181
  • Bordapapa
    Igazából egyszer jól összeveszhetnénk azon, hogy pölö a Gentoo-nak vagy a Debian-nak szebb a pingvine...
    :-)
  • mogyi925
    "Te ezt honnan copiáztad ?"
    A kicsi buksimból, (és a jelenlévők hozzászólásaiból), mert én nagy részét meg is tanultam annak, amit tanítottak (már amit hasznosíthatónak találtam belőle - a helyesírás pl. ilyen).

"küldjetek nekünk mindenféle URL-t csináljuk a legjobb keresöt. Küldtük... utánna mentek a tözsdére...meggazdagottak.

De TE nem fogsz. Nagy pofád van, de eszed nincs."

Javíts ki, ha tévednék, de emlékeim szerint a Google egy überfasza keresőrobotot és találat-relevancia kiértékelő rendszert hozott létre, ami köré számos másik szolgáltatást építettek, és ebből gazdagodtak meg (pedig a szolgáltatásaik látszólag ingyenesek), nem? Emlékeim szerint a Googlebot nem is szereti a beküldött linkeket, mivel pont attól lesz értékesebb egy link, hogy más lapok mutatnak rá. Lásd még: GPR.hu

"Tudod, én már több, mint 6 éve internetezek, és ezáltal fórumokat is olvasok, vitázom. nem mindig kellett, ilyen stílust használnom, de már anynira elegem lett, az ilyen Haver félékből,"
    Valamilyen szinten megértelek (látva a kolléga későbbi reakcióit), hiszen én is elég rég netezek (8 éve). Persze lehet ezt elegánsan is csinálni (a prog.hu-n kicked néven futok).

"nincs is jobb, így hajnali három előtt nem sokkal..."
    Van kedved egy Gentoo vs. Debian flame-hez? Csak hogy ne mindig a Win-t szapuljuk.

"Szerinted az MS sok ezer programozója a tökét vakarja egész nap?"
    Próbáltál már egy bonyolultabb JavaScriptet IE alatt működésre bírni? :-P

"Te most mennyit ittál ? És mért akarsz hülyét csinálni magadból ?"
    Jót nevettünk, mostmár befejezheted. Nem hiszem el, hogy komolyan csinálod, szóval zárjuk le ezt a thread-et. LESZ és kész. Ha neked nem válasz a másfél képernyőnyi helyesírási értekezés, akkor inkább le se ülj a gép elé.
  • BiroAndras
    "Win alatt a telepítés után, egy 800x600as, hazsnálhatatlan asztalt kapunk, mivel meghajtó nélkül ugy szaggat mint konyhásnéni a nokedlit"

Ha TFT-d van, akkor a natív felbontásra áll automatikusan (ha jól rémlik).
    És nem szaggat, hacsak nem valami spéci videokártyád van.

"Valamint akkor már egy hangdrivert is le kéne húzni hogy ne systemspeaker pittyegjen mindig."

A hangkártyát is felismeri alapból, ha nem túl új.

A HW felismerés azért nem megy olyan jól manapság, mert már 5 éves az OS. A Vista megint fel fog ismerni mindent. És remélhetőleg a WindowUpdate-en keresztül is lehet majd drivert letölteni (elvben most is megy, de nekem nem szokott működni).

"Ezalatt legalább 3x indítottuk újra a gépet"

Nem kell mindíg újraindítani, amikor mondja.
  • BiroAndras
    "Az újításokban sajnos nem hiszek, hogy olyan power dolgok lesznek, azonban reménykedek"

Nézz utánna, hvagy próbáld ki. Szerintem rettenetesen hasznosak lesznek (nem mind persze).
  • BiroAndras
    "Én amúgy elégedett vagyok már a mostani winekkel is, mint ahogy elégedett voltam az Amiga 3.1-es workbenchével is ezelött 10 éve. De nem is látok nagy változást."

Hát, ha nem látsz változást, akkor vak vagy. Vagy az emlékezeted már nem a régi.

"Nincs semmi bajom a winnel"

Akkor miért fikázod folyton?

