110
-
#70 Ha már égetünk, és cikinek tartjuk a kultúra archiválását ezt is, semmi helye a "tudományos világban" (úgy is gázár-emelésről és energiaválságról beszélnek...):
TÉL
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.
Ráhányni mindent, ami antik, ócska,
Csorbát, töröttet s ami új, meg ép,
Gyermekjátékot, - ó, boldog fogócska! -
S rászórni szórva mindent, ami szép.
Dalolna forró láng az égig róla
S kezén fogná mindenki földiét.
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!
1922. nov. 12.
József Attila ugyanmár... Értéket nem hordoz ez se... -
#69 "Szerintem rohadt ciki, hogy egy tudományos témákkal foglalkozó honlapon egyesek a világ egyik legrégebbi és legszánalmasabb meséje mellett érveljenek,"
Hm, a teológia nem tudomány?
A filozófia nem elméleteken (és anekdótákon/meséken) alapszik?
A történelem nem tartalmaz meséket? Dehogynem! Mégis tudomány!
"És az hogy Istenre, Allahra, Buddhára, stbre hivatkozik valamely vallás, azt nem kötelező elhinni."
Így van, ez jelenleg alternatív dolog. Kötelező kereszténynek, buddhistának, muzulmánnak, zsidónak lenned (itt Magyarországon jelen pillanatban)? Nem (jó van némi generációs öröklés, de felnőtt fejjel mondhatod, hogy kösz, ebből nem kérek, mert ezzel nem tudok azonosulni).
"Viszont olyan tanácsokat és példabeszédeket (esetleg törvényeket) olvashanál"
A Bibliát nem szó szerint kell érteni, hanem "irányelvekként", jótanácsokként, ha nagyon sarkítani akarunk "meseként" kell kezelni (ha már nem hívő a delikvens).
Másrészt a az egyház a vallás és a szent könyv egymásnak metszetei nem részhalmazai.
Vehetnénk akár a Mein kampf-ot, vagy Marx és Engels könyveit - jelenleg is elérhetőek, és voltak, akik e könyvek szellemében öltek. A könyv a hibás? A tartalom? Nem feltétlenül - az elvakult ember. -
wanek #68 Ez így van. -
archkoven #67 Szerintem rohadt ciki, hogy egy tudományos témákkal foglalkozó honlapon egyesek a világ egyik legrégebbi és legszánalmasabb meséje mellett érveljenek, mintha az valami nagy értéket hordozna. Pont akkora értéket hordoz mint csipkerózsika, csak legalább a csipkerózsika meséje soha nem fékezte a tudományt, nem korlátozta az emberi szabadságjogokat és soha nem zsákmányolta ki az embereket. Persze mindez nem is olyan nagy csoda, ha arra gondolok, hogy ha itt felmerül valami ufó-téma akkor is előkerül egy csomó hívő aki mindneféle világraszóló összeesküvésekről papol itt nekünk.
Az istenhívők pont olyanok mint az ufóhívők: naívak, buták és kurvára nevetségesek. -
wanek #66 "hisz nálad fényévekkel okosabb emberek is hisznek benne" - és? Ezzel mit akarsz bizonyítani? Ugyanis nálam "fényévekkel okosabb emberek" is tagadják mindenféle isten létezését. Akkor most kezdjünk el azon vitatkozni, hogy melyik "nálam fényévekkel okosabb emberek" csoportja az igazán "fényévekkel okosabb ember", aki ráadásul a másik csoportnál is "fényévekkel okosabb"? Ugyan már!
És egyáltalán melyik az igazi vallás? Melyik az igazi isten? Mert ahány vallás, annyi isten (egyes vallásokban ráadásul sok isten van), és annyiféle magyarázat.
Egyszerre nem lehet mindegyik igaz!!!!!! -
szivar #65 A vallásosság tisztelete... Ha valakikkel||valakivel egy cseppet sem vagy toleráns, akkor milyen jogon várnád el hogy toleranciát mutassanak veled szemben?
