• shabba
    #23
    Akuma:

    Nem tudom hogy gondolod azt hogy egy 100 lakásos társasházban majd mindenki fizet neked egy ilyen project után. A gyakorlatban ez nem így működik. 100 lakásból jó ha 10-20 előfizet netre a többit nem érdekli. Az pedig hogy ebből a 10-20-ból mind egy szolgáltató felé húzzon megint ritka. Hisz akinek már van mondjuk netje azt hűségszerződés köti, ezek nem minden embernél egy időpontban járnak le hogy majd a te felszólításodra minden eddigi broadbandes felmondja amije van és áttérjen a te álom projectedre.

    Azt írtad közel van a háztömb a BIX-hez. Mondanál egy távolságot hogy ez kb mint jelent? 100 méter, 1km, több? Azért optikai kábelt fektetni nagyobb távolságra nem olcsó főleg nagyvárosban ahol komolyan kell bontani az aszfaltot vagy a járdákat. Erre nem ad csak úgy engedélyt az önkormányzat, ha meg igen jellemzően úgy adja hogy ő is jól járjon. Pl. felbontat egy szétrohadó, szinte használhatatlan járdát hogy alá fektethess optikát, de csak akkor ha utána helyreállítod de akkor már neki spanyol gránit burkolat kell, meg kandelláberek meg parkosítás meg minden. Ilyenkor szokták az önkormányzatok rálőcsőlni a saját feladataikat arra aki adott területen szeretne valamit. És bizony ezeknek az alkuknak igen komoly költség vonzata lehet.

    A másik lehetőség hogy veszet attól optikát akinek már van fektetve. Ez viszont aligha fog elérni a házatokig. Vagyis meg kell keresni hol van az optikai kábel legközelebbi kicsatlakozása és odáig megint el kell túrni saját kábellel és megint visszajutottál az előző bekezdséhez.

    Ha pedig maga a szolgáltató csinálja ezt meg és havi bérlet van, akár sötét szálra, akár bérelt vonalra annak a havidíja igen borsos lesz. Már a beruházási költségek is sok százezerrel fogják megdobni a 10-20 net iránt érdeklődő egyszeri költségeit, de a havi költségek sem lennének sokkal alacsonyabbak.

    Én úgy érzem a számításaidban igen sok költségtételt 1xűen nem veszel figyelembe, pedig pont az lenne a legnagyobb tétel.

    Pl. micronál hogy gondolod. Beraksz egy saját szerver co-location valamelyik szerver parkba és gondolod ott majd engedik neked hogy attól a géptől te majd saját magad elkábelezgess a ház tetőjéig, ott elhelyzett egy saját micro antennát csak úgy és legyen mivel összelőni a saját épületetekkel? Azért ez nem úgy megy, ilyenbe a szerver hotel tulaj nem fog belemenni.