"csak nem látok rajta semmi fejlődést"

Nem értem, hogy nem látod a fejlődést. De komolyan. Annyit feljődött a win, hogy elsorolni is komoly projekt. Már egy felületes összehasonlítás is elég ahhoz, hogy lásd a fejlődést.

"de ami még rosszabb: hátteret sem arra, hogy ilyenre képes lenne."

Szerinted az MS sok ezer programozója a tökét vakarja egész nap?

"Szerintem ennek a bizonyítéka, hogy a Longhorn/Vista fejlesztését ki tudja hányszor kezdték újra."

1x kezdték újra, és akkor sem teljesen. És ennek két oka volt :
    1. A HW fejlődés messze elmaradt a várttól.
    2. Az OS koplexitás a átlépte a kezelhető szintet.
    Ez arra utal, hogy nincs fejlődés?

"Olyan "apróságoknál" kezdődik a dolog, hogy a megjelenítést az OS 0 ringjébe raktak!"

Mert ettől gyorsabb lett. A Vistánál már nem így lesz.

"Ez okból is, én legalább is nap mint nap találkozok kékhalálal"

Mit használsz te szerencsétlen? Én sok száz XP-s gépet láttam már, és a kékhalál rettentő ritka volt mindanhol. És ami volt, azt is 90%-ban hardver hiba okozta (alkatrész csere után megszűnt).

""csupán" az OS struktúrája szar eleve."

Pontosan miért is? Ha egy diivernek direkt elérése van a hardverhez, és a kernelhez, akkor nem lehet semmit garantálni. Láttam én már linuxot is fagyni HW hiba miatt. Sőt otthon amikor kipróbáltam a debiant, egyszer az is merevre fagyott minden látható ok nélkül.

"De továbblépni, fejleszteni a kompatibilitást is megőrizve, már nem igen."

Pont ebben nagyon jó az MS.
  • smv
    Baze, mire ezt mind végigolvastam. :D

kbupdate hozta a formáját megint, rajta jókat nevettem...

Mindenesetre abban van ám valaki, hogy nem akar, vagy tud mindenki linuxolni, azonban az is igaz, hogy a linuxos oldal sokkalinkább bízik az emberekben, mitn a windowsos párt, akik ugye egyszerűen faszlámáknak tekintik az embereket (úgyse tudja megtanulni az user, nincs ideje az usernek stb).

Nem kívánok belefolyni a vitába, jobb így távolról nevetni. Azonban bárhogy is nézem, rengeteg pénzt kell majd fizetni a Vista -ért, viszont a sok gémer, amíg húsz-harcmincezres játékokkal játszik, addig befoghatja a száját, hiszen ebből a szemszögből viszont már nem drága a cucc.

Az újításokban sajnos nem hiszek, hogy olyan power dolgok lesznek, azonban reménykedek. :)
  • Bordapapa
    Mindig üdítő SG-zni...
    nincs is jobb, így hajnali három előtt nem sokkal...
  • TeFigyeljHaver #174
    ma 00:27 | Privát | Válasz | #168
    Legyszives vegyel vissza egy kicsit. En normalis hangnemben beszeltem veled, te pedig mar az elso (nekem adott) valaszodban kocsmai hangnemet utottel meg.

Megprobalkozok megegyszer:
    "a) Idézem: "magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük"
    (és írjuk ?)"
    Valasz: nem. Nem hosszu sz-szel irjuk. Mindket esetben "lesz" a pon

EZT TE IDÉZTED... NEM ÉN

TeFigyeljHaver;

Te most mennyit ittál ? És mért akarsz hülyét csinálni magadból ?
  • TeFigyeljHaver #173
    Ha a válasz NEM, akkor miért idézed ?
  • TeFigyeljHaver #172
    Dönst el mit kérdezel...kibuta
  • TeFigyeljHaver #171
    Post 131-ra utalok... for heaven's sakes...you acadamians
  • kbupdate
    szánalmas vagy, tudtad? Igen? Nem?
  • TeFigyeljHaver #169
    Pontosan.

Én meg '94 óta internetezek. Google küldözgetett spam-mailed mondva - küldjetek nekünk mindenféle URL-t csináljuk a legjobb keresöt. Küldtük... utánna mentek a tözsdére...meggazdagottak.

