120
  • Benoke
    "Mire alapozod ezt a szakértő véleményedet?"

Józan paraszti észre. Aminek az az alapelve, hogy hibátlan ember nincs. Magyarul minnmél boynolultabb egy rendszer annál több a hibák száma. Illetve a felfedezett hibűák számával hatványozottan nő a fel nem fedezett hibák száma, ez statisztikailag igazolható minden programban.

"A gépigénye is csak legenda. Próbáld ki, vagy nézz utánna a teszteknek."

Kipróbáltam az CR1 -et az CR2 -t és a véglegest is. Sokat javítottak a sebességgén, de egy XP hez képest vánszorgó csiga, az XP pedig vágtató versenyló. KB így tudnám összehasonlítani.
    A gép igény növekedés az még rendben is van de ez most érzésem szerint nagyobb lépés. Egy nállunk átlagos gépen 3 - 3,2 GHZ penya komoly lassulás érezhető.
    Passziánsz esetén nincs gond, de ha dolgozni akarna valaki akkor min 2GB mem az alap. Ami XP nek 1GB elég volt itt min a duplája kell.

"Én a kezdetek óta használom, és nem volt sok bajom vele. Persze az SP-k javítottak rajta jócskán (főleg az SP2), de tökéletesen használható volt alapból is."

A tökéletesen használható kicsit árnyalt de kb igen. A gyerekbetegségek meg voltak ott is, aki várt egy évet minimum, az jobban járt.
    Hasonlóan lesz itt is. Megfelelő teljesítményű géppel kényelmesen fog futni. Ez nem az 50k -s processzorok játszóterülete egyenlőlre.

"Még nem tudhatjuk. Meg kell várni a végleges drivereket, és frissített szoftvereket, hogy komolyan lehessen a használhatóságáról nyilatkozni."

Ezen nincs mit várni, minden SW esetében ez van mért lenne ez kivétel? MS nem atya úristen. (CSak egy piszkosul gazdag monopolhelyzetben lévő cég aki azt csinál amit akar.) Mert az MS azt mondta a reklámszövegben? XP esetén mondott sokmindent, meg előtte is meg utánna is, meg a jövőben is fognak sokmindent mondani. Aki elhiszi annak gratulálok.
  • GulaSoft
    Tudod mostanában újra egy Amigával játszom. Ha hiszed ha nem 20 leírom betűkkel mert számmal nem annyira hangsúlyos húsz éve jelent meg!!!!!! 20!!!! nem 6, és nem 10, hanem 20 ismétlem 20 éve!!!!!!!!
    Multitaszking grafikus oprendszere van, mindezt egy 7.15Mhz-en (nem GHz) futó Motorola 68000-es processzorral! És tudom hogy hihetetlen, de az ablak átméretezáse közben nem villog az ablak!!
    Ja azt mondanom sem kell hogy 1db 880Kb-os (Nem Mb meg Gb) lemezen volt ez a grafikus oprendszer és az egész kütyöben 512Kb (nem Mb meg Gb) RAM volt.
    Ja, hogy akkor még ez a sok oop szütyök c++ meg java szar nem volt, és a programozók még programozók voltak ??!!
    Ennyit a vistáról!
    Ja és sorold fel a közepes konfigot (magadban) mielőtt billentyűzetet ragadsz!
  • nedudu
    Hibátlan a Vista azért készül az SP1 gőzerővel ;-) Egyébként meg eleve van benne vagy <500 hiba ezt maguk a fejlesztők is elismerték.
  • BiroAndras
    "A windowsnak valóban mindig nő a gépigénye."

Mint minden más OS-nek. Próbálj meg egy fullos linuxot, vagy OSX-et 3-4 éves gépen futtatni.

"Érdekes módon vannak oprendszerek ami full csicsával elmennek régebbi vasakon is."

Meg kéne végre érteni, hogy a Vistában nem az Aero eszi az erőforrásokat. Sőt, pont hogy felszabadítja a CPU-t. A többi szolgáltatás miatt van kicsit nagyobb gépigénye.
  • BiroAndras
    "A vista egy csilli-villi külsővel rendelkező, nagy újításokat nem tartalmazó op. rendszer."

