Eragon - Mese hab nélkül

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

maga az elnevezése ennek a fantasy ágnak, irányvonalnak köthetõ , miszerint sword and sorcery:
"Magát a kifejezést elõször 1961-ben használta egy brit szerzõ, Michael Moorcock, aki egy fanzinban közölt levelében követelte, hogy adjanak külön nevet a fantasy-kalandsztoriknak. Elõször az „epic fantasy” terminust ajánlotta, aztán a „sword-and-sorcery” címzettel rukkolt elõ, amit úgy magyarázott, hogy egyrészt jól körülírná az ilyen sztorik alapvetõ vonásait, másrészt meg jól rímelne néhány, akkor már meghonosodott kifejezésre, mint a „cloak-and-sword” (köpeny-és-kard, történelmi kalandregények) vagy a „cloak-and-dagger” (palást-és-tõr, kémtörténetek)" emlékeim szerint egy öreg galaktikában olvastam róla elõször.forrás

Picizöldfül
KLISÉ KLISÉ HÁTÁN és még szar körítéssel is,szánalom ien filmet kiadni(nem láttam csak a trailerét a filmnek,és azta történetet amit elolvastam a cikkbõl),de hát ez van megkell majd élni vhogy a kereskedelni csatornáknak is,kb 2 év és máris RTL KLUBBAN VILÁGSZENZÁCIÓ lesz két hétig reklámozzák majd,és 53242342 játékot adnak ki rá,ez már nálam a B-kategória legalja<#mf1>

BaliBoy
Sztem nincs igazad. Jackson nagyon jól a filmvászonra vitte A Gyûrûk Urát. Én is hiányolok belõle néhány részt amit kihagytak, de hát ez van. Egyébként megjegyzésként mind 3 részt elõször 5 órásra forgatták le. Utánna vágták meg õket így. Bombadil Tomás rész is le van forgatva, de sajna nem került bele a filmbe.

Jah. És a Hobbit-os dolog nincs még lejátszva. Remélem azt is megcsinálja PJ. A Hobbitnak szintén nagyon jó sztorija van, és az még akció dúsabb is. Igazi siker filmet tudna belõle kihozni.

If Everything That Has A Beginning Must Has An End

Tower Guard
Énsem láttam még a filmet de azért majd megnézem mégiscsak milyen gagyira sikerült😄 Hát az már igaz hogy a Gyûrûk Ura verhetetlen és sztem az is lesz még egy jó ideig, legalábbis nálam ÖRÖKRE.Annál jobb filmet még nem láttam.

Xfire: tetko4 / name in game: TetkoRoland COD2/COD4/COD5/COD6/COD8/BFBC2/BFP4F/BF3/MOH2010/OP7/Red Orchestra/Sacred2/DC Universe Online/UT3/GTA4

ja bocs 1954-ben jelent meg és 49-ben készült el
ha az 1950-es 60-as évekre gondolsz akkor nem az általad említett emberke volt az elsõ. Tolkien 1949-ben adta ki a Gyûrûk ura trilogiát és abban már volt kard varázslat ork tünde stb.
a vikipédiás cucc >> hát az irodalmi kánon meglehetõsen ingoványos talaj, szóval a felosztás bizonyos szempotnból átfogó és teljes, bizonyos szempontból, több mint vitatható.

annyitm tudok, h a kard és varázslat alapfogalmat moorcock volt aki elõszor hasnzálta, asszem az 50-es, 60-as években.

mint gyûjtõfogalomra gondoltam. igazából f*ngom sincs ki használta és mikor, mire a fantasy fogalmat az irodalomtörténetben, illetve h mikortól használják a mai értelemben vett gyûjtõfogalomként.

Bõvebben:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_fantasy

😉
a koncepció megszületésére gondoltam.

igaz, 1937-ben jelent meg végleges formában.

a hobbit 1918 környéke emlékeim szerint. a conan meg 1930-as évek. 30 évesen, 36-ban lõtte szét a fejét anyja halálakor (asszem valami iylesmi)

Bocs, hogy beleuga, de ez nem így van. Lásd pl. a Conan történeteket. Mire a Gyûrûk Ura megjelent, a szerzõ (Robert Howard) már nem is élt...
csak a tiszánlátás végett, a fantasy jóval a hobbit megjelenése után keletkezett mûvészeti kategória.

annyira szánalmasak ezek a jelmezek pfff. elképesztõ, szinte lerí róluk, hogy divatos fantasy ruhákat akartak csinálni
RaveAir
Szerintem egy páran egy picit el vannak tévedve. Tolkien alapvetõen a Gyûrûk urát nem fantasynak, hanem mesének szánta. Az Eragon is egy mese... Nem tudom, hogy miért kell mindenkinek rögtön fantasyre asszociálnia, amikor azt hallja, hogy sárkány van benne.

A Gyûrûk urából tényleg akció-kaland-fantasy filmet csináltak és nem mesét. Nehezen fért volna bele Bombadil Toma a "fantasy-rajongók" világába, és sokan így is azt mondják, hogy a hobbitok melegek... (ahogy erre számos vicc, paródia is épült).

Az Eragon is egy mese! Nem kell nagy igényt támasztani, nem kell a logikát keresni. Más kérdés ugye a színészi játék...

Lehet, hogy én is csalódott leszek a filmmel kapcsolatban, mert az elmondottak alapján eléggé eltér a könyvtõl.

Amúgy nem lepõdnék meg a következõ részekben feltûnne Brom-wan Kenobi szellemalakja, vagy Galbatorixról kiderülne, hogy õ Eragon apja.

Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering. http://www.magyaritasok.hu http://raveair.blogspot.com/

izé. azért hogy a gyûrûk ura könyv lenne minden fantasy könyv és maga a mûfaj etalonja, illetve a belõle készült feldolgozás legyen eztán mindig vonatkoztatási pont minden fatansy fimmel kapcsolatosan, azért erõs túlzás és a téma meglehetõsen felületes ismeretére utal.(bár a megjelenítés és az adott világ felépítésének aprólékosságában maximálisan egyetértek, hogy követendõ példa).
azért a gyûrûk urán túl is van élet a fantasy irodalomban (ezernyi féle színfolttal és stílussal, melyeket én pl. jobban kedvelek, mint a tolkieni világot) és remélhetõleg a fantasy filmekben is lesz.

"Egy gagyi hack'n'slash-t csinált belõle..."
Akkor mi nem ugyanazt a filmet láttuk 😊
immovable
Gagyi!
Csak két hozzászólás:
1. A Gyûrûk Urát én sohasem bocsátom meg Jacksonnak, még jó, hogy a The Hobbit-ról lepöckölték. Egy gagyi hack'n'slash-t csinált belõle, jó nagy logikai bakikkal. És még ott sem jót, könyörgöm, még a cormalleni csatát is sikerült érdektelenné és debillé tennie!
2. A Narnia Krónikái nem gyerekmese volt egyébként is? Az persze más kérdés, hogy az angoloknak több fér ebbe a kategóriába bele, mint nekünk, de akkor is... Viszont a Sailormoon Live Actiont idézõ mûanyag fegyverek tényleg kár voltak oda.
sztem szornyu volt de ez szubjektiv maganvelemeny
Olvastam a könyvet, és kiváncsiságból végigjátszottam a játékot is. Ami már a játékból is kiderült, itt bizony eléggé átírták a történetet, fõleg a végét.
Ma beletekertem a filmbe, keresve a helyszíneket, szerplõket. Fele annyi sincs benne mint a játékban, és a könyvhöz sincs sok köze.
Én Paolini helyében csak nagyon sok pénzért adnám hozzá a nevemet.
De mi került ebben ilyen sokba? Lehet, hogy nem az ILM-el meg a Wega-val kellett volna a CGI-ket legyártatni, és akkor maradt volna pénz mondjuk +1 órára.
Bár gyerekszínészes filmekbõl sok jót nem lehet kihozni...
[NST]Cifu
Azért nem volt az olyan régen. 1998-ban kezdte írni Paolini, és 2002-ben jelent meg hivatalosan az elsõ része a regénynek. A második része tavaly került ki.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

engem kicsit a Star Wars-ra emlékeztet.. mind a srác komoly mimikája -tisztára mint Luke Skywalker- mind a történet.. parasztfiúból híró... a sajátjait leölõ gonosz.. de ugye jól tudom hogy az eragont egy fiatals srác írta még nagyon régen? remélem Lucas bá volt aki másolt...
[NST]Cifu
Megvallom, nekem több problémám is van a filmel. Az egyik az, hogy nagyon gyerekmese hangulatú. Ez nem baj igazából, csak aki úgy ül be rá, hogy ez most egy jó kis Fantasy Film lesz, komoly harcokkal, kemény küzdelmekkel és a többi, annak azért felér ez egy arculcsapással. Az egész történet nagyon gyermekded és hemzseg a közhelyektõl, ami már bántóra sikeredett.

A másik nagy gondom, hogy kevéssé érzem olyan átütõen a Fantasy jelleget a filmben. Elsõ reakciómban azt írtam a film topicjában, hogy nem látunk idegen fajokat, a sárkányokat leszámítva persze. Utána tudtam meg, hogy Arya elvileg egy elf lenne. A cikk képein (3., 4., 7., 8. és 10.) látható hölgyrõl kinek jut eszébe, hogy nem embert, hanem egy elfet lát? Gyakorlatilag a mágiát (amelyeknek a egy része a klasszikus HongKongi akciófilmekben már elment) valamint a sárkányokat leszámítva semmi, de semmi sem ragadja meg az embert, hogy hahó, ez egy fantasy film, egy idegen, egzotikus világ.

Összeségében egy kellemes, egyszer nézõs film, ami kikapcsolódásra tökéletes. De egyet kell értsek a cikkel. Ez nem az a szuperprodukció, amire a nagy felhajtás alapján sokan vártak.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Hát nemtom... ha belegondolok, ez mind igaz. Kritikus szemmel, a film tulajdonságait s hibáit noteszbe szigórúan jegyzetelve teljesen igaza van az írónak...

Ennek ellenére én élveztem mozit, mert egy szép gyermekmesét láttam benne... Nem voltak elõítélek bennem és nem hasonlítottam össze az amúgy tényleg nagyon komoly fantasy eposszal, a Gyûrûk Urával. Az tényleg más... komolyabb. És jobban össze van szedve. De ez a film sem rossz.

Amúgy egy nagy pozitívuma van a filmnek, legalábbis a szememben. Nagyon tetszett a sárkány és lovasa kapcsolat. Nagyon vicces volt.. és megható.

Na mind1, most biztos sokan lehurrognak majd, de hát hiába, én gyerekké válok ha beülök a moziba 😊

Ha a valóság elől álomvilágba menekülsz, ne csodálkozz, ha csalódás ér, amikor a valóságra ébredsz.

Matyóhímzés
Nem láttam, valószínüleg nem is fogom látni. Hogy miért nem? Ránézel, és rögtön a Xéna ugrik be, mind díszletek, mind jelmezek, és kelléklek minõségében, az egész úgy fest, mint valami kisköltségvetésõ TV film. Ezt egyébként már az elõzetesek alapján is lehetett látni pár hónapja, úgyhogy nem igen lepett meg a kritika.

A Chili szósz nem más, mint határozott fellépésű Ketchup.

← ElőzőOldal 2 / 2