86
  • dez
    #86
    És még valami, hogy ez a színes felbontás csak egy elméleti érték igazából, az 1200x900 a meghatározó, csak annyi, hogy a vékony színes vonalak érdekesek lesznek (de ésszerű távolságból nem gond ez sem).
  • dez
    #85
    És a kicsinyített változatoknál meg azt, hogy a monitor felbontása kb. fele annak a kis képernyőnek!
  • dez
    #84
    Ja, és itt a forrás, érdemes megnézni:
    A nagy képeknél kéretik figyelembe venni, hogy nagyítás, kicsiben jóval kevésbé zsizsis és homályos a kép.
  • dez
    #83
    Na, közben megtaláltam, (nagy vonalakban) milyen is a pixelek elrendezése:

    Hát, érdekes (nem olyan, mint a CCD)...
    Ebben az esetben a mindkét irányban 1,5-tel osztás esete forog fenn (színes vs. ff felbontás).
  • maestro85
    #82
    Amint megjelenik, és nem lesz sokkal drágább magyarforintban a 150$-nál sem akkor veszek egyet, hiszen amire kell tökéletesen megfelel, minden egyébre ott az asztali gép. Hajrá lapi!
  • Indigo
    #81
    "Mode 1 is 800x600 (or higher—even 1024x768 looks surprisingly good!) color backlit with 1W MAX power consumption. Mode 2 is high resolution 1200x900 black and white reflective sunlight readable with 0.2W MAX power consumption. Mode 2 is also room light readable with the backlight off at again 0.2W power consumption."

    Dual Mode Display

    Videó a működő prototipusról

    Az eddigiek engem meggyőztek, jó lesz ez.
  • dez
    #80
    Példádnál maradva (talán úgy jobban megérted): ez olyan, mintha a megjelenítés egyik pixelen 16, de a másikon csak 8 bites lenne. Szóval nem kell visszaszámolni 8 bitre.

    Hasonlóan, zöld szubpixelekből megvan az 1200x900, vörösből és kékből csak a negyede. (Ha CCD szerű.)
  • dez
    #79
    "erről továbbra is az a véleményem, hogy borzalmas. Ezek egy weboldalhoz vagy könyvhöz hatalmas betűk és nézd meg pl alul az "escape browser" feliratban a W-t, gyakorlatilag összeér a három vonal, egyetlen pixel hely van közötte, ezt nem lehet csökkenteni, mert olvashatatlanná válik."

    Mondom 2. link!

    "De forditva... :)"

    NEM fordítva. Ugyanazt mondod: képkezelés 1200x900-ban, megjelenítés valamivel kisebb felbontásban.

    "Az effiktiv felbontás (ahány különböző szinű pixelt meg tudsz számolni) az 640 körüli, tehát az effektiv felbontás egyáltalán nem több mint 640."

    Olvasd már el légyszíves a #73-ast!


    "Mögötte a framebuffer az ami jóval nagyobb felbontású. Ez ahhoz hasonlitható, mint amikor photoshopban 16 bites szincsatornákkal dolgozol. Nagyon jó benne a háttérműveleteket elvégezni, mert nincs a kerekitések miatt elvesző információ, de amikor kész vagy vele, akkor vissza kell alakitani 8 bitre, mert nincs ami megjelenitse 16 biten. Itt is ugyanaz van, van egy 1200-as framebuffered, abba belerakod a kiirandó infokat, forgatod, zoomolod stb, dolgozol rajta, majd mielőtt megjelenited, le kell kicsinitsd 640 körüli értékre, mert csak ennyi különállő szines pixel van a kijelzőben. Ezért az effektiv felbontása 640 és az elméleti felbontása 1200."

    NEM KELL LEKICSINYÍTENI, csak átküldeni a képernyőnek, amin úgy jelenik meg, ahogy. Nem 640x450-ben, hanem... Lásd #73!