De TE nem fogsz. Nagy pofád van, de eszed nincs.
  • Benedicht
    Legyszives vegyel vissza egy kicsit. En normalis hangnemben beszeltem veled, te pedig mar az elso (nekem adott) valaszodban kocsmai hangnemet utottel meg.

Megprobalkozok megegyszer:
    "a) Idézem: "magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük"
    (és írjuk ?)"
    Valasz: nem. Nem hosszu sz-szel irjuk. Mindket esetben "lesz" a pontos irasmod.

"b) Ez a szabály 3 estben a 4-böl így volt a "kibuta" üzenetében."
    Valasz: az a.) pontra adott valasz folyamodvanya: mind a negy esetben "lesz" a helyes irasmod.
  • Benedicht
    "--Mint a beidezett reszben irjak(elolvastad?) egy sz-szel kell irni."
    Tegyuk hozza, hogy MINDEN esetben. Innentol pedig minden tovabbi vita kizarva. Valaszoltam is a kerdesre, es tenyekkel alatamasztott igazam van.

--Kezdem erteni. Tehat a "magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük" szabalyt haromszor alkalmazhatjuk valakinek a hozzaszolasara, de maradt egy negyedik amire nem jo? Nos nem tudom kiere gondolsz, de igen abban az esetben is "lesz"-t kell irni!
  • kbupdate
    az nem változtat a TÉNYEN.
  • kbupdate
    Hm ezért csak megemlítem: "mindig tisztelettel és toleranciával, valamint észérvekkel és vaslogikával vitázott ellenfeleivel"

Látod, ezért érvelek én ennyit, tisztelettel stb. mert mint a Haver barátunk is mutatja, megéri. Hiába bizonyítjuk neki már 30-an is, hogy LESZ és nem lessz, ő csak magáét hajtogatja. Tudod, én már több, mint 6 éve internetezek, és ezáltal fórumokat is olvasok, vitázom. nem mindig kellett, ilyen stílust használnom, de már anynira elegem lett, az ilyen Haver félékből, hogy nem pazarlom az energiámat arra, hogy ilyen hülyéket, szépen, észérvekkel meggyőzzek, mert amint látod, felesleges... Szóval, inkább leteremtem, és kész.
  • TeFigyeljHaver #164
    IGEN ELOLVASTAM !!! ÉS TE MÉGSEM VÁLASZOLSZ AZ ALAPVETÓ KÉRRDÉSRE.
  • TeFigyeljHaver #163
    Az a válasz nem neked szólt.
  • kbupdate
    Én válaszolok neked, egyszerűen, röviden, lényegre törően, hogy TE IS megértsd: HÜLYE VAGY.
  • kbupdate
    Először is: köszi.

Egyenlőre is van. Pl. egyenlőre kell hozni az egyenletet, habár kicsit furcsán hangozhat, hogy az egyenletet egyenlőre kell hozni.

Az egyelőre, pedig az "egy (ideig) előre" egyelőre.

És a sok lemaradt N betűről nem is beszélve. "IskoláBA VAGYOK"...

De lásd rtl klub, tv2 híradói ott se tudnak beszélni.

És figyeled hogy terel megint a "haver"?..:D
  • Benedicht
    (és írjuk ?)"
    --Mint a beidezett reszben irjak(elolvastad?) egy sz-szel kell irni.

--Egyszeruen nem ertem a mondatodat. Ki/mi az a "kibuta"??
  • TeFigyeljHaver #159
    Nem Válaszoltál
  • TeFigyeljHaver #158
    TeFigyeljHaver;

Te ezt honnan copiáztad ?
  • Csaba
    Szerintem én elég jó százalékban kihasználnám az erejét egy AGP-s 7600Gt-nek a 3ghz-es Intel P4 Prescott procimmal és az 1 gb ddr400-as ramjaimmal, nem? :-)
    Attól, hogy kicsit régebbi a prockó, még gyors.
    Hozzáteszem, hogy a jó kis 6600Gt is elég jól bírja az iramot még...
  • mogyi925
    a) Idézem: "magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük"
    (és írjuk ?)

b) Ez a szabály 3 estben a 4-böl így volt a "kibuta" üzenetében.