Felejtsük már el ezt a baromságot. Tessék olvasni, vagy nem fikázni.

"Melyben valószínüleg még mindíg hemzsegnek a hibák."

Mire alapozod ezt a szakértő véleményedet?

"A szépen megnövekedett gépigény sem válik az előnyére."

A gépigénye is csak legenda. Próbáld ki, vagy nézz utánna a teszteknek.

"Az Xp-nek is évek kellettek és 2.db Service Pack, mire nagyjából használhatóvá vált."

Én a kezdetek óta használom, és nem volt sok bajom vele. Persze az SP-k javítottak rajta jócskán (főleg az SP2), de tökéletesen használható volt alapból is.

"Ezért egyet értek a cikkiróval : várni vele, amíg legalább az első Sp. meg nem jelenik hozzá."

Még nem tudhatjuk. Meg kell várni a végleges drivereket, és frissített szoftvereket, hogy komolyan lehessen a használhatóságáról nyilatkozni.
  • Benoke
    Jajj szegény MS mindjárt sírva fakadok szervezzünk gyüjtést az elszegényedő MS -nek. Aki az MS -t védi annak kívánom, hogy soha az életben ne tudjon választani más alkalmazás közül csak az MS szarjait használhassa :)
  • BiroAndras
    "Ahelyett, hogy minden szar multimédiás szarságot kirthatatlanul beleintegrálnak az oprendszerbe"

Nem kiirthatatlan. Ha nagyon zavar, hogy fent van, le lehet tiltani.

"és most idézzük fel az oprendszer definícióját"

Ami már közel sem ugyanaz, mint régen. Ma már beleértendők a multimédiás képességek (desktop-on), és az internet elérés is.

"jobb lenne, ha a biztonságra gyúrnának egy kicsit."

Pontosan ezt teszik már jó ideje, és a Vista egy hatalmas lépés ezen a téren (otthonra legalábbis, mert vállalati környezetben a fícsörök jó része már elérhető régóta).

"Szeretném viszont, ha legalább megpróbálnának úgy csinálni, mint aki be akarja tartani a szabványokat (pl. IE, mint ahogy itt többek megjegyezték)."

Hogy jön a szabványok betartása a biztonsághoz?

"Szeretném a gépet az ellenőrzésem alatt tartani"

Megteheted, csak érteni kell hozzá.

"szeretném, ha egy rohadt email nem futtatna minden szart a háttérben."

Már rég nem futtat.

"Szeretném, ha a user nem tudna programokat futtatni (csak azt, amit én is akarok)"

Nem probléma, csak érteni kell hozzá egy kicsit. Még csak szerverre sincs szükség. Például, ha a kikapcsolod az egyszerűsített fájlmegosztást, akkor elég komoly jogosultságkezelést kapsz. Plusz lehet játszani a házirendekkel is.
  • zoozoo
    Hát azt hozzátenném, hogy igen rég készen volt a CSS2 - 1998 óta fejlesztik, a CSS3-at pedig 2002 óta. Szomorú, hogy CSS3-al még nem is érdemes foglalkozni, mert nem értelmezik a böngészők. A CSS2-t is csak 60-70%-ban.
    Az IE pedig mindig is egyeduralkodó lesz, mert a legtöbb számítógépen fos fog futni. Sokan vannak olyanok, akik "bekapcsolják az internetet" és nem érdekli őket, hogy milyen böngivel neteznek.
    Mint fejlesztő, nem örülök, hogy vannak jó böngészők és van egy népszerű - a szopás magasiskolája - pláne, hogy most IE7-re vannak, akik évekig nem fognak átállni.
  • nedudu
    A windowsnak valóban mindig nő a gépigénye. Érdekes módon vannak oprendszerek ami full csicsával elmennek régebbi vasakon is. Gef4-el forog-pörög az ablak. Nahát micsoda fos.
  • DjDano
    Jóhogy megemelkedett a gépigény, elvégre öt év telt el az XP megjelenése óta. Egyébként nálam 512 RAM-mal tökéletesen fut a Vista, vírusírtóval, tűzfallal. Persze játékra nem használom még, de arra is elég lesz 1 Giga ram, a hardcore gamereknek max 2 giga. Ez ma már nem annyira nagy követelmény szerintem.

Másik: Nagyon sok újítást tartalmaz a Vista és nagyon stabil (2 hónapja használom már tudom miről beszélek)

Az ablakátméretezéssel semmi baj nincs, a balfaszságotokat ne a MS-ra kenjétek.
  • kev
    Valahol szomorú, hogy ennyire függünk a Windows-tól.
    Pedig annyi jó linux disztrib van, csak az ember arról nehezen mond le, amit megszokott.

A vista egy csilli-villi külsővel rendelkező, nagy újításokat nem tartalmazó op. rendszer. Melyben valószínüleg még mindíg hemzsegnek a hibák. A szépen megnövekedett gépigény sem válik az előnyére.

Az Xp-nek is évek kellettek és 2.db Service Pack, mire nagyjából használhatóvá vált.

Ezért egyet értek a cikkiróval : várni vele, amíg legalább az első Sp. meg nem jelenik hozzá.

• kutyak
    Ahelyett, hogy minden szar multimédiás szarságot kirthatatlanul beleintegrálnak az oprendszerbe (és most idézzük fel az oprendszer definícióját), jobb lenne, ha a biztonságra gyúrnának egy kicsit. Vállalati user vagyok 200+ géppel, és rohadt sok problémám (és költségem!) van a résekből. Tökéletes termék termék természetesen nincs, és nem is várom el. Szeretném viszont, ha legalább megpróbálnának úgy csinálni, mint aki be akarja tartani a szabványokat (pl. IE, mint ahogy itt többek megjegyezték). Szeretném a gépet az ellenőrzésem alatt tartani, szeretném, ha egy rohadt email nem futtatna minden szart a háttérben. Szeretném, ha a user nem tudna programokat futtatni (csak azt, amit én is akarok) - persze tudom, vegyek Windows Akármi Server 2037-et (bugfixeljem, évente cseréljem, szívjak a migrációval, és még bízzak is meg benne). Na mindegy, ez van. Erősen gondolkodom, hogy Vista helyett valami más lesz a következő...ez persze nem csak az én döntésem.
  • htmm
    #17 egyetertek.
    Es nem az a baj, hogy benne van (pl egy Ubuntu is hoz egy csomo mindent), hanem az, hogy nem lehet leszedni. Amig pl Ubuntu alatt apt-get remove barmi, addig probald meg leszedni az explorert, wmp -t, stb. Es nehogy mar egy kulon verzio kelljen ehhez, ennyire meg a m$ se lama...
  • BiroAndras
    "Én ha már veszek egy oprendszert 100-250 $ ért akkor már elvárom hogy ne akadjon a redvás ablakátméretezés nem?"

Szinte biztosan driver hiba. Nálam is tök simán megy az átméretezés.
  • BiroAndras
    "Az hogy a Vista kiforratlan az tökéletesen igaz."

Nyílván vannak még hibák a Vistában, de kiforratlannak nem mondanám. A probléma a driverekkel és a szoftverekkel van. Eddig az MS mindent megtett a kompatibilitás megtartásáért, de most a biztonság érdekében a szokásosnál sokkal szigorúbb volt. Emiatt sok szoftver nem működik tökéletesen (valamit gányolni akarnak a rendszerben, a Vista meg nem hagyja), és lassan készülnek a végleges driverek is.
  • The Termentor
    Mo.organ!
    Sajna te vagy a szánalmas a helyesírásoddal. Inkább hozzá se szólj ha még nem tanultál meg.
    Én ha már veszek egy oprendszert 100-250 $ ért akkor már elvárom hogy ne akadjon a redvás ablakátméretezés nem? Ha ilyen hibák vannak akkor az egy félkész szar...
  • Vorpal
    egyetértek : a css - a világ legnagyobb szemétsége IE relációjában.
    és baszóggy meg mert 90 % IEt használ - tanuld meg a köcsög Hackeket,
    de persze nem versenyellenes, ha integrálják az oprendszerbe,
    inkább dögöljön meg mindenki aki használja. (tröszt - tröszt mondta a trabant)
  • Charybdis
    "valamint a kompatibilitás szándékos ellehetetlenítésével riválisai kiszorítására pályázik."

Pl. régebben amikor még a Sun engedte az MS-Java implementációt, akkor egész véletlenül az MSJVM nem követte a specifikációt.
    Internet Explorer 7-ben kijavítottak pár olyan hibát, amit már tényleg pofátlanság lett volna benne hagyni (pl. átlátszó png, box model), de még így is csak 60% körül követi a szabványt, link.
    Lassan itt a CSS 3, és most az IE lassan-lassan normálisan kezdi támogatni a CSS 2-t, lol. Bár kitelne tőlük, hogy nem bírják implementálni a szabványt, de inkább itt üzleti érdeke húzodnak meg. Ha az oldalak nagy része Internet Explorer, azaz Microsoft függő, akkor bizony sokan már csak emiatt sem fognak mással böngészni. És a fejlesztők is kénytelenek IE-re optimalizálni, pl. különböző hackek.
  • nedudu
    Nem alap dolgok amúgy az msn és mediaplayer sem, sőt az ie sem az, mert jól bedrótozzák a rendszerbe aminek a fejlesztési költségeit az oprendszer vásárlásával kifizetel.
  • nedudu
    Ezzel viszont már nem értek egyet. Miért akarják mindig feltalálni a spanyol viaszt?

Nem feltalálni akarják, hanem piaci erőfölényüket felhasználva a többi megoldást kiszorítani.
  • Penge4
    "Ez többek között a riválisok kiszorításával kapcsolatos rendelkezéseket érinti, amelyek az olyan szoftverek integrálása kapcsán születtek, mint az MSN, vagy a Windows Media Player."

Hát nem tudom ki hogy van vele, de ha feltelepítek egy oprendszert, akkor az alap dolgok legyenek már benne. Aki mást akar használni, az mást használ, de a saját termékeiket joguk van beleintegrálni a saját oprendszerükbe. Ez legyen a legnagyobb probléma.

"Példaként említik az XAML nyelvet, amely a szemben álló tábor tagjai szerint a HTML felváltását célozza"

Ezzel viszont már nem értek egyet. Miért akarják mindig feltalálni a spanyol viaszt?
  • ssdb
    Microfo$... Brrr. hülye trösztös bagáZs
  • Su0my
  • Su0my
    Nem úgy kell gondolni a Microsoftra, mint egy magánszemélyre. Hanem mint egy multinacira, amely monopolhelyzetet akar kialakítani(és nyilván, a felsorolt cégek is azt akarják, hogy a saját termékük menjen jobban, de őket is szopatnák, sőt a Microsoft miatt hozott törvények rájuk is vonatkoznak). Nem tudom, miért fáj a csaholó Microsoft fanoknak, hogy az amúgyis übergazdag cégük nem tudja minden ötletét gátlástalanul végigvinni. Nagy baj lenne, ha még ilyen kezdetleges módon sem korlátoznák ezeket a cégeket. Már így is, nézzetek meg egy végfelhasználkói licencszerződést, lényegében csak a cégnek van joga a felhasználóval szemben, neked használni is épp csak... Mondjuk nem is az a baj, hogy Microsoft fanok vagytok, inkább az, hogy nem gondolkoztok (túl sokat)
  • PíszLávJuniti
    az adobe esetleg photoshopot félti a paint ellenében ? :DDDDDDD
  • egyember1
    nekem nem lesz nehez kivarni ...
    s bevallom, nagyon vartam mar egy hasonlo osszefogast.
    sok sikert! :D
  • asysoft
    Akárhogy is nézem, ez a 3 FPS-es Control Panel nem igaz. Nekem gyorsan méretezi át egy R9550-el. Szerintem nézd meg, hátha van újabb driver a videokártyádhoz. TC átméretezését nem próbáltam, mert nincs fent a program. Egyébiránt nálam sem tökéletes a Vista (készenléti állapotból nem jön vissza normálisan, először lekapcsolja magát, majd visszakapcsolást követően folytatódik a procedúra), de ezt egyelőre betudom a bétás drivereknek.
    Ez a kezdeményezés meg szánalmas. Mintha az Adobe nem engedte volna a pdf readert beleépíteni a Vistába, illetve akkor is perrel fenyegetett, mikor az Office2k7-be akarták beépíteni a pdf-be mentés lehetőségét... Ráadásul ahogy már említették, Messenger nincs a Vistában, akinek meg a WMP fáj, az vesz Vista xEdition N-et (már ha van valakinek ilyenre igénye, én továbbra is hülyeségnek tartom).
  • Vorpal
    és akkor még hozzá tesszük azt a rengeteg érdekeltséget,
    amiben az ilyen hatalmas cégeknek benne van még a keze,
    és nem verik túl nagy dobra.
  • Theodora
    Én sem értem, hogy mit sírnak ezek a cégek... Ha nem az előbb-utőbb kényszerű upgrade kicsengetését, de mint kiderült azért ezt még el lehet húzni 2014-ig.

"... valós választási lehetőség hiánya lesz ..."
    Tessék, csak tessék! Akkor tessék csinálni! A PDF, a Flash és még ki tudja mi minden furcsamód nem az MS konyhájáról került elő, mégse sírt eddig senki, hogy nincs igazi választási lehetőség. Most, hogy lett, hírtelen beindult a piacféltés, ami természetesen érthető.

Nézzük csak, ki mit félt (persze ez csak találgatás):
    IBM: DB2 - MSSQL
    Nokia: ??? Nem sikerült megírni a Nokia Suit-ot Vistára :-); SMS küldés
    Sun: Java - .NET, Solaris - SuSe
    Adobe: PDF - XAML???
    Oracle: Oracle - MSSQL
    Red Hat: SuSe
    VMWare (nincs a listán): VMWare - VirtualPC

- MSSQL: Business Contact Manager-nek is ez kell, és biztos lesz még néhány program ami erre fog épülni. Megoldás: Betartott SQL szabvány.

- SuSe: Ez van, azért biztosan a többi Linux disztribúció is fog futni majd a VirtualPC2007-en max. nem lesz hozzá eszközkezlő.

- VirtualPC: A MS csak kullog a VMWare után, de az ingyenes futattót ő kényszerített ki. Plusz a MSVPC-nél licenszelési előnyök vannak Enterprise és DataCenter használata esetén.

- .NET: Előretelepített .NET3 (sok helyen kikötés, hogy ne kelljen telepíteni plusz dolgokat), ez meg ott lesz ráadásul a windows része. Akik ott volt a .NET3 bemutatón a Lurdy-ban az láthatta, hogy a jövőben milyen funkcionalitású programok fognak megjelenni, és mindez pick-pack "összedobható". pl: Komponensek a tab fülön.

- XAML: Vektorgrafikus leírónyelv. A DirectX kihasználásához kellett. (Ez utóbbit félve írom le, mert bizonytalan vagyok benne.)
  • Cobra.
    Azért egy ablakátméretezés közben bekövetkező rendellenesség olyan hiba, aminek még egy open beta-ban ssem lenne szabad benne lennie, nemhogy egy kereskedelmi forgalomba kerülő programban. De sajnos az utóbbi években az a divat, hogy kiadják a beta-t 1.0-ként, aztán meg jönnek a frissítések (amik vagy javítják a hibákat, vagy nem). Szeritnem se érdemes az ősz előtt felrakni a Vista-t, addigra talán már használható állapotba kerül.
    A cikkhez a véleményem, hogy amelyik cégek az MS-t támadják, azok ugyanúgy a saját megoldásaikat akarják ráerőleteni a felhasználókra, mint az MS. Attól még hogy benne van (vagy nincs benne) az oprerációs rendszerben egy program, ne mjelenti azt, hogy automatikusan mindenki azt használja. Ráadásul pont az Adobe-nál a pdf fileok olvasását egy független ingyenes programmal sokkal jobban meg lehet oldani, mint az Adobe saját Reader-ével.
  • Mo.Organ
    Mert ez a müvelet qrwa fontos. Ne legyél már nevetséges ember. Egy ujabb okos emberrel van dolgunk aki megtalálta a Vista legnagyobb hibályát. Szeretnélek lefényképezni és egy óriás plakátra kirkni. Az ember aki nem tudta átméretezni a Total Commandert.
  • quentit
    Bocs, nem átnevezni, hanem átméretezni a Total Commander-t :)
  • quentit
    Az hogy a Vista kiforratlan az tökéletesen igaz. Próbáld átméretezni a Control Panel-t. Kb. 3 FPS-el fog akadozni az ablak. Próbáld átnevezni a Total Commander-t: úgy villóg közben az egész ablak hogy majd kifolyik a szemed. Windows XP alatt mindkét művelet kifogástalan.

Néha én is úgy érzem hogy egy félig kész rendszer. Egyelőre én is kivárok, főleg, hogy szerintem nagyon drága mulatság lesz a Vista. Pl. a Home Prémium 250 dollár, ami szerintem túl sok. Ez csak egy operációs rendszer ami programokat futtat. Az meg nem az én bajom, hogy beleintegrálnak minden szirt-sz*rt. Én biztos a Windows Vista N-et venném meg ha az Aero-s változat 100 dollár lenne, és cserébe nem lenne benne Internet Explorer, Média player, Passziánsz, töredezettség mentesítő, meg ilyenek. Egy csomó szemét, amit úgy sem használok. Egy VLC mellett elbújhat a Media Player, mindig csak a kodekeket hiányolja...
  • nedudu
    Láma vagy te kbfrissítés, az idézett rész a 2004-es határozat, a mostani kifogások többek között:

Példaként említik az XAML nyelvet, amely a szemben álló tábor tagjai szerint a HTML felváltását célozza, továbbá az Open XML-t, amely az Office 2007 alapértelmezett formátumaként szintén a hasonló megoldások ellen készült. "A végeredmény a valós választási lehetőség hiánya lesz, miközben újabb éveket várhatunk, amíg a Microsoft orvosolja az egyeduralommal és a magas árakkal kapcsolatos kifogásokat" - magyarázta Thomas Vinje, az ECIS szakértője. Azt azonban ők is elismerik, hogy néhány területen történt előrelépés, hiszen a biztonsági cégek panaszai eredményeként végül mégiscsak sikerült megállapodni a Vista dokumentációjának átadásáról.
  • kbupdate
    mégis ezeket hangsúlyozzák te lámagyerek.
  • kbupdate
    omg...

Windows Vista N is lesz, abban nem lesz WMP. És az MSN meg egyáltalán sincs egyik verzióban sem! (se WLM)

És mi a baj a docx-szel? Bárki használhatja. Miért lenne jobb, ha doc vagy xls lenne az alapkiterjesztés.. ez csak reklám semmi más. de hogy nokia is.. lol
  • nedudu
    Nem ezen a programokon van a fő hangsúly, de magyarázhatod vaknak, hogy virrad.
  • PíszLávJuniti
    Persze leszámítva néhány apróságot. ( pdf kezelés, stb. ) ami szerintem még jól is jön a felhasználóknak, praktikus.
  • Mo.Organ
    Na ez asztán már tényleg szánalmas, amit a Vistával és az Microsoftal csinálnak.
  • PíszLávJuniti
    Nem szeretem az ms monopóliumát, meg a vistát sem hypeolom, de ez azért már túlzás.
    Ha nem tévedek, a felsorolt "IBM, a Nokia, a Sun, az Adobe, az Oracle és a Red Hat" cégek bizony nem érdekeltek semmilyen olyan szoftverben amit a vista magában hordoz ( csevegő, böngésző, médialejátszó .. ).