59
  • lee56
    #59
    "De a nyers tesztekben viszont az Intelek jobbak, az FPU tesztekben szarrá verik az AMD-ket."

    - Talán mer a "nyers" tesztek irreálisan kicsi memóriahasználattal dolgoznak, és szinte csak és kizárólag a procik frekvenciája befolyásolja (amibe ugye az intel p4 (álá netbürszt) próbált szárnyalni)
    - Vagy "B" variáció, amit dez is emlitett, intel "besegített" a tesztprogram készitésekor.

    "Persze nem csak ez számít, tudom, a hozzáférési idő is. De ha magának a procinak a teljesíményét nézzük, akkor az Intel procik igenis jobbak."

    - Itt éppen önmagadnak mondasz ellent (nagyon is számit a hozzáférési idő az össz teljesitményhez)
    - Arról nem is beszélve, hogy ilyet kijelenteni, hogy jobbak elég halovány dolog. Akkor tárgyaljuk meg szépen mi is jobb miben és minél:

    - P4 vs Axp : P4ben kezdettől volt sse2, Axp-ben csak sse végig tudtommal, mind2 procinál külső memóriavezérlő, ám Axp-nek mégis valamivel jobb (már akkor is) a proci-memória kapcsolata, P4 magasabb frekvenciák/hőtermelés/áramfelvétel, Axp nagyobb ipc - kisebb frekvencia ~ közel azonos teljesitmény. Tehát P4 vs Axp versenyt DÖNTETLENnnek itélném, mert vannak dolgok amiben a p4 jobb (pl nyers teljesitmény, és azért a valós sem olyan rosz tegyük hozzá), de sok helyen pl fogyasztás/hőtermelés ugyanolyan jó, vagy jobb, mint a hasonló ár/telj. értékü p4-ek mind a mai napig, arról már nem is beszélve, hogy a p4-ek a magas árukról is híresek voltak a core2 megjelenéséig.

    - P4 vs A64/X2 : utóbbi P4-ekben már sse3, A64-ek sse2 (sse3 kihasználtságát tekintve szinte elhanyagolható (MÉG), ezenkivül A64 X2 windsor-ban már van sse3 is), P4 maradt külső memóriavezérlővel, A64 architechtura egyik legnagyobb és legsikeresebb lépése volt az integrált memóriavezérlő a prociban, melynek áldásos hatása van a proci-memória hozzáféréseknél (amit a legtöbb teszt figyelmen kivül hagyhat, de minden más program, ami hozzáfér a memóriához profitál, minél gyorsabban, annál többet...), a gyártástechnológia fejlődését intelnél a frekvencia további növelésére forditottak javarészt (ez egy jólbevált marketingstratégia volt inteltől, grat nekik, mert ugye te is inkább vennél laikusként valamit, ami 3-4GHz-es, mint ami csak 2), addig az amd-nél lassabban de kiegyensulyozottabban emelkedtek az órajelek, ezzel alig nőtt vagy talán csökkent is a fogyasztás/hőtermelés, ellentétben az intelnél, ahol a nagy frekik miatt alig tudták megfékezni ezeket az értékeket. Tehát itt egyértelmü GYŐZTES az A64 a p4-ekkel szemben (kisebb fogyasztás/hőtermelés, nagyobb relative teljesitménnyel) (az árakhoz itt nem merek hozzászólni, mert ebben az időszakban még 3000+ os Axp procim volt, és nem követtem az árakat, egészen mostanáig, de szinte 99% biztos hogy valamivel olcsóbbak voltak a p4-es rendszereknél)

    "Tehát egy megfelelően optimalizált program sokkal jobban fut egy Intel P68 procin, mint egy AMD procin.
    Tehát az AMD procik az optimalizálatlan programokhoz valók :)"

