90
-
L3zl13 #10 Asszem senki nem mondta, hogy nem történhetnek olyan világméretű válságok, amelyek befolyásolnák a dolgot egyik vagy másik irányba. De az általános folyamatok tendenciája elég jól megjósolható 20 évre előre.
Még ha pár éven belül fel is találnák a hiperszuper ingyenenergia elvét, akkor is jó eséllyel évtizedekbe telik, hogy azt alkalmazni is tudjuk olyan szinten, hogy befolyásolja a szénhidrogén fogyasztásunkat.
Távmunka terjedése szintén meglehetősen jól kalkulálható, mert már most is rendelkezésre áll minden technológia, amire szükség van hozzá. Bármilyen technológia újítás csak kis, minőségbeli változást hozhat az ügyben. Tehát ha eddig nem következett be ugrásszerű növekedés, ami a teljes életmódunkat megváltoztatta, akkor jó eséllyel ezután sem fog...
És az összes többi folyamat is elég hosszú időt vesz igénybe, és elég jól kalkulálható eredménnyel jár majd, tehát az olaj/földgáz felhasználás szerintem megbecsülhető ilyen időtartamra. -
BlackRose #9 Senki nem megy vakon előre, attól, hogy nem próbálod kitalálni, hogy 876m-re előtted a kanyar után mi van, még nem jelenti, hogy "vakon mész előre", de az meg szart sem ér, ha amit előre látsz messze elmarad attól ami bejön.
A másik dolog, meg semmi sem egyértelmű. Először is nem tudhatjuk milyen technológiai áttőrések lehetnek, akkor pl. a távmunka igenis terjed, az sem biztos, hogy a nagyvárosokban autókázunk, mert általában már most elég széleskörben fejlesztik a tömegközlekedést, ugyanakkor ki tudja mi lesz a Kínai és az Indiai gazdasággal, mert, hogy az sem biztos, hogy töretlenül 10% nő évente. Na de most nem akarom előre látni a jövőt, mert mondom nem is lehet, csupán próbálok rámutatni, hogy azok a dolgok amelyek ma egy féle képpen működnek, több féle képpen meg is tudnak változni. Közben persze ki garantál, hogy holnap nem fedeznek fel valami ujabb köolajtelepet... de ugye ez sem biztos. -
L3zl13 #8 Szerintem lehet, hogy átállunk biodízel/alkohol alapú rendszerekre, ha már nagyon fogyóban lesz az olaj/földgáz.
És az legalább környezetkímélő is... -
xuldar #7 Ugyan már, sosem volt kérdés, hogy ha választani kell egy kormánynak a környezetvédelmi szempontok és a gazdasági szempontok között, de egyszerre nem működik a kettő, akkor a gazdaságit választja. Ez az egész Földre érvényes, tisztelet a nagyon ritka kivételnek. -
#6 Én is halottam valami ilyesmiről,bízzunk benne,hogy a kormányok észhez térnek és nem fogják engedni a kőszén felhasználását,inkább a környezetvédő megoldások felé mennek el.Mondjuk csak halottam erről,nem nagyon tudom pontosan hogy működik ez.Pl ha olyan nagy az olajimport akkor miért nem állnak át már most kőszénből készíteni az üzemanyagot? -
#5 Na akkor van egy jó meg egy rossz hírem. A jó, hogy kőszéből is meg lehet csinálni mindent amit kőolajból. Ez azt jelenti, hogy nem olaj, hanem szénfinomítók lesznek majd az elkövetkező kb. 300 évben ameddig elég a szénkészlet a Földön. Marad tovább a pöfögés... -
#4 Szánalmas, hogy még mindig több mint 100 éves technológiákat használunk, a legjobb lett volna ha sose találunk olajat a Földön. -
Anotino #3 Azert mert nehez elorelatni, mar meg se kell probalni kozeliteni, csak menni vakon a vilagba? :) 20 evre prognosztizalni meg nem olyan durva sztem. Az hogy Kinanak es Indianak drasztikusan novekedni fog a szukseglete, egyertelmu. A tobbi orszagnak meg nem igazan fog csokkenni. -
cegledizoli #2 Én kamionozok már egy jó ideje, folyamatosan nő a forgalom. Rengeteg kamion forog a világba. A poén az hogy, sokszor kihasználatlanul fél sulyokkal. Én heti 1200 liter körül szoktam gázolajat használni. És több 10.000 kamion fut az utakon. Mindent már közúton hordanak. A vonat,hajó lassú. Ha elfogy a nafi és nem lesz alternatíva, összeomlik a világ. Nem fogsz kapni semmit a boltba. Mondjatok egy alternativát amely, megmozgat egy 40 t. Kamiont. 1hét mulva elolvasom -
BlackRose #1 Ezzel az a gond, hogy ha A pontból B pontba kell menni, és közte van egy hegy, akkor mehetünk a hegyen keresztül, a hegy jobb oldalán és a hegy bal oldalán. Hogy merre megyünk az sok mindentől függ. Na most pl. ha a múltban a hegy bal oldalán mentünk, mert a rendelkező információ alapján azt láttuk rövidebnek, jobban járhatónak, az nem jelenti, hogy a jövőben is a hegy bal oldalán fogunk menni, mert a körülmények változnak (pl. árvíz miatt ott el van árasztva az út, vagy épitkezések miatt le van zárva, stb.). Szóval az a gond, hogy a mult fogyasztása alapján nem lehet meghatározni a jövőbeli fogyasztást, még ha maga a felfedezett olajmennyiség nem is változik. Úgyhogy az ilyen fajta 2030-ig, meg hasonló dolgot marhaságnak tartom, lehet, hogy eltart 2080-ig de az is lehet, hogy csak 2020-ig. Technológiai fejlődésünk, és maga az olaj világpiaci ára, nagyon is előreláthatatlan dolog. Különben ha a nagyokosok eltudnák találni, akkor könnyű lenne meggazdagodni, csupán olaj opciókat kell vásárolni most még olcsó. Persze nem hinném, hogy kockáztatni mernének.