67
  • sz4bolcs
    Rájöttem, hogy én lehetek a legfontosabb közvetlen bizonyítékuk. :)
  • bud
    a setét anyag....valóban érdekes egy cikk... de azt hiszem nem csak ti fogtok ezen rágódni egy darabig... lesznek majd olyan ellen mondások is hogy ihaj-csuhaj... már csak az a kérdés... kinek lessz igaza... (megpróbáltam okos lenni)
  • sz4bolcs
    Ez a Douglas Clowe majdnem úgy néz ki, mint Axl Rose lepukkadt börtönös képe. :D:DD
  • Caro
    Helyesen: nem a sötét anyag helyezkedik el a galaxisok közelében, hanem a galaxis a sötét anyag közelében.
    Mivel azt feltételezik, hogy kb. 5x annyi a sötét anyag, mint az amennyit látunk.
  • Caro
    Feltételezhetően a gravitonok felelnek a gravitációért.
    Hasonlóan működhetnek mint a fotonok. Tömegtelennek feltételezik őket.
    A gravitációs hullámokat így elvileg gravitonok közvetítik.
    Detektálni még nem sikerült őket, nehéz is, mert a gravitáció nagyon sok nagyságrenddel gyengébb a többi kölcsönhatásnál.
    Ha jól emlékszem, úgy vannak az arányok, hogy ha 1 a magerők, akkor 10^-2 az elektrosztatikus erők, és valahol 10^-34 környékén van a gravitációs erő.
  • Caro
    Nem annyira, a kvantum mech. még odébb van pár félévvel :)
    Csak azt tudom leírni amit tudok, de az ehhez kevés.
  • Pocok256
    Ez tuti jó cikk mert ehez egyáltalán nem értek ehez teljesen sötét vagyok grat az sg-nek végre egy érdekes cikk. Ez a cikk csinálja a sötét anyagot a fejünkbe csak majd kivilágosodik -e ?
  • NEXUS6
    Érdekes hogy a cikkben azt írják, hogy a sötét anyag és az anyag nem igazán kerül kölcsönhatásba. De akkor miért van mégiscsak a galaxisok közelében és miért nem egyenletesen oszlik el a térben?
  • Marchus
    Gravitonok?
    tudnál egy kicsit többet mondani erről? ^^
  • VRSDM
    Foglalkozás, hobby: Fizikus növendék :)

így könnyü
  • VRSDM
    a témához nemértek, viszont felettéb érdekes a cikk, VÉGRE VALAMI, továbbgondolva az egész esetet utánanézek dolgoknak (szeretem amikor az sg-n megoldjuk az ilyen nagy dolgokat:) mintha nem dolgozának ezen tudósezrek:)
  • Caro
    Valóban nem, de én viszont úgy tudom, hogy eléggé elfogadottak. Csak kísérletileg nem sikerült őket még igazolni.
  • metaljesus
    én úgy tudom hogy a gravitonok létezése nem bizonyított tény. persze lehet hogy én tévedek.
  • Caro
    Az is lehet, hogy a sötét anyag nem más, mint szabad gravitonok.
    Sajnos ehhez a témához nem értek, de elsőre sok mindent megmagyarázna.
  • metaljesus
    vagy lehet, hogy a sötét anyag valójában nem is anyag, hanem az univerzum vákuum-energiája, ami megmagyarázza, hogy miért van gravitációs ereje, mégsem ütközik semmivel, és akkor ez lehet a világegyetem mozgatórugója! (bár ezek csak apró tippek :))
  • bud
    szerintem jobb lenne még egyszer átgondolni az egésszet
  • Prof William
    Én már rég megtaláltam a sötét anyagot. Csak be kelk kapcsolni a TV-t. Ott van az összes!

Viccet félretéve a cikk jó!
  • valamit
    asszem újra kell gondolni a lopakodó repülőgépek koncepcióját :) a jövőben sötét anyaggal kell bevonni :) de komolyabbra fordítva: ez már valami, piszok érdekes
  • Kensin
    Ez olyan, mintha nem is lenne anyaga, csak energiája, ami viszont hat a gravitációra.
    Szvsz a sötét anyag egy olyan tulajdonsága a gravitációnak, amit még nem ismerünk, és csak igen nagy nagyságrendekben lehet észlelni.
  • Caro
    A sötét anyag nem lép kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal, de gravitációja van.
    Azt szerintem ebből még nem lehet leszűrni, hogy a sötét anyagra nem hat a "mi" anyagunk gravitációja. Sőt, ellenkezőleg!
    Mit keresne egy galaxis közepén akkor?
    A sötét anyag és a normál anyag között működik a gravitáció, mechanikai kontaktus viszont nincsen.
    Valami olyasmi lehet, ami nem lép kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal.
    Ha két atom közeledik, akkor van köztük egy kohéziós erő, ha jól tudom -6. hatványán húzza őket össze.
    Viszont van egy másik erő, ami a -12. hatványon hat, és taszító.
    Ezért van az, hogy az atomok ha túl közel kerülnek, akkor ütköznek.
    A sötét anyagnál ez az erő nem létezik. És úgy tűnik, hogy ez a sötét anyagban sem működik, bár valamilyen erő ott is kell hogy legyen, mivel különben az összes sötét anyagot a gravitáció összehúzná.
    Tehát lehet, hogy sötét anyag mégis képes mechanikai kapcsolatba lépni sötét anyaggal.
    És akkor mi van, ha mondjuk itt a Földön is van sötét anyag?
    Ki tudja megmondani?
  • Mr Csé
    fuuu öcsém decsudajo huuuuuuuuuuuuu
  • Su0my
  • Marchus
    nem, a normál anyagok gravitációja hat egymásra, viszont a sötét anyagra nem, a sötét anyag gravitációja csak a normál anyagra hat, szal a normál anyagra végülis 2 anyag hat xD

remélem ez volt a kérdésre a válasz :E
  • Darth Sith
    ezek szerint a sötét anyag nem lép semmilyen kölcsönhatásba az általunk ismert anyaggal, de a gravitációs mező, amelyet létrehoz mégis ha a közönséges anyagra, ergo mégis kapcsolatba lép vele... Ez hogy van? Ütközéskor a sötét anyag gond nélkül tovább haladt, hiába ütközött bele a normál anyagba áthaladt rajta, de a gravitációs mező amelyet létrehoz viszont ha a normál anyagra.. Ez nem paradox helyzet?
  • knightbali
    Vagy, amiért én hatok a gravitációra, ezért én sötét vagyok?
  • SötétBarom
    Tehát a sötét anyag rendelkezik gravitációval, de a gravitáció nem hat rá?
  • Caro
    Ez viszont azt jelenti, hogy a sötét anyag a sötét anyaggal sem lép kölcsönhatásba.