110
  • Indigo
    #110
    LOL! Én tudom amit tudok, de most éppen téged kérdeztelek, hogy tudsz-e mondani valami konkrétat is, vagy csak úgy a levegőbe pufogtatsz?

    Na de most a te kedvedért játsszunk olyat, hogy "elég műveletlen" vagyok, és megkérlek hogy oktass ki engem a témáról. Szóval kik égettek el mit?
  • Ronny
    #109
    hány éves vagy AranyKéz?
  • AranyKéz
    #108
    Elég műveletlen lehetsz ha pont erről nem hallottál.
  • uniu
    #107
  • Indigo
    #106
    "Inkább keresgessék csak tovább a görög filozófusok és matematikusok műveit.
    Ja hogy azt felégették a keresztények. Hoppá!"

    Erre még nem válaszoltál, pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy kik égettek el és mit.
  • Indigo
    #105
    Restaurátor-e vagy, hogy te így frankón megmondod milyen tempóban illene haladniuk? 400 oldal egyébként, ami világosan le is van írva a cikkben, és az a 400 oldal is szét van szórva a nagyvilágban. Egyébként nem lézerrel szkennelik, hanem hiperspektrális képalkotó eljárással.
  • Indigo
    #104
    Tiltsunk be téged, jobb lesz mindenkinek :)
    Ja, hogy akkor egy barommal kevesebb lesz az állatkertben? Sebaj!
  • wanek
    #103
    "annyira logikátlan/gyerekes az érvelésed" - írjál már konkrét példákat a logikátlanságra, ne csak üresen vagdalkozzál! Bejössz ide, a témához hozzászólni nem tudsz, csak személyeskedni. Szánalmas fikanick.
  • uniu
    #102
    "Személy szerint a 2 év eléggé kevés,én többre saccoltam volna...:P" - Te restaurator vagy talan ? Amugy a "hihetetlen korultekintes" alatt azert napi 1 oldallal illene elkeszulni, es ez is boven 1 ev. (300 oldalas a konyv ha jol olvastam.) Azon kivul nem kell mas informacio csak a szoveg, es ehhez eleg csak letapogatni lezerrel vagy hasonlo.
  • AranyKéz
    #101
    "A tudományt a saját pozíciójukat féltő egyházi vezetők próbálták fékezni, nem önmagában a vallás vagy a bibliaértelmezés."

    Akkor tudom a megoldást ! Tiltsuk be a szervezett egyházat ! Már jobb lesz mindenkinek.

    Ja hogy akkor nem kasználnának milliárdokat az egyházak a befolyásolható barmoktól ? Sebaj !

    "László Ervin egyik könyvében megemlít nem egy olyan tudóst, akik kutatásaik hatására merev ateista létükre megtértek."

    Esetleg nem hallucinogénekkel kísérletezett az illető ? :D
  • cateran
    #100
    Le vagyok nyűgözve,mennyi idióta barom irogat ide(velem együtt :P) Egy 1600! éves könyvről beszélünk ti szerencsétlenek! Fel tudjátok fogni mit jelent ez? 1600 év? A ti kis szaros életetek semmiség ennek a könyvnek a történetéhez képest,az csak hab a tortán, hogy a világ legismertebb vallásával függ össze!
    A scannelésről:Bár a scanneléshez nem,de a könyvekhez jól értek(ez a szakmám) és elmondanám,hogy egy ennél sokkal fiatalabb könyvet is már csak nagyon speciális körülmények közt lehet tárolni(nem csak "bedobom az asztali scannerbe,oszt jóvan")
    Valószinüleg nem mozdítható,illetve nem -vagy csak nagyon drágán és nehezen- megoldható a szállítása,ezért a scannert kell majd valahogy odavinni! Csakhogy ennek a könyvnek tökéletesen steril környezetben kell lennie folyamatosan,a scannelést is nagyon óvatosan és hihetetlen körültekintéssel kell elvégezni! Személy szerint a 2 év eléggé kevés,én többre saccoltam volna...:P
    Vallás:Én eléggé materialista vagyok ahhoz,hogy simán ne higgyek holmi istenben,de mivel nem fáj,nem zavar,ha mások hisznek benne....egészen addig,amig meg nem próbálják a hitüket rám kényszeríteni!
  • Indigo
    #99
    "legalább a csipkerózsika meséje soha nem fékezte a tudományt, nem korlátozta az emberi szabadságjogokat és soha nem zsákmányolta ki az embereket. "

    A tudományt a saját pozíciójukat féltő egyházi vezetők próbálták fékezni, nem önmagában a vallás vagy a bibliaértelmezés. Az emberi szabadságjogok korlátozása és az emberek kizsákmányolása megintcsak nem vallási sajátosság. Történelmet tanultál, nyitott szemmel jársz a világban? Nem úgy tünik...