És az hogy Istenre, Allahra, Buddhára, stbre hivatkozik valamely vallás, azt nem kötelező elhinni. Viszont olyan tanácsokat és példabeszédeket (esetleg törvényeket) olvashanál egyes könyvecskékben, ami a mai napig megállja a helyét. És ha minden szarjankó betartaná (nem betartatná őket mint a papok, meg a rabbik, meg a izék), akkor eleve humánusabb, elviselhetőbb, kellemesebb életkörümények között élne minden ember. De tagadni mindendt, meg lázongani azt mindig egyszerűbb mint értelmesen viselkedni||cselekedni. -
#64 " - a gyerekeit is evvel a baromsággal mérgezi, mielőtt azok tudnának mérlegelni és dönteni ?"
Tiltsuk be a meséket! A Hófehérke és a hét törpét! A Vukot! A Fehérlófiát!
Rakjunk egy nagy máglyát, és az összeset gyűjtsük oda, majd gyújtsunk alája!
Valamelyik agyament számítógépes játékban hangzik el az alábbi: "Save a Tree – Burn a Book!"
Szóval akármennyire is nem tetszik a vallás a kultúra része. A kereszténység pedig az európai kultúra egyik fontos tényezője.
Az iskolákban ugyanúgy tanítják a Kalevalát, az Illiászt, a Windowst, az egysejtűeket, a 1. főtételt. és Leonardo Da Vinci-t. Bármelyikre lehetne mondani - "mi a fenének!". -
AranyKéz #63 "A vallásosság tisztelete (még ha nem is vagy hívő) az emberi alapértékekhez tartozik."
Miért is tiszteljük?
Azért, mert
- képzeletbeli lények létezésében hisz ?
- hülye szabályok és értékek szerint él (pl. ne egyél disznóhúst) ?
- felháborodik és gyújtogat vagy esetleg háborút indít ha valaki nem fogadja el feltétlenül a baromságait ?
- nem fogadja el hogy valaki más egy másik baromságban hisz ?
- a gyerekeit is evvel a baromsággal mérgezi, mielőtt azok tudnának mérlegelni és dönteni ?
- felháborodik ha nem engedjük hogy a baromsága beszivárogjon az iskolákba mint tudományos tananyag ?
- felháborodik hogyha az ő képzeletében létező lényt nem írják bele külön az európai alkotmányba ?
- csak azért viselkedik "jól", mert fél a megtorlástól egy másik életben vagy túlvilágban ? mert a képmutatás maximumát nyújtja ?
- elfogadja a fanatikusokat ha azok is az ő baromságában hisznek ?
- azt hiszi hogy ő a képzeletbeli lény kiválasztott fajának tagja, és a többi fajt meg kell semmisíteni ?
- a vallás bármire feljogosítja ?
Te is köpenyt húznál arra aki azt állítja hogy az elfek vagy az ufók szóltak hozzá, és a tőlük tanult elveket agresszívan terjesztené, a gyerekeit fanatikusokká nevelné, gyújtogatna, háborúzna. Nem ?
Ajánlom hogy olvasd el Richard Dawkins a "The God Delusion" című könyvét, vagy legalább a Wikipedia cikket róla: http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion
-
Ronny #62 talán több időt kéne töltened a művelt ismerőseiddel. A vallásosság tisztelete (még ha nem is vagy hívő) az emberi alapértékekhez tartozik. A feléjük mutatott, fölényes viselkedésedet nem indokolja semmi(szentfazekak, hiszékeny emberek,etc), hisz nálad fényévekkel okosabb emberek is hisznek benne. -
Ronny #61 igazad van, a Talmudra gondoltam:) -
Indigo #60 Egyszerűbb egy ilyen fricskát idelökni, mint azt mondani "hogy nincs mit mondanon, befejeztm a vitát". Röhejes vagy. -
wanek #59 Szellemi lepkesúlyúakra nem fecsérelem az időmet. -
Indigo #58 Ennyi? Elfogyott a muníció? -
dez #57 Az. :P -
wanek #56 Szánalmas. -
wanek #55 LOL! Fegyvertelen emberrel nem folytatok szellemi párbajt... -
BaltásRém #54 Nagyon óberkodtok itt ennél a témánál wehhej :)
Menpe ! Ha érdekel a necronomicom, akkor nézd meg az "evil dead 2" -t ! :))
-
dez #53 "Maximum elfogadom"... Ez a nevetséges. Az újabb fizikát miért nem fogadod el ugyanilyen alapon? Mert te a XIX.sz.-i, XX.sz. eleji materializmusban hiszel.