    - Ez már no comment kategória lenne, bár ha intelre-"optimalizált" akkor nem csoda . Kezdem azt hinni, hogy még fizestést is kapsz (inteltől), hogy ilyen böszmeségeket írj. (és még finoman fejeztem ki magam )
  • lee56
    #58
    Igyvan, nagyon köcsög az intel, és hogy miért, mert megteheti...
  • dez
    #57
    Vagyis, végülis az SSE3 sem volt túl sokáig adott mindkettőben [szal AMD-nél is], csak úgy másfél éve, vagy ilyesmi. Inkább az SSE2 volt már meg jó ideje, és legtöbb program azt támogatta, az SSE3-at kevésbé, mert az már nem jelentett akkora pluszt, hogy amiatt ne fusson az akkor még ezt nem tudó Athlonokon (A64).

    És itt eszembe jut még egy piszkos húzás az Inteltől: olyan "hibát" vétett a C fordítójában (amit előszeretettel használtak teljesítményigényes kódhoz, mert optimálisabb kódot generált), hogy csak nem lehetett olyan kódot fordítani, ami automatikusan kihasználja mindkét prociban az SSE2-t (csak elvileg, aminek az lett a látszólagos eredménye, mintha Athlonokon lassabban futna az SSE2-es kód, pedig valójában nem is az futott, hanem sima FPU kód fordult, vagy esetleg SSE[1], ezt már nem tudom), csak "megkerülő hadművelettel", amire nem mindenki vette a fáradtságot, ha egyátalán tudott a dologról. Meg az intel sem vette sokáig a fáradtságot, hogy kijavítsa ezt a "hibát", csak 1 v. 2 év múlva. És ez nem legenda, hanem dokumentált dolog.
  • dez
    #56
    Nem egészen. Mint írtam, leginkább FPU-ban jó a P4, másban az Athlonok a jobbak (magasabb IPC-jűek).
  • dez
    #55
    Ja, még egy dolog az FPU témához: számításigényesebb dolgokat már nem az FPU-val csinálják, hanem - ha mód van rá - az SSEx (SIMD) egységgel.
    Ebben mind a két proci (P4 és Athlonok) ugyanolyan jók. Már amikor benne van a prociban.

    Ezzel kapcsolatban éppenhogy az Intelnek volt egy-két "érdekes" húzása. Először ugyebár az AMD vezette be a floating-point alapú SIMD megoldást, ez volt a 3DNow! (Előtte csak az MMX létezett, ami integeres.) Erre mit csinált az Intel? Megcsinálta a sajátját (SSE), de nem ám 3DNow!-kompatibilisre... És mit csinált még a kedves Intel? Hát szépen lefizettett pár fejlesztőt, hogy ne támogassák a 3DNow!, hanem csak az SSE-t! Ezzel egy időre hátrányba került az AMD, és kénytelen volt ő is implementálni az SSE-t (kereszlicenc-szerződés keretén belül, tehát nem ellopta). Intel köv. lépése: SSE2. Aztán SSE3. Aztán szerencsére jó ideig mindkettőnél adott volt az SSE3-ig a dolog.

