62
  • mcganyol
    #62
    most nem azért, de nem kifejezetten olcsób dvd-n tárolni a cuccokat, mint vinyón. feltételezve persze h az ember artiszjuszos dvdt vesz a boltban :)
    valaki itt írta, hogy minek ezernyi film :) hát a szutyok minőség is kb 5mb/perc. de a normális mondjuk 20-25Mb/perc (vagy több). akkor egy 250gb-on 10ezer perc film fér el. ami ugye mondjuk 100film/170óra. ez olyan embertelen mennyiség?
    arról már nem is beszélve, h többször futottam bele olyan dologba, ami egyrétegű dvd-n el sem fér, akkor az nagy szívás darabolni... stb.
    vagy itt vannak a játékok is, pl nwn2 megvettem, de én utálom ha a gyári dvd lemezt folyton a gépemben kell tárolni, meg nyekeg ott nekem a meghajtó, plussz lassú is. így hát feldobja az ember az image-t a gépre, ami élből 7giga, aztán ugye install, ami a másik 7, hagysz még 1gb-ot modoknak, mentéseknek és máris 15Gb EGY játék. manapság ez a trend :)
    akinek meg elég 40/80 giga, az is örülhet egyébként ennek, mert azoknak az ára is lejebb fog tőle menni, oszt vehet többet, meg raid-elhet és nem szállnak el a cuccai.
    ps.: a raid5 NEM rendelkezik a raid 0 és a raid 1 összes előnyével, ez butaság. sőt, ha nincs mellé egy min 40k-s raid vezérlő kártya (ami valódi hardveres raid), akkor effektív lassabb egy db szimpla vinyónál is (tekintve, hogy a 3 vinyót, a legöbb alaplapon max 2 vezérlő kell ellássa és a 3 vinyó _egyszerre_ van használva).
    a raid 5 előnye nulladik és első körben, hogy míg az adatvesztés esélye továbbra is rendkívűl kicsi (bár nagyobb mint a tükörnél) marad, az össz kapacitásnak 2/3-a használható fel, míg tükörnél csak az 1/2-e. tehát biztonságos és gazdaságos. (de semmi esetre sem gyors)
  • BiroAndras
    #61
    "az XP a 200GB vinyóból is csak 180GB ismer fel"

    Nem úgy van az. Az a GB amimit a binyóra írnak meg az amiben a fájlok méretét megadják nem ugyanaz. Az egyiknél 1024 a váltószám a másiknlá 1000. Ezen kívül a fájlrendszernek is kell valamennyi hely hogy nyílvántartsa a fájlok és könyvtárak elhelyezkedését.
    Nekem van 250 gigás vinyóm is, és nem 180-nak látszik, hanem bőven 200 felett (pontosan nem emléxem).
  • Evil Merodak
    #60
    Én csak azt remélem hogy lesz IDE csatolófelűletű és nem csak SATA-t gyártanak majd.
  • [Jakuza]
    #59
  • inkvizitor14
    #58
    Az 1 TB csak anak fogja megérni kinek Vistája lesz mert az le fogja tudni kezelni mind az 1TB-ot,de akinek XP-je van az nagyot szopot mert az XP a 200GB vinyóból is csak 180GB ismer fel,akkor az 1Tb menyit fog felismerni.(ezért utálom BILL GATES-t mert nem tud jó operácois rendszert csinálni (egy nagy faszkalap))
  • raingun
    #57
    