263
Christopher Nolan legújabb kultfilmje
-
Rio81 #103 A mű alapjául szolgáló novellát/regényt kéne elolvasni. Akkor talán okosabbak lennénk. -
Rio81 #102 Okoskodtam egy kicsit. -
thebluesnote #101 "... de legközelebb már tényleg jobban figyel ám a közönség ..."
Pontosan, és akkor nem magyaráznak bele mindenféle kitalációkat egy egyszerű sci-fi adaptációba. -
thebluesnote #100 "Ez film, az EGÉSZ történet egy-egy napló alapján van elmesélve. Így aztán amikor Caldlow/Angier elkezdi azzal, hogy "Komoly ... áldozatokat hoztam" akkor ismét mesél egy kicsit."
Te milyen naplóról beszélsz? A film végén _semmilyen_ napló nincs. -
thebluesnote #99 "Ezt most ugye nemmondod komolyan? Egy ember, aki egy plexi tartályban fuldoklik szerintem a legkevésbé sem törődik azzal, hogy bárkinek is elaltassa a gyanakvását. Arról nem is beszélve, hogy Borden ki akarta őt szabadítani. Itt nem színjátékot láttunk, hanem menekülési kísérletet. Ez biztos."
És az hihetőbb, hogy egy lelőtt ember az utolsó lehelletével is színészkedik a riválisának? Olvasd már el a saját pdf doksidat még egyszer, légyszíves. -
#98 Igen ... Épp ez az egy dolog biztos! ... Ez a film megérdemli azt, hogy a közönség a függöny legördülése után is hosszasan elmélkedjen a látottakon ... csak aztán óvatosan hazafelé a moziból. Nehogy egy gyalogátkelőnél gondolataikba feledkezve valakit lecsókoljon a piroshetes ... az csúnya kártyatrükk lenne -
#97 "hogy Borden gyanakvását elaltassa"
Ezt most ugye nemmondod komolyan? Egy ember, aki egy plexi tartályban fuldoklik szerintem a legkevésbé sem törődik azzal, hogy bárkinek is elaltassa a gyanakvását. Arról nem is beszélve, hogy Borden ki akarta őt szabadítani. Itt nem színjátékot láttunk, hanem menekülési kísérletet. Ez biztos.
"Angier nem mondja el Bordennek, hogyan ölte meg az első klónját"
Azt ugye megérted, hogy nem csak akkor mesélnek a szereplők, amikor halljuk a hangjukat. Ez film, az EGÉSZ történet egy-egy napló alapján van elmesélve. Így aztán amikor Caldlow/Angier elkezdi azzal, hogy "Komoly ... áldozatokat hoztam" akkor ismét mesél egy kicsit.
Ez véleményem szerint egy ügyes film, Christopher Nolan és Christopher Price baszottjó trükkje. Csak remélni tudom, hogy ők is elkezdenek versengeni és látunk még ilyen mutatványokat ... de legközelebb már tényleg jobban figyel ám a közönség ... -
thebluesnote #96 spoiler
Mit kell ezen megmagyarázni? Volt 100 tartály, 99-ben volt egy-egy halott Angier, a századik a hullaházban maradt. Az utolsót meg Borden-Fallon lelőtte. 101 kis Angier, mind hulla... -
Rio81 #95 most néztem meg másodszor a filmet, az utolsó képsortól eltekintve teljesen hihető az az elmélet, mely szerint a gép nem működött. sőt, igazán csak így logikus a film.
a tartályban álló hullákat pedig simán behaluzhatta borden, a film végére már azért ő is meg volt zakkanva rendesen. és ne feledjük a narrációt sem: ez alapján akár lehet egy rendezői "poén" is... hisz ekkorra már a történet lezárult. mindenesetre éppen elég lökés ahhoz, hogy a film bemutatását követően is hosszú hónapokig ezzel legyen tele minden fórum... -
#94 És mivel magyarázod meg a végén Angier/Root a tartályban? Mert Cutter látta a hullaházba előtte. -
thebluesnote #93 Bocs, _meglepett_ arcot akartam írni. Egyébként simán lehet őszinte is, ha mindkét Angier arra számít, hogy ő lesz az aki túléli az estét. -
Rio81 #92 az nem meglepő arc volt, hanem egy durva haláltusa, őszinte meglepettséggel és kétségbeeséssel az áldozat arcán. persze, ebben a filmben semmi sem az, aminek látszik. -
thebluesnote #91 spoiler
Rosszul emlékszel a filmre. Angier nem mondja el Bordennek, hogyan ölte meg az első klónját, csak annyit, hogy ő is hozott áldozatokat. Ezután jön be a flashback. Azt pedig nem hiszem, hogy a rendező ilyen durva félrevezető jelenetet vágott volna be, hogy a nézőt hülyítse. Utána Angier felajánlja, hogy Borden körülnézhet a raktárban. Ez sem támasztja alá a hazudozós elméletet.