    "Az istenhívők pont olyanok mint az ufóhívők: naívak, buták és kurvára nevetségesek."

    Ha ez így lenne, akkor te is hívő kellene legyél, mert naív, buta és nevetséges vagy. Istenhívő emberek között vannak igen művelt és a hétköznapi életben megbecsült emberek is, tudósok, művészek, egyetemi tanárok stb. Saját környezetemből is tudnék mondani olyan egyetemi tanárt, aki hívő, és egyébként természettudományokat tanít... László Ervin egyik könyvében megemlít nem egy olyan tudóst, akik kutatásaik hatására merev ateista létükre megtértek.
  • Indigo
    #98
    "Miért is tiszteljük?"

    Azért, mert egy másik ember világnézete, életfelfogása, filozófiája, vagy bárminek nevezzük is. Te is élsz a saját vallásod (ha van), erkölcsöd, elveid szerint, és te is elvárod hogy ezt mások tiszteletben tartsák, ne bántsanak amiatt, amit gondolsz a világról. Oda-vissza kölcsönös a dolod, egymás tisztelete és a tolerancia alapvető dolog minden társadalomban, különben nem lenne társadalom, csak anarchia.

    A felsorolásod egy idétlen bla-bla-bla... Ezek nem a vallásosságra jellemző sajátosságok.

    "Te is köpenyt húznál arra aki azt állítja hogy az elfek vagy az ufók szóltak hozzá"

    Nem húznék rá köpenyt, nincs rám hatással, legfeljebb mosolyognék egyet rajta.

    "a tőlük tanult elveket agresszívan terjesztené, a gyerekeit fanatikusokká nevelné, gyújtogatna, háborúzna."

    Ezek a vallási fanatikusok, egy igen kis része a vallásos embereknek. Megint felelőtlenül általánosítasz.
  • Indigo
    #97
    Neem, majd az öreganyja szerint... Vagy te nem a saját véleményedet szoktad leírni?
    Egyébként nem csak szerinte...
  • argentum
    #96
    Szerintem nem felejtette el semmit :)
  • wanek
    #95
    Szerinted. Ezt elfelejtetted hozzátenni.
  • Yeti
    #94
    Most tényleg nem tudom eldönteni, hogy ezt komolyan csinálod, vagy egyszerűen direkt hergeled az embereket, mert olyan hitelesen csinálod, hogy ennyire nehéz megjátszani, viszont annyira logikátlan/gyerekes az érvelésed, hogy nehéz elképzelni, hogy komolyan beszélsz:S. Ráadásul ilyen stílusban komoly ember nem folytat vitát mint te.
  • argentum
    #93
    Jó éjt, szkenner mester.
  • wanek
    #92
    Amit akartam, azt leírtam. Ez a téma számomra nem ért meg ennyi vitát.
  • Dj Faustus #91
    Hát a tiedből ömlik a vér. Orvos! Mentő! Elvérzik! ;)
  • argentum
    #90
    OK főnök, igyekszem. Lehengerlő szellemi fölényed elsöpör minden ellenállst.
  • wanek
    #89
    Ez elég gyenguska magyarázkodás volt több sebből is vérzik.
  • wanek
    #88
    Reménytelen eset vagy. Tanulj meg olvasni! Meg magyarul.
  • Dj Faustus #87
    "hol maradt a biológia, a matek, stb? "
    Két példát emeltem ki. Másrészt #79.

    "Szerintem te kevered a dolgokat. Általános iskolában alapműveltséget adnak"
    Alapműveltséget, ami a tudomány alapja. És minden tudós járt általános-/középiskolába nemde? ;)

    "Szerinted a BME-n nem szakmához kötődő dolgokat tanítanak? Vagy az Eltén? Esetleg az Orvosi Egyetemeken bolti eladókat képeznek?"
    Akkor úgy fogalmazok, hogy gyakorlati, nem tudomány-jellegű/elméleti (lásd #79) szakmához köthető dolgok, melyeknek képzését szakközépiskolák, szakmunkásképzők végzik.

