95
-
dez #55 szkeptikus (ami nem azt jelenti, hogy vak-ellen-hívő, csak nehezen meggyőzhető, megfontolt - jó esetben) -
dez #54 Ajánlom figyelmedbe:
Vassy Zoltán (híres-hírhedt szkeptius) Élet és Tudományban közölt vizsgálata
Ezen belül: Ellenérvek a termikus áramlás hipotézisével szemben.
Idézet: "A mi műkezünk hatására a kerék nem gyorsult fel még az emberi átlagnak megfelelő maximális sebességre sem. Emiatt elképzelhető, hogy bár a forgás kiváltásához hozzájárul a tenyér hőhatása, embereknél a hőhatáson kívül valami más is szerepet játszik. Ha így van, ez a bizonyos "más" lehet akár az ismeretlen bioenergia. Természetesen a mi kísérleteink alapján ezt nem zárhatjuk ki; általában, egy ismeretlen hatásmechanizmust nem lehet kizárni azzal, hogy egy ismert mechanizmus lehetőségét vagy akár valószínűségét belátjuk."
Ez tudomány. Amit te csinálsz, az meg vakhit valami nemlétében, és bizony csúsztatás (ha már bedobtad itt ezt a szót). -
dez #53 Hány napja nem aludtál? Vagy más baj van?
1. Hamis és hiányos állítás, miszerint csakis a meleg játszik szerepet a kerék forgásában. Fogd fel!
2. A Occam borotvája nem a hidegebb vs. melegebb kérdésed kapcsán merült fel.
3. A cikkben egy megfigyelésről van szó, nem csak egy elmélet. -
Epikurosz #52 Aranyom!
Én arra az ellentmondásra hívtam fel a figyelmet, amely az itt bemutatott elmélet ("minél hidegebb, annál egészségesebb") és az Egely-kerék alapját képező igazi* működési elv között feszül.
(* Az igazi működési elv ugye a kéz és a környezet hőmérsékletkülönbsége, amit Egely nem ismer el, szerinte van külön bioenergia, biomező.)
Tehát nincs itt szó semmiféle Occam borotváról, meg egyéb belemagyarázásokról.
Én amúgy kétlem, hogy a 36,0 fokos hőmérsékletű ember egészségesebb lenne, mint az, akinek 37 fok a testhője. Ennyire nem lehet leegyszerűsíteni a problemet. Hogy csak ellenvetéssel éljek: ha valakinek annyira alacsony a testhője, akkor ott valszeg anyagcsere gondok vannak. Például, nem működik eléggé a pajzsmirigy, felhalmozódik a zsír a szövetekben, álmos az illető.
Persze, a túlpörgetett szervezet sem jó, úgyhogy szerintem van valahol egy optimum, lehet, hogy épp 36,5, amikor minden úgy müxik, mint a karikacsapás, feltéve, hogy minden egyéb okés.
Vágod már?
-
dez #51 Hát én kevertem talán bele?
Szerintem egyébként Occam borotvája arról szól, hogy két lehetséges magyarázat közül az egyszerűbbet kell elfogadni. (Mellesleg ez nem jelenti azt, hogy keresni sem érdemes más magyarázatot, ami bonyolultabb, de többmindent is megmagyaráz!)
A őskorban semmelyik villám-magyarázatot sem tudták volna sem bizonyítani, sem elvetni. Tehát nem is olyan rossz példa.
Viszont az, hogy még te vádolsz csúsztatással... -
Epikurosz #50 Csúsztacc!
A villám magyarázata, mint isteni harag, eleve nem volt bizonyított, mert soha senki nem látott egy fia istent sem.
Tehát, ebbe belekutyulni Occam beretváját, eléggé meredek. -
#49 Már szinte kétnaponta jelennek meg új kutatási eredmények a legkülönfélébb témákban, már várom, hogy az egészet mikor cáfolják meg :P -
#48 Hú mik vannak, egyébként én is úgy tudtam, hogy 36.6 a jó cucc. 6-8 év + ? öregen betegen ? kösz nem :) -
pemga #47 Több helyen is lehet mérni a testhőmérsékletet (pl. fül, száj, hónalj, egyéb testnyílás). Szerintem ebből adódik itt az eltérés. Ha veszel egy lázmérőt, akkor a mellékletében fel is van tüntetve, hogy nagyjából mekkora eltéréseket várj. A 36.6 a hónaljra van, de ettől ez még nem a belső hőmérséklet. A szájban tutira magasabb mint a hónaljban, ezt ki is tudod mérni egyébként :). -
dez #46 Azt is mondhatnám, két jelentős tény közül az egyiket csak úgy elvetni tudománytalan. -
dez #45 Ilyen alapon a kőkorban lennénk, mert ugye a villám az egyszerűen az istenek haragja... -
Anotino #44 Occam borotvaja ismeros? ;) -
dez #43 Negatív. -
Mice #42 jól van, akkor nyomd fel magadnak! hát bazze nem mindegy?!?!? -
dez #41 Ejj, ejj, ugyanannak a vizsgálatnak egyik megállapítását kiragadva hírdeztni, másikat meg elhallgatni... -
Epikurosz #40 Nem is. -
crisztof #39 Tisztázzuk a bőrünk valamenyirre hőszigetel tehát kivül nem annyit mérünk amennyi belül van. Amikor 37c hőemelkedést mérünk hónaljban akkor a belső hőmérséklet ennél magasabb. -
dez #38 Csakhogy ez így nem teljesen igaz, mint ahogy már leírtam, de ez ne zavarjon. -
Epikurosz #37 Vagyishát az Egely-kerék szerint betegen vitális vagy, annak ellenére, hogy magas a hőd.