(A paneleket meg nem emlegetném a helyedben, én - sokakkal egyetemben - ismerem őket, neked meg fingod sem volt a témához, csak dumáltál, mint általában.) -
Indigo #52 Csak megsugom, nem vagyok semmilyen egyház, felekezet vagy szekta híve, és sajnos nem tudom a papneveldékben hogyan működnek ezek a dolgok. De ha te mondod, akkor elhiszem neked hogy ez mind nagyon jó. Élménybeszámolót azért nem kérünk, hallomásból már tudjuk hogy milyen játékok zajlanak a szinfalak mögött. -
Indigo #51 Én szálljak le a magas lóról tacskó koma? Olvasd már el ez utolsó hsz-edet, csupa nyáladzás és fellengzős fröcsögés, másra tőled nem futja, úgy látszik. (Nem, nem lepődtem meg:))
"fogadd el hogy évekig tart és kész."
"már miért kéne elfogadnom? Csak nem azért, mert te azt mondod?"
Nem azért mert én mondom, hanem azért mert évekig fog tartani =) De ha úgy tetszik akkor ne fogadd el, és gyártsd az összeesküvéselméleteidet a gonosz restaurátor bácsikról/nénikről, akik csontig lefejik az államokat azzal, hogy évekig pöcsölnek egy vacak porladozó 1600 éves Bibliával, holott wanek bácsi 2 hét alatt slussz-passz megcsinálná...
"minden iskolában? Hol élsz te?"
Nem mindegy hol élek? Azt nem tudom hogy benne van-e a NAT-ban, de hogy nálunk mind általánosban, mind középiskolában történelemórán tanítottak a Bibliáról az hótziher. Sőt, ezen felül lehetett járni külön Biblia órára is :)
"Persze a rabbiképzőben biztosan, ahova te is jársz..."
Csak szeretnéd. Tudom hogy utálod a zsidókat és nem is rejted véka alá a véleményed, de sajnos ez nem jött be, nem vagyok zsidó. Ellenben vannak zsidó haverjaim, akik intelligensek, okosak, akiknek te a bokájukig sem érsz fel. A zsidóktól való félelmed meg egyéni szoc. probléma, a világot sajnos nem érdekli az üldözési mániád.
"hát persze, mint például takszi, igaz? Ez tetszene neked?"
Nem wanek, ez pont nem jó példa. HF: keress másikat.
"a kisbetű szándékos volt, ezzel fejezem ki a véleményemet róla. Mint egyébként - többek között - usa, izrael, stb... Csak a miheztartás végett... Vágod?"
Aha, vágom, de ez megintcsak a te véleményed, a te problémád. A helyesírás szabályai nem veszik figyelembe, hogy most éppen hogyan viszonyulsz az adott fogalomhoz, utálod-e, szereted-e.
"Ahhoz túlságosan kevés vagy, hogy kóstolgass."
Nálam te nem vagy igazi vitapartner. Kevés vagy te ahhoz, hogy egyáltalán kóstolgassalak. -
archkoven #50 A bibliát nálatok a papneveldében biztosan nagy betűvel kell írni ha el akarod kerülni a körmöst. Javaslom viszont, hogy írd csupa nagy betűvel, akkor hátha kapsz egy homoerotikus buksicirógatást, vagy esetleg előléptetnek segédministránssá, ami köztudottan kurva jó:) -
wanek #49 "De erről ne nyissunk vitát, fogadd el hogy évekig tart és kész. Mást úgysem tehetsz. (Azonkívül persze hogy magyarázatként összeesküvéselméleteket gyártasz" - már miért kéne elfogadnom? Csak nem azért, mert te azt mondod? Az ugyanis kevés, mint mackó sajtban a brummogás. Nem tehetek mást? Nem is akarok, de leírtam a véleményemet. Összeesküvéselmélet? Egyáltalán tisztában vagy a szó jelentésével?
