58
  • babajaga
    Itt nem a matematikáról van szó, hanem egy sejtésről, a matematika meg pont nem a sejtésen alapul. Ha egymással köszönőviszonyban sem levő dolgokat összeerőszakolnak abból meg zagyvaság keletkezik. Itt nyújtásról torzulásról zsugorításról van szó. Te láttál olyan tárgyat ami erő vagy energiabehatásra változatlan marad? A világegyetem a változáson alapul, vagy nem?
    Vannak álfizikusok álreál tudósok a TV-kben sokat lehetett belőlük látni.
  • oneman
    igen, rengeteg egyetemen tanitanak áltudományokat, de ezek tipikusan inkább a "humán" tárgyak közül kerülnek ki... a matematikát meg ne kezeld ezekkel a kamutárgyakkal egyutt, ha lehet...
  • Gladiator
    én nem értem:D gáz?:D áltiban még jó voltam matekból, gimiben gyenge kezdés után erős viszaesés volt tapasztalható. Mindenesetre grat, ha ez nagy dolog.
  • babajaga
    Csak abban tévedsz nagyot hogy minden sejtés az idők folyamán hasznosnak bizonyult. Mit gondolsz hány százaléka hasznosult az elméleteknek? A gondolkodásnak is van selejtje, mint mindennek. Tudod a beszűkült ember az aki nem meri kimondani hogy: A Király meztelen! Ma hemzsegnek az áltudósok álismeretekkel. Egyetemeken tanítanak áltudományokat. Vörösmarty 1842-ben kikelt ez ellen, nem sejthette hogy 2006-ban sokkal rosszabb lesz a helyzet.
  • tpeterr
    én fejben számolom az ilyet
  • Epikurosz
    OFF
    Talán érdekelhet másokat is. Figyelem, sokat számítógépezők:
    "A Decision Resources Inc. Age-Related Macular Degeneration c. tanulmánya szerint a Genentech/Novartis Ophthalmics vasculáris endotheliális növekedési faktor (VEGF) inhibitora, a Lucentis (ranibizumab) fogja dominálni a piacot, s válik 2015-re az öregkori (nedves) maculáris degeneráció kezelésének sztenderdjévé. Ez jelenti egyfelől monoterápiaként történő, másfelől a jelenleg használatos Visudyne-nel (verteporfin, QLT/Novartis Ophthalmics) kombinációban történő alkalmazását. A szer részesedése 2010-re eléri az 52, 2015-re pedig a 62%-ot az USA, Japán, Franciao., Németo., Olaszo., Spanyolo. és az Egyesült Királyság piacain. A népesség elöregedése és a korábbi felismerés az elkövetkező 1 évtizedben mintegy megháromszorozza a kezeltek számát. "
    OFF
  • Epikurosz
    Jó tett helyébe jót várj!
  • oneman
    látszik, hogy eléggé beszűkült a látókörötök... az lehet hogy most nem teszi jobbá az életedet, de pl ami MOST jobbá teszi annak az alapjait több száz éve / esetleg ezer éve/ találták ki /fedezték fel... az ük-ük-ük unokáinknak lehet, hogy ez majd vmi hasznos dologknak lesz az alapja...
  • babajaga
    "A Poincaré-sejtés a topológia, a tárgyak azon geometriai tulajdonságának központi kérdése, melyek nem változnak nyújtás, torzulás vagy zsugorítás hatására. Poincaré valószínűsítette, hogy a kétdimenziós tér egyenletei átalakíthatók háromdimenziós térhez is."

Nekem (babajaga sejtés) az a tézisem hogy nem ettől fogunk jobban élni az elkövetkezendő években, sőt erős a sejtésem hogy semennyiben nem fogja befolyásolni az életünket.
  • djukel
    Ez hogy teszi jobbá a világot?
  • oneman
    Szerintem tévedsz... Mint ahogyan egy nagy bölcs is mondta régesrég: "nincs királyi út". És SEHOL nem fogsz találni olyan pedagógust(khm, inkább tanárt, mert a pedagógus már kezd pejoratív kifejezés lenni manapság), aki ezt neked könnyen, éhgyomorra emészthetően elmagyarázza...
  • Tetsuo
    LOL mindent el lehet magyarázni, minden szinten, csak pedagógiai érzék kell hozzá ( & persze a téma ismerete sem árt :).
  • Molnibalage
    Ezket a dolgokat nem lehet egyszerűen elmagyarázni. Hogyan lehetne egyszerűen elmagyarázni, egy másodrendű, nemlineáris parciális differencál-egyenletrendszer megoldását? Sehogyan.

És az ehhez képset semmiség, ha a világ nagy matematikusai ezzel kínlódnak már vagy száz éve és a bizonyítás vagy 100 oldal, de az a tömény és egyszerű verzió, amit csak az ért meg aki leírta, mert a számára trivális dolgok nincsenek leírva a levezetés ezen formájában. A teljes levezetés asszem kb. 1000 oldal...
  • Cat #5
    ezaz: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5405272.stm
  • Epikurosz
    "a hatodik egy, a kor előrehaladtával kialakuló látáscsökkenést enyhítő gyógyszer, "

Ez engem érdekelne. ha vki utána tudna nézni, megköszönném, mert nekem most nincs időm rá.
  • Picizöldfül
    vki a Poincaré-sejtés-t kicsit jobban elmagyarázná nekem,szal hogy egy átlag ember is megértse nagy vonalakba(mondjuk szemléltetés vagy iesmi)
  • Landren
    Hát jah, NO COMMENT!
  • Viet
    Hát nincs mit ehez hozzáfüzni.