491
-
#171 Sőt már akkor is versenybe szállt a villany autó, csak hát az is alul maradt. -
bvalek2 #170 #168: válasz assdf-nek, #169: válasz chokeerigo-nak (én nem tudni használni fórum ) -
bvalek2 #169 és tudtommal amerikában nem diktál az egyház, ott sokmillió miniegyház van egyszerre, még egymással sem értenek egyet -
bvalek2 #168 Abból amit eddig írtál, legtöbbel egyet értek, vagy meggyőztél hogy neked van igazad, az eredmény a lényeg
Viszont nem értem, hogy miért ne lehetne az evolúció fogalmát technikai dolgokra alkalmazni? Én eddig úgy tudtam, hogy az "evolúció" egy ennél általánosabb fogalom, sokszor hallottam már, hogy pl. számítástechnikai eszközök evolúciójáról, vagy nagyvállalatok, evolúciójáról, stb. beszéltek
Ebből a szempontból a technikai példák szerintem szemléltetésre alkalmasak a biológiai kérdések megértésénél. -
Csepesz #167 Hát tévedsz volt egyszerre gőzhajtású autó és benzines is még versenyeztek is és majdnem alul maradt a benzines csak hát a verseny olyan helyen volt hogy át kellett menni egy sáros részen és a benzines a kis súlyának köszönhetően győzött!!! -
#166 Jó, ok, hintó :) Én már csak ilyen paraszt vagyok, hogy ami kerekes meg ló húzza felínk az szekér, de igazad van ezek inkább hintók voltak :) -
chokeerigo #165 Az a baj, hogy ott az egyház diktál... szóval ilyen keresztény emberek megtámadják a múzeumokat, ahol ilyen ősember leletek vannak :D ... no comment -
#164 A szekér szerintem nem jó zsó, inkább hintók voltak azok amiket gépiesítettek, egy parasztnak nem is lett volna pénze autóra.
Az USA-ban lehet, hogy sokan nem hisznek az evolócióban, de szerencsére őket nem veszik fel a tudomány egyetemekre, mint az a dossziében is elhangzott.
Az inteligens tervezés elméletére a legnagyobb buktató pedig a mára már funkciójukat elvesztett csökevényes szervek. -
#163 Azért ha ránézel az 1880-as, 1890-es évek autóira, akkor könnyű meglátni ezt a szekér-autó párhuzamot. Talán az első Peugeot pl., az kb. úgy néz ki, mint egy szekér, ami elől kifogták a lovakat. -
assdf #162 Na szépen soremelt a fórum... ezek a nyilak egymás alatt lettek volna kicsivel eltolva...
-
#161 Az elterjedéséről beszélek. Arról, hogy ha az terjed el, ami sikeres (legyen az robbanómotor vagy szem), akkor az átmeneti időben az új példányok akár egészen csekély számban lehetnek. Olyan csekély számban a megelőzőekhez (1400-1870) és az utánakövetkezőekhez képest (1940-2006), hogy nagyon kicsi az esélye, hogy rátalálunk. És a terjedéssel egyszerre meg az új képesség egyre jobb lehet az új példányoknál. És ebből fakadhat az, hogy lépcsőfok szerűnek tűnik az amúgy relatíve normális átmenet. Ráadásul az átmenet kora lehet, hogy ezredrésze azaz azt megelőzőeknek ill. azt követőeknek, ami megintcsak csökkenti az ilyen átmeneti példányok fellelésének esélyét. -
assdf #160 Én értem amit mondani akarsz, csak nem jó tehcnikai példákat felhozni. Mert tényleg nagy különbség van egy szekér és egy bmw között, és nem is fogsz találn iegy az egyben átmenet, hanem a sorrend kb igy fog kinézni:
szekér-->gözmotor-->gőzautó--kihalt
-->gőzmozdony--sikeres
-->gőzhajó--sikeres
-->dieselmotor
-->benzinmotor-->autó
Szóval a nyilakkal kb. azt probáltam érzékeltetni, hogy nem vezet egyenes út az autóig a szerkétől, de a közbülső elemek elágazásával már igen, és ezek jelentik a tulajdonképenni átmeneti "fajokat", még akkor is ha ezek at átmeneti fajok létezhettek egyidőben az utódjukkal.