    (A C2D-nél megint újított az Intel: "SSSE3" van már benne, bár ez csak egy kisebb bővítés. Másik újdonság, hogy 64 bites helyett már 2x64 bites, ezért is gyorsabb "mértéken" felül SIMD kódban a C2D az Athlonokhoz képest. De nem sokáig: a K8L ugyanúgy 2x64 bites SSSE3-mal lesz megáldva.)
  • Dodo55
    #54
    Gondolkodtam, és nekem is beugrott, hogy az AMD-k integrált memóriavezérlőjéről megfeledkeztem. Szóval így már értem nagyjából, hogy miért jobbak bizonyos esetekben az AMD-k. Már mondtam egyszer, hogy ezt a prociba épített memóriavezérlőt jó ötletnek tartom.
    De teljesítményben akkor is jobb az Intel :)
    Persze nem csak ez számít, tudom, a hozzáférési idő is. De ha magának a procinak a teljesíményét nézzük, akkor az Intel procik igenis jobbak.
    Tehát egy megfelelően optimalizált program sokkal jobban fut egy Intel P68 procin, mint egy AMD procin.
    Tehát az AMD procik az optimalizálatlan programokhoz valók :)
    HMM és ez azt is megmagyarázza, hogy miért fut jobban AMD procival olyan pályákon a Source Engine, amik nagyon nagyok. A Source engine egy saját virtuális fájlrendszer használatára van optimalizálva, azonban a custom pályák külső fájlban vannak, nem a játék gcf fájljában, ami a virtuális fájlrendszert tartalmazza. Szóval ezek a külső fájlok valószínüleg elég hülyén töltődnek be a memóriába, így kijön az AMD procik rövidebb hozzáférési ideje által okozott előnyük.
  • dez
    #53
    Bocs, Sanyix.
  • dez
    #52
    (1-1 memóriahozzáférés jópár ciklus ideig tart! Bár egybefüggő írásban/olvasásban jobb volt a P4, kicsi hozzáférések tömegében nem.)
  • dez
    #51
    Talán a legfontosabb: (CPU lapkára) integrált memóriavezérlő. Ezáltal sokkal gyorsabban (kisebb késleltetéssel) éri el 1-1 műveletre a memóriát egy Athlon64. Márpedig játékokban nagyon sokat kell össze-vissza írni-olvasni a memóriában/-ból, amit így nem tudnak kompenzálni a belső cache-ek. (Így pl. hiába van viszonylag nagy L2 a P4-ekben.)

    Mondjuk már az AthlonXP is viszonylag kis késleltetéssel érte el a memóriát.

    Ehhez jön még az, hogy hiába 2x-es órajelen megy az ALU-ja (vagy inkább ALU-i?) a P4-nek, mégis főleg itt jön ki az Atlonok jóval magasabb IPC-je (tehát integer kódban).

    Mondjuk úgy tudom, FPU-ban is jobb lett az A64 az AXP-hez képest.
  • dez
    #50
    Ezt, hogy nem számít az FPU, csak Sanix mondta.
  • Dodo55
    #49
    Szóval utána nézegettem a dolgoknak.
    A 3D játékoknál a processzoron belül az FPU teljesítménye számít a legjobban.
    Tehát ezzel, hogy kitörölhetem az FPU-val, óriásit buktatok.
    Másrészt meg a NetBurst Intel procik ALU-ja 2x-es órajelen megy, tehát az integer számítási sebességgel sincs gond elméletileg.
    Tehát az Intel prociknak egyértelműen, bizonyítottan(FPU tesztek) jobb a játékbeli NYERS teljesítményük.
    Akkor már csak az a kérdés, hogy miért verik el sok játékban az AMD procik az Intel procikat. Ezt elismerem, eddig is elismertem, hogy a tesztek alapján az AMD procik picit jobban teljesítenek a játékokban mint az Intel P68(NetBurst osztályú procik belső jelölése) procik.
    De a nyers tesztekben viszont az Intelek jobbak, az FPU tesztekben szarrá verik az AMD-ket.
    Tehát ez egy óriási rejtély, amit jó lenne megfejteni.

    Az egyetlen jelenlegi elméletem az, hogy az AMD lefizeti a játékfejlesztők, 3D benchmarkfejlesztők egy részét, hogy AMD proci esetén jobban mennyen a cucc.

    Lehet, hogy nincs is rejtély, hanem valamit rosszul tudok, de egyszerűen nem értem azt, hogy hogy lehet, hogy a nyers tesztekben jobbak az Intel procik, viszont sok "sült" tesztben az AMD-k jobbak.
  • Dodo55
    #48
    HEHEHE
    Valahol olyat olvastam, hogy a játékok sokkal jobban kihasználják az FPU teljesítményét, mint a 64 bites integereket.
    Ezt egy engine hivatalos fórumában olvastam, ahol az engine 64 bites támogatásáról volt szó.
    Nem mondom azt, hogy azért ez biztos így is van, mert ez az 1 ember így mondta, de mivel van tapasztalatom játékok programozásában, ezért tudom, hogy a komolyabb játékokban a változók nagyon nagy része float, azaz lebegőpontos típusú.

