67
-
#27 Rájöttem, hogy én lehetek a legfontosabb közvetlen bizonyítékuk. :) -
bud #26 a setét anyag....valóban érdekes egy cikk... de azt hiszem nem csak ti fogtok ezen rágódni egy darabig... lesznek majd olyan ellen mondások is hogy ihaj-csuhaj... már csak az a kérdés... kinek lessz igaza... (megpróbáltam okos lenni) -
#25 Ez a Douglas Clowe majdnem úgy néz ki, mint Axl Rose lepukkadt börtönös képe. :D:DD -
Caro #24 Helyesen: nem a sötét anyag helyezkedik el a galaxisok közelében, hanem a galaxis a sötét anyag közelében.
Mivel azt feltételezik, hogy kb. 5x annyi a sötét anyag, mint az amennyit látunk. -
Caro #23 Feltételezhetően a gravitonok felelnek a gravitációért.
Hasonlóan működhetnek mint a fotonok. Tömegtelennek feltételezik őket.
A gravitációs hullámokat így elvileg gravitonok közvetítik.
Detektálni még nem sikerült őket, nehéz is, mert a gravitáció nagyon sok nagyságrenddel gyengébb a többi kölcsönhatásnál.
Ha jól emlékszem, úgy vannak az arányok, hogy ha 1 a magerők, akkor 10^-2 az elektrosztatikus erők, és valahol 10^-34 környékén van a gravitációs erő. -
Caro #22 Nem annyira, a kvantum mech. még odébb van pár félévvel :)
Csak azt tudom leírni amit tudok, de az ehhez kevés. -
Pocok256 #21 Ez tuti jó cikk mert ehez egyáltalán nem értek ehez teljesen sötét vagyok grat az sg-nek végre egy érdekes cikk. Ez a cikk csinálja a sötét anyagot a fejünkbe csak majd kivilágosodik -e ? -
#20 Érdekes hogy a cikkben azt írják, hogy a sötét anyag és az anyag nem igazán kerül kölcsönhatásba. De akkor miért van mégiscsak a galaxisok közelében és miért nem egyenletesen oszlik el a térben? -
Marchus #19 Gravitonok?
tudnál egy kicsit többet mondani erről? ^^ -
#18 Foglalkozás, hobby: Fizikus növendék :)
így könnyü -
#17 a témához nemértek, viszont felettéb érdekes a cikk, VÉGRE VALAMI, továbbgondolva az egész esetet utánanézek dolgoknak (szeretem amikor az sg-n megoldjuk az ilyen nagy dolgokat:) mintha nem dolgozának ezen tudósezrek:) -
Caro #16 Valóban nem, de én viszont úgy tudom, hogy eléggé elfogadottak. Csak kísérletileg nem sikerült őket még igazolni. -
metaljesus #15 én úgy tudom hogy a gravitonok létezése nem bizonyított tény. persze lehet hogy én tévedek. -
Caro #14 Az is lehet, hogy a sötét anyag nem más, mint szabad gravitonok.
Sajnos ehhez a témához nem értek, de elsőre sok mindent megmagyarázna. -
metaljesus #13 vagy lehet, hogy a sötét anyag valójában nem is anyag, hanem az univerzum vákuum-energiája, ami megmagyarázza, hogy miért van gravitációs ereje, mégsem ütközik semmivel, és akkor ez lehet a világegyetem mozgatórugója! (bár ezek csak apró tippek :)) -
bud #12 szerintem jobb lenne még egyszer átgondolni az egésszet -
Prof William #11 Én már rég megtaláltam a sötét anyagot. Csak be kelk kapcsolni a TV-t. Ott van az összes!
Viccet félretéve a cikk jó! -
#10 asszem újra kell gondolni a lopakodó repülőgépek koncepcióját :) a jövőben sötét anyaggal kell bevonni :) de komolyabbra fordítva: ez már valami, piszok érdekes -
#9 Ez olyan, mintha nem is lenne anyaga, csak energiája, ami viszont hat a gravitációra.
Szvsz a sötét anyag egy olyan tulajdonsága a gravitációnak, amit még nem ismerünk, és csak igen nagy nagyságrendekben lehet észlelni. -
Caro #8 A sötét anyag nem lép kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal, de gravitációja van.
Azt szerintem ebből még nem lehet leszűrni, hogy a sötét anyagra nem hat a "mi" anyagunk gravitációja. Sőt, ellenkezőleg!
Mit keresne egy galaxis közepén akkor?
A sötét anyag és a normál anyag között működik a gravitáció, mechanikai kontaktus viszont nincsen.
Valami olyasmi lehet, ami nem lép kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal.
Ha két atom közeledik, akkor van köztük egy kohéziós erő, ha jól tudom -6. hatványán húzza őket össze.
Viszont van egy másik erő, ami a -12. hatványon hat, és taszító.
Ezért van az, hogy az atomok ha túl közel kerülnek, akkor ütköznek.
A sötét anyagnál ez az erő nem létezik. És úgy tűnik, hogy ez a sötét anyagban sem működik, bár valamilyen erő ott is kell hogy legyen, mivel különben az összes sötét anyagot a gravitáció összehúzná.
Tehát lehet, hogy sötét anyag mégis képes mechanikai kapcsolatba lépni sötét anyaggal.
És akkor mi van, ha mondjuk itt a Földön is van sötét anyag?
Ki tudja megmondani? -
#7 fuuu öcsém decsudajo huuuuuuuuuuuuu -
Su0my #6 -
Marchus #5 nem, a normál anyagok gravitációja hat egymásra, viszont a sötét anyagra nem, a sötét anyag gravitációja csak a normál anyagra hat, szal a normál anyagra végülis 2 anyag hat xD
remélem ez volt a kérdésre a válasz :E -
#4 ezek szerint a sötét anyag nem lép semmilyen kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal, de a gravitációs mező, amelyet létrehoz mégis ha a közönséges anyagra, ergo mégis kapcsolatba lép vele... Ez hogy van? Ütközéskor a sötét anyag gond nélkül tovább haladt, hiába ütközött bele a normál anyagba áthaladt rajta, de a gravitációs mező amelyet létrehoz viszont ha a normál anyagra.. Ez nem paradox helyzet? -
knightbali #3 Vagy, amiért én hatok a gravitációra, ezért én sötét vagyok? -
#2 Tehát a sötét anyag rendelkezik gravitációval, de a gravitáció nem hat rá? -
Caro #1 Ez viszont azt jelenti, hogy a sötét anyag a sötét anyaggal sem lép kölcsönhatásba.