115
úgy gondolom lehetne gyümölcs is, de miért zöldség?
-
#35 a görögdinnye zöldség? :O -
#34 ezt a chaten letárgyaltuk :) -
#33 Paradicsom morfológiája
Gyökérzet
Helyrevetés estén a paradicsom gyökérzetét a fejlődés korai szakaszában erős karógyökér jellemzi, később sok elágazó mellékgyökér fejlődik. A tûzdelt, ültetett növények gyökérzete erősebb, több oldalgyökér képződik. A paradicsomra jellemző a járulékos gyökérképződés, melynek során az ültetéskor földbe került szárrészből kiindulva gyökerek képződnek.
Hajtásrendszer
A paradicsom szára kezdetben hengeres, később bordázottá válik. A szár szőrözöttsége, antociános elszíneződöttsége, az ízközök hosszúsága és a főhajtás lezártsága jellegzetes fajtabélyeg. A főhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fő típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedésû (a) fajta esetén a főhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képződik. Determinált fajta (c) estén a főhajtás csúcsán egy virágzat képződik, lezárva ezzel a főszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a főhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képződik. A gyakorlatban féldetermináltnak (b) nevezett fajták esetében a főhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képződik.
A főhajtás leveleinek hónaljából előtörő hajtásokat oldalhajtásnak nevezzük.
Levél
A paradicsomnak összetett levele van. A levelszeletek száma, az osztottság mértéke és a levelek állása fajtabélyeg. A lomborítottságnak nagy szerepe lehet a termés mennyisége, koraisága és a bogyók minősége szempontjából.
Virág
A paradicsom virágára az ötös szám jellemző. A csészelevelek zöldek, szőrözöttek, az aljukon összenőttek. A sziromlevelek citromsárgák. A magház kettő vagy több termőlevélből nőtt össze. A termőlevelek száma határozza meg a virágból kifejlődött bogyó rekeszszámát. A paradicsom virágai fakultatív rovarmegporzásúak. A virágok álfürt virágzatot alkotnak.
Termés
Botanikailag a paradicsom termése tipikus bogyótermés. A bogyórekeszek száma 2 vagy több. A bogyónagyság, a bogyóalak és a bogyószín igen változatos.
A bogyónagyság 15 g-tól 300 g-ig változhat. A legkisebb, 15-30 g bogyótömegû fajták alkotják a cseresznyeparadicsom fajtakört, míg a 200-300 g bogyótömegû fajtákat hús- vagy szendvicsparadicsomnak nevezik.
A paradicsom bogyója lehet lapított, kissé lapított, gömb, ovális, szív, szögletes, körte, szilva vagy hosszúkás alakú. A friss fogyasztású fajtákra a lapított, kissé lapított és a gömb alak a jellemző. A konzervparadicsom fajták esetében a mechanikai behatásoknak jobban ellenálló szögletes és hosszúkás bogyóalakok a legelterjedtebbek.
A bogyó színe rendszerint piros, de vannak sárga és narancsszínû fajták is.
Mag
A paradicsom magja kerekded, lapos, 2-3 mm átmérőjû, felülete szőrös. Ez utóbbi tulajdonsága miatt, gépi vetés előtt a magvakat koptatni szokták. Az ezermagtömeg 3 g körüli.
-
#32 nagyon sokmindent nem értetek még :/ -
Vlala #31 hát... aa miénk mikrónak :) -
#30 rendszertani szempontból a paradicsom zöldség ezt hiába is próbálja akárki cáfolni... az hogy valaki/akárki gyümölcsnek nevezi nem számít semmit -
#29 lehet hogy nem volt elég világos a 27-es hszem(nem a tiéd miatt írom,csak hogy tényleg világos legyen),hátakkor:
a pardicsom zöldségféle!!!!!4 -
#28 gyümölcs háát!! csak ezt sokan nem tudják..:D
-
#27 "A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
A lágyszárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket)."
