The Prestige

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hogy Borden2-t átk*rja. Mondjuk ha Borden körülnéz a raktárban, Angier úgy lebukik, mint a pinty.

\"nekiultem es az uncsarted stablistajat 200 foig szamoltam. mind mas nev!\" -576 fórum-

ffxi
Ha megvette volna akkor minek az a sok tartály?

Fákjúal!

Hogyhogy oda tartozott? Egy gyilkossági ügy áldozatának a hullája hogy vándorolt át Caldlowhoz? Vagy megvette Root családjától? Elég morbid...

\"nekiultem es az uncsarted stablistajat 200 foig szamoltam. mind mas nev!\" -576 fórum-

Macccy
Véleményem szerint a holttest oda tartozott, ahogy Angier/Caldlow mondta Cutternek a gép kapcsán:
"A színházamba. A többi prsztízs kellékhez tartozik."
Szerintem az eredeti terve szerint is úgy akarta lezárni a dolgot Caldlow, hogy 100 elõadás után látványos véget ér, aztán a géppel és mindennel együtt porig égeti, lerombolja a színházát. Ha pedig a holttest eltûnt ... nos akkor semmi akadálya nincs annak, hogy álbajusz szakáll és smink nélkül járjon London utcáin. Legfeljebb elõad egy "Feltámadt ember" trükköt. Nyílván a rendõrök is imádnak megdöbbenni. <#vigyor>

\"For he did not know, that beyond the lake he called home, lies a deeper darker ocean green ...\"

Macccy
Nem voltál bunkó ... egyáltalán nem! Ebben õszintén kiegyezhetünk ... <#dumcsi>
Csupán próbáltam kicsit poénosabbra venni, kicsit teátrálisabbra fogni az ellenérvet. De lehet túljátszottam ...

\"For he did not know, that beyond the lake he called home, lies a deeper darker ocean green ...\"

De azért "FUCK" (vagy "ffxi"?) olvtárs felvetésére válaszolhatnál, vagyis hogyan került vissza Root hullája a boncasztalról a tartályba, ha a Te elméletedet vesszük alapul?

Ne sértõdjél már be, csak egy nyamvadt _filmrõl_ vitázunk... Nem akartalak sértegetni, de nekem _nagyon_ erõltetettnek tûnik az elméleted, ennyi...😊 Sz'al bocsánat, ha bunkó voltam. 😊

Macccy
"Angier nem egy technikai eszköz, hanem a saját leleményessége alapján akart Borden fölé kerekedni."

Egyébként magyarázatként már ez is megfordul a fejemben miközben néztem. Hányszor is harsogja el a MEGTÉVESZTÉS érdekében az átszellemült Robert Angier:
"Amit itt most Önök látni fognak, az nem varázslat. Színtiszta tudomány."
A lényeg itt tényleg az apróságokban, a részletekben rejlik. Mert minél többet bizonygatja a bûvész burkoltan, finoman, egy-egy elejtett szóval az igazat, annál valószínûbb, hogy ez csupán a trükk része. És mégegy idézet az utolsó börtönlátogatáskor, ami talán utalhat rá, hogy Angier-nek a verseny számított és nem a tudomány:
"Én csupán be akartam bizonyítani, hogy én vagyok a jobb bûvész!"
(és gonosz mosoly ül ki az arcára ... gyõzött)

Macccy
"Te milyen naplóról beszélsz? A film végén _semmilyen_ napló nincs."
Nos egy apróságban igazad van, nincs semmi napló. Elnézésedet kérem ezért. De szerintem számodra sem olyan nehéz megérteni, hogy amikor elbeszélés van a filmben, akkor pörögnek a múlt eseményei. Most elk*rtam és belekötöttél, hogy nincs is napló, na ez igaz, a végén már nincs, de verbálisan azért még leírhatja, hogy mi történt korábban. Vagy nem?