    Különben is, ha 640x450-es lenne a kijelző, eleve abban a felbontásban lenne érdemes minden műveletet végezni, mert 4x annyiban kissé megerőltetőbb a kis procinak.
  • BStage
    #78
    "Lásd #61, 2. link."

    erről továbbra is az a véleményem, hogy borzalmas. Ezek egy weboldalhoz vagy könyvhöz hatalmas betűk és nézd meg pl alul az "escape browser" feliratban a W-t, gyakorlatilag összeér a három vonal, egyetlen pixel hely van közötte, ezt nem lehet csökkenteni, mert olvashatatlanná válik.

    "Nem fordítva, hiszen te is pont azt írod"

    De forditva... :)
    Az effiktiv felbontás (ahány különböző szinű pixelt meg tudsz számolni) az 640 körüli, tehát az effektiv felbontás egyáltalán nem több mint 640. Mögötte a framebuffer az ami jóval nagyobb felbontású. Ez ahhoz hasonlitható, mint amikor photoshopban 16 bites szincsatornákkal dolgozol. Nagyon jó benne a háttérműveleteket elvégezni, mert nincs a kerekitések miatt elvesző információ, de amikor kész vagy vele, akkor vissza kell alakitani 8 bitre, mert nincs ami megjelenitse 16 biten. Itt is ugyanaz van, van egy 1200-as framebuffered, abba belerakod a kiirandó infokat, forgatod, zoomolod stb, dolgozol rajta, majd mielőtt megjelenited, le kell kicsinitsd 640 körüli értékre, mert csak ennyi különállő szines pixel van a kijelzőben. Ezért az effektiv felbontása 640 és az elméleti felbontása 1200.
  • dez
    #77
    Ez nem így van, ne csak abból az 5. képből indulj ki!
    Lásd #61, 2. link.

    És hogy az hogy is nézheti ki kicsiben: valami minőségi képfeldolgozással (ami megfelelő átlagosással kicsinyít, hogy ne legyen rácsos) dolgozó programmal kicsinyítsd le kb. 15cm-re. Elég éles. Már így sem olyan rossz, és akkor képzeld el valódi felbontásban, a monitor jóval kisebb felbontásával ellentétben, ahogy most megjelenik.

    (Ha mondasz olyan képfeltöltési oldalt, ahova PNG is feltölthető, megmutatom.)
  • dez
    #76
    Nem fordítva, hiszen te is pont azt írod. Csak azt értsd meg, hogy nem 640. Lásd #73.
  • BStage
    #75
    " Ha a zöld szubpixeles felbontás az 1200x900, akkor majdnem hogy ez az effektív felbontás, mert a színeket kisebb felbontással látjuk, mint a világossági értékeket."

    Ha ez igy volna, akkor olyan fényképeket látnánk róla szines üzemmódban, ahol aprók és tűélesek a betűk, mint mondjuk egy 1024-es monitoron vagy lcd-n, ehelyett kizárólag olyanokat látunk amilyeneket akkor látnánk monitoron, ha 640 környékére csökkentenénk a felbontást.
  • BStage
    #74
    "Itt meg minden művelet egy 1200x900-as framebufferben történik, csak a képernyőre ilyen érdekes (szub)pixel-elrendezésben kerül ki. Jóval nagyobb az effektív, látható felbontás így, mint a 640x480. "

