527
-
#167 Hát igen a tudományos elméletek, elvileg nem arról szólnak hogy hisz-e valaki benne, hanem hogy működik-e, ad megbízható előrejelzést. Ha nem működik, vagy van jobb nála akkor lecserélik.
Persze a tudományos intézményrendszernek is van egy fajta tehetetlensége, de ez a római katolikus egyházhos képest nem is fény hanem kvantum sebességgel reagál!;)))
Amúgy nem hiszem hogy a csákó gondolta volna annakidején, hogy amikor a waffen ss soraiban az amcsi bombázók személyzetét irtotta, hogy eccer még pápa lesz.
Kis szerencsével még boldoggá, meg szentté is avatják! -
k0zi #166 Imádom amikor szóba kerül az evolúció mindig tömegével jönnek az "evolució-tagadók".
"Ez csak elmélet" "Valaki kitalálta és azóta HISZNEK benne" meg hasonló elmés beszólások. Igen, lehet nehéz elhinni, hogy létezik ilyen. Ez kb olyan, mint amikor egy Newton-i fizikai rendszerben felnőtt embernek felrajzoljak a Schrödinger egyenleteket, vagy azt mondják, hogy az idő relatív. Ezek olyan dolgok amit a saját rendszerünkben igen nehezen tudunk felfogni és megérteni, de attól még az ég kék és nem azért, mert az Isten olyanra festette, hanem mert így törik meg rajta a fény.
Igen azt is nehéz elhinni, hogy nem állunk semmi másból csak molekulákból és fizikai, kémiai reakciókból és a lélek csak elektronok cikázása a neuronok között.
Az evolúció tagadóit pedig csak sajnálni tudom, hogy nem tudnak utánnanézni a dolgoknak. -
dez #165 (Mármint amennyit ismersz belőle, ugye.) -
dez #164 Ez szép, egy egyszerű matematikai tételből levezetni az egész világot, gratulálok. -
#163 A véleményem: nem tudjuk, az Ősrobbanás előtt mennyi időt élt az Univerzum, igazából a pontos méretével sem vagyunk tisztában, ennél fogva nem állíthatunk pontos matematikai modellt, és amíg matematikai modell nincs, nem zárhatjuk ki a nagy számok törvényét, tehát a válasz igen, az evolúció elmélete megalapozott, és igen, előfordulhatnak ilyen véletlenek, mert ezek esélye a 0-nál nagyobb, a próbálkozások száma és mérete pedig nem ismert. Aki tudja, mi az a valószínűségszámítás, az érti, aki meg vallási humbugra kíváncsi, az ne pofázzon bele a tudományba, még akkor sem, ha ő a pápa. Prédikáljon, mert az szép, meg másoljon kódexet, mert addig se beszél hülyeségeket. A vallás mindig visszafejleszteni igyekszik a tudományt, mert az meggátolja benne, hogy terrorizálja az egyszerű népet. Ha a valláson múlt volna, most nem firkálnának a kreacionisták hülyeségeket fórumokba, hanem pestisben döglenének halomra, és még örülnének is neki, mert majd a Mennybe kerülnek. Igen, Jézus lehetett élő ember, de semmiféle istennek nem leszármazottja, és bárki volt is, alaposan kiforgatták a tanításait, és ha van sírja, akkor most minimum másodpercenként 1000-szeres rotációval forog benne. Akinek nem tetszik, nyúljon bele a konnektorba, és majd kiderül, hogy van-e Pokol meg Mennyország.
(Ezt most úgy írtam, hogy nem olvastam végig 162 kommentet.) -
dez #162 A törvények határozzák meg a tulajdonságokat, nem-e? Esetleg még #155? -
pex #161 Ezek csak egyenletek, amik mérhető mennyiségeket kötnek össze, és mellesleg bizonyítottan leírják a világ néhány alapvető jelenségét ~20 jegy pontossággal. És egyelőre ez a legegyszerűbb elmélet.