Ezzel szemben a tudósok itt azsongyák, hogy akkor vagy vitális, ha alacsony a hőd.
Ezt add össze ceruza/sz.gép nélkül! -
Epikurosz #36 A kedvedért, de csak most utoljára rágom a szájacskádba:
Állítólag az Egely-kerék egy nagy lehúzás. Nem a vitalitást méri, hanem a kéz melege miatt mozgásba lendül a levegő (még akkor is, ha a kerék és a kéz között pld. üveglap van, mert ugye a hő az üvegen keresztül is terjed), és az forgatja meg a kereket. Ha még mindig nem értenéd: a szél is úgy keletkezik, hogy van egy meleg régió, és egy hideg régió, és a a föld atmoszférája próbálja kiegyenlíteni a különbséget.
Nos, ha lázas vagy, vagyis beteg, akkor a testhőd magasabb, vagyis a kerék jobban pörög, azaz kvázi nagyobb a vitalitásod.
Teccik kapisgálni?
-
#35 Szerintem a 36,5 a normális. A 37(hőemelkedés) már a hőmérőn is pirossal van jelezve. A bőrünk meg hidegebb a nyitott részeken, ezért is tesszük a hónaljunkba, ahol zárt teret hozunk létre, ergo a kölső hőmérséklet kb egyenlő a belső hőmérséklettel. -
sonicXX #34 "Az Egely-kerék annál gyorsabban forog, minél forrób vagy, és annál nagyobb a vitalitásod is. Akkor most hogy is van ez?"
Megtennéd hogy ezt magyarul és érthetően is leírod? Mert így egy kukkot nem értek belőle. Köszi előre is! -
#33 úristen de faxság :) -
#32 tökminegy hogy hány fok, mikor az ember piál-drogozik-betegedik-elütik-sérül ésígytovább,ésígytovább
még ha igaz is, akkor is sokkal több JOBBAN KIHATÓ tényező van amik elnyomják enne a súlyát -
dez #31 Nem kell, hogy megjelenjen, mert már eddig is az alacsony kalóriabevitel volt a fő célja. Lásd ezzel kapcsolatban #18-as, milyen magától értetődő ez. (Mellesleg természetesen nem Norbika találta ki.) -
dez #30 Ez nem egészen így van. Még egy forró műkéztől is csak viszonylag lassan forog. A gyorsabb forgáshoz más is kell. -
Mihail #29 :) -
Mihail #28 ja, ez tényleg így van -
Loverman #27 37 felett kezdődik a hőemelkedés;) de csak Felette -
#26 akkor jövő hónapra már ne vegyél bérletet :) -
#25 galaxis útikalauz stopposoknak, láttad már? :D -
#24 LOL, szegény egereket mindig szívatják...
Egyébként én örökké élni fogok, mert lefagyasztatom magam. Holnap veszek is egy jó nagy mélyhűtőt... -
abzu #23 a 37Celzius fok az nem hőemelkedés? -
lee56 #22 nem találtak fel semmit...
juzosch: jó a kardfogu tigris elméleted
Shadow_THH: a "lassan jársz tovább élsz" miért lol?
Amugy érdekes dolog ez a höfok, mikorobiológiai szempontból elég tág határok közt képesek fennmaradni a baktériumok például (vulkánok közelében, csakugy mint extrém hidegben is találtak már élő mikroorganizmusokat) -
mathe #21 nemtom...37 felett mi már hőemelkedésnek hívtuk mindig...nálunk is 36.5 a normális meg az orvosunk szerint is elég sok éve...olyan érdekes dolgokat tudnak néha feltalálni -
turul16 #20 En is ugy emlekszem, hogy az emberi test ~37.2 fokos belul.
A honvedelmunk is igy tudja :) -
haxoror #19 sry vagyis a szokásosnál egyharmaddal kevesebb kaja volt a megszokott nagyon hosszú ideig -
haxoror #18 "A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a szokásosnál egyharmaddal kevesebb kalóriát tartalmazó étrenddel akár 40%-kal is meghosszabbítható az egerek és más emlősök élete, az étrend hatására pedig legalább fél fokkal csökken a testhőmérséklet is."
A szokásosnál 40%-al kevesebb volt év-százezredeken át a normális szal min kell meglepődni?
Az állatok és az ember is a kvázi-éhezésre van berendezkedve és csak újabban "túltáplált" és EZ a nemnormális. -
haxoror #17 Ja, én is így tudtam. -
Epikurosz #16 Az Egely-kerék annál gyorsabban forog, minél forrób vagy, és annál nagyobb a vitalitásod is. Akkor most hogy is van ez?