"az hihetõbb, hogy egy lelõtt ember az utolsó lehelletével is színészkedik a riválisának?"
Hehe. Nem. Biztosan nem. Ki van zárva. ... "A megszállottság az ifjak játéka." És Robert volt annyira megszállott, hogy átutazza a világot, hogy éjszakáról éjszakára álszakállt és parókát öltsön és miért? Hogy átverhesse a közönségét és átverhesse az ellenfelét. Vitán felül õ volt az egyik legnagyobb showman a szakmájában. A végére is valami hihetõt akart alkotni. Én így látom. De hogy egy lövéstõl lassan elájulva mesélni?? Hmmm ... Nos SZERINTEM igen, hihetõbb, mint hogy öngyilkos legyen egy kanna vízben de azért gyanú elaltatás céljából még veri az üveget. Vagy lehet, hogy a fejsze ellen tiltakozott, hogy nehogy kivágják az üveget ... <#kacsint>

De tudod mit? Lehet, hogy tényleg az a hihetõbb, hogy a gép mûködött, készültek a másolatok, a film végén elhangzó monológ felesleges és a film címe (mind az angol mind a magyar) sem jelent semmit. Akár át is nevezhetnék Teleport-ra. Ja nem az már túl levágós lenne. Végülis állandó programon népbutító a Csillagkapuval meg a Szlájdersszel és társaival, ez tényleg sokkal kézenfekvõbb. Én meg csak gyártom az összeesküvés elméletemet. Le kéne állnom a fûvel ... <#ravasz1>

Magoo
Jézusom picit visszaolvastam...ennyi marhaságot beleképzelni egy tök egyszerû filmbe!
Túl sok idõtök van emberek! 😄

A mû alapjául szolgáló novellát/regényt kéne elolvasni. Akkor talán okosabbak lennénk.

"... de legközelebb már tényleg jobban figyel ám a közönség ..."

Pontosan, és akkor nem magyaráznak bele mindenféle kitalációkat egy egyszerû sci-fi adaptációba.

"Ez film, az EGÉSZ történet egy-egy napló alapján van elmesélve. Így aztán amikor Caldlow/Angier elkezdi azzal, hogy "Komoly ... áldozatokat hoztam" akkor ismét mesél egy kicsit."

Te milyen naplóról beszélsz? A film végén _semmilyen_ napló nincs.

"Ezt most ugye nemmondod komolyan? Egy ember, aki egy plexi tartályban fuldoklik szerintem a legkevésbé sem törõdik azzal, hogy bárkinek is elaltassa a gyanakvását. Arról nem is beszélve, hogy Borden ki akarta õt szabadítani. Itt nem színjátékot láttunk, hanem menekülési kísérletet. Ez biztos."

És az hihetõbb, hogy egy lelõtt ember az utolsó lehelletével is színészkedik a riválisának? Olvasd már el a saját pdf doksidat még egyszer, légyszíves.

Macccy
Igen ... Épp ez az egy dolog biztos! ... Ez a film megérdemli azt, hogy a közönség a függöny legördülése után is hosszasan elmélkedjen a látottakon ... csak aztán óvatosan hazafelé a moziból. Nehogy egy gyalogátkelõnél gondolataikba feledkezve valakit lecsókoljon a piroshetes ... az csúnya kártyatrükk lenne <#vigyor>

Macccy
"hogy Borden gyanakvását elaltassa" <#wow1>
Ezt most ugye nemmondod komolyan? Egy ember, aki egy plexi tartályban fuldoklik szerintem a legkevésbé sem törõdik azzal, hogy bárkinek is elaltassa a gyanakvását. Arról nem is beszélve, hogy Borden ki akarta õt szabadítani. Itt nem színjátékot láttunk, hanem menekülési kísérletet. Ez biztos.

"Angier nem mondja el Bordennek, hogyan ölte meg az elsõ klónját"
Azt ugye megérted, hogy nem csak akkor mesélnek a szereplõk, amikor halljuk a hangjukat. Ez film, az EGÉSZ történet egy-egy napló alapján van elmesélve. Így aztán amikor Caldlow/Angier elkezdi azzal, hogy "Komoly ... áldozatokat hoztam" akkor ismét mesél egy kicsit.

