2030-ig biztosan az olaj rabjai vagyunk
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A válasz: NEM.
A melegedés csak egy dolog. 60 év múlva nem lesznek halak a tengerben, szal egy csomó országnak kaput. A termõföldek hozama folyamatosan csökken, szal még kevesebb embernek lesz elég kajája, miközben sokkal többen leszünk. És a legrosszabbak az édesvízzel jkapcsolatos gondok. Szal pancsizás kilõve.
Valszeg mi azok között a civilizációk között leszünk akik utoljára pusztulnak ki, ha ez egyáltalán pozitívnak tekínthetõ.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
ilyen viccet még nem hallottam a szeszélyes évszakokban sem 😊
\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A miénk az úgynevezett RON oktánszám (Research Octane Number), az USA-ban pedig a RON és a MON (Motor Octane Number) oktánszámok átlaga az oktánszám.
A RON átlagban 10 ponttal magasabb, mint a MON, ezért az USA oktánszáma kb. 5 ponttal alacsonyabb, mint a RON szám.
Tehát a 87-es "Regular" USA oktánszám megfelel az Európai 91-es "Normál"-nak, a 89-es "Midgrade" a 95-ös "Super"-nek és a 93-as "Premium" a mi 98-as "Extra"-nak.
Különben az átlag amci havi 130 dollárt (évi 1530-at) költ benzinre, ami ugye havi 22-23000 ft, most én ennyibõl nem szoktam megúszni pedig a Ford Mondeom nagyon gazdaságos és nem is lakok 100 km-re a munkahelyemtõl a "suburb"-ban (olvasd gyerek nevelésre alkalmas terület) mint az átlag amcsi.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Nemrég olvastam a National Academies Press áltak kiadott The Hydrogen Economy cimû könyvet, érdekes dolog, nem árt elolvasni, fõleg, hogy online van free.
http://www.nap.edu/catalog/10922.html
de akinek túl hosszú, itt van egy rövidebb változat:
http://www.house.gov/science/hearings/full04/mar03/ramage.pdf
Igaz hogy nem csak a tömegközlekedés fejlesztése miatt hanem az autóvásárlásra, és a parkolás, benzinre kivetett hatalmas adók miatt, de csökkent az autók száma, és növekedett a tömegközlekedés kihasználtsága.
Különben a légiközlekedés az ami a legjobban érzi a köolajárakat, és itt a legnehezebb az alternatíva.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha kicsit értesz az olajfinomításhoz (ált. isk. fizika) akkor tudod, hogy 81-es meg 86-os benzint könnyebb, olcsóbb elõállítani, több is lesz egy hordónyi nyersolajból belõle mint mondjuk 95-ösbõl.
Azt, hogy 5x-ös azt úgy értettem, -csak rosszul fogalmaztam-, hogy nálunk 5x-ös, de a te számításod alapján akkor csak 2-2.5x-se! De, hogy ezt is sokalják az tuti! <#shakehead>#shakehead>
itt 1 liter = jelenleg 1.45 - 1.50 dollár literje (kb. 5.50 dollár gallononként) ami 2-2.5 szeres az USA nak akartam irni 😊
USA
1 gallon = 3.78 liter
1 gallon = jelenleg 2.20 - 2.30 dollár átlag = 58 - 60 cent literje
EU
1 liter = jelenleg 1.45 - 1.50 dollár literje (kb. 5.50 dollár gallononként) ami 2-2.5 szeres az EU nak
"így ott nem kétszerese az ár hanem kb 5x-se! "
ezt meg hogy érted? hisz ott az olcsobb.
persze az USA-ban jobban drágul mert ott is minden nap jobban megadóztatják
(a korlátlan állam következménye)
akkor mindez a mai kb. 60 dolláros köolajár mellet, amikor 70 körüli volt akkor nem 15% volt drágább a benzin hanem volt ahol közelítette az 50%-ot is, hogy miért, azért mert a nyersanyag és a késztermék közötti árarányok soha nem emelkednek lineárissan, de én mégis csak úgy számoltam, mert már úgy is elég sok, hogy megfékezze a fogyasztást.
Na de ez mind félhülye feltételezés... éppen úgy mint a szóban forgó "tanulmány".
Na meg nekem volt számítógépem már '80-ban, de attól még nem változik meg a dolog, hogy akár még 90-ben is csak azoknak volt akiket piszokul érdekelt, ma meg minden féleszünek van. Persze mobil is volt a New Yorki bankároknak már 80-ban, de az átlagember csak filmben látta, ha látta.
Az EU meg nem létezik 50 éve, ami létezett az csak az EEC volt, ami be kel vallani messze volt a mai EU-tól, a mai EU több fázisa vezetett ahhoz amit általában elõbb az EU 12 majd az EU 15 és most az EU 25 képvisel, de 20 évvel ezelõtt ez ilyen formában még papíron sem létezett.