    Forditva, effektive kb. 640-ben kerül ki, de "mögötte" a pixelműveletek, vagy pl zoomolás nagyobb felbontásban történik. Ettől még egy darab karakterrel sem fér ki több egy weboldal vagy ebook megjelenitésekor, de valamivel szebb lesz mint egy fix 640-es képernyőn. Főleg az élsimitás miatt, tehát nem az a probléma, hogy mondjuk pixeles a betűk széle, hanem, hogy egyszerűen kevés a fizikai képpont.
  • dez
    #73
    Egyébként nem negyedelni (vízsz.-függ felezni) kell akkor sem, ha mégis CCD-szerű a dolog, mert a vörös/kék pixeleket tartalmazó sorok fél zöld szubpixelnyivel el vannak tolva. Ha a zöld szubpixeles felbontás az 1200x900, akkor majdnem hogy ez az effektív felbontás, mert a színeket kisebb felbontással látjuk, mint a világossági értékeket.
    (Itt van egy kép a CCD szubpixel-elrendezéséről: [url=http://www.kfki.hu/fszemle/mindtudisk/digitfoto.pdf]link[/url.]
  • dez
    #72
    Na ja, de az fix 640x480. Itt meg minden művelet egy 1200x900-as framebufferben történik, csak a képernyőre ilyen érdekes (szub)pixel-elrendezésben kerül ki. Jóval nagyobb az effektív, látható felbontás így, mint a 640x480.
  • dez
    #71
    Kicsiben az elmosódottságot és darabosságot sem látod ennyire, főleg, hogy kisebbek a pixelek a szokásosnál. Nézz meg egy CRT-t nagyítóval... Mondjuk az is elmosódott az LCD után, de amíg nem volt LCD, élesnek tűnt. Pedig nagyobbak a pixelei, mint ennek a kis képernyőnek.
  • BStage
    #70
    "ha tényleg csak 600x450-es (tehát negyedelünk a CCD mintájára), azért arra is túlzás azt mondani, hogy "ezen lehetetlen netezni". "

    ezt meg döntse el mindenki magának, számomra ez használhatatlan. Mondom ezt úgy, hogy 640x480-as pda-m van és azon netezek néha kocsiban operával, ha kényelmetlen lenne a notebook-ot elővenni. Arra jó, hogy gyorsan megnézzek rajta valamit, de normális használatra teljesen alkalmatlan. Ebook olvaásnál detto.
  • BStage
    #69
    "Előben nem látod így a pixeleket."

    nem csak a pixelekkel van a baj, elmosódott és darabos az egész.

    "Nem csak a képernyő kisebb, a pixelek is, egy szokásos monitorhoz képest. "

    teljesen mindegy, nem az a baj, hogy látod (vagy nem látod) a pixeleket (meg amúgy is van élsimitás benne) hanem egyszerűen kicsi a 600 körüli felbontás netezéshez és könyv olvasáshoz. (videozáshoz tökéletes)
    A net pedig afelé halad, hogy lassan a 1024 is kevés...
  • rolika
    #68
    és akkor most mikor lesz?
    30000 pénzért röhögve veszek egyet :)
    btw szépen visszahozhatná a klasszikus home computer korszakot
  • dez
    #67
    "hol irnak ilyet? 640x480 sincs... A harmadolás persze tévedés volt, valójában nagyjából felezés történik és ez benne a hatalmas trükk, alapesetben tényleg harmadolódna a felbontás (400x300) és ezt sikerült feltornázzák, hogy csak feleződik (600x450)"

    Akkor sem 400x300 lenne, mert csak vízszintesen kellene harmadolni, lásd normál monitorok, tévék. Így 400x900 jönne ki.

    "vegyük, csak éppen a valóságban nem ez van, hanem a feleződés..."

    Honnan tudod?

    "mit nézzek ezen, ez is a 600 körüli felbontást igazolja..."

    Nekem többnek tűnik, de mindegy.

    "ez meg iszonyat minőségű, ez hosszú távon (könyv esetén) olvashatatlan..."

    Előben nem látod így a pixeleket. Nem csak a képernyő kisebb, a pixelek is, egy szokásos monitorhoz képest.
  • dez
    #66
    Ja bocs, én sem voltam elég figyelmes, amikor a tiédet olvastam, azt hittem, vízszintesen harmadolsz.

    Na de mindegy, még ha tényleg csak 600x450-es (tehát negyedelünk a CCD mintájára), azért arra is túlzás azt mondani, hogy "ezen lehetetlen netezni". (Ezen kaptam fel a "vizet", legalábbis a fejem.)
  • BStage
    #65
    "1200x900 -> 800x600"

    hol irnak ilyet? 640x480 sincs... A harmadolás persze tévedés volt, valójában nagyjából felezés történik és ez benne a hatalmas trükk, alapesetben tényleg harmadolódna a felbontás (400x300) és ezt sikerült feltornázzák, hogy csak feleződik (600x450)

    "Vegyük úgy, hogy mindkét irányban 1,5-tel osztunk:"

    vegyük, csak éppen a valóságban nem ez van, hanem a feleződés...