Ha belső struktúrát akarsz adni a fermionoknak, elméletileg megteheted. Sokan próbálkoztak már ezzel, de egyelőre csak hatalmas bonyodalmak árán lehet valami lényeges újat mondani belerakni. Egyszerűen ezért nem szeretem azt mondani, hogy az anyag csak bezárt energia. És sajnos egy ilyen mondat csak nehezen értelmezhető. Mert részletes leíráskor ígyis-úgyis részecskékek használnak, amiknek az egyik jellemzőjük egy szám, amit elneveznek energiának. De mivel ez a szám nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal mint a részecskék, ezért két külön névre van szükség a megnevezésükkor.
De szerintem folytassuk máskor, más fórumon. Szivesen vitatkozok erről -
roliika #160 Kicsit peches fickó volt szegény. A vezetéknélküli energia átvivő rendszere leégett. Szabadalom megmaradt. Miért nem használják ma? Mert akkoriban a váltóáramot is nehéz volt elfogadtatni, ha odaállt volna, hogy heló emberek, vezeték sem kell, na akkor lett volna csak a csihipuhi.
Mek tényleg, Zzzz. :) -
roliika #159 Tesla amit veszélyesnek tartott találmányt bezúzta. Volt mikor mérgében volt mikor meggyőződésből. Moray próbálta kisilabizálni a maradványokból hogy hogy működtek. Aztán szabadalmaztatott pár cuccot. -
pex #158 Megnéztem, de egyrészt a szabadalmak közt nem találtam se vadonatúj energiaforrást, másrészt a cikkek sem elég bizonyító erejűek. Pl a fénysebesség túllépéséről szóló két cikk nem tartalmaz leírást arról, hogyan is mért Tesla. Továbbá látszik ebből a cikkből, hogy Einstein elméleteit sem értette meg, pedig már 1930~ volt. Továbbá hiányzik Einstein vagy más fizikus ellenvéleménye. Nyílván lett volna gondolatuk erről. Dehát 16. Benedek is a papokkal vitatkozik az evolúcióról, miért is próbálna bármit is bizonyítani. -
roliika #157 De állatok vagyunk, mindjárt fél 3 és ilyenekről beszélünk nemhogy aludnánk! :D Jóéjt nektek! :) -
dez #156 Hát nem ő az egyetlen, sőt, ezt egyfajta alaptételként lehet hallani.
Honnan lehet tudni, hogy az a fermion nem ugyancsak önmagába zárt energia? -
dez #155 Khm, no és az a dolog, hogy ha x helyen mérünk egyet, akkor y helyen a legapróbb késlekedés nélkül másfelé kezd menni egy másik récsecske?
Tesla: nos azok a használt dolgok is korszakalkotóak voltak a maguk idejében. Nem ő az egyetlen feltaláló, akinek voltak fura dolgai, amit mások nem igazán értettek meg. Egyébként pl. itt van a munkásságáról egy rövid leírás: link -
roliika #154 Semmi anyagról meg antianyagról nincs itt szó, csak a kvarkok és az abban elhelyezkedő felcsavart dimenzióhurkok alapszövetéről a húr gyűrűkről beszéltem ami energia. Hogy alatta mivan kitudja + hogy honnét és mi szabályozza. Azonnaliság qwanum szinten is van, van hogy 1-1 elem spontán eltűnik. De atomi szinten is előfordul. ERP ennek is nézz utána. Jóám, érdekes. Haszálják is már, ez lesz a jövő távközlésének az alapja..na elrakom magam holnapra már alig érzem a gombokat is. :) Az olvasgatás nálam 1-2 többszáz oldalas könyvet jelent amúgy. -
pex #153 Szerintem te olvasd el azokat az ismeretterjesztő cikkeket amikkel dobálózol. Elég konkrétan le van ott írva, hogy az a hatalmas sebesség amit elértek a superlumináris kísérleteknél az csupán csoportsebesség és nem a egy bizonyos hatás terjedési sebessége. Ez két külön fogalom, ne keverd össze. A valláspolitikával se. -
roliika #152 Ha van kis időd kukk meg ezt! Meg fogsz lepődni. Zseni volt a fickó és úgy is viselkedett. Ez normális. :) -
pex #151 "a pontszerű kölcsönhatás egyszerűen az energia-áramlás törvények által szabályozott módja."
