183
  • juzosch
    Hát ma már leszóltam pár embert más fórumokon is:D
  • juzosch
    Na a lényeg, hogy nagyon szűk azon emberek köre, akik okkal használnak win98-at, és megfelelő védelemmel és körültekintéssel teszik ezt.
    Tapasztalatom szerint tipikusan azok ragadtak le a win98nál, akik nemhogy a biztonsággal nem törődnek kellő mértékben (az emberek nagy része alapból ilyen), de még a számítástechnikához sem igazán értenek(maximum azt hiszik).

Tehát felelőtlenség ilyet kijelenteni, hogy win98-al is lehet biztonságosan netezni, mert könnyen fordítva sül el. A kevésbé hozzáértőek ezt rögtön elhiszik, anélkül h tudnák, mik a veszélyei.
    Akik értenek hozzá annyira, hogy tényleg biztonságossá tudják varázsolni,azoknak meg nemigazán kell mondani.
  • dondore
    Nem vagytok kicsit tul agresszivak amugy? Lehet egy levezeto CS jot tenne itt sokmindenkinek;)
  • roliika
    Srácok nem hittem el de látom már, tényleg higul a szakma. :DDD
  • NEXUS6
    Hé ez az én szövegem!!!!
    ;)))

(Lazíts, fújd ki magad!)
  • juzosch
    Jujj, 1000 bocs, te csak a válaszra reagáltál:D
    Néha össze szoktam vonni az ugyanarról író embereket:P Na akkor most megint megnézem miket is írtál te, mert nevet néha nem nézek:)
  • avman
    izé. szövegértés rulez.
  • wanek
    SzaGember úr! Az általad beidézett szöveg NEM tőlem származik!!!
    Jó lehetett az a referencia...
  • dondore
    :)
  • juzosch
    Álokos? Ha hülyeséget írtam akkor mond meg miaz, mert ez így egy 0.
  • juzosch
    Közben én is rájöttem, de a támogatás hiánya a lényeg.

"Ha egy w98-at telepítesz és távol tartod magad a veszélyes oldalaktól akkor tűzfal és vírusírtó nélkül is, akár évekig el lehetsz"
    Itt még nem egészen ugyanarról beszéltél.
  • juzosch
    Ezzel csak az a gond, hogy a win98 elterjedtsége még mindig vastagon 5% felett van, ami már bőven elegendő egy vírus elterjedéséhez.
    Nem is olyan rég volt egy olyan féreg, ami csak egy bizonyos adatbáziskezelő egy (buffer overflow) hibáját használta ki, ami a gépek kevesebb mint 1%án futott, mégis órák alatt elterjedt az interneten óriási problémákat okozva.

Netezgetni lehet vele, de pl netbankolni már semmiképpen sem, főleg nem kiegészítő védelem nélkül.
  • wanek
    "2004ben pedig a támogatottsága is megszűnt." - ez sem igaz, mert 2 évvel meghosszabbították. Most viszont már tényleg nincs támogatása nyár óta. Hogy is állunk akkor a tudással meg a tájékozottsággal? Esetleg a te iskolád volt rossz referencia? LOL!
    "a fejlesztésekor nem igazán foglalkoztak a biztonsággal" - ez a maiakról is csak marketingben mondható el. Viszont megfelelő _hozzáértéssel_ és nem ms programokkal a win98 biztonsága is elfogadhatóra hozható. Ezt a példa is igazolja. 6 év bizonyítja.
    "van egy olyan gyanúm, hogy kamuzol, ezzel az eltereléssel" - azt gondolsz amit akarsz. Nem neked kell megfelelnem.
  • NEXUS6
    Ooops, közben de elrohantatok;)
  • avman
    csak az ilyen álokos megállapításaidra hoztam fel példaként mint ezek:
    "Persze a Vista még mindig csak az otthoni felhasználóknak megfelelő, de ők 1 év múlva már tényleg nagyobb biztonságban netezhetnek. Szerverre majd talán a következő win."
    "Az internet alapköveinek számító nagyobb szervereken meg linux fut, és mindaddig az is marad, amíg a windows utól nem éri biztonságban. És nem fogja, amíg alapvetően az otthoni userekre fejleszt, és telerakja minden csicsával."
  • NEXUS6
    "w98? ne nevetetss, azzal nem mernék netezni. Rengeteg gépen fut még mindig, és nagyságrendekkel veszélyesebb az XP-nél, ami normális használat mellett nem kritikus fontosságú rendszer esetén megfelelően biztonságos."

Ez egy frappáns M$ reklámszövegnek elmenne, csak sajna nem igaz.
    Egy régi kis vacakra (Pl egy PII-es laptopra 64 MB RAMmal), amivel csak netezni akar az ember, meg mégis a windózt karja használni, monnyuk mert csak olyan drájverei programjai vannak, ahhoz a w98-nál nincs jobb.

Az lehet hogy a xp + sp2(főleg a tűzfal miatt) + biztonsági frissítések, már elégséges védelmet jelentenek. De XP-vel nem ajánlom senkinek, hogy alap telepítés után a netre rohangásszon, amit viszont a w98-al meg lehet tenni.

A biztonságnál nem csak az számít hogy mekkora a védelmed, hanem az is hogy mekkora a kockázat!
    A w98-nál vagy mint mondtam, bármilyen kevésbé elterjedt OS-nél ez nagyságrendileg kisebb. (A Linuxnál még az is bejön, hogy tudatosabbak a júzerek a wines átlagnál, és a rendszer is jobban felépített biztonsági szempontból).
  • juzosch
    Ebből nem trudom mit akartál kihozni.
  • juzosch
    Számít, mert ha ott ahol tanultad ilyen tudást adnak, az nem túl jó referencia. De van egy olyan gyanúm, hogy kamuzol, ezzel az eltereléssel.

Egyébként a win98 jó volt a maga idején, csak eleve a fejlesztésekor nem igazán foglalkoztak a biztonsággal, 2004ben pedig a támogatottsága is megszűnt.
  • avman
    aham. és az olyan idióták erről nem tudnak mint bayer, intel, cnn, yahoo, hotmail, bbc >>
    wines külső/belső komplex rendszer, laptopokkal, exchange, központi management, vállalatirányítás, anyámtyúkja.
  • wanek
    Ez szerinted lényeges?
    Egyébként - mielőtt nagyon elszállnál a win98 fikázásában - azon a gépen azért van az, mert van pár program, ami magasabb verziójú winen nem megy. Sőt, van egy-két hw-es összetevő is, amihez pedig nincs újabb driver.
  • roliika
    Atyaég.
  • juzosch
    És hol tanultad?
  • wanek
    Akkor 1:1? Mert nekem is :)
  • avman
    a 20#-as számúra gondoltam.
  • juzosch
    Nem írtál semmit, ami a hozzáértésedről tenne tanúbizonyságot. Az ellenkezőjéről viszont igen.
    Nekem meg ez a szakmám.
  • wanek
    Tudok olvasni csicskaszopó. Szándékosan írtam :)
  • avman
    hijnye, ez a nap beszólása volt... :leborul: nagyon jót röhögtem :szeméttörölgeti:
  • archkoven
    Speciel pont rád gondoltam első helyen.
    Egyébként nem csicskaszopó, hanem csicskaszoptató (mars vissza az első osztályba!) és pont olyan csicskákat szoptatok mint amilyen te is vagy.
  • wanek
    Leírtam, nem? És te mit tudsz felmutatni? Azt, hogy elolvasod a ms híreket?
  • juzosch
    Na mi az a tény?
  • wanek
    Képzelem... Akkor én még jobban, és ezt tényekkel tudom bizonyítani :)
  • juzosch
    Lehet h beteg vagyok, de én legalább úgy szólok hozzá, hogy értek az IT biztonsághoz:)
  • wanek
    Azért kéne hallgatni, mert tudnék ilyen gépet mutatni? Te nagyon beteg lehetsz...
  • wanek
    Röhögök én rajtad eleget...
  • juzosch
    A win98-as kijelentésed után én inkább hallgatnék:D
  • wanek
    "mennyi önjelölt szakértő van itt. Az SG valósággal vonzza őket" - ugye magadra gondoltál csicskaszopó?
  • juzosch
    Mutatni én is tudnék, de jóval kisebb arányban, mint XP-set. Röhögj csak magadon:)
  • wanek
    "w98? ne nevetetss, azzal nem mernék netezni" - ez csak a hozzá nem értésedet bizonyítja. Tudnék most is mutatni neked olyan működő gépet, amin 6 éve lett felrakva a win98se, és tökéletesen működik. Egyszer sem kellett újratelepíteni. A gépen könyvelői és pénzügyi programok vannak, de naponta van használva az internet is, többek között az e-bevallás, új APEH programmodulok és egyéb frissítések (nem ms) miatt, valamint levelezés és egyéb böngészés miatt. Természetesen kellőképpen kiherélt winről van szó, és sw-es, valamint hw-es tűzfal is van. Most akkor én röhöglek ki, oké?
  • Deffyant
    látom a fikázás nagyon alapfető errefelé, de valahogy nem tolonganak azok a hsz-ek amikben esetleg elismernék a MS munkáját, hogy odatol a nagy pofája alá 1 os-t ami alol írogathatja ide a baromságokat.(tisztelet a kivételnek) Azonkívül a leghangosabb fikázók közül nemtom ki az aki látott eggyáltalán közelről, vagy olyat már nem is merek kérdezni, hogy esetleg írt már valami használható programkódot, és nem csak olyam ami kiírja a képernyőre hogy hülye pista...
    Mert nem kell ahoz programozónak lenni sztem, hogy valaki képes legyen azt felfogni, hogy 1 os fejlesztésén mégis mi kerül évtizedekbe... biztos azért tart ilyen rövid ideig mer a józsi az ebédszünetben kisújjból összedob 1-et, hisz 1 ilyen kód nem is annyira bonyolult, végülis csak szinte a semmiből a hátsód alá tol majdnem mindent, úgyhogy inkább kéne lapítani és elgondolkozni azon, hogy talán mégse hülye emberek csinálják szórakozásból.
  • roliika
    Na most mindenkit jól kiosztottál akkor halljuk a frankót!
    Fikázni könnyű!