# 2 Articsóka
# 3 Bab
# 4 Burgonya
# 5 Csemege kukorica
# 6 Cékla
# 7 Feketegyökér
# 8 Gombák
# 9 Görögdinnye
# 10 Sárgadinnye
# 11 Vöröshagyma
# 12 Póréhagyma
# 13 Téli sarjadékhagyma
# 14 Metélőhagyma
# 15 Fokhagyma
# 16 Káposzta
# 17 Vöröskáposzta
# 18 Kelkáposzta
# 19 Leveles kel
# 20 Kínai kel
# 21 Bimbóskel
# 22 Karalábé
# 23 Karfiol
# 24 Brokkoli
# 25 Paprika
# 26 Fűszerpaprika
# 27 Paradicsom
# 28 Pasztinák
# 29 Petrezselyem
# 30 Levélpetrezselyem
# 31 Rebarbara
# 32 Retek
# 33 Endivia saláta
# 34 Fejes saláta
# 35 Cikória saláta
# 36 Kötözősaláta
# 37 Mezei saláta
# 38 Tépősaláta
# 39 Spárga
# 40 Sárgarépa
# 41 Som
# 42 Sóska
# 43 Spenót
# 44 Padlizsán
# 45 Torma
# 46 Spárga tök
# 47 Sütőtök
# 48 Laskatök
# 49 Cukkíni
# 50 Patisszon
# 51 Uborka
# 52 Zeller
# 53 Zöldborsó
"A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamin (20-30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-, és 1.6 mg karotin jelentős. Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva, a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik."
durva mi?használni gyümölcsként,hm
"A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma vagy narancs.
Régen az erdőben élő gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, madárcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som), terméseit, de a mogyoró, málna, erdei szamócát, vagy a tüskés szárú szedret gyüjtögették össze. Később az erdők gyümölcstermő részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdőrészeket, vadkertek-nek nevezték, és a mai települések neveiben is felfedezhetők. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzitő, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek neveit őrzi)" -
#26 valójában gyümölcs, ha jól tudom -
#25 gáárágrárgár !
EZÉRT írtam oda az 1 hsz-be hogy "többsége" !
vagy ugy irjam le nekd külön hogy "kivétel" ?
-
#24 tudok mondani olyan gyümölcsöt mondani ami bokron nö és nem édes
pl egres -
#23 tudom hogy van benne cukor,de most mondtam el hogy nem édes! AZAZ NEM ÉDES AZ ÍZE ! -
#22 én is úgy tudom hogy gyümölcs :l -
#21 bazzeg,akkor vmivel kevertem :S sry -
#20 vajon ki találta ezt ki hogy a bugronya fajtába tartozik :) -
#19 akkor mi? -
#18 dehogynem ;) -
#17 Paradicsom
A termesztett paradicsom (Lycopersicon esculentum L.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó zöldségnövény. Géncentruma Ecuador, Peru és észak Chile tengermenti területeire tehető, de termesztésbe vétele Mexikóban történt. A vad Lycopersicon fajokat nemesítési alapanyagként használják fel, vírusok, kórokozók és kártevők elleni rezisztenciák beépítésére.
Na ez a pár sor remélem kielégítő vlaszt ad :))
Egyébként a paradicsom mint burgonyaféle ez engem is meglepett ;) -
#16 az nem gyümölcs -
#15 OK, elismerem, igazad van :D
Amúgy elvieg szerintem csak az ilyen gumós dolgok számítanak zöldségnek, vagyis aminek a gyökerét esszük. A zöldborsót is szokták zöldségnek nevezni, pedig az a "hüvelyes" kategóriába tartozik. -
#14 és akkor a dió miért gyümölcs? nem is édes -
#13 pont ezért gondolkoztam el rajta -
Kabuki #12 "azért zöldség,mert a zöldség többsége nem édes,a gyümölcs többsége meg édes.és mivel a paradicsom nem édes,ezért zöldség.ha édes lenne,akkor gyümölcs lenne."
ezt ugye csak viccből írtad? Ha ezt egy biosztanár meglátná... :D
-
#12 amúgy a paradicsom gyümölcs,de ne zavarjon...és ezt nem én találtam ki -
#11 olvas kicsit útána van bent cukor :) -
#10 A sütőtök minek számít? Mondjuk némileg hasonlít a dinnyére, szóval lehet, hogy gyümölcs :D -
#9 amugy sztem ez a kérdés senkit sem érdekel,az a fő hogy finom -
#8 hívd ahogy akarod -
#7 azért zöldség,mert a zöldség többsége nem édes,a gyümölcs többsége meg édes.és mivel a paradicsom nem édes,ezért zöldség.ha édes lenne,akkor gyümölcs lenne.
itt a full tiszta ragyogo mosolygo hiper király sirály válasz. -
#6 mert puhább mint az alma?:C -
Shadow_THH #5 bio mage vagy
tudhatnád... -
#4 Én aszittem gyümölcs -
#3 Szerinted mi az esélye annak, hogy még egy ilyen kretén topik legyen?
Mindjárt nyitok én is egyet, hogy miért zöld a fű. -
#2 azér mer csak egy kicsit édes -
#1 elnézést ha van már hasonló topik:)
a tény az hogy, borkon érik be, kicsit édes, hussos, van magja, fény kell nekki, és van héja