"Való igaz pongyolán fogalmaztam, de a mondanivalóm lényegét azért megértetted. Örülök neki, ritka eset." - essél már le a lóról kisöreg! Agyilag nagyon zokni vagy!
"Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy megismerd ezeket a bibliai történeteket, amiket minden iskolában tanítanak." - minden iskolában? Hol élsz te? Persze a rabbiképzőben biztosan, ahova te is jársz...
"Tudod, jövevényszavak, amiket magyarosan kell írni. " - hát persze, mint például takszi, igaz? Ez tetszene neked?
""biblia" - Biblia, nagy kezdőbetűvel." - a kisbetű szándékos volt, ezzel fejezem ki a véleményemet róla. Mint egyébként - többek között - usa, izrael, stb... Csak a miheztartás végett... Vágod?
Ahhoz túlságosan kevés vagy, hogy kóstolgass. -
wanek #48 Akkor viszont azt kellett volna írni, hogy a restauráláshoz évek kellenek, mert a scannelés aránylag gyorsan megvan... -
wanek #47 Nevetséges. Maximum elfogadom. De hinni? Azt a templomban kell!!!! Én meg nem vagyok vallásos. A panelek ismeretében is ilyen "nagy" a jártasságod? LOL! -
dez #46 Dehogynem, te a XIX.sz.-i fizika alapjain kialakított világképben hiszel. -
dez #45 Melyikben? A szakállas bácsiban, egy emberi képzeleten túli lényben, vagy egyfajta rendező elvben? Van itt választék. -
#44 Többek között azért tart elég sokáig a bescannelése ennek a leletnek, mert ha kézzel hozzányúlsz, akkor rögtön elporlad. Ehhez jön még hozzá, hogy olvashatová is kell tenni, ez megint elég körülményes munka egy ennyi idős könyvnél.
Ha valóban 1600 éves a könyv és sikerül legalább 90%-át restaurálni, akkor igen komoly gondba kerül majd a keresztény egyház, mivel valószínűleg nem sok közös lesz ebben és a mai Bibliában. Egyetlen komoly hátráltató tényező a könyv tartalmának megismerésénél az ógörög nyelv, amit ugye nem sok ember tud jelenleg elolvasni :) Remélhetőleg találnak majd egy olyan tudóst, aki tud jól ógörögül és nem vallásos, így lesz pár éven belül remény a valódi Biblia megismerésére. -
Morden23 #43 "Szerintem prózai oka van. Sok pénzt akkor lehet érte elkérni, ha sok "munka" van vele. Sok munkát 2 heti melóért (már annyi is sok lenne) nem nagyon tudnának elkérni."
Én sem tudom, hogy a feladat egészére mennyi idő lenne elegendő, de a témától függetlenül wanek-nak ebben abszolút igaza van - főleg olyan melókkal kapcsolatban, ahol 1. méretes összegek cserélnek gazdát/tűnnek el 2. van médiavisszhang.
-
Indigo #42 "de erről nem kívánok vitázni senkivel, mert csak - ahogy eddig is - anyázás és sértegetés a vége."
Te aztán következetes vagy Ráadásul ha már sértegetés, épp most kezted el a balekozást. De sebaj, megszoktuk már tőled hogy észérvek helyett sértegetéssel próbálod a magad igazát bizonygatni.
"ha a pénzéhség = okosság, akkor biztosan így van. Szerintem prózai oka van. Sok pénzt akkor lehet érte elkérni, ha sok "munka" van vele. Sok munkát 2 heti melóért (már annyi is sok lenne) nem nagyon tudnának elkérni."