Igen, én is ezt mondtam korábban: a Lorentz invariancia is ezt követeli meg. A példát abban a hozzászólásban azért említettem, mert rollika összekeverte az anyag-energia fogalmat. Le akarta egyszerűsíteni az elméletét csupán egyetlen összetevőre, az energiára. De attól még, hogy az anyag+antianyag szétsugárzódik, még nem jelenti azt, hogy le lehet írni őket csupán energiával. Valami más is kell, és ezt hívjuk fermionoknak. (najó, nem csak ennyi kell, de ez mára sok volna).
Persze másképp vitázom, ha tudom kivel állok szemben -
roliika #150 " és a hatás-terjedés határsebessége a fénysebesség. " a fenét. Qwantummező. Nézz utána. Nincs határsebesség. Semminek. Pl aq fény milyen jogon lenne az? Az sem az. Sőt nem is annyival terjed amennyivel mérhető. Kifejteni késő van. Nézz utána. -
pex #149 A kölcsönhatások pontszerűek, annak ellenére, hogy kiterjedt hullamcsomagról van szó: Egy adott részecske hullámfüggvényének adott pontja közvetlenül nem zavarja más részecskék hullámfüggvényét egy másik pontban. Remélem így már érthető. Távoli kölcsönhatásokhoz pedig idő kell, és a hatás-terjedés határsebessége a fénysebesség.
Teslával kapcsolatban:
nem volt elég szociális a pasas ahhoz, hogy elfogadtassa bizonyos találmányait. Lehet hogy alkotott a használt dolgokon túl korszakalkotót, de nyílván nem volt képes eléggé megérteni őket ahhoz hogy mások is elhiggyék, hogy ez korszakalkotó. De bevallom, csak minimálisan ismerem a munkáit. Gyanítom tanult elektromágnességet, de úgy hiszem csak rengeteget próbálgatott vakon. -
dez #148 Egyébként most akkor a pontszerű kölcsönhatást annak bizonyítékául hoztad fel, hogy az anyag önmagában is létező abszolútum lenne (ami alkalom adtán átalakul egy egész más dologgá, nevezetesen energiává)? Ennek nincs értelme, a pontszerű kölcsönhatás egyszerűen az energia-áramlás törvények által szabályozott módja. -
roliika #147 Dez tudod evolúció. A 3 fázisú rendszer is csak úgy lett. Sok sok variáció aztán kialakult, senkisem tudja hogyan. :D -
dez #146 A kvantummechanikai szuperpozició nekem nem tűnik pontszerűnek. -
roliika #145 " Sem a részecskefizikát, sem a valláspolitikát." Sem fizikus sem politológus nem vagyok és nem is akarok lenni, csak 1 paraszt. Józan paraszti ésszel. :D
Jólvan apu,hamár így elküldtél aludni jóéjt. :D -
dez #144 Azt modod, úgy találta fel Tesla többek között a 3 fázisú villamosenergia rendszert az ide tartozó dinamóval, transzformátorral és motorral, és még sok egyebet, amik közül sokminden ma is meghatározó dolog, hogy nem volt képes megérteni az elektromágnesség elméletét? -
pex #143 Szerintem te menj aludni. Nyílvánvalóan nem látod mélységében a témát. Sem a részecskefizikát, sem a valláspolitikát. -
roliika #142 Húúúr vééégeeeee? Jajjte mikor diplomáztál? Ezek gyűrűk!!!!! -
pex #141 Természetesen hallottam róla, hisz részben ebből diplomáztam. De ez semmit nem változtat azon, hogy a kölcsönhatások pontszerűek. A Lorentz-invarianciát sértené a távoli kölcsönhatás. Még a húrelméletben is pontszerűek a kölcsönhatások. Értem ez alatt azt, hogy a húr egyik vége csak úgy nem fog hatni a másik végére (csak ha össze vannak kötve).
De mind1, mert az egésznek semmi köze 16.Benedekhez -
roliika #140 Szegény Tesla mit nem értett? Nézd már meg ki találta fel a váltóáramú motort, generátort, nagyfesz tekercseket, vezetéknélküli energia átvitelt...és több száz nem kevésbé jelentős találmánya van, miről beszélsz ember? -
roliika #139 Sőt olvastam már nem tudom hol, hogy az oroszok valamilyen csavarási hullámot állítottak elő ami 360* gyorsabb mint a fény...azért kíváncsi lennék hogy mérték le. :D -
pex #138 Én is rudat dugok az autóba és megy...
Nem tudom tesla mit csinált, mert sok kísérletét egyetlen épeszű ember sem tudta megismételni. Azzal, hogy nem volt képes megérteni, hogy az elektromágnesség elmélete miről szól és hogy működik, csak önmagát tette képtelenné arra, hogy bekapcsolódjon az erre irányzott vitákba.
Épp emiatt ajánlom neked is, hogy inkább olvass (és ne csak olvasgass) elfogadottabb és akadémiailag kevésbé vitatott dolgokat. Tudok ajánlani általános iskolaitól egyetemi szintig tankönyveket, amik tisztázhatják mikor is használják az említett fogalmakat.
Ráadásul tényleg késő van. Sőt mi több, péntek este. Akár evolúcióval jöttem létre akár teremtéssel, de nekem is fontosabb dolgom van. -
roliika #137 Mé? :D Szegénynek annyi találmánya van, hogy kezembe veszek 1 akármit ami elektromos és eszembejut. :D -
roliika #136 Aham! :) Skalár hullám from Tesla. :) Szerinte a rádióhullám közel sem fénysebességgel halad, hanem majdnem úgy mint a hang. Van benne valami. Kb ugyanúgy szóródik, és a távolsággal arányosan négyzetesen csökken az ereje. Na jó ez sokmindentől függ de általánosítás. Azt állított sokkal gyorsabb hullámot is elő tudott állítani mint a fény. Ma ezt az eszközt analóg számítógépnek nevezzük, ha Péjert Tibi oldalát ismered ott van valamicske leírás asszem. :) Na+ Tuvok oldalán. -
dez #135 Teslát szerintem felesleges idekeverni ehhez. :) -
dez #134 Talán nem hallottál arról, hogy nem csak a foton, hanem pl. az elektron is képes interferálni önmagával, azaz képes a hullámszerű viselkedésre. (Ráadásul ez nem is klasszikus fizikai hullám, hanem annál sokkal különlegesebb.) Elvileg akár vegyületek is képesek erre. Sőt, azt hiszem, pár atomos szén-gömbökkel is sikerült már a dolog.
Továbbá, a vákuum-flukuáció bizonyos részecskepárokként jelenik meg, amik gyorsan el is tűnnek. -
roliika #133 Nem középsulis vagyok, de azért kösz a segítséget. :) Témával kapcsolatban + olvasgattam már. :) -
roliika #132 Juj már késő van, vagyis korán. :( Teslát azért felemlegetném. Készített vala 1 autót amibe 1 rudat dugott és ment. Namost ő volt az aki tudta mi az az energia, fény és rádióhullám. Szerinte eljön az idő mikor minden továbbítható lesz energiaként is. Az autója lehet hogy furán hangzik de átalakította az anyagot energiává, Moray /bocs ha rosszul írtam a nevét/ az eljárást szabadalmaztatta is. -
pex #131 Szerintem ne kendd el az elméletekben használt fogalmakat, mert akkor már nem ugyanarról az elméletről beszélünk. Továbbá erre van más fórum is. Gyanítom ide érdemesebb a cikkhez kapcsolódó gondolatokat írni.
De csak pontosításként: a kvantumfizika szerint nem istabil az anyag szerkezete, mert a jelenleg elfogadott részecskefizikai standard modell szerint az anyag pontszerűen kölcsönható objektumokból áll. Természetesen ehelyébe húrok is elképzelhetőek (amiknek energiája lehet), de az elmélet következményeit még nem sikerült bizonyítani. Majd talán az LHC-n, vagy a FermiLabban. (cern.ch, fnal.gov) Ott vannak letölthető előadások középiskolásoknak, és a legöbb homályt eloszlatják. -
roliika #130 Na+a húrelmélet energiahúrokról beszél nem cipőfűzőről. -
dez #129 Az anyag önmagába zárt energia. -
roliika #128 Hát nem statikus valami hanem mozog. Energiával jellemezhető, nem? Ha jól tom a qwantumfizika szerint elég instabil az anyag szerkezete nagy kiugrások is vannak amit energiaként jellemeznek mert időben változik...máshogy nem lehet.