    "Az 5. kép helyett inkább ezt nézd meg (ugyanaz, csak nagyobb felbontással):"

    mit nézzek ezen, ez is a 600 körüli felbontást igazolja...

    "Meg ezt is: link "

    ez meg iszonyat minőségű, ez hosszú távon (könyv esetén) olvashatatlan...
  • dez
    #64
    Akkor nézd meg a 7. képet! Biztos kamú, mi?
    Egy ismerősöm 233MHz-es PowerPC-n néz DVD-ket (persze jól kioptimizált kodekkel).
  • dez
    #63
    Hasonlít a CCD mintájához, de nem ugyanaz.
  • dez
    #62
    Lásd előző!
  • dez
    #61
    Olvasd el figyelmesebben! Éppen azt írják, hogy nem egyszerűen harmadolni kell!
    Valahogy eloszlik a színes felbontás a függőleges és vízszintes irányban.
    Vegyük úgy, hogy mindkét irányban 1,5-tel osztunk:
    1200x900 -> 800x600... Ez azért nem olyan rossz!

    Az 5. kép helyett inkább ezt nézd meg (ugyanaz, csak nagyobb felbontással):
    link

    Meg ezt is: link
  • Zozo76
    #60
    Kell a francnak a tekero.
  • Bith
    #59
    Kurbli for teh win! ;P
  • Zenty
    #58
    video telefonálás szerintem ekkora procival elég problémás azért az nagyobb teljesitm,ényt igényel az alap minőséghez.
    A sima telefonáláshoz meg nem kell webkam inkáb téleg raktak volna bele tekerőt :D
  • kvp
    #57
    Nehany megjegyzes:
    -a 640x480-as kamera kb. 3000 forinttal (14usd) dragitja csak meg (mediamarkt-os brutto aron), viszont igy lehet rajta videotelefonalni (es van voip is)
    -a kijelzo az olcso kinai mobil dvd lajtszokbol van, es azert a 600x450-es szines felbontas sem olyan rosz, foleg mivel az ugyanilyen pda-kbol a legdragabb is 640x480-as (a psp-hez kepest pedig oriasi es van hardver fsaa is)
    -azert kell az usb2-es csatlakozo, mivel a prociba ezt integralta az amd, es igy ra lehet rakni kulso meghajtot is (winyohoz pedig kulso tapos usb-s rack ajanlott)
    -van sd card slot is!!! (a geode-ban van ingyen sd vezerlo, csak bekotottek)
    -internetezni mar az amiga 500-assal is lehett, pedig abban csak max. 0.5-2Mb ram es egy 7-14 Mhz-es proci volt (kb. ez van most a legolcsobb mobilokban is), ha valaki nem flash-ezik es a kepeket a kijelzo meretere skalazza betolteskor, akkor minden siman megy
    -operacios rendszer: sima linux, olyan desktopot tesz fel az ember amit akar, de en pl. egy linux-os operaval kezdenek (nagyon jo weboldal atmeretezo kepessege van), aztan a gnome helyett egy egyszeru kde skin
    -kihajthato, ezert ha valaki tenyleg csak olvasni akar, akkor a billentyuzetet behajtja a kepernyo ala
    -letezik olyan, hogy kulso monitor interface, tehat otthon akar a 2048x1024-es monitort is rakothetjuk (nemi lassulas aran)

    ps: Vegul csak x86-os lett, bar egy risc gyorsabb lenne. Viszont igy szabvanyos pc-nek szamit. A kijelzo az egyetlen furcsasag benne, ami 3-as osztas helyett gyakorlatilag a ccd-k pixelmintajat koveti. (igy 30%-al nagyobb effektiv felbontasa van) Ami meg tetszik benne az a strapabirasa, mivel atmenne a katonai vizsgan is. (viz, por, razkodas, nyomas es utesallo)
  • kev
    #56
    http://wiki.laptop.org/go/Hardware_specification#Photographs_of_First_Prototype_Electronics