Őszintén szólva nem ismerem a szkennelési eljárást, de gyanítom hogy te sem. Ami a "munkát" és annak költségét illeti, csak a saját beidegződéseiddel példálózol. Gondolom nem egyszerű egy 1600 éves teljesen kiszáradt és töredező (és ki tudja még milyen állapotban lévő) papiruszt kezelni. Pl Júdás evangéliumát több ezer apró papiruszdarabból kell rekonstruálni, úgy összerakosgatni a kis darabokat, hogy nincs mellékelve hozzá a megfejtés :) De erről ne nyissunk vitát, fogadd el hogy évekig tart és kész. Mást úgysem tehetsz. (Azonkívül persze hogy magyarázatként összeesküvéselméleteket gyártasz :))
"Pontosan kifejezve a mondanivalód így hangzana:
"Van aki elfogadja az ufók létezését, van aki a szellemeket fogadja el, van aki megbízik a haverjában, van aki a politikusokban. Van aki más könyveket olvas és nem kételkedik amit abban leírnak.""
Való igaz pongyolán fogalmaztam, de a mondanivalóm lényegét azért megértetted. Örülök neki, ritka eset.
"Sok nagyon művelt embert ismerek, aki nem olvasta a bibliát (egyik sem hívő)"
Arra célzol hogy hatalmas lexikális ismeretei vannak, vagy kurvajófej matematikából, vagy éppenséggel zseniálisan tud programozni? Én az alapvető műveltségről beszéltem, amit mondjuk általános- és középiskolában is tanítanak történelemből/irodalomból, épp ezért illene ismerni. Odüsszeusz, Íliász, Csongor és Tünde, Biblia. Igen egy lapon említem ezeket a műveket, mert ilyen tekintetben a Biblia ismerete nem hit kérdése. Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy megismerd ezeket a bibliai történeteket, amiket minden iskolában tanítanak.
És ha már így végén sikerül leragadnod egy pitiáner helyesírási hibán, akkor én is idéznék egy-két dolgot:
"bescannelni" - iszonyatosan otromba és igénytelen szóösszetétel, inkább beszkennelni, nem? Tudod, jövevényszavak, amiket magyarosan kell írni.
"biblia" - Biblia, nagy kezdőbetűvel.
Csak a miheztartás végett... Nem kell szentfazéknak látszani, ha egyszer nem vagy az ;) -
wanek #41 "Hidd el, nálad okosabb emberek tudják mi tart évekig." - ha a pénzéhség = okosság, akkor biztosan így van. Szerintem prózai oka van. Sok pénzt akkor lehet érte elkérni, ha sok "munka" van vele. Sok munkát 2 heti melóért (már annyi is sok lenne) nem nagyon tudnának elkérni.
"Hinni meg mindenki hisz valamiben. Van aki az ufókban, van aki a szellemekben, van aki a haverjának hisz, van aki a politikusoknak. Van aki más könyveket olvas és elhiszi amit leírnak. Erről ennyit." - te aztán nagy balek vagy. Kevered a hasonló szavakat. A hitnek sok jelentése van, és a pongyola kifejezéssel többen is zsonglőrködnek, mint te is. Pontosan kifejezve a mondanivalód így hangzana:
"Van aki elfogadja az ufók létezését, van aki a szellemeket fogadja el, van aki megbízik a haverjában, van aki a politikusokban. Van aki más könyveket olvas és nem kételkedik amit abban leírnak."
Én egyébként még a pongyola használat mellett sem hiszek semmiben. Így nem érhet csalódás.
"Erről ennyit. A Bibliát pedig nem muszály olvasni, csak éppenséggel hozzá tartozik az alapvető műveltséghez" - Sok nagyon művelt embert ismerek, aki nem olvasta a bibliát (egyik sem hívő). A muszájt egyébként pontos jével kell írni :) A helyesírás ismerete az alapműveltség része, ellentétben a biblia ismeretével, amit csak a szentfazekak állítanak. -
wanek #40 Ezt nem kellett volna. -
TH448 #39 Azért érződik főleg egy ilyen témánál, hogy az olvasók átlag életkora 12 év körül lehet, a többség iq szintje nem verdesi a plafont, és persze éljen a flame!! (Meg a kezét levágni!)