    Szóval még mindig azt mondjátok(AMD-sek), hogy kitörölhetem az FPU teljesítményével?
    Most megyek, és kicsit jobban utánanézek a dolgoknak.
  • Mice
    #47
    hali
    Ngem érdekelne az "ex-géped" (2.4C,2x256ddr400,ti4200,is7)
    eladtad már? vagy meg van még? ha igen léci jelezz vissza: gerkov$kukac$vipmail.hu
  • Mice
    #46
    hali
    Ngem érdekelne az "ex-géped" (2.4C,2x256ddr400,ti4200,is7)
    eladtad már? vagy meg van még? ha igen léci jelezz vissza: gerkov$kukac$vipmail.hu
  • Sanyix
    #45
    Minden volt olyan drága. Mostmár csak meg kéne tanulnod figyelembe venni hogy mit kaptál ezért az árért, és azt hogy meddig volt érvényben ár, és ehhez képest más gyártótól ilyen teljesítményt mennyiért kaphattál volna.
    De úgylátom te a márkát veszed figyelembe semmi mást. Mondjuk mind1 te pénzedet te szórhatod amire akarod.
  • Sanyix
    #44
    Jellemzően a kutyát sem érdekli az általad kiválasztott tesztnek az a része ahol az intel a jobb, mert ahol nem azt már nem is linkeled. Egyébként dez megtette helyetted.
    Nincs itt semmi fanatikus amd imádat a részemről(mintha írtam is volna hogy elismerem, hogy a core2 jó teljesítményben), max a te részedről az intel imádat A p4 egy rakás kaki ár/teljesítményben, ennyi ezen nincs mit vitatkozni így van.
    Én azt veszem aminél a lehető legkisebb árért a legjobb teljesítményt kapom, és ezzel a vásárlók nagy része ugyanígy van. Ha az intel a jobb ár/teljesítményben azt, ha az AMD azt, ugyanígy ATi-nél, és Nvidiánál is (mind a 4 gyártótól voltak cuccaim már). Márpedig az amd jópár éve már jobb ilyen tekintetben. A core2 nagyon jó proci, de még az sem éri el az amd procik jó ár/teljesítmény arányát, mert bár jelenleg a core2-k a legjobbak, de egy core2 rendszer fullos költsége drágább mint egy ugyanolyan amd rendszeré (nem a csúcskategóriáról beszélek, mert ott ugye jelenleg nincs a core2-nek amd-s ellenfele).
  • fade2black
    #43
    Sőt 60K ért volt 3000+ is.....
  • Sanyix
    #42
    Tudom miaz, de azthiszem te nem igazán.
  • arty
    #41
    már leirták mások, de:
    tudod te azt, h az intel is lelőtte a netburst projektet ugy jó egy évvel ezelőtt?
    tutod te azt, h ez nem véletlen történt?

    volt ugyanis B tervük, a core architektura... aki besz*pta a p4-et a maga rémes nyűgjeivel (fogyasztás+magas ár), az megérdemli, sztem ne erről vitázzunk már egy quad topikban :)