Ez véleményem szerint egy ügyes film, Christopher Nolan és Christopher Price baszottjó trükkje. Csak remélni tudom, hogy õk is elkezdenek versengeni és látunk még ilyen mutatványokat ... de legközelebb már tényleg jobban figyel ám a közönség ... <#smile>

spoiler

Mit kell ezen megmagyarázni? Volt 100 tartály, 99-ben volt egy-egy halott Angier, a századik a hullaházban maradt. Az utolsót meg Borden-Fallon lelõtte. 101 kis Angier, mind hulla...

most néztem meg másodszor a filmet, az utolsó képsortól eltekintve teljesen hihetõ az az elmélet, mely szerint a gép nem mûködött. sõt, igazán csak így logikus a film.

a tartályban álló hullákat pedig simán behaluzhatta borden, a film végére már azért õ is meg volt zakkanva rendesen. és ne feledjük a narrációt sem: ez alapján akár lehet egy rendezõi "poén" is... hisz ekkorra már a történet lezárult. mindenesetre éppen elég lökés ahhoz, hogy a film bemutatását követõen is hosszú hónapokig ezzel legyen tele minden fórum...

ffxi
És mivel magyarázod meg a végén Angier/Root a tartályban? Mert Cutter látta a hullaházba elõtte.

Fákjúal!

Bocs, _meglepett_ arcot akartam írni. Egyébként simán lehet õszinte is, ha mindkét Angier arra számít, hogy õ lesz az aki túléli az estét.

az nem meglepõ arc volt, hanem egy durva haláltusa, õszinte meglepettséggel és kétségbeeséssel az áldozat arcán. persze, ebben a filmben semmi sem az, aminek látszik.

spoiler

Rosszul emlékszel a filmre. Angier nem mondja el Bordennek, hogyan ölte meg az elsõ klónját, csak annyit, hogy õ is hozott áldozatokat. Ezután jön be a flashback. Azt pedig nem hiszem, hogy a rendezõ ilyen durva félrevezetõ jelenetet vágott volna be, hogy a nézõt hülyítse. Utána Angier felajánlja, hogy Borden körülnézhet a raktárban. Ez sem támasztja alá a hazudozós elméletet.

A vizes ketrecben meg azért is vághatott olyan meglepõ arcot Angier, hogy Borden gyanakvását elaltassa, szóval szvsz a fejtegetésed nem bizonyító erejû.

Na én erre nem jöttem rá elsõre. Miért pont száz, sztem ez volt az egyik kulcs. Kellett egy idõpont amikor tutira megszívathatja. A többi csak játék.

Angier azt mondta, hogy csak 100 elõadást csinálnak meg, Borden a legutolsónál ment le,mivel tudta nincs már több esélye kideríteni az igazságot. Ezért kellett szétkürtölni, hogy csak 100 lesz. Ha tényleg mûködött volna a gép akkor mérne csinálhatta volna egy milliószor, nem hinném, hogy nagy különbség lenne annyit kinyírni.

Macccy
Nos írtam "kis" véleményt, komplett SPOILERES személyes magyarázatot. Tudom elõttem már az IMDBn és itt is volt legalább egy, de igyekeztem részletesebben leírni és mivel már az elõbb említett források elõtt elõálltam a saját teóriámmal és gyanúperemmel 😊 ezért tartalmaz egy-két olyan részletet is amit szerintem még nem vetettek fel. Aztán ha mégis akkor bocs, ez az én verzióm akkoris. Hangsúlyosan az enyém és ettõl még lehet, hogy ez a nagyszerû film az aminek látszik ... de én maradok az illúziónál 😊