Az a) pontra az előző postban válaszoltam, tehát a LESZ igének minden alakját, amely sz hangot tartalmaz, 1 sz-szel írjuk. (Leszek, leszel, lesz, leszünk, lesztek, lesznek, lennék, lennél, lenne, lennénk, lennétek, lennének, leendő, lehetne, lehetetlen stb.)

A b) pont, vagyis hogy sok fórumozó maga sincs tisztában az általa használt nyelvi eszközök helyes alkalmazásával (magyarul nem tud írni), teljes mértékig igaz, ugyanis az ember anyanyelve, illetve születési helye és lakóhelye nem feltételezi az adott környezet szabályainak ismeretét, pláne nem ezen szabályok betartását. Bízz azokban, akik itt tudnak helyesen írni, és ne akadj fenn azokon, akik nem. Nem várhatjuk el ezt egy olyan országban, ahol az oktatási reform az oktatás rombolását célozza, és ahol ilyen vagy ilyen megtörténhet. (Utóbbi esetén az írás végén található fénykép tartozik a jelen témához.) Bizonyára egy finn nyelvészprofesszornak is lehet olyan finn kifejezést mondani, amelynek leírásához fel kell lapoznia egy szakkönyvet.
  • mogyi925
    2004-ben érettségiztem (és nem éretségiztem, éreccségiztem), a hely mellékes, hiszen az érettségi követelményeit központilag határozzák meg. Angol középfokú, magyar állami nyelvvizsgám (és nem nyelvizsgám) van. Nem kérdezted, de ha már van, miért titkoljam?

Tudom, hogy bántó, ha valaki tojáshéjjal a fenekén kioktatja a te korosztályodat, azonban a kor nem feltétlenül jár együtt a bölcsességgel, másrészt interneten vagyunk, ahol a kölcsönös tegeződés és helyreigazítás teljes mértékben megengedett. Ennek fényében engedd meg, hogy a magyar helyesírás néhány szabályára és szokására felhívjam a figyelmed, amivel bizonyára (az 1974 óta eszközölt változtatások, illetve külföldi tartózkodásod okán) nem vagy tisztában.

Az általad kiemelt helyesírási szabálykivonat sajnos nem lehet releváns semmilyen kérdés megválaszolásában, hiszen maga is bődületes helyesírási hibát tartalmaz (lehet, hogy többet is, csak átsiklottam felette). Hozzáteszem, a jelenlegi helyesírási szabályok szerint. (A hozzászólásom végén fény derül a titokra.)

A van ige egyes szám harmadik személyű alakjának feltételes, jövő idejű alakja 0, azaz nulla darab sz-szel írandó a hatályos helyesírási szabályok szerint, különben elég sok embernek LENNE ebből kellemetlensége. Az, hogy hosszan ejtjük, nem ok rá, hogy hosszan is írjuk. Ahogyan az angol sem ír kokakoulát, és a magyar sem ír teját, videjót, mindenki beláthatja (és nem beláthattya), hogy ez így megszokott, és így helyes.

Itt hívnám fel a Tisztelt Publikum figyelmét az alábbi gyakran elkövetett nyelvtani és helyesírási hibákra (tudom, hogy off, de ha már feljött - és addig sem hülyeségekről flame-elünk):

- az egyelőre így írandó (1 L-lel, N nélkül), a helytelen alakok: egyenlőre, egyellőre.

- a magyar nyelvben nem megengedett az "agy" szóta g elhagyása, tehát: vagyok, vagy, nagyon, és nem vok, v, non (tájszólásban: naon).

- a lyuk (és ragozott változatai) az egyetlen olyan szó a magyar nyelvben, amely LY-nal kezdődik

- a mond és küld ige felszólító módjának tárgyas ragozása 2 D-vel írandó: mondd, küldd (és nem mond küld)

- az egy számnév 1 gy-vel írandó, ragozott változatai: egyet, eggyel, egyes. hibásak: eggyet, edgyet, egyel, eggyes.