  • Zozo76
    #55
    Nekem is tetszene amugy a gep, meg el is filoztam rajta, mi lenne ha lenne egy ilyen gepecskem. Ami miatt szerintem gaz van vele az a vinyo hianya, meg a felbontas amit most irtatok. Legalabb egy tisztesseges 800x600-at tudna szinesben. Ugy meg azert elmenne. Errol a kisebb felbontas/nagyobb szin-valasztek a HOME COMPUTER korszak jutott az eszembe... pl: C64 (320x200x2 vagy 160x200x16)
  • Tetsuo
    #54
    Akkor télleg gagyi xar az egész..
  • Tetsuo
    #53
    Nem hiszem h a kijelzője labdába rúghat emellett..
  • Bith
    #52
    Nekem tecc :).
    Fradi dukkerek meg enélkül sztem nem is mennek majd meccsre
  • BStage
    #51
    "Ha hihetünk a cikknek akkor 1200x900 a maximális felbontás mind szines, mind szürkeárnyalatos üzemmódban."

    nem hihetünk, ha megnézed a hivatalos specifikációt ott is azt irják, hogy kissebb a szines felbontás. Valójában kb. harmada a szines felbontás a fekete fehérnek. (nagyon leegyszerűsitve, a fizikailag ott lévő 1200x900 db képpontból 1-1-1 R-G-B-vé válik és igy lesz szines. Ill ennél valamivel bonyolultabb a dolog, de a lényeg, hogy tényleg nem éri el még a VGA felbontást sem, ezen netezni gyakorlatilag lehetetlen. Ill olyan szintű lapokat lehet vele nézni, mint ami a képen is van.
  • GABOR16
    #50
    Ha hihetünk a cikknek akkor 1200x900 a maximális felbontás mind szines, mind szürkeárnyalatos üzemmódban.
    Eredetileg aszem szinesben 640x480, szürkeárnyalatosban 1024x768 volt a maximálisan használható felbontás mikor felvázolták még a terveket.
    Bár butulás is történt hisz eredetileg egy 500MHz-es Geode procit igértek, de ez "csak" 366MHz-es példány, mentségére szóljon a kisebb fogyasztás, bár igy nemtudhatjuk, hogy milyen erős lesz ez a szerkezet.
    A másik gyengébb terület a háttértár eleinte 1GB-ról regéltek, de végül ennek is csak a fele valósult meg.
    Persze ez egy tesztverzió, és lehet, hogy a végleges gyorsabb lesz, mindenesetre a kijelző nagyobb felbontása már örömteli.
    És ha netán a késöbbi változatnak is ugyanilyen tulajdonságai lennének, attól még késöbb lehetnek erősebb változatok ahogy csökkennek a költségek (hisz nyilván ezek a tulajdonságok is költségmegfontolásból gyengültek).
  • GABOR16
    #49
    Vajon érinrőképernyős a szentem?
    Mindenesetre ha nem akkor alul 3 tapipadja is van? Vagy csak a középső az igazi a másik 2 meg megtévesztés?
    Mindenesetre nekem nagyon tetszik. Szerintem a fejlettebb régiókban is simán versenyképes lehetne, és mondjuk itt még akár egy kis hasznot is rárakhatnának a gyártás gyorsabb felfuttatása érdekében. Olyan 200-250$ os árral még simán versenyképes. Az 1 napos akumlátoridő meg kész kánaán .
    Nekem nincs laptopom (anyagiokok), de egy ilyenre még akár én is összetukok gyüjteni pár ezret.
  • BStage
    #48
    aki meg szeretne egy ilyenen internetezni az jól nézze meg az 5. képet, mert ott nem a betűk nagyok, hanem ekkora a max felbontása szinesben. (még a 640x480-at se éri el!)
  • BStage
    #47
    "Lehet kapni USB winyot is..
    A winyon meg minden elfér.."

    kétlem, hogy egy 1W összefogyasztású gép leadna neked az usb portján 10-20W-ot egy hdd-nek... ha mégis, akkor pedig addig fog pörögni a vinyó, amig folyamatosan kurblizol