    a tény, h a core quad egyenlőre nagyon megugrott az AMD-től :) hiába, nagy cég az intel, van pénz fejleszteni :)
  • lee56
    #40
    nafene, pedig tuti egyszer nyomtam meg, plz törölje az egyiket valami admin, már ha jár erre admin :)
  • lee56
    #39
    60kért volt p4, sőt többért is, nem a jelenlegi árakról van szó, ha olvasnád amiket mások irnak talán te is tudnád követni amiről szó van, és nem jönnél állandóan ugyanazzal , elvakultság rulez mi...
  • lee56
    #38
    60kért volt p4, sőt többért is, nem a jelenlegi árakról van szó, ha olvasnád amiket mások irnak talán te is tudnád követni amiről szó van, és nem jönnél állandóan ugyanazzal , elvakultság rulez mi...
  • lee56
    #37
    vagy teis write only üzemmóban voltál éppen? :)
  • lee56
    #36
    senki sem beszélt se cor2-ról se x2-ről ugyhogy ne kezd el ujra amit már megvitattunk másik 2 topikban léccike
  • fade2black
    #35
    60Ks P4??? bakki ott van 45Kért az e6400, linkeljek screenshotot, akár szintetikust is ha neked az a favoritos vagy real-life testet ahol alapon összemérve bealázza bármilyen 45Ks X2t? (alaplap ram ugyanannyi alá nehogy megent evvel a marhasággal gyere!)
    ésakkor még tunningról nem is beszéltem.... Tudod a fanatikus ÁEMDÉ imádat közben néha nemártana gondolkozni ám.
  • fade2black
    #34
    Jellemzően a kutyát se érdeklik a szintetikus tesztek mert senki se dolgozik velük, max nézegetni jó, hogy nekem 8pontal több mint bélának azaz: real life tesztet mutass mint amit én is linkeltem ha kérhetném. :)
  • lee56
    #33
    Itt a lényeg
  • Dodo55
    #32
    "fpu-val kitörölheted a legtöbb alkalmazásban"
    Tudod te mit csinál egyátalán az FPU?
    Tudod te azt, hogy a nagy számítógépek teljesítményét flops-ban adják meg, ami floating point operations per second-öt jelent?
  • Sanyix
    #31
    Hát a beleveszed az árakat is akkor rohadt nagy különbség van, az amd javára :)
  • Sanyix
    #30
    És mivan nem elég durva hogy photoworxx-ben a kis 2,1 ghz-s 15k sempronom legyorsul egy 3,4 ghz-s 60k-s P4EE-t(és a többi teszben se marad le nagyon? Szerinted ez jó eredmény a P4-től?
  • Sanyix
    #29
    Mondd te write only user vagy? Leírtam, hogy fpu-ban a p4 jobb, de az fpu-val kitörölheted a legtöbb alkalmazásban, és emellett az 45k-s árral is :D
    Véletlenül 2x ugyanazt pasteltem be a képbe :\
    CPU CPU órajel Alaplap Lapkakészlet Memória CL-RCD-RP-RAS Pontszám
    P4EE HT 3733 MHz Intel SE7230NH1LX iE7230 Dual DDR2-667 4-4-4-10 15570 KB/mp
    P4EE 3466 MHz ASRock 775Dual-880Pro PT880Pro Dual DDR2-400 3-3-3-8 CR2 13930 KB/mp
    Xeon HT 3200 MHz Intel SE7320SP2 iE7320 Dual DDR333R 2.5-3-3-7 13205 KB/mp
    Opteron 248 2200 MHz MSI K8T Master1-FAR K8T800 Dual DDR266R 2-3-3-6 CR1 12685 KB/mp
    AthlonXP 3200+ 2200 MHz Asus A7N8X-E nForce2-U400 DDR400 SDRAM 3-3-3-8 CR1 12497 KB/mp
    Athlon64 3200+ 2000 MHz ASRock 939S56-M SiS756 Dual DDR400 2.5-3-3-8 CR2 11918 KB/mp

    Sempron 2100 MHz Abit NF7(-S) v2.0 nForce2-U400 2.5-3-3-8 CR1 11756 KB/mp

    P4 2800 MHz MSI 848P Neo-S i848P DDR400 SDRAM 2.5-3-3-8 11268 KB/mp

    De a kedvedért itt a zlib teszt (most nem fogok screenshotot basztatni, elég a mentett eredmény.
    Látod hogy a 2,8-as p4-et megelőzi? Ennyi a lényeg. Na meg az, hogy a 75%-al nagyobb órajelű P4 extreme edition, alig 50%-al tudta csak megverni, persze mindeszt több mint 5x-ös árért :)
  • dez
    #28
    Pl. itt, de itt meg itt sincs túl sok különbség. Jó, máshol meg igen. :)
    De értelmesebb volna A64-eket nézni inkább.
  • mcganyol
    #27
    igen, biztos az intel azért dobta ki az egész netburst architektúrát a kukába (amibe nem kevés pénzt és fejlesztést ölt) és ezzel a p4-eket, valamint ismerte be, hogy a netburst zsákutca volt, mert a p4 annyira über-szuper volt, hogy minden mást péppé-rommá vert. teljesítményben, árban, hőtermelésben egyaránt alázta az xp-ket és főleg az a64-eket.
    ráadásul gondolom azért tornázta fel magát mostanra az amd gyakorlatilag a semmiből, 20% körüli részesedésre(desktop), mert sokkal gagyibb procokat gyártott mint az igen jónevű intel p4.
    idióták.
  • dez
    #26
    Abban igaza van, hogy az órajel majd szépen növekedni fog a gyártástech. fejlődésével. (Akkor nem okoz túlzott melegedést.)
    De abban már nagyon nem, hogy adott gyártástech.-en belül próbálják majd újra az egekig emelni az órajelet az IPC rovására.
  • Dodo55
    #25
    És az FPU tesztekről készült képek, meg a Zlib tesztről készült képek azok hol maradtak?
  • Sanyix
    #24
    Ja segítek, az zöldes árnyalatú csíkkal jelölt Sempron(Thoroughbred B0 socketA) az Abit NF7-ben az enyimé, ha nem lenne eléggé feltűnő :)

    És hát ugye ez még nem is Barton :) bár különbség nincs az l2-n kívül.
  • Sanyix
    #23
    Ilyen vicces hogy egy tesztet nem tudsz megnézni amelyeken nyilvánvalóan látszik, hogy egy a64 sokkal jobb választás mint egy p4? Egyébként múltkor már linkeltem neked pár tesztet amin egy 3500+-ös athlon xp 18k ft-ért már leveri a 45k ft-s 3,2-es p4-edet. Azt elfelejetetted? :D Szelektív memória?

    És azzal a 3200+ os a64-el kapcsolatban is egy picit túloztál, mert az a péppé veri az kb annyi hogy épphogy csak megveri :) persze 1,2 ghz órajelbeli különbséggel.
  • Sanyix
    #22
    Mutatom :)
    itt vannak a tesztekről a screenshotok ömlesztve
    Na látszik? Elég jó helyeken van ahhoz képest, hogy van egy "pici" órajel beli(1ghz), és ár beli különbség (én ezt a procit 2 éve 15k-ért vettem hűtőstül).

    Legalább most kiderült, hogy elvakult intel fan vagy, mert azt még megértem, hogy a core2-t dícséred mert jó, de p4-et az azért durva, mert kva drága, sokszor 4x 5x drágább volt mint egy 20%-al lassabb xp... aztán jött az a64 ami már gyorsabb is volt ugyanilyen olcsón...
  • Dodo55
    #21
    HEHEHE
    Ráadásul ezek csak NW P4-ek voltak, az én 3.2-es, 2MB L2 cache-es, HT-s, Prescott P4-em péppé veri az Athlon XP-ket.
    Az Athlon 64-eket is, de azokat inkább csak darabos péppé.
  • fade2black
    #20
    XP VS P4
    XP VS P4
    Hol milyen tesztben ver le egy 2.1ghzes xp egy P4 et? Mutasd!

    És most ébredj fel és huzd ki inkább te a biliböl a kezed.