115
úgy gondolom lehetne gyümölcs is, de miért zöldség?
  • Dragooon #35
    a görögdinnye zöldség? :O
  • biomage
    ezt a chaten letárgyaltuk :)
  • SHADOWEYES7
    Paradicsom morfológiája

Gyökérzet
    Helyrevetés estén a paradicsom gyökérzetét a fejlődés korai szakaszában erős karógyökér jellemzi, később sok elágazó mellékgyökér fejlődik. A tûzdelt, ültetett növények gyökérzete erősebb, több oldalgyökér képződik. A paradicsomra jellemző a járulékos gyökérképződés, melynek során az ültetéskor földbe került szárrészből kiindulva gyökerek képződnek.

Hajtásrendszer
    A paradicsom szára kezdetben hengeres, később bordázottá válik. A szár szőrözöttsége, antociános elszíneződöttsége, az ízközök hosszúsága és a főhajtás lezártsága jellegzetes fajtabélyeg. A főhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fő típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedésû (a) fajta esetén a főhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képződik. Determinált fajta (c) estén a főhajtás csúcsán egy virágzat képződik, lezárva ezzel a főszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a főhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képződik. A gyakorlatban féldetermináltnak (b) nevezett fajták esetében a főhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képződik.
    A főhajtás leveleinek hónaljából előtörő hajtásokat oldalhajtásnak nevezzük.

Levél
    A paradicsomnak összetett levele van. A levelszeletek száma, az osztottság mértéke és a levelek állása fajtabélyeg. A lomborítottságnak nagy szerepe lehet a termés mennyisége, koraisága és a bogyók minősége szempontjából.

Virág
    A paradicsom virágára az ötös szám jellemző. A csészelevelek zöldek, szőrözöttek, az aljukon összenőttek. A sziromlevelek citromsárgák. A magház kettő vagy több termőlevélből nőtt össze. A termőlevelek száma határozza meg a virágból kifejlődött bogyó rekeszszámát. A paradicsom virágai fakultatív rovarmegporzásúak. A virágok álfürt virágzatot alkotnak.

Termés
    Botanikailag a paradicsom termése tipikus bogyótermés. A bogyórekeszek száma 2 vagy több. A bogyónagyság, a bogyóalak és a bogyószín igen változatos.
    A bogyónagyság 15 g-tól 300 g-ig változhat. A legkisebb, 15-30 g bogyótömegû fajták alkotják a cseresznyeparadicsom fajtakört, míg a 200-300 g bogyótömegû fajtákat hús- vagy szendvicsparadicsomnak nevezik.
    A paradicsom bogyója lehet lapított, kissé lapított, gömb, ovális, szív, szögletes, körte, szilva vagy hosszúkás alakú. A friss fogyasztású fajtákra a lapított, kissé lapított és a gömb alak a jellemző. A konzervparadicsom fajták esetében a mechanikai behatásoknak jobban ellenálló szögletes és hosszúkás bogyóalakok a legelterjedtebbek.
    A bogyó színe rendszerint piros, de vannak sárga és narancsszínû fajták is.

Mag
    A paradicsom magja kerekded, lapos, 2-3 mm átmérőjû, felülete szőrös. Ez utóbbi tulajdonsága miatt, gépi vetés előtt a magvakat koptatni szokták. Az ezermagtömeg 3 g körüli.

• nf1
    nagyon sokmindent nem értetek még :/
  • Vlala #31
    hát... aa miénk mikrónak :)
  • DjDano
    rendszertani szempontból a paradicsom zöldség ezt hiába is próbálja akárki cáfolni... az hogy valaki/akárki gyümölcsnek nevezi nem számít semmit
  • ProGabe #29
    lehet hogy nem volt elég világos a 27-es hszem(nem a tiéd miatt írom,csak hogy tényleg világos legyen),hátakkor:

a pardicsom zöldségféle!!!!!4
  • Mincsi
    gyümölcs háát!! csak ezt sokan nem tudják..:D
  • ProGabe #27
    "A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.

A lágyszárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket)."

# 2 Articsóka
    # 3 Bab
    # 4 Burgonya
    # 5 Csemege kukorica
    # 6 Cékla
    # 7 Feketegyökér
    # 8 Gombák
    # 9 Görögdinnye
    # 10 Sárgadinnye
    # 11 Vöröshagyma
    # 12 Póréhagyma
    # 13 Téli sarjadékhagyma
    # 14 Metélőhagyma
    # 15 Fokhagyma
    # 16 Káposzta
    # 17 Vöröskáposzta
    # 18 Kelkáposzta
    # 19 Leveles kel
    # 20 Kínai kel
    # 21 Bimbóskel
    # 22 Karalábé
    # 23 Karfiol
    # 24 Brokkoli
    # 25 Paprika
    # 26 Fűszerpaprika
    # 27 Paradicsom
    # 28 Pasztinák
    # 29 Petrezselyem
    # 30 Levélpetrezselyem
    # 31 Rebarbara
    # 32 Retek
    # 33 Endivia saláta
    # 34 Fejes saláta
    # 35 Cikória saláta
    # 36 Kötözősaláta
    # 37 Mezei saláta
    # 38 Tépősaláta
    # 39 Spárga
    # 40 Sárgarépa
    # 41 Som
    # 42 Sóska
    # 43 Spenót
    # 44 Padlizsán
    # 45 Torma
    # 46 Spárga tök
    # 47 Sütőtök
    # 48 Laskatök
    # 49 Cukkíni
    # 50 Patisszon
    # 51 Uborka
    # 52 Zeller
    # 53 Zöldborsó