Persze akinek nem inge... -
Indigo #38 Kicsit off, csak megjegyzésképpen:
Létezik Júdás evangéliuma is, amit most restaurálnak és tanulmányoznak, és enyhén szólva is alapjaiban rengetheti meg az egész eddigi kereszténységet... Úgy érzem lesznek még itt szaftos viták és botrányok a Vatikán körül :) -
#37 kb annyi fogalmad van a dologról mint egy kupac lóxarnak a matematikáról. gratulálok, az emberré válás rögös útján megkezdted utadat, még pár millió év és eléred a szőke nő szintjét. -
fade2black #36 köcsögözd le a Koránt is kérlek kérlek egy muszlim elött!
KÉRLEEEK! -
roliika #35 Hmmm...viszonylag értelmes válasz tőled. Nahát! Fejlődsz! :) -
Morden23 #34 Amit szerintem Indigo is akar mondani, hogy ezek a könyvek nem azért számítanak értéknek, mert "a hitről szólnak", hanem azért, mert olyan információkat hordoz(hat)nak, amelyeket sok helyen (ha más nem, pl. kulturális antropológia) lehet kamatoztatni. És ez pontosan olyan jó dolog, mint bármilyen egyéb művek (matematikai, filozófiai, hogy a te példádnál maradjunk) elemzése, analizálása.
Az meg, hogy valaki SZEMÉLY SZERINT miben hisz/nem hisz, az pont senkit nem érdekel.
Engem meg a matematika nem érdekel, de ettől még nem mondom azt, hogy "mi a fasznak n+1 ilyen könyv". -
Indigo #33 Nem ismered még a dobókockát sem, hogy feltételezhettem rólad hogy megértesz egy hatoldalú kockánál komolyabb dolgot?! Én balga
"Nekem alapvetően avval volt bajom hogy kapásból 5en nekiugrottak a gyereknek"
Mit vártál? Ide nagy többségben értelmes emberek járnak fórumozni, persze hogy irritálják őket az ilyen ostoba kijelentések.
"többek között zoofil-nak mondták"
Ezt ő állítja magáról a profiljában.
"semmi értelme egy n+1-edik bibliával foglalkozni"
Igenis van értelme. Tudod a Biblia egy ember által szerkesztett könyv, a mai napig nem tudni, hogy mi alapján válogatták bele a különböző írásokat. Hogy csak egy példát említsek, a 4 bekerült evangéliumon kívül létezik még kb további 20, pl Tamás evangéliuma, ami alapjaiban kérdőjelezi meg az egyház intézményét... Ez tehát nem biztos hogy ugyanaz a könyv, amit ma Biblia néven ismernek az emberek. Azaz miket is beszélek, BIZTOS HOGY NEM ugyanaz a könyv, ezért érdekes lehet megismerni hogy mit tartalmaz.
"Inkább keresgessék csak tovább a görög filozófusok és matematikusok műveit."
Akinek az a dolga azokat keresgéli. Akinek meg nem az a dolga az nem azokat keresgéli...
"Ja hogy azt felégették a keresztények. Hoppá!"
Mire gondolsz? Kik égettek el mit? -
Indigo #32 Hidd el, nálad okosabb emberek tudják mi tart évekig.
Hinni meg mindenki hisz valamiben. Van aki az ufókban, van aki a szellemekben, van aki a haverjának hisz, van aki a politikusoknak. Van aki más könyveket olvas és elhiszi amit leírnak. Erről ennyit. A Bibliát pedig nem muszály olvasni, csak éppenséggel hozzá tartozik az alapvető műveltséghez. Már elég régóta. És ez attól függetlenül így van, hogy valaki vallásos-e vagy sem. Nem kell annak lenned ahhoz, hogy ismerd a Bibliát, és hidd el, egyáltalán nem ciki a dolog. Persze tudom azt is, hogy sok családban ez kifejezetten tabutéma (ahogy nálunk is az volt), sőt, sok családban egyenesen szégyenletes dolognak számít, ha valakit ez foglalkoztat. -
BCs design #31 de még 2 se nagyon