    "ez mitől lenne hiteles? Mert azt állítja magáról?"
    Lásd alul a hivatkozásokat.
  • argentum
    #86
    Igen, képzelem milyen sok 1600 éves könyvet szkenneltél már életedben...
    Ami nekem jön le, az nekem jön le. Ha félreértettelek, nyugodtan javíts ki.
  • wanek
    #85
    A mondandómból az jött ki, amit leírtam. Ha szövegértési gondjaid vannak, az a te bajod.
    A scannelést meg nem kéne nekem bemutatnod. Azt hiszem előbb scanneltem, mint te egyáltalán hallottál volna róla...
  • argentum
    #84
    Nem csúsztatok, nekem ez jött ki a mondandódból. A szkennelésről meg annyit, hogy ez nem olyan - mármint a laikus szemmel -, hogy bedobom az oldalt a Genius USB scannerbe, aztán 15 másodperc múlva ott a lap. Az oldalak rekonstruálása, hogy pl . a fény ne tegye őket tönkre, ez tart sokáig. Amint kész egy oldal, irány a gép. Ez viszont már neked sem olyan hihtetlen.
  • wanek
    #83
    Ne csúsztass! Talán olvass vissza! Én azt kifogásoltam, hogy évekig megy a scannelés. Ez pedig nagy kamu. A restaurálás tarthat akár addig is, de itt a cikkben arról szó sem volt, csak a scannelésről.
    Egyébként meg egy szóval sem mondtam, hogy ne scanneljék be.
    Az pedig egészen más dolog, hogy a bibliáról meg a vallásokról mi a véleményem, de ennek a scanneléshez semmi köze. Vágod?
  • wanek
    #82
    "Fizika: alapjait az általános iskolában tanulod (vagyis ott kellene ha nem csökkentenék a fizika óraszámát).
    Kémia: alapjait az általános iskolában tanulod." - hol maradt a biológia, a matek, stb? Szerintem te kevered a dolgokat. Általános iskolában alapműveltséget adnak, középiskolában ugyanezt magasabb fokon és mélyebben, de a tudományos alapokat az egyetemek adják. És azért alapokat, mert ugye senki sem "tudósként" zuhan ki az egyetemről. Olyan tudóst egyébként nem ismerek, aki csak általános iskolát végzett volna...

    "Forrás: Wikipédia" - ez mitől lenne hiteles? Mert azt állítja magáról?

    "Ezek szakmákhoz köthető dolgok, úgyhogy ezek képzését nem fogják egyetemek/főiskolák végezni." - Szerinted a BME-n nem szakmához kötődő dolgokat tanítanak? Vagy az Eltén? Esetleg az Orvosi Egyetemeken bolti eladókat képeznek? Ne legyél már nevetséges!
  • argentum
    #81
    Mellékesen pogány vagyok (nem kereszteltek meg), nem hiszek Istenben, semmilyen egyháznak nem vagyok a tagja, és nem is leszek (több mint valószínű). A Bibliát csak feletesen ismerem. Tehát senki ne kennje rám, hogy szentfazék, csuhás, stb.
  • argentum
    #80
    Ez most picit zavaros nekem.
    Ha esetleg nem értetted meg mire gondolok, akkor kifejtem.
    Én nem állítom, hogy nekem igazam van. De valószínűleg aki pozitívan állt a dologhoz, az ugyanarra gondolt mint én. Nem vallási szempontból vizsgálta az ügyet. Nem azt bizonygatta, hogy Jézus élt, és végrehajtotta a csodákat. Hanem azt, hogy egy jó dolog, hogy a könyvet megmentik az utókornak.
    Ellenben Te kijelentetted, hogy - nem szó szerint, de ez jött le nekem - pénz és időpocsékolás. Úgysem igazak a Biblia meséi. Olyan határozottsággal állítottál valamit, mintha Te tudnád az igazat.
    Én csak azt állítom, hogy jó az, ha megmentjük ezt a jövőnek, mert lehet 100 év múlva már nem létezik. Ha ezzel leállsz vitázni, akkor fejezzük be, mert nem fogod fel, azt amire gondolok és leírtam az első postomban.
  • Dj Faustus #79
    Az egyes tudományterületekhez tartozó tudományágak, valamint a művészeti ágak felsorolása - Melléklet a 169/2000. (IX. 29.) Korm. rendelethez
  • wanek
    #78
    Hogy is van ez? Én a frankót mondom, te meg ha írsz valamit (és az nem frankó), az akkor mi? Meg ha az nem frankó, akkor minek írod? LOL! Működik a kettős mérce?
  • Dj Faustus #77
    "Régebben ugye azt lehetett mondani, hogy azokat az ágazatokat nevezhetjük tudománynak, amiknek az alapjait egyetemeken tanítják."
    Fizika: alapjait az általános iskolában tanulod (vagyis ott kellene ha nem csökkentenék a fizika óraszámát).
    Kémia: alapjait az általános iskolában tanulod.