-
juzosch #159 Túl gyors az evolúció? Mihez képest? Ha ez túl gyors, akkor mennyi lenne a jó, hány év alatt kellett volna kialakulnia, ha 5 milliárd nem elég? -
assdf #158 Hát ez egy elég viszonylagos dolog. Maradjunk abban hogy a gözmotoros autó és benzinmotor autó nem létezett egyidőben. A technikai eszközöknél nem lehet úgy fogalmazni hogy valamiket azonos században fedezték, mert a technika ennél sokkal jobban fejlődik. De ezek a példák nem alkalmazhatóak az evolucióra és a biológiára mert ez technika.
-
lokko #157 dzsukel az intelligenciának nem kellett létrejönnie mert az eleve adott volt, a reprodukció-mutáció-szelekció rendszerét szokás manapság evolúciónak nevezni, bár az elvet a biológiából lestük el de általánosítása sok más folyamatra is illeszkedik ... vannak történészek akik szerint a történelem nem más mint az emberiség kultúráinak látványos evolúciója ... azt az állítást kell elfogadni hogy egy evolúciós rendszer önmagától intelligensen viselkedik, külső magyarázat nélkül képes tálalni különböző kérdésekre kölönböző "értelmes" válaszokat ... a biológia evolúció kérdése az, hogy mik az önmaguk reprodukálására képes génkombinációk ebben a világban? és erre a kérdésre adja jellegéből adódóan a válaszokat, nem direkt, egyszerűen így alakult, a rendszer így viselkedik ... ez van, ilyen a világ -
Zedas #156 #88, #103 Riszpekt! -
#155 Egyébként a magyarázatom arra vonatkozott, hogy miként lehet az, hogy pl. a XIV-XIX. századi szekér és a XX-XXI. századi autó közt akkora különbség van. És arra próbáltam rámutatni, hogy a kettő közötti átmeneti "fajok" (1880-1920 közötti robbanómotoros autók) sokkal csekélyebb példányszámban létezhettek, mint aztán a teljesen átalakult példányok, amik esetleg minimális mutációval évezredekig (vagy még akár sokkal tovább, lásd cápák) fentvoltak. -
bvalek2 #154 Hiánypótlás:
A szárazföldi halak többségének van úszóhólyagja, de pl cápának, rájának, stb.-nek nincsen. A helyzet az, hogy az általad "hal"-nak nevezett állatcsoport nagyobb, és sokszínűbb, mint a kétéltűek+hüllők+madarak+emlősök együttvéve. 100 millió év múlva rengeteg halfosszília lesz a Földön, de nem hiszem hogy bizonyítható lesz az ember egykori jelenléte...
A mai úszóhólyagos halak olyan vizekben alakultak ki, amelyek gyakran kiszáradtak. A halak kopolyúja, nyelőcsöve fel tud venni némi oxigént a levegőből, de ez édeskevés. Azok a halak, amelyek lenyeltek egy kis levegőt, egy picit tovább bírták.
Ezt nem tudjuk pontosan, de tegyük fel, hogy bizonyos halak testi rendellenességgel keltek ki: túl laza volt a nyelőcsövükben a kötőszövet, esetleg volt egy kis öblösödés is ott. Ez ma is előfordulthat, embereknél is, ilyenkor néha műteni kell. Az említett halaknak lehet hogy táplálkozási nehézséget okozott a dolog, de amikor kiszáradt a tó, és benyelték a levegőt, a nagyobb belső felület miatt több levegőt tartalékoltak, tovább bírták víz nélkül.
Azok a halak, akiknek volt tüdőkezdeményük, idővel többen voltak, mert a többi hamarabb megfulladt. Idővel az döntött a halak között, hogy melyiknek volt nagyobb, tökéletesebb, jobb hólyagja. Ezután két irányban haladt az evolúció: az egyik halcsoport visszatért a vízbe, mert ott több a táplálék, könnyebben elérhető, a hólyag megmaradt, mert segíti az úszást, ezért előnyös "viselni"
A másik csoport jobban alkalmazkodott a szárazföldi élethez, mert az érintett terület talán még szárazabb lett, stb. megerősödtek az úszók, így tovább, így tovább...
Afrikában sok a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő ember, mert a maláriaszúnyogok nem szeretik őket. A "egészséges" embereket csípik, akik ez miatt lassan kihalnak. Így lesz egy hátrányból előny, ennyire nincs tervezés mögötte. -
#153 Elnézve az ehhez hasonló válaszokat, abban is kételkedem, hogy az intelligencia létrejött-e egyáltalán. Bár páran azért itt vagyunk... (djukel: ne vedd magadra) -
#152 Wampire1: olvastál már 1 egyetemi jegyzetet is erről a témáról? -
#151 Fulton gőzhajója 1803-as, Benz robbanómotorja 1886-os, és minimum a kettő között időben, de még kicsit később is, voltak gőzhajtású autók. (mégha csekély számban is) Ez nálam kimeríti azt, hogy "anno a XIX. században nagyjából egyszerre jelent meg". 1803 és 1886 egyaránt XIX. század., szerintem.
"Így aztán értelmetlen az a mondatod hogy a sikertelen kezdetleges formában elhal." - Igazad van, csökkevényes formában fenmarad, ahogy a biológiában is. Aztán aktivizálódik, ha előnyt jelent. -
assdf #150 Ez egy elég rosz példa, nem egy időben jelentek meg. A gőzhajtású autók már jóval a benzinmotor feltalálása előtt megjelentek és egyúttal ki is "haltak" a technikai hiányoságaik miatt. Igy a gőzmotor csak a hajókon és a mozdonyokon terjedt el. Később megjelentek a robbanómotoros autók, de a gözhajtású vonatok és hajók még igen sokáig fennmaradtak ezután is és a robbanómotor csak a 2. világháború környékén szoritotta ki a gözmotort a vonatokból és a hajókból.
Tehát az hogy valami sikertelen vagy sikeres nem definiálható csak kor és technikai fejlődéssel együtt. A gőzmotor igenis sikeres volt kb. 100 éven keresztül miközben robbanomotor még nem is létezett és használható villanymotor szintén nem.
A robbanomotor csak egy olyan területen tudott kifejlődni ahol a gőzmotor használhatatlannak bizonyult és később tényleg sikeresebb lett mint a gözmotor. Jelenleg a robbanomotor az egyik legsikeresebb hajtómü, de lehet hogy 50 év múlva már a villanymotor lesz a totális befutó. Igy aztán értelmetlen az a mondatod hogy a sikertelen kezdetleges formában elhal.
-
#149 Pl. mennyi esélye van, hogy 300 millió év múlva kiássnak egy korai autót az 1880-as 1890-es évekből? Mennyivel több annak az esélye, hogy az 1940-es évek utánból? Irtózatosan sokkal több. Ennyit jelent, hogy valami elterjedt. -
#148 Figy. gondold végig úgy, hogy ami sikeres az terjedt el és tovább fejlődött, a sikeretelen pedig kezdetleges formában elhalt. Hogy egy példáut mondjak ott vannak az autók. Anno a XIX. században nagyjából egyszerre jelent meg az elektromos, a gőzhajtású és a robbanómotoros autó. De ha te kimész az utcára ma kurva sok kocsit látsz, és nem sok gőzhatjásút. És amit nagyon sokat látsz, az már sokkal fejlettebb, mint az első Benz, amiből a világon alig pár darab volt. -
djukel #147 Te vagy buta, ha elhiszed, hogy ez az intelligencia egy őslevesben jött létre, amibe véletlenül belebaszott a villám jónéhánymilliárd évvel ezelőtt. -
Wampire1 #146 Akkor hát eddig:Próbáltuk teremtővel próbáltuk simán, káoszelmélettel megmagyarázni.Azért csak érzitek végre ti is hogy valahogy az egész nem stimmel.Szal amit olyan hihetetlenűl dogmaként és"bizonyítottként"tanítanak mégsem annyira bizonyított -
Wampire1 #145 Na ezt beszoptad mert én semmiféle elmélettel nem áltam elő csak a kiszámíthatalan és megmagyarázhatatlanul értelmes és gyors evoluciéval.Ez van. -
bvalek2 #144 Csatlakozom a felkéréshez -
Wampire1 #143 "értelek, de megint hülyeség: azok a halak, amiket te megeszel vacsorára, a SZÁRAZFÖLD-ön is éltek, mielőtt VISSZAMENTEK a vízbe. Azért van úszóhólyagjuk. Na ezt add össze "
Egyébbként miért azért lenne uszóhólyagjuk?Sztem ez nem így van. Kérek egy másik embert megerősítésre.:D -
#142 Wampire1, mondjuk, hogy a cáfolataid mind okésak. De most nézzük a Te elméletedet és annak bizonyítékait. -
Inquisitor #141 Amúgy nektek mi a véleményetek azon embertársainkról, akiknek egyfolytában kényszerük van, hogy bizonygassák valakihez vagy valamihez mért felsőbbrendűségüket? Most tök mindegy, hogy másik rassz, vallás vagy akár csak egy gilisztához képest?
Aki nem tettekben akar felülemelkedni a dolgokon, hanem bizonygatásban, az szvsz max. egy baktériummal vetekedhet. ;) -
Wampire1 #140 blöööe és a delfinek?Azok vizből kimentek visszajöttek kimentek és megint visszamentek?Dejó!!!
bvalek2 észrevetted hogy ugyanazt mondtuk?Én nem állítottam sehol hogy felsőbbrendűek az csak egy válasz volt darwin szemes dolgára De attól még azt mondják hogy az evolució így zajlot le ahogy leírtam.Mindenhol.Áltisk.SzakközépGimi.Fősuliegyetem.
És ez a sorrend!!!!!!!!Érted?Így fejlődtek ki egymásból!(elvileg) -
bvalek2 #139 I am the God of hell flame! and I bring you... flame, tu tu tuuu tu tu flame, tu tu tuuu tu tu (Kicsit átköltöttem a szöveget) -
bvalek2 #138 Wampire1: értelek, de megint hülyeség: azok a halak, amiket te megeszel vacsorára, a SZÁRAZFÖLD-ön is éltek, mielőtt VISSZAMENTEK a vízbe. Azért van úszóhólyagjuk. Na ezt add össze -
bvalek2 #137 NINCS SORREND
Az árják nem felsőbbrendűak, a zsidók nem alsóbbrendűek, a férgek nem felsőbbrendűek, a csigák nem alsóbbrendűek, ezt értsd már meg.
A Biblia azt is mondja, hogy Kám utódait nyugodtan ki lehet irtani, különben is alsóbbrendűek, mert Kám megszégyenítette apját, amikor látta a részeg Noét fedetlen ágyékkal. Na, ez aztán a referencia, pfff...
Volt már egy keresztény zsinat, olyan 1200 éve, amelyik kijelentette, hogy a keresztény élet pillérei az evangéliumok, és az ikonok tisztelete.
Jézus élete is tanítása örökké érvényes marad, de az ószövetséget felejtsük el végre. Ha figyelmesen olvassátok, láthatjátok, hogy Jézus nem tesz természettudományosan kétségbevonható állításokat. Szóval ő vagy ufó, időutazó, vagy tényleg Isten fia, mert nagyon tudja, hogy 2000 év múlva mire fognak odafigyelni az emberek. De az ószövetség, különösen a Mózes előtti része, egy szép, színes mesekönyv.
Ami engem illet, hiszek Jézusban, de nem hiszek Ádámban és Évában. Ennyi személyes vallomást megendedek magamnak, csak hogy tisztázzunk dolgokat. -
Inquisitor #136 "Mármint a teremtő hogyan jött létre? :)"
Hah, micsoda kemény kérdés. Én már azzal beéérném, ha megérteném, miért és hogyan esik szét és rakja össze magát az egész világegyetem 10 a -22-en másodpercenként? -
lokko #135 djukel te nem buta vagy, csupán sekélyes a fantáziád ... jól látod hogy intelligencia kell ahhoz hogy feltalálja valami a méregfogakat, de a világban sokféle intelligencia lehetséges, az evolúció is egy intelligens rendszer, beláthatod ha képes vagy ebbe belegondolni ... ha nem hát nem ... -
Wampire1 #134 Azért "felsőbbrendű" mert a vizi állatokból alakult ki te mi a frászért nem figyelsz arra amit mondok nincs magasabb szinten csak abból lettek tudod.egysejtűek többsejtüek.melyik felsőbbrendű?Egyik sem mert mindkettő hihetetlenűl bonyolult hogy soha nem leszünk képesek akár egy egysejtű élőlényhez hasonló gépet előállítani de mégis egysejtűből lettek a tőbbejtűek.
-
Wampire1 #133 Érdekeség hogy a biblia is ebben a sorrendben teremti őket.Na most lehet nagy összefüggéseket keresni:D -
bvalek2 #132 Bocsi, elmagyarázná neki valaki ezt a hatalmas rejtélyt?
Én nem tehetem, köt a fogadalmam