A vizes ketrecben meg azért is vághatott olyan meglepő arcot Angier, hogy Borden gyanakvását elaltassa, szóval szvsz a fejtegetésed nem bizonyító erejű. -
badsco #90 Na én erre nem jöttem rá elsőre. Miért pont száz, sztem ez volt az egyik kulcs. Kellett egy időpont amikor tutira megszívathatja. A többi csak játék. -
badsco #89 Angier azt mondta, hogy csak 100 előadást csinálnak meg, Borden a legutolsónál ment le,mivel tudta nincs már több esélye kideríteni az igazságot. Ezért kellett szétkürtölni, hogy csak 100 lesz. Ha tényleg működött volna a gép akkor mérne csinálhatta volna egy milliószor, nem hinném, hogy nagy különbség lenne annyit kinyírni. -
#88 Nos írtam "kis" véleményt, komplett SPOILERES személyes magyarázatot. Tudom előttem már az IMDBn és itt is volt legalább egy, de igyekeztem részletesebben leírni és mivel már az előbb említett források előtt előálltam a saját teóriámmal és gyanúperemmel :) ezért tartalmaz egy-két olyan részletet is amit szerintem még nem vetettek fel. Aztán ha mégis akkor bocs, ez az én verzióm akkoris. Hangsúlyosan az enyém és ettől még lehet, hogy ez a nagyszerű film az aminek látszik ... de én maradok az illúziónál :)
>> THE PRESTIGE LEÍRÁS <<
-
Gabe18 #87 Érdekes gondolatok.
Épp az imént fejeztem be és pont arra gondoltam hogy jó film volt,de kár volt a végére az amugy hihető és valós eseményeket ezzel a sci-fi-be illő klónozó géppel,ha nem is elrontani,de egy furcsa irányba terelni.Hiszen addig ha jól néztem mindere volt "normális" magyarázat.
Viszont a lenti fejtegetésből kiindulva lehet hogy a gép nem müködött?Ez már jobban tetszene.De ennek a legkritikussabb pontja hogy honnan tudta Angier,hogy pont most kell a dublőrjét kinyirni hogy Bordent bajba keverje.Erre csak az lehetne magyarázat ha előtte a szinpadon felismeri Bordent (aki felmegy a gépet megnézni),és gyorsan tesz valamit hogy a dublőr ne tudjon a vizből kijutni,de hogy ez igy történt volna, erre semmilyen utalás nincs. -
Rio81 #86 na ja, én se emlékszem pontosan, csak következtetek. nem tudom mihez hasonlitani ezt a filmet. iszonyat csavaros, egy kicsit david lynch-re hajaz, csak kevésbé szürreális. mindenesetre rövidesen ujra megnézem, és megnézetem akivel csak tudom. kötelező darab. -
#85 Na erre viszont én nem emléxem, hogy tájékoztatva volt Borden a tartályokról.
Ehhh, csak megkéne már nézni újra :) -
Rio81 #84 tudtommal borden segédje tájékoztatta őt, hogy minden előadás után elszállítanak 1-1 leponyvázott cuccot... tehát mindenképp a kíváncsisága vezette őt a színpad alá... -
Rio81 #83 oké, sorry, egy részét tényleg félreértettem, viszont a tartályokra szerintem igenis szüksége volt, a léprecsaláshoz... -
#82 Ez pedig nem igaz:
-Borden csak a LEGVÉGÉN, ikertestvére bebörtönzése UTÁN láthatta, hogy ilyen sok tartály van. Addig fogalma nem volt róla, csak a végén látta meg, mikor ellátogatott (Cutter, Angier segédje segítségével) Angier raktárához. -
#81 Nem vagyok eltévedve, nem értetted meg amit írtam. -
Rio81 #80 a vizestartályok essténkénti elszállításra meg pont arra szolgált, hogy elültesse borden ágyában a gondolatot: be kell néznie a színpad alá. így aztán könnyen ráfoghatja a gyilkosságot. -
Rio81 #79 szerintem el vagy tévedve az idősíkokkal. borden még nincs börtönben, hisz akkor megy le a színpad alá, és nézi végig az angier-klón haldoklását... -
#78 Így van, a végén egyértelműen leleplezi magát Angier Borden előtt, megmutatja neki, hogy mennyit kelle "saját magának" szenvednie a tökéletes trükkért. -
#77 "úgy tett, mintha? átverés része..."
Nem hinném, avagy ez teljesen értelmetlen "átverés" lett volna.
Hiszen ha -tegyük fel- nem működött a gép és Angier ezt tudta, de mégis át akarta verni Bordent (sőt rá akart kenni egy gyilkosságot) akkor sincs abban semmi ráció, hogy beszerzett magának több tartályt. Hiszen kit akarna akkor még átverni??? Nincs már senki, akinek bármit is bizonyítania kellene, Bordent halálra fogják ítélni, és nincs már senki akit meg kéne gyilkolnia azokban a tartályokban. SŐŐŐT! Angier már halott, Bordenre kente a saját halálát, így már nem létezik Angier, nincs senki, akinek azokra a tartályokra szüksége lenne, hiszen Angier már egy teljesen új azonosság alatt él tovább!!!
Sztem innen kiindulva 1értelmű, hogy Tesla gépe működött, Angier saját magát klónozta és minden előadás végén meg is ölte magát. Nem Root-ot, hanem saját magát. Ha jól emléxem Borden nem a legelső előadásra ment el, hanem akkor már városszerte beharangozták, hogy milyen nagyszerű mutatványa van Angiernek, és Borden a sokadik előadásra ment el. Ergo azokban a tartályokban a saját hullája volt, még ha nem is látszott teljesen a végén, csak egyszer. -
Cvd #76 Én ne, jelenteném ki konkrétan hogy működött vagy nem működött a gép mert nekem még zavaros a dolog, de van valami ami szvsz bizonyítja hogy nem csak a hasonmás volt a végén a kalitkában, hanem tényleg klónoknak kellett lenniük (vagyis akkor a gépnek működnie kellett). A végén mikor Angier haldokolva arról beszél hogy mekkora áldozatot kellett mindig hoznia és hogy Borden még mindig nem érti, akkor megkéri hogy nézzen körül és közben balra néz, ezzel irányítva Borden tekintetét (aki mondjuk nem néz arra, legalábbis nem látjuk). Azt akarja megmutatni hogy mi van az üvegkalitkákban, ezesetben éppen az Angiernek balra esőkben. A végén Borden tényleg belenéz egybe amit mi is látunk, a jobb oldalon. Vagyis több hullának is kell lennie, ellenkező esetben Angier lebuktatja magát ha Borden megnézi a kérésére a bal oldaliakat. -
doeme #75 Tesla gépe működött, mert mikor először kipróbálta Angier, utána rögtön le is lőtte a klónját, ahogy a végén a visszaemlékezésből kiderül. -
tnc #74 Ha működött volna Tesla gépe, akkor ő maga is használhatta volna arra, hogy például aranyat másoljon a kalapok helyett. Úgy emlékszem szóba is került a filmben, hogy milyen kevés anyagi támogatója van Teslanak. -
#73 Pont nem latszanak, csak a korvonaluk, amik emberformajuak. Csak az utolso latszik, az az egy.
Toprengtem azon vajon meyik a helyes megoldas, de igazabol mind2 igaz lehet. A dolog attol fugg, hogy elhisszuk-e, hogy mukododott Tesla gepe, avagy nem. :P -
React #72 úgy tett, mintha? átverés része...
én moziba néztem, nincs meg gépen a film, most töltöm, de ha vki belekukkant, megnézné nekem, hogy amikor a végén a kamera végig megy a tartályokon, látszódik ember alak a tartályokban? -
#71 És ha igaz is a leírás akkor miért látta Cutter Root-ot a hullaházban? És utána a tartályban jelenik meg a végén? -
#70 Oké, de akkor mire kellett neki annyi tartály??? -
#69 Igen mondjuk ez a resz megmagyarazza, hogy a leiras talan igaz is lehet. -
#68 "-Angier kipróbálta a gépet, tehát TUDNIA KELLETT, hogy működik-e vagy sem."
Narracio mellett ment az a resz, hogy lelotte a klonjat amikor eloszor kiprobalta a gepet, nem? Mert ha igen akkor, ez is lehetett atveres Bordennak. -
thebluesnote #67 "...egyébként meg nem kötelező elolvasni."
Most már mindegy, a baj megtörtént... :D -
#66 De asszem újranézés nélkül is tudom cáfolni azon az oldalon leírtakat:
-Angier kipróbálta a gépet, tehát TUDNIA KELLETT, hogy működik-e vagy sem.
-HA nem működött, akkor teljesen felesleges volt annyi üvegtartályt beszereznie, hiszen csak EGYETLEN EGYRE lett volna szüksége
-HA VISZONT MŰKÖDÖTT, akkor egyértelműen be kellett szereznie a tartályokat, hiszen csak így tudta 100 előadáson keresztül meggyilkolnia saját magát.
Ergo: a gép működött, Angier azért szerzett be annyi tartályt, mert 100 előadáson keresztül "engedte meg magának" hogy megölje saját magát a produkcióért.
De majd még megnézem még1x. -
#65 Ez sztem egy marhaság, de majd azután nyilatkozom bővebben, ha újra megnéztem a filmet. -
#64 Ha megsértettem vele az érzékeny lelkivilágodat akkor bocsesz, egyébként meg nem kötelező elolvasni.