    A magyar nyelv tudomány szava három bár egymással kapcsolatban álló, mégis jól elkülönült fogalmat, jelentéstartalmat hordoz.

    Tudománynak nevezzük:

    1. a világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi tevékenységet,
    2. másrészt az e tevékenységet végző emberek csoportját, a nemzetközi tudományos közösséget,
    3. harmadrészt (és leginkább) a tudományos közösség által végzett tudományos kutatási tevékenység kollektív produktumát a tudományos ismeretek szigorú elvek szerint ellenőrzött, meghatározott szabályok szerint publikált, és a tudományos közösség által kanonizált együttesét.

    Forrás: Wikipédia

    Hogy egyetemen/egyetemi szinten oktatják az általad felsorolt dolgokat az más (oktatáspolitikai) kérdés - nem a tudományosság mérőfoka.

    "meg fog nyílni a Magyar Malterkeverő Egyetem, a Lákátos Gázsi Kubikus Egyetem, a Suszterképző Egyetem, a Lópatkoló Egyetem"
    Ezek szakmákhoz köthető dolgok, úgyhogy ezek képzését nem fogják egyetemek/főiskolák végezni.

    "és majd a Füves Cigi Egyetem, Lődd Be Magad Egyetem, stb..."
    Ezek ellen meg ott a jogtudomány, az etika, kezelésüket az orvostudomány meg a pszichológia végzi (amelynek költségeit - hála a politikának - mi fizetjük).
  • wanek
    #76
    Én a saját véleményemet mondom el. Bölcsek köve meg nincs, így nem is lehet nálam.
  • ssdb
    #75
    nem hülyeség, legalább a dologok megmaradnak még ha elégnének, akkor is :)
  • argentum
    #74
    Tehát megtudod mondani mindenkinek, mi a frankó? Nálad van a bólcsek köve?
  • argentum
    #73
    Hopp, bocs.
    67-re ment volna válaszként.
  • argentum
    #72
    Hihetetlen vagy. A cikk nem vallásos, tényszerűen beszámol a dologról. Arról, hogy egy rendkívül régi és egyedi dolgot megmentenek az utókornak.
    Máshonnan megközelítve - remélem felfogod, amire gondolok. Anyám a mai napig őrzi azokat a rajzokat, képeslapokat amiket ovódás meg általános iskolás koromban készítettem. Azért mert egyedi. Utánozhatatlan. Nincs belőle több, és nem is lesz.
    Ha email-t írnék neki, és történetesen elveszne valamennyi levél akkor bármikor elküldhetem neki újra. Az egy formalizált dolog.

    Ebben a cikkben a lényeg az, hogy egy olyan könyvet digitalizálnak, amiből nincs több.
    Fel tudod fogni a mondanivalóm lényegét?
  • wanek
    #71
    Manapság kicsit átértékelődtek a fogalmak. Régebben ugye azt lehetett mondani, hogy azokat az ágazatokat nevezhetjük tudománynak, amiknek az alapjait egyetemeken tanítják.
    Manapság nem tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek. Ugyanis "egyetemi szinten" oktatnak újabban, ahol (szerintem) nem kéne. Pár példa:
    Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
    Magyar Képzőművészeti Egyetem
    Magyar Iparművészeti Egyetem
    Magyar Testnevelési Egyetem
    Zsidó Egyetem-Országos Rabbiképző
    Színház- és Filmművészeti Egyetem
    Magyar Testnevelési Egyetem
    Ezek korábban főiskolák voltak (bár annak sem kellett volna lenniük).

    Még pár év, és ha így haladunk, meg fog nyílni a Magyar Malterkeverő Egyetem, a Lákátos Gázsi Kubikus Egyetem, a Suszterképző Egyetem, a Lópatkoló Egyetem,
    és majd a Füves Cigi Egyetem, Lődd Be Magad Egyetem, stb...
    Ezzel együtt mind tudományos magaslatokra szárnyalnak majd. Nem jól van ez így.