>> THE PRESTIGE LEÍRÁS <<

Érdekes gondolatok.
Épp az imént fejeztem be és pont arra gondoltam hogy jó film volt,de kár volt a végére az amugy hihetõ és valós eseményeket ezzel a sci-fi-be illõ klónozó géppel,ha nem is elrontani,de egy furcsa irányba terelni.Hiszen addig ha jól néztem mindere volt "normális" magyarázat.
Viszont a lenti fejtegetésbõl kiindulva lehet hogy a gép nem müködött?Ez már jobban tetszene.De ennek a legkritikussabb pontja hogy honnan tudta Angier,hogy pont most kell a dublõrjét kinyirni hogy Bordent bajba keverje.Erre csak az lehetne magyarázat ha elõtte a szinpadon felismeri Bordent (aki felmegy a gépet megnézni),és gyorsan tesz valamit hogy a dublõr ne tudjon a vizbõl kijutni,de hogy ez igy történt volna, erre semmilyen utalás nincs.

Aki tudja hogy nem tud semmit, az máris tud valamit.

na ja, én se emlékszem pontosan, csak következtetek. nem tudom mihez hasonlitani ezt a filmet. iszonyat csavaros, egy kicsit david lynch-re hajaz, csak kevésbé szürreális. mindenesetre rövidesen ujra megnézem, és megnézetem akivel csak tudom. kötelezõ darab.

Blasta
Na erre viszont én nem emléxem, hogy tájékoztatva volt Borden a tartályokról.
Ehhh, csak megkéne már nézni újra 😊

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

tudtommal borden segédje tájékoztatta õt, hogy minden elõadás után elszállítanak 1-1 leponyvázott cuccot... tehát mindenképp a kíváncsisága vezette õt a színpad alá...

oké, sorry, egy részét tényleg félreértettem, viszont a tartályokra szerintem igenis szüksége volt, a léprecsaláshoz...

Blasta
Ez pedig nem igaz:
-Borden csak a LEGVÉGÉN, ikertestvére bebörtönzése UTÁN láthatta, hogy ilyen sok tartály van. Addig fogalma nem volt róla, csak a végén látta meg, mikor ellátogatott (Cutter, Angier segédje segítségével) Angier raktárához.

Blasta
Nem vagyok eltévedve, nem értetted meg amit írtam.

a vizestartályok essténkénti elszállításra meg pont arra szolgált, hogy elültesse borden ágyában a gondolatot: be kell néznie a színpad alá. így aztán könnyen ráfoghatja a gyilkosságot.

szerintem el vagy tévedve az idõsíkokkal. borden még nincs börtönben, hisz akkor megy le a színpad alá, és nézi végig az angier-klón haldoklását...

Blasta
Így van, a végén egyértelmûen leleplezi magát Angier Borden elõtt, megmutatja neki, hogy mennyit kelle "saját magának" szenvednie a tökéletes trükkért.

Blasta
"úgy tett, mintha? átverés része..."

Nem hinném, avagy ez teljesen értelmetlen "átverés" lett volna.
Hiszen ha -tegyük fel- nem mûködött a gép és Angier ezt tudta, de mégis át akarta verni Bordent (sõt rá akart kenni egy gyilkosságot) akkor sincs abban semmi ráció, hogy beszerzett magának több tartályt. Hiszen kit akarna akkor még átverni??? Nincs már senki, akinek bármit is bizonyítania kellene, Bordent halálra fogják ítélni, és nincs már senki akit meg kéne gyilkolnia azokban a tartályokban. SÕÕÕT! Angier már halott, Bordenre kente a saját halálát, így már nem létezik Angier, nincs senki, akinek azokra a tartályokra szüksége lenne, hiszen Angier már egy teljesen új azonosság alatt él tovább!!!

Sztem innen kiindulva 1értelmû, hogy Tesla gépe mûködött, Angier saját magát klónozta és minden elõadás végén meg is ölte magát. Nem Root-ot, hanem saját magát. Ha jól emléxem Borden nem a legelsõ elõadásra ment el, hanem akkor már városszerte beharangozták, hogy milyen nagyszerû mutatványa van Angiernek, és Borden a sokadik elõadásra ment el. Ergo azokban a tartályokban a saját hullája volt, még ha nem is látszott teljesen a végén, csak egyszer.