Nem néztem utánna, de tudomásom szerint jelenleg épitik a 10-ik Nimitz osztályú hajót, azt mondod 4 már megvolt 89-ben mennyi volt meg 80-86 ban ami 20-25 év
(azt mondtam kb. 20 év) na de ha megvolt mind a 4db is, akkor is az azt jelenti, hogy most plusz 6db-nél járunk ami 60%, persze 2 még építés allatt van, a G. H. W. Bush-t nemrég "keresztelték" meg. na de akkor is 8db Nimitz van, és ha azt mondod 4db volt, akkor az éppen a fele. Az utolso amit átadtak a USS Ronald Reagan. Különben itt csak arra akartam rámutatni, hogy még az olyan dolgok is amelyek méregdrágák, amelyek építésére és bevezetésére több évre van szükség, még azok a dolgok is komoly mértékben kicserélõdtek. Nem érdekelt az USA hadierejének modernizálása, itt nem az a fontos, hanem az, hogy 20 év allatt mennyi minten történt.
Úgyhogy nem értem mi az a sok összehozott tévedés?
Ja, a Katrina és Iván sem akadályozta a Mexikó öbölbeli olajkitermelsét, igaz?
Környezetszennyezés a légkör összeCO2-zása is, aminek köszönhetõleg még további "vidám" napoknak nézünk majd elébe...
Az emberek életminõségét rontja a környezetszennyezés, ezért az embereknek illetve az õket képviselõ politikusoknak kell rákényszeríteni a gazdaságot, hogy környezetszennyezés nélkül termeljen.
Egyébként a gazdaságot a környezettudatos mûködés sem zavarja egy picit sem, mert akkor hatalmas környezetvédelmi iparágak alakulnak ki, amik szintén pénzt termelnek és embereket foglalkoztatnak.
A döntés, hogy szemétdombon v. édenkertben élünk, az emberek, tehát a mi kezünkben van...
Budapesten is radikálisan csökkenne az autók száma, ha a város tömegközlekedési infrastruktúrája fejlettebb lenne, valamint a város tömegközlekedést pártoló irányítás alá kerülne.
A tömegközlekedéshez kell:
- A lakásokból és lehessen jutni tömegközlekedéssel a munkahelyekre.
- A tömegközlekedés gyorsabb legyen, mint az autó.
- A tömegközlekedésen jól érezzék magukat az utazók, tehát ne legyenek hajléktalanok, zsúfoltság, kosz, bûz, stb.
- Az autóknak kevés és drága parkolási lehetõséget kell engedélyezni a Hungária körúton belül. (Ha nem tud hol parkolni, akkor nem jár autóval a polgár...)
- A Hungária körúton belül autózó polgár fizessen dugóadót. (Napi 1000Ft)
"EU sem létezett"
Mi van? Az már vagy 50 éve létezik csak elenite máshogy hívták és kevesebben voltak.
"USA jelenlegi anyahajóinak fele még nem létezett."
4 db Nimitz osztályú hajó mnár megvolt 89 elején. Ehhez jön még a Kitty Hawk és a JFK. Ez összesen 6db. A hidegháború idején volt 12 db aktív horodzójuk. Most olyan 8 db van asszem. Ez hol 50%?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
86-ban elég sokaknak volt már számítógépe, és szerintem a további terjedésre is számítottak. KGST, SZU bukása felbomlása semmit nem jelentett az olajfelhasználás szempontjából.
Népességnövekedés üteme sem okozott éppen mengeletést amennyire tudom.
USA folyamatosan újítja a haderejét? Úristen, ettõl biztos besokkoltak a szakértõk.
Voltak háborúk, és volt technikai fejlõdés. Na és? Ahhoz nem kell megjósolni minden egyes apró mozzanatot, hogy nagyságrendileg lehessen kalkulálni globális tendenciákat.
Még ha pár éven belül fel is találnák a hiperszuper ingyenenergia elvét, akkor is jó eséllyel évtizedekbe telik, hogy azt alkalmazni is tudjuk olyan szinten, hogy befolyásolja a szénhidrogén fogyasztásunkat.
Távmunka terjedése szintén meglehetõsen jól kalkulálható, mert már most is rendelkezésre áll minden technológia, amire szükség van hozzá. Bármilyen technológia újítás csak kis, minõségbeli változást hozhat az ügyben. Tehát ha eddig nem következett be ugrásszerû növekedés, ami a teljes életmódunkat megváltoztatta, akkor jó eséllyel ezután sem fog...
És az összes többi folyamat is elég hosszú idõt vesz igénybe, és elég jól kalkulálható eredménnyel jár majd, tehát az olaj/földgáz felhasználás szerintem megbecsülhetõ ilyen idõtartamra.
A másik dolog, meg semmi sem egyértelmû. Elõször is nem tudhatjuk milyen technológiai áttõrések lehetnek, akkor pl. a távmunka igenis terjed, az sem biztos, hogy a nagyvárosokban autókázunk, mert általában már most elég széleskörben fejlesztik a tömegközlekedést, ugyanakkor ki tudja mi lesz a Kínai és az Indiai gazdasággal, mert, hogy az sem biztos, hogy töretlenül 10% nõ évente. Na de most nem akarom elõre látni a jövõt, mert mondom nem is lehet, csupán próbálok rámutatni, hogy azok a dolgok amelyek ma egy féle képpen mûködnek, több féle képpen meg is tudnak változni. Közben persze ki garantál, hogy holnap nem fedeznek fel valami ujabb köolajtelepet... de ugye ez sem biztos.
És az legalább környezetkímélõ is...