"A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamin (20-30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-, és 1.6 mg karotin jelentős. Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva, a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik."

durva mi?használni gyümölcsként,hm

"A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma vagy narancs.

Régen az erdőben élő gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, madárcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som), terméseit, de a mogyoró, málna, erdei szamócát, vagy a tüskés szárú szedret gyüjtögették össze. Később az erdők gyümölcstermő részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdőrészeket, vadkertek-nek nevezték, és a mai települések neveiben is felfedezhetők. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzitő, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek neveit őrzi)"
  • Snecie Smicie
    valójában gyümölcs, ha jól tudom
  • Doomista
    gáárágrárgár !
    EZÉRT írtam oda az 1 hsz-be hogy "többsége" !
    vagy ugy irjam le nekd külön hogy "kivétel" ?
  • biomage
    tudok mondani olyan gyümölcsöt mondani ami bokron nö és nem édes
    pl egres
  • Doomista
    tudom hogy van benne cukor,de most mondtam el hogy nem édes! AZAZ NEM ÉDES AZ ÍZE !
  • sweech
    én is úgy tudom hogy gyümölcs :l
  • hunbasser
    bazzeg,akkor vmivel kevertem :S sry
  • biomage
    vajon ki találta ezt ki hogy a bugronya fajtába tartozik :)
  • bazs1
    akkor mi?
  • gercse
    dehogynem ;)
  • DjDano
    Paradicsom

A termesztett paradicsom (Lycopersicon esculentum L.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó zöldségnövény. Géncentruma Ecuador, Peru és észak Chile tengermenti területeire tehető, de termesztésbe vétele Mexikóban történt. A vad Lycopersicon fajokat nemesítési alapanyagként használják fel, vírusok, kórokozók és kártevők elleni rezisztenciák beépítésére.

Na ez a pár sor remélem kielégítő vlaszt ad :))

Egyébként a paradicsom mint burgonyaféle ez engem is meglepett ;)
  • biomage
    az nem gyümölcs
  • Voltan
    OK, elismerem, igazad van :D
    Amúgy elvieg szerintem csak az ilyen gumós dolgok számítanak zöldségnek, vagyis aminek a gyökerét esszük. A zöldborsót is szokták zöldségnek nevezni, pedig az a "hüvelyes" kategóriába tartozik.
  • shevy
    és akkor a dió miért gyümölcs? nem is édes
  • biomage
    pont ezért gondolkoztam el rajta
  • Kabuki
    "azért zöldség,mert a zöldség többsége nem édes,a gyümölcs többsége meg édes.és mivel a paradicsom nem édes,ezért zöldség.ha édes lenne,akkor gyümölcs lenne."

ezt ugye csak viccből írtad? Ha ezt egy biosztanár meglátná... :D

• hunbasser
    amúgy a paradicsom gyümölcs,de ne zavarjon...és ezt nem én találtam ki
  • biomage
    olvas kicsit útána van bent cukor :)
  • Voltan
    A sütőtök minek számít? Mondjuk némileg hasonlít a dinnyére, szóval lehet, hogy gyümölcs :D
  • Sephirot T
    amugy sztem ez a kérdés senkit sem érdekel,az a fő hogy finom
  • Akos 001
    hívd ahogy akarod
  • Doomista
    azért zöldség,mert a zöldség többsége nem édes,a gyümölcs többsége meg édes.és mivel a paradicsom nem édes,ezért zöldség.ha édes lenne,akkor gyümölcs lenne.

itt a full tiszta ragyogo mosolygo hiper király sirály válasz.
  • Sephirot T
    mert puhább mint az alma?:C
  • Shadow_THH
    bio mage vagy

tudhatnád...
  • N1ggA
    Én aszittem gyümölcs
  • Voltan
    Szerinted mi az esélye annak, hogy még egy ilyen kretén topik legyen?

Mindjárt nyitok én is egyet, hogy miért zöld a fű.
  • bazs1
    azér mer csak egy kicsit édes
  • biomage
    elnézést ha van már hasonló topik:)

a tény az hogy, borkon érik be, kicsit édes, hussos, van magja, fény kell nekki, és van héja