Én ne, jelenteném ki konkrétan hogy mûködött vagy nem mûködött a gép mert nekem még zavaros a dolog, de van valami ami szvsz bizonyítja hogy nem csak a hasonmás volt a végén a kalitkában, hanem tényleg klónoknak kellett lenniük (vagyis akkor a gépnek mûködnie kellett). A végén mikor Angier haldokolva arról beszél hogy mekkora áldozatot kellett mindig hoznia és hogy Borden még mindig nem érti, akkor megkéri hogy nézzen körül és közben balra néz, ezzel irányítva Borden tekintetét (aki mondjuk nem néz arra, legalábbis nem látjuk). Azt akarja megmutatni hogy mi van az üvegkalitkákban, ezesetben éppen az Angiernek balra esõkben. A végén Borden tényleg belenéz egybe amit mi is látunk, a jobb oldalon. Vagyis több hullának is kell lennie, ellenkezõ esetben Angier lebuktatja magát ha Borden megnézi a kérésére a bal oldaliakat.

It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.

Tesla gépe mûködött, mert mikor elõször kipróbálta Angier, utána rögtön le is lõtte a klónját, ahogy a végén a visszaemlékezésbõl kiderül.
Ha mûködött volna Tesla gépe, akkor õ maga is használhatta volna arra, hogy például aranyat másoljon a kalapok helyett. Úgy emlékszem szóba is került a filmben, hogy milyen kevés anyagi támogatója van Teslanak.
505thZajcev[PT]
Pont nem latszanak, csak a korvonaluk, amik emberformajuak. Csak az utolso latszik, az az egy.

Toprengtem azon vajon meyik a helyes megoldas, de igazabol mind2 igaz lehet. A dolog attol fugg, hogy elhisszuk-e, hogy mukododott Tesla gepe, avagy nem. 😛

úgy tett, mintha? átverés része...

én moziba néztem, nincs meg gépen a film, most töltöm, de ha vki belekukkant, megnézné nekem, hogy amikor a végén a kamera végig megy a tartályokon, látszódik ember alak a tartályokban?

ffxi
És ha igaz is a leírás akkor miért látta Cutter Root-ot a hullaházban? És utána a tartályban jelenik meg a végén?

Fákjúal!

Blasta
Oké, de akkor mire kellett neki annyi tartály???

505thZajcev[PT]
Igen mondjuk ez a resz megmagyarazza, hogy a leiras talan igaz is lehet.

505thZajcev[PT]
"-Angier kipróbálta a gépet, tehát TUDNIA KELLETT, hogy mûködik-e vagy sem."

Narracio mellett ment az a resz, hogy lelotte a klonjat amikor eloszor kiprobalta a gepet, nem? Mert ha igen akkor, ez is lehetett atveres Bordennak.

"...egyébként meg nem kötelezõ elolvasni."

Most már mindegy, a baj megtörtént... 😄

Blasta
De asszem újranézés nélkül is tudom cáfolni azon az oldalon leírtakat:

-Angier kipróbálta a gépet, tehát TUDNIA KELLETT, hogy mûködik-e vagy sem.
-HA nem mûködött, akkor teljesen felesleges volt annyi üvegtartályt beszereznie, hiszen csak EGYETLEN EGYRE lett volna szüksége
-HA VISZONT MÛKÖDÖTT, akkor egyértelmûen be kellett szereznie a tartályokat, hiszen csak így tudta 100 elõadáson keresztül meggyilkolnia saját magát.

Ergo: a gép mûködött, Angier azért szerzett be annyi tartályt, mert 100 elõadáson keresztül "engedte meg magának" hogy megölje saját magát a produkcióért.

De majd még megnézem még1x.

Blasta
Ez sztem egy marhaság, de majd azután nyilatkozom bõvebben, ha újra megnéztem a filmet.

Ichi san
Ha megsértettem vele az érzékeny lelkivilágodat akkor bocsesz, egyébként meg nem kötelezõ elolvasni.