- előtt, és nem előt, elött. (Külföldön vagy tehát elképzelhető, hogy a hosszú Ő billentyűt nélkülözni kényszerülsz, ez esetben ezt a bekezdést tekintsd tárgytalannak - habár elég sokan, közép-európai billentyűzettel is hanyagolják ezt a karaktert. Ennek oka a különféle kódtáblák elterjedésében keresendő: sokáig nem volt garantált, hogy az egyik számítógépen beírt Ő a másik számítógépen is Ő marad, és nem kalapos, hullámos ő vagy éppen négyzet és kérdőjel.)

A továbbiakban javaslom a Googlefight nevű szolgáltatás használatát a grafikus böngészővel rendelkező felhasználóknak azon szavak helyesírásának ellenőrzésére, melyek esetén bizonytalanság merül fel. Ezen az oldalon csak be kell gépelni a két kulcsszó helyére a lehetséges alternatívákat (egyszerre csak kettőt), ezt követően pedig a rendszer megmutatja, hogy kedvenc keresőnk melyik írásmóddal találkozott sűrűbben. Bízva abban, hogy az interneten elég sok embernek _még_ jó a helyesírása, remélhetjük, hogy a több találatot kapott változat a helyes.

Nyelvészeti rovatunkat olvashatták.

"Igen, lehet normálisan is vitatkozni mint ahogy volt már rá példa"
    Lehet, csak erre sajnos egyre kevesebb példa van. Egyébként tegyünk különbséget vita és vitatkozás között, itt az utóbbi történt, részben az én hibámból (a fostalicskázás, amiért elnézést is kérek, így sikerült), részben pedig a kötekedő-beszólogató emberekéből, illetve félreértésekből kifolyólag.

Most, hogy ezt ilyen szépen lerendeztük, bízva abban, hogy nem kezdődik elölről, hangsúlyoznám, hogy _szerintem_ egyáltalán nem véletlenül kerül fel egy webszerverre egy ilyen jellegű árlista, _szerintem_ egyáltalán nem véletlenül veszi át a világsajtó (az IT-sajtó), és ez több szempontból is ingyenreklámot jelent a Microsoftnak. Ez _szerintem_ része egy stratégiának, amit a sok késés és hátráltató körülmény miatt kénytelenek alkalmazni, hogy fenntartsák a figyelmet, és ne hagyjanak szóhoz jutni alternatívákat. _Szerintem_ unalmas minden héten semmitmondó reklámhíreket olvasni egy magát Informatikai és Tudományos Hírmagazinnak (bár a magazin szó manapság, a "sztármagazinok", tévés magazinok idején erősen asszociálni enged a bulvársajtóra, ha az SG egy tech-bulvár lap, akkor elnézést, ezen bekezdésben foglalt mondanivalóim tárgytalanok) nevező portálon, végül _szerintem_ a reklámozott rendszerrel azonos funkcionalitást nyújtanak kevesebb erőforrás igénybevételével, ingyenes alternatívák.

A Linuxot azért emelem ki, mert ezt használom - kivéve, mikor Windows alá kell programoznom, olyankor a tesztelés nyilván nem (csak) Linux alatt történik; vagy amikor előkapom a C64-et, és azzal szórakozgatok -, ezért ezt ismerem. Ha FreeBSD-t használnék, azt említeném alternatívaként, ha Solaris-t, akkor azt, ha Tiger-t, akkor meg azt.

© TeFigyeljHaver @ #146: elfelejtetted megemlíteni, hogy ezek az árak kanadai dollárban értendőek-e. Én magam nem vagyok pénzügyi szakember, kérlek, világosíts fel ezügyben. (Figyelem, nem támadom a Mac-et, csak a tisztánlátás miatt kérdezem.)

Nem győzök tisztelegni a Fórumnak a vitakultúrában elévülhetetlen érdemeket szerzett tagjai előtt, és itt külön kiemelném azt a személyt, aki mindig tisztelettel és toleranciával, valamint észérvekkel és vaslogikával vitázott ellenfeleivel, ez a neves és minden szempontból ideális példaképként köztünk élő szemét pedig nem más, mint kbupdate! Nagy tapsot neki!

Jaj, bocsánat, lehet, hogy elgépeltem valamit, lehet, hogy nem, de mostmár így hagyom.
  • TeFigyeljHaver #154
    O.K. Köszi az UTÓLAGOS RÉSZLEGES FELVILÁGOSITÁST!!!

DE!!! Mielött szivrohamot kapnál, légyszives válaszolni az eredeti kérdésekre, a TE szavaid szerint:

a) Idézem: "magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük"
    (és írjuk ?)

ERRE VÁLASZOLJ. Nem kibövitett duma, ujra behúzott kiemelésekkel, valami megvett akadémiustól.

• Benedicht
    Egyebkent en mar ideztem be, es linket is szolgaltattam forraskent. Azt hiszem most te jossz adni valamilyen linket forraskent ami a szerinted vett igazsagot bizonyitja.
  • kbupdate
    Látod, bírom az ilyen parasztokat, hogy még neki áll feljebb, hogy így meg úgy, ő tudja. közben egy szar senki, BUTA, PRIMITÍV ember. Biztos vagyok benne, hogy semmi iskolája nincsen.
  • Benedicht
    "Köszi, hogy beleszóltál.

(és írjuk ?)

c) Az általad idézet szerzö leírása igencsak ellentmondásos (oximoronic)

d) Nézd meg a szóra vonatkozó Feltétels Mód - Jövö Idö-t."

MTA alltal kiadott A magyar helyesiras szabalyai cimu konyv(14. kiadas, 2000):
    "lesz 69., 82., lett, legyen; ellesz nélküle, meglesz holnapra; de: el lesz foglalva, meg lesz elégedve; és: fent lesz, kinn lesz, rajta lesz, túl lesz rajta, úrrá lesz rajta, világossá lesz"

Eddig sehol sincs "lessz".
    Nezzuk meg az emlitett 69. es 82. bekezdest.

"69. A lesz igealakot magánhangzóval kezdődő szó előtt és mondat végén hosszú sz-szel ejtjük, de más helyzetekben – az ige többi alakjaihoz hasonlóan – röviddel. Ezért a szókép állandósága érdekében az egyszerűbb módon, azaz mindig egy sz
    -szel írjuk: lesz; úgy, mint a többiben: leszek, leszel, leszünk, lesztek, lesznek."

Hoppa. Ugyanaz mint az elobb. Azt mondjuk nem ertem, hogy mi ebben az ellentmondasos. Az elso reszben arrol van szo, hogy van ahol roviden, van ahol hosszan ejtjuk. Utanna pedig leirja, hogy az egyszeruseg kedveert mindig egy sz-szel irjuk.

Na mindegy nezzuk a 82. bekezdest:
    "82. A lesz, tesz, vesz, visz, eszik, iszik ige felszólító alakjaiban a módjel gy alakban járul az igék magánhangzós tövéhez: legyek (= le + gy + ek), tegyen, vegyük, vigyétek, egyél, igyanak stb. – A hisz ige felszólító alakjaiban hosszú gy-t ejtünk, és kettőzött gy-t írunk: higgy, higgye, higgyük, higgyétek stb. (Vö. 43.)

A tesz, vesz, visz, eszik, iszik, hisz ige tárgyas ragozású egyes szám 2. személyének rövidebb felszólító formáiban a -d személyrag a módjel nélküli magánhangzós tőhöz kettőzött alakban járul: tedd (= te + dd), vedd, vidd, edd, idd, hidd. (Vö. 39.)"

Hivatkozott 43. bekezdes:
    "43. A felszólító mód -j jele a szótövek nagyobb részéhez -j (a rendhagyó ragozású jön ige rövid magánhangzós tőváltozatához pedig -jj) alakban kapcsolódik: lépjen, fújjon; szőjön, lőjön; jöjjön; stb.: – Más esetekben a tővégi mássalhangzóval azonos hangként jelentkezik: ásson, vesszen, öntözzön, lopóddzék stb. – A t végű igékhez sajátos szabályok szerint járul. (Vö. 77–79.) – Az eszik, iszik, lesz, tesz, vesz, visz igék magánhangzós tövéhez -gy alakban járul: egyem, igyál, legyen, tegyek, vegye, vigyed. A hisz ige felszólító alakjaiban ez a -gy megnyúlt: higgyem, higgyen, higgyünk stb. (Vö. 55–58., 68., 82.)"

A hivatkozott 55–58., 68., 82. bekezdesekben sem emlitenek egyetlen egy kitetelt sem amikor mashogy kellene irni.
  • kbupdate
    hihetetlen milyen BUTA vagy. Belőled se leSZ már semmi.

Egy kis ráadás: "egyes" nem "eggyes". Írtó hülye vagy, KOMOLYAN.
  • TeFigyeljHaver #149
    Nem mondtad, hogy melyik évben érettségiztél. Én, 1974-ben, a Petrik Lajos Vegyipari Technikuban.

Ez volt a kiemelés:

69. A lesz igealakot magánhangzóval kezdődő szó ELÖTT és mondat VÉGÉN hosszú sz-szel ejtjük, de más helyzetekben ( ??? ) ? az ige többi alakjaihoz hasonlóan ? röviddel. EZÉRT( ??? ) a szókép állandósága érdekében az egyszerűbb módon, azaz mindig egy sz
    -szel írjuk: lesz; úgy, mint a többiben: leszek, leszel, leszünk, lesztek, lesznek.

Nem tudom, de szerintem ez egy kissé zavaros, mivel ez mindmással foglakozik, csak: a Van ige Eggyes (nem Edgyes, mint a Medgyessiben) Szám, Harmadik Személy, Feltételes Mód, Jövö Idejével. Ha ebben az esetben lennél szives egy olyan peldát mondani, ami egy sz-el irandó, azért nagyon hálás lennék.

U.I.

Igaz, 1975-ben elhagytam Magyarországot, épphogycsak a kanonasági jelentkezés elött. Akkoriban én k.b. olyan voltam, mint a "kibuta"...pofánvágtam volna egy tábornokot is...tehát, az tulélhetetlen volt. Talán ezért is, kissé értem ezt a kussolót...
  • Morden23
    Látod, Warpcore, ezért járok inkább kocsmába. Ott kevesebb fenyegetést hall az ember :D

• Warpcore
    Volt itt ennél rosszabb is,)

Bár tény hogy hozzászólók közül sokan
    érdemtelenül biorolják az "emberi lény" jelzőt
    (tisztelet a kivételnek)
    Igen, lehet normálisan is vitatkozni mint ahogy volt már rá példa

Igazából az szomorít el hogy ezek a témák ujból és ujból előjönnek, régi indokok új körítésben..
    Mordennel is kitárgyaltuk már egyszer
    és akkor mind2en lezártnak tekintettük..

lehet ezt normálissan is kérem

Csak megint jönnek z újabb és ujabb hírek és körülöttük kialakoló flameháborúk és megint felidegesítik az embert a hülyeségekkel..
    Nem fogok több Vista-s hírt olvasni =)
  • TeFigyeljHaver #146
    O.K.

On

A téma a Vista-Mista-Pista áráról szól. Kib@szott pofátlanul drágának tartom, FÖLEG a Mac OS X Tiger-hez képest, ami szvsz már jelenleg is többet tud, mint ez a valamikori, de máris legendáris Mista (kitekert Angol = missed you = lekésett/hiányolt)

Almabolt

Na jó megkönnyitem, mivel 20kb alatt kijött a kép:

• mogyi925
    Azért annak örülök, hogy itt eddig csak megkéselni akartak, tarkón lőni nem. Fogadja majdnem minden kedves fórumozó őszinte elismerésem a vitakultúra elsajátításában és megőrzésében végzett áldozatos munkájáért.
  • mogyi925
    Én még abban a rendszerben érettségiztem, amelykben a van ige jövőidejét 1 sz-szel írtuk, a küld ige felszólítóalakját pedig 2 d-vel ("küldd tovább, mer' szerencsét hoz").
  • kbupdate
    talán, és ignorálni a hülyéket, de ne terelj.. :D:D
  • TeFigyeljHaver #142
    Talán fel kéne nönöd ?