig nem fognak átállni.
Másik: Nagyon sok újítást tartalmaz a Vista és nagyon stabil (2 hónapja használom már tudom mirõl beszélek)
Az ablakátméretezéssel semmi baj nincs, a balfaszságotokat ne a MS-ra kenjétek.
Pedig annyi jó linux disztrib van, csak az ember arról nehezen mond le, amit megszokott.
A vista egy csilli-villi külsõvel rendelkezõ, nagy újításokat nem tartalmazó op. rendszer. Melyben valószínüleg még mindíg hemzsegnek a hibák. A szépen megnövekedett gépigény sem válik az elõnyére.
Az Xp-nek is évek kellettek és 2.db Service Pack, mire nagyjából használhatóvá vált.
Ezért egyet értek a cikkiróval : várni vele, amíg legalább az elsõ Sp. meg nem jelenik hozzá.
Es nem az a baj, hogy benne van (pl egy Ubuntu is hoz egy csomo mindent), hanem az, hogy nem lehet leszedni. Amig pl Ubuntu alatt apt-get remove barmi, addig probald meg leszedni az explorert, wmp -t, stb. Es nehogy mar egy kulon verzio kelljen ehhez, ennyire meg a m$ se lama...
Szinte biztosan driver hiba. Nálam is tök simán megy az átméretezés.
Nyílván vannak még hibák a Vistában, de kiforratlannak nem mondanám. A probléma a driverekkel és a szoftverekkel van. Eddig az MS mindent megtett a kompatibilitás megtartásáért, de most a biztonság érdekében a szokásosnál sokkal szigorúbb volt. Emiatt sok szoftver nem mûködik tökéletesen (valamit gányolni akarnak a rendszerben, a Vista meg nem hagyja), és lassan készülnek a végleges driverek is.
Sajna te vagy a szánalmas a helyesírásoddal. Inkább hozzá se szólj ha még nem tanultál meg.
Én ha már veszek egy oprendszert 100-250 $ ért akkor már elvárom hogy ne akadjon a redvás ablakátméretezés nem? Ha ilyen hibák vannak akkor az egy félkész szar...
És azt ismeritek hogy két FIAT megy a sivatagban ?
és baszóggy meg mert 90 % IEt használ - tanuld meg a köcsög Hackeket,
de persze nem versenyellenes, ha integrálják az oprendszerbe,
inkább dögöljön meg mindenki aki használja. (tröszt - tröszt mondta a trabant)
- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...
Pl. régebben amikor még a Sun engedte az MS-Java implementációt, akkor egész véletlenül az MSJVM nem követte a specifikációt.
Internet Explorer 7-ben kijavítottak pár olyan hibát, amit már tényleg pofátlanság lett volna benne hagyni (pl. átlátszó png, box model), de még így is csak 60% körül követi a szabványt, link.
Lassan itt a CSS 3, és most az IE lassan-lassan normálisan kezdi támogatni a CSS 2-t, lol. Bár kitelne tõlük, hogy nem bírják implementálni a szabványt, de inkább itt üzleti érdeke húzodnak meg. Ha az oldalak nagy része Internet Explorer, azaz Microsoft függõ, akkor bizony sokan már csak emiatt sem fognak mással böngészni. És a fejlesztõk is kénytelenek IE-re optimalizálni, pl. különbözõ hackek.
Nem feltalálni akarják, hanem piaci erõfölényüket felhasználva a többi megoldást kiszorítani.