106
  • BiroAndras
    #106
    Kapcsolódó olvasmány : Genetikailag módosított szervezetek - tények, remények, fikció?
  • ROTFLMAO
    #105
    Igy is szepek mar az amcsik, klon kajatol megszebbek lesznek.

  • Epikurosz
    #104
    "1, Pl. Bt-toxint termelő növények. Az elmult 30 évben, amióta használják, nemhogy mérgezés, még egy kibaszott alergiás embert se sikerült találni,"

    Stop!
    Én úgy tudom, hogy ez a sok rovarirtó szer (általában: "permetrin 0,02% - szabadforgalmú irtószer, a melegvérűekre nem veszélyes" - ezt mondják, aha) akár impotenciát is okozhat. Ezért is nem szeretem otthon használni őket, inkább szúnyoghálót szerelek fel az ablakra, de nem permetezek. Ki tudja, mitől csökkent le Európa népessége....
  • qwert7188
    #103
    Én például szeretnék Mo.-on termelt/tenyésztett GM (gén modósított és nem gén manipulált) élelmiszert vásárolni, és a tököm tele van, hogy nem lehet.
    Biológus vagyok értek hozzá.
    1, Pl. Bt-toxint termelő növények. Az elmult 30 évben, amióta használják, nemhogy mérgezés, még egy kibaszott alergiás embert se sikerült találni, talán azért mert ezen peptid esetén az ember és a rovar nagyon különbőzően viselkedik.

    2, Ez csak érdekesség, de jó ha minél többen tudtok róla.
    Van a búza, magját megeszük. Ha teljes örlés nagyon egészséges.
    Mo.-on a fusarium fertözötségett a malmok csak a beérkezéskor ellenörzik. A fusarium és a toxinja (mérge) a burokba halmozódik fel. Tárolás közben persze a gomba nem döglik meg.
    Bioboltokat ellenörzött az egyik ismerősöm (teljes örlés) és a 10 minta közül 5 emberi táplálkozásra alkalmatlan volt, 3 pedig állati takarmányozásra is.
    Fr.-oban a termékeket kell bevizsgálni. Ma Mo.-on nincs erre szabály (törvény,rendelet) és nincs kapacitás se (HPLC stb...).
  • Epikurosz
    #102
    Az európai elit sajnos degenerálódott. Ha népességcsökkenésről esik szó, bevándorlókról beszélnek, akik általában írni-olvasni sem tudnak, vagy nem fogadják el az európai értékeket. Sajnos, Európa heterogén, és sok a széthúzó erő. Talán az EU segít ezen változtatni.
  • s1lkforrent
    #101
    De az a röhej, hogy az európai ill más elitek is szarnak bele, követik az amcsikat mintha nem is érdekelné őket, hogy the american way of life után szinte bizonyosan valami zaftos negatív utópia fog megvalósulni. Komolyan mintha a döntéshozóink önként és dalolva húznák a nyakukra a kötelet. Mintha nem érdekelné őket mi a fasz lesz az unokáinkkal 30-40-50 év múlva.
  • s1lkforrent
    #100
    Magyar viszonyokból indultam ki.
  • rigidus
    #99
    ...mégis a fogyasztói társadalom mintapéldája."

    Hat ja. A kozepkori tarsadalmi moral szintjere visszacsuszott kultura diktal vilagszerte. :-(
  • Morden23
    #98
    USA-ban nem volt kommunizmus, mégis a fogyasztói társadalom mintapéldája.
  • s1lkforrent
    #97
    Uhh, talán éppen ezért nem kellene engedélyezni a sok klónozott(és persze génmanipulált) szar árusítását/termelését...
    Mari néninek nincs esélye, szegény teljesen belehülyült az komunista áruhiány után az őt teljesen sokkoló kapitalista csodába, a gigamultihiperdiszkontshopba, és a fasztarisznya, két százalék indexjavulásért az anyjukat is eladó mintamanagerek simán megetetnék a legótvarabb háromfarú csirkével is(Egy farhátat fizet, hárat kap egyszerre, egy csirkén! -Húú ez a modern teknyika mire képes. Bezzeg ilyen még nem vót a vörös hajnal TSZ-be!).. ha tudnák! És itt kellene közbe lépni..
  • Epikurosz
    #96
    Idevágó cikk az Indexen!
  • BiroAndras
    #95
    Te igen, meg még sokan, de a döntő többség most is megveszi a sok szart.
  • Komolytalan
    #94
    Én inkább kifizetem a jelenlegi nem olcsó árát a füstölt marhanyelvnek, minthogy fele ennyibe kerüljön, de 2 feje legyen a marhának, amiből származott.
  • Epikurosz
    #93
    " Bocsi, nem szóltam egy szót se,"
    Hát, nekem úgy tűnt, hogy szóltál, sőt, kiabáltál is. :-)
  • BiroAndras
    #92
    Szerintem csak addig tart az ellenállás, amíg meg nem látja a fogyasztó az árkülönbséget. Elméletben mindenki egészséges, természetes, meg környezetbarát terméket akar venni, de ha ezért egy kis felárat kell fizetni, akkor már nem is olyan fontos az egész.
  • Komolytalan
    #91
    Azért azon nem ártana elgondolkodni a klónozás meg a GM mellett kardoskodóknak, hogy ugyan miért lehetetlenítik el a hagyományos, GM/klónozás mentes gazdálkodást, mikor a lakosság 90+%-a nem akar GM/klónozott kaját enni akkor se, ha az olcsóbb, tisztább, szárazabb, biztonságosabb, meg mittomén még mit hazudnak össze róla. A lakosság részéről erre a sz.rra nincs igény. A tudósok kenjék a hajukra, a multik dugják fel maguknak, vigyék a picsába a klónozott/gén manipulált veszélyes hulladékukat. Ezt mondja a lakosság 90+%-a, akkor mi a tökért hoznak sorra ezzel ellentétes törvényeket? Ja, globalizmus, amikor néhány 1000 ember érdeke miatt akár milliárdokat is elpusztítanak simán? Bocsi, nem szóltam egy szót se, így már totál érthető a dolog.
  • Viet
    #90
    Afrikának lehetne klónozott husit adni legalább nem héheznének.
  • qwert7188
    #89
    Megoldás: ott kell termeltetni a mérget ahol nem fogyasztjuk.
    pl. krumplibogár, kukoricamoly levélben.

    I.C.ram-nek
    Vannak ilyen bikák (álnevük Swarchenegger).
    Egyrészt a természetbe is kialakult (spontán mutáció) , másrészt mesterségesen is megcsinálták. Mutáns növekedési hormont termel a bikuci.
    A szülés természetesen csak császármetszéssel lehetséges.
  • GABOR16
    #88
    Azért a növényvédőszer is beleivódik a termésbe, főleg, ha éretlen állapotban túlpermetezik.
  • kvp
    #87
    A klonozas nem valtoztatja meg az eloleny genetikai terkepet, csak a belso oraja (ami az oregedesert felel) pont onnan indul ahol a gen eredeti tulajdonosa tartott. Tehat minel oregebb a 'szulo' annal 'oregebben' szuletik a klon es annal hamarabb fog meghalni. Ez nem gond, mivel jelenleg a cel a klonozott allatok tovabbmasolasa, tehat a termelesbe mar csak a klonok termeszetes utodai kerulnek. Ez a szaporodasi lepes ujrairja a dns-t tehat ujra 'fiatal' lesz. Az egyetlen gond a technikaval az, hogy ha van egy uj betegseg ami 1 allatot kepes megfertozni, akkor mind meg fog betegedni, mig vegyes genkeszletnel ez statisztikailag lehetetlen. (mindig van par tulelo)

    A banannak pont ez a baja, alapvetoen klonozzak par ezer eve, es pusztul is ki a vilag legtobb reszen egy gombas betegseg miatt. Egyes kutatok mar odaig jutottak, hogy elkezdtek bananmagokat keresni a termesben, de csak nagyon keveset talaltak es azok sem voltak eleg eletkepesek.

    A genetikailag modositott elolenyekkel az a baj, hogy ha nem azonos fajok dns-et keverik vagy nem jo helyre kerul be az adott gen. (vagy mast is csinal mint amit akarnak) Emberi genekkel kezelt novenyeket pl. nem lenne szabad emberi fogyasztasra engedni, max. gyorgyszergyartasra de az is veszelyes. Masik klasszikus problema, hogy egy novenyvedoszert le lehet mosni a novenyrol, de ha maga termeli akkor moshatjuk amennyit akarjuk nem fog eltunni.
  • BiroAndras
    #86
    "ReTeKnek van igaza, a klónok sokkal fogékonyabbak a betegségekre. Valahogyan a klónokat is védeni kell, azokat is ugyanúgy gyógyszerezni kell. Elég egy új vírus v. baktérium és lőttek az egész klónpopulációnak."

    Ha ezt a Star Wars-ban tudták volna a lázadók, eléggé másképp alakulhatott volna a sztori. :)
  • Ronny
    #85
    lol ez egy kitűnő ötlet. Végre megoldódna a túlnépesdés.
  • I.C.ram
    #84
    Gondolom az az értelmee, hogy sokkal könnyebb a génjeit módosítani. Végén kifejlesztenek olyan állatokat, amik kb félév alatt felnőnek, és levághatóak lesznek, úgy hogy még a fülén is 6 kg hús van. Erre jó. Inkább emberhús farmokat kéne létrehozni... abból úgyis sok van, és biztos finom a sok rizsen élő kínai húsa :D
  • Ronny
    #83
    akkor tedd meg, hogy alijjázól:P
  • Clarke
    #82
    ReTeKnek van igaza, a klónok sokkal fogékonyabbak a betegségekre. Valahogyan a klónokat is védeni kell, azokat is ugyanúgy gyógyszerezni kell. Elég egy új vírus v. baktérium és lőttek az egész klónpopulációnak.
    Ha mondjuk génmódosítással felturbózzák az immunrendszerüket, akkor is veszélyes, mert elég csak egynek megbetegednie...
    Szóval szerintem inkább gazdasági kockázata van a dolognak.A hústól annyira nem félek, Európában úgyis később fogják engedni a klónozást, addigra az amerikaiak szépen kipróbálják magukon
  • Epikurosz
    #81
    semmi
  • uniu
    #80
    A szollocukorral mi a baj ?
  • assdf
    #79
    Látom nem értesz. Itt nem maga a klónozás a baj, hanem hogy nem tudjuk milyen másodlagos hatásai lehetnek. Amit eddig látunk hogy gyorsabban öregszenek, hamarabb halnak meg gyenge a szervezetük és egyéb rejtélyes betegségegben pusztulnak el ezen állatok többsége.
    Na most kb. 5 éve klónoznak több kevesebb sikerrel és eddig nem nagyon ettünk klónozott állatott.
    Innentől kezdve lehet hogy egészséges lehet hogy nem, de ha nem ennek hatásait majd lehet hogy csak 10-15 év múlva vesszük észre (mint a tüdörákot) akkor meg már késő.
    Most erre lehet azt mondani hogy irreális félelem, de én nem vagyok naiv, itt komoly üzleti érdekek vannak, és tapasztalhattuk hogy a dohánygyárak még a mai napig is tagadjak a cigi rákkeltő hatását, vagy hogy ma olvastam egy cikket miszerint a sajt károsabb mint a kóla... képzelem kik finanszirozzák az ilyen kutatásokat.
    (sőt mondok mégjobbat, volt tavaly az az angliai gyógyszerbaleset, amikor leálltak a kisérleti alanyok szervei meg miegymás pedig a gyógyszer az összes állatkisérleten átment mellékhatások nélkül. és én nem szeretném 5 éve ezt észrevenni magamon mert pl akkor derül ki hogy "bocs nem vettük észre hogy vesekárosodást okzo ezért v azért)
  • Epikurosz
    #78
    Szerintem nem kell lemenni DNS szintre.
  • babajaga
    #77
    És honnan veszed a szervezet építéséhez szükséges anyagokat? Vagy a B 12-őt pld? Tudod hogy a majmok is esznek húst?
  • babajaga
    #76
    "Az emberek évezredek óta eszik az állatok húsát"

    A húsevők meg évmilliók óta eszik a növényevőket.
  • babajaga
    #75
    Mert annál jobban eltér a DNS összetétele ami a sejtekben zavart okozna.
  • Epikurosz
    #74
    "Az emberek évezredek óta eszik az állatok húsát"

    igen, sajnos.
    Amúgy egy állat minél messzeb van tőlünk az evolúciós fán, annál egészségesebb a húsa. Vajh miért?
  • wOlFbYTe
    #73
    Az emberek évezredek óta eszik az állatok húsát, ez a "vegetáriánus vagyok" csak a modern korok trendje, eltekintve néhány (viszonylag újabb keletű) vallási formától.
    Különféle növényekből biztosan sok hasznos tápanyagot tud felvenni a szervezet, de a szervezet egyik legfontosabb építőkövét, a fehérjéket nagy mennyiségben főként húsból lehet felvenni, abban meg a növények nem igazán bővelkednek.
    http://web.axelero.hu/cyk265/body/et.htm
    A szervezet úgy működik, hogy a számára szükséges mennyiséget felveszi, többet pedig csak akkor, ha szükséges, a többi távozik különféle formákban. Ez a természet rendje.

    A klónozott húsoknál tényleg nem az a gond, hogy bármilyen baja lenne a DNS-szekvenciának. Az a gond, hogy a klónokat aki kihordja, ne legyen annyira leterhelve hogy hormonokkal kelljen kezelni, illetve különféle szerekkel erősebb védettséget biztosítani az állatnak.
  • skydrake
    #72
    Engem ez nem érint mert vegetáriánus vagyok :)
    Abból épül fel a szervezeted amit megeszel, csak egyétek a döglött állatokat...
    hihi

    Hús huss
    VisualChat.hu
  • juzosch
    #71
    Ha gyorsan öregedő állatot eszünk, az nem káros. Nem az a baj, hogy károsodik a DNS-ük, és azt esszük meg, hanem ha mérget termel a módosított élőlény szervezete. Az meg könnyebben kimutatható.
  • kukacos
    #70
    Megvan, mitől félnek:

    http://www.timesonline.co.uk/article/0,,3-2522437,00.html

    "Some US consumer groups maintain that surrogate mothers, in which the cloned animals are grown, are treated with high levels of hormones. They claim that clones are often born with severely compromised immune systems and receive massive doses of antibiotics, opening the way for large quantities of pharmaceuticals to enter the food supply."

    Akkor most a klónozott, vagy a túlkezelt állatoktól félünk? A kettő nem ugyanaz, hiába szeretnék összemosni.
  • kukacos
    #69
    Valóban, de itt nem a gyógyászati klónozásról volt szó. Abban majd a kínaiak-koreaiak lesznek a jók :)
  • kukacos
    #68
    Egy oprendszer installja fél óra, egészen új technológiák független kifejlesztése meg fél évtized minimum :) Ciki lesz és sokba kerül majd, ha a borjút egész Európa importálni fogja, mert csak így maradhat versenyképes.
  • Epikurosz
    #67
    azbeszt