54
  • AranyKéz
    Nem bírt egyszerre az asztrálsíkra meg az internetre kapcsolódni, ezért muszály volt az asztrálsík segítsége nélkül megírnia ezt a hozzászólást
  • Falatka2003
    Mert hogy nem a "Hogyan írjunk helyesen" c. könyvből, az biztos....
  • Falatka2003
    Jó poén volt! SW-ból vetted? LOL!
  • BiroAndras
    "Nekem például az arcmemóriám fotó-jellegű, 2 évtized után is felismerek gyakran olyanokat akiket az eltelt idő alatt egyszer sem láttam (27 éves vagyok ;). Arra már rájöttem, hogy ha elfog az érzés hogy egy illető arca ismerős, akkor 99% hogy láttam már valahol"

Ennek az az oka, hogy az agyban külön terület foglalkozik arcfelismeréssel. Ha ez megsérül, akkor az ember minden tárgyat felismer rendesen, de az arcokat egyáltalán nem. Még a saját családtagjait sem (csak tudatos erőfeszítéssel).
  • BiroAndras
    "általában az első gondolat a helyes"

Kivéve, ha beugratós kérdésről van szó. Ezek lényegében épp a gyors tudatalatti asszociációra építenek, és ezzel vezetnek félre.
  • Hofi Géza
    van am
  • Piel
    Próbáljátok azt a módszert amit az öreg Ben tanított Luke-nak, és engedjétek magatokba az erőt! Bár nem árt az elmét előbb megtisztítani.
  • sz4bolcs
    :-))
  • AranyKéz
    Láva
  • sz4bolcs
    Mik azok a kevésbé megfogható dolgok, és a tudomány hogyan vizsgálja őket?
  • sz4bolcs
    Anyag? Hol?
  • AranyKéz
    Van itt mindenféle társaság, UFÓhívők, összeesküvés-elmélet szövők, spiritoemocionális hablatyenergia-mesterek, ösztönállatok, fizikaprofesszorok, stb.
  • Picizöldfül
    én agykontrollozok..bár még csak könyv alapján 4-5 hónapja,de áprilisban elmegyek a tanfolyamra is..van itt télleg agykontrollos??
  • AranyKéz
    Francokat, most jövök linalg vizsgáról és ott volt pár szívatós kérdés is amire elsőre garantáltan a rossz választ jelöltem volna be :D

(4es lett egyébként :) )
  • aateks
    "általában az első gondolat a helyes"
  • Migege
    Ez tök érdekes, mert pl. jojatek.hu-n is volt már rengetegszer, hogy ránéztem a kérdésre, és tudtam a választ, aztán elkezdtem rajta gondolkodni, és rosszat jelöltem be.
  • Su0my
    Szerintem abban van igazatok, hogy a tudomány nagyon az anyagi irányba ment el. Lehet, hogy kéne foglalkozni a kevésbé megfogható dolgokkal:még, ha ezek a hipotézisek, kutatások végül nem is bizonyosodnak be. A mai világra amúgy is nagyon az anyagiasság(akár mint anyag, akár mint pénz) jellemző, ezen kéne változtatnunk, különben ITT A VÉÉÉÉÉÉG WÁÁÁHÁÁÁ :)
  • fv
    Nem kötözködésből, csak a tisztánlátás kedvéért: Freud sosem beszélt tudatalatiról - vagyis csak olyan összefüggésben írta le (mondta ki) ezt a szót, hogy rámutasson - milyen hülyeség. Tudattalanról beszélt, amiben egyébként a "felettes-én" is benne van. Tehát a "lélek" felosztása Freud szerint így néz ki: tudatos - tudattalan. És a tudattalan áll "ösztön-én"-ből és "felettes-én"-ből, attól függően, hogy miért nem tudatos.

Amiről a cikk beszél, nem sok köze van a freudi tudattalanhoz. Inkább az észlelés mechanizmusát mutatja be. Ugyanis az egy másodpercen belül kikapcsolt képernyőn látható eltérő alakzat kiválasztása nagyon is tudatos tevékenység volt.
  • sz4bolcs
    mert a többi meg elolvassa. :)
  • dez
    Na jó, bocs, benéztem 1-2 topikba, és lehet benne valami...
  • dez
    Jé, egy legidiótább.
  • Mike at home
    miért mindig az a 10 idióta kommentál mindent?
    egyeseknek ez a mániája?
  • dez
    LOL, végülis a mi kis tudatocskánk sokszor maga a kerékkötő. :D
  • dez
    Ebben ne legyél olyan biztos. :) Néha megálmodja az ember a megoldást.
  • dez
    Tehát szerinted szürkeállomány nem lehet része a tudatalattinak? Ez szerintem tévedés, akkor sokkal primitívebb lenne. Ehhez képest pl. összetett feladatokat tud megoldani, és a megoldást mintegy készen nyújtani. A jobb agyfélteke nagy részét a tudatalattihoz sorolják. Egyébként a tudat és a tudatalatti között nincs éles határ, tudatossá lehet tenni sokmindent, ami addig tudat(szint) alatti volt.
  • Zocsi
    Bazz, ilyen szinten állunk? Kb. 1- másfél hete olvastam erről az egyik METRO-ban... érdekes!
  • AranyKéz
    Ja, tényleg baromi egyszerű. Kifejtenéd mi az az asztrális szint (egyáltalán, mi egy szint?), milyen kapcsolatban vagyunk ezzel az asztrális szinttel, ezt hogyan lehet befolyásolni, hogyan tudjuk elérni hogy kiteljesedjen ez a kapcsolat (milyen értelemben "teljes" a kapcsolat?), miért és hogyan befolyásolja ez a megfigyelőképességünket, a lelkünket (a lelkünk miért jobb minden tekintetben? mitől jobb?), és hogyan éri el hogy a megfigyelőképességünk és a lelkünk megadja a választ (a választ mire?) ?
  • qtpman
    egyszerü--- ahgyjuk h az asztális szintel való kapcsolatunk kiteljesedjen ezáltál a jobb megfigyelőképességünk és minden tekintetben jobb lelkünk megadja a választ
  • Anotino
    Ennek pontosan mi koze van az ezoteriahoz? Egy kis tudatos gondolkodas kell csak, es ahogy magad is irtad: onmegfigyeles.

Ettol fuggetlenul egy kis tudomanyos szellemu vizsgalodas jol johet, mert hozhat hasznalhato eredmenyeket. A tudomanynak nem az a celja, hogy kideritse meg egyszer amit mar amugyis tudunk, hanem hogy rendszerezze azt es/vagy tovabb tudjon lepni.
  • Epikurosz
    Nekem bűnrossz (volt?) az arcmemóriám. Talán amiatt is, hogy rövidlátó voltam. (?)
    Gyerekkori ismerősök csodálkoznak, hogy nem emlékszem rájuk. Ehhez az is hozzájárul, hogy én később nagyvárosokban éltem, rengeteg arcot láttam, ők meg ottragadtak egy kis településen. Akkor mit várnak el?

A cikkel kapcs.:

Freud azt mondta, hogy van: #1. tudatalatti, #2. tudat, és #3. tudatfeletti.
    Ő főleg a tudatalattit kutatta, mert a tudat a tudományé, a tudatfeletti a vallásoké és a metafizikáé. Ha minden igaz.
  • Prof William
    "Ez a kutatási eredmény akármelyik, ezotériával komolyabban foglalkozó embert "nagyon mélyen megdöbbentheti" :). Ez nekünk nem újdonság. Aki éveken át figyeli a saját gondolati és egyéb folyamatait, az erre tök magától is rájön. Mint cikk és mint kutatás ettől függetlenül dícséretes, mert egy hajszállal megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ezotériát bizonyos idő múlva egyféle tudományként fogják fel a maga definícióival együtt. És ennek örülök :)"

Tökéletesen eggyetértek!
  • Hofi Géza
    Sonic elvegezted az Agykontroll tanfolyamot?
  • sonicXX
    Ez a kutatási eredmény akármelyik, ezotériával komolyabban foglalkozó embert "nagyon mélyen megdöbbentheti" :). Ez nekünk nem újdonság. Aki éveken át figyeli a saját gondolati és egyéb folyamatait, az erre tök magától is rájön. Mint cikk és mint kutatás ettől függetlenül dícséretes, mert egy hajszállal megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ezotériát bizonyos idő múlva egyféle tudományként fogják fel a maga definícióival együtt. És ennek örülök :)

Nekem például az arcmemóriám fotó-jellegű, 2 évtized után is felismerek gyakran olyanokat akiket az eltelt idő alatt egyszer sem láttam (27 éves vagyok ;). Arra már rájöttem, hogy ha elfog az érzés hogy egy illető arca ismerős, akkor 99% hogy láttam már valahol: egy iskolába jártam vele vagy egyszer 4 éve felszállt a HÉV-re amivel reggel mentem dolgozni (ilyenek is voltak már). Ilyenkor az is eszembe jut, hogy hol láttam az illetőt és évre be tudom lőni, hogy mikor. Néha elég félelmetes, vagy zavaró, hogy ennyi arcot raktároz el a fejem: olyan kicsit mintha fél Budapestet ismerném...
  • kvp
    A kiserlet alapja, hogy az emberi szem a periferialis latas eseten nem kepes terben latni, viszont nagyon jo a mozgasdetektalasi rendszere. (a retina es a latokozpont kozotti latoideg keresztezodes generalja ezt is mint a terlatast)

Ez az alacsony szintu rendszer felel azert hogy az ember elugorjon a fele dobott targyak elol, a tudat meg azert hogy felismerje mirol van szo. Az elso parancs a vedekezes es a vadaszat alapja volt, ezek tudat alatti programok (osztonosek). A tudat par masodperces kesessel dolgozza csak fel a latott kepet.

A kiserletben pont ezt a ket rendszert allitottak szembe egymassal. Csak olyan feladatokban valik be a leirt technika amikhez nem kell tudat, csak az alacsony szintu reflexek.
  • Hawaii
    Akkor mar inkabb a fokusz, mintsem a motion blur jelenthet problemat.
  • AranyKéz
    Francokat, már csak a szem korlátai miatt sem (motion blur)
  • HUmanEmber41st
    Csak gyakorlat kérdése..
  • AranyKéz
    Igen, és egy általános szöveg felét se fogják fel, nemhogy még egy szakmai szöveget.
  • HUmanEmber41st
    Így működik a villámolvasás módszere is.
    Csak 1 pillantás 1-1- oldalra
  • Prof William
    Én mindig a belső megérzéseimre halgatok. Ez főleg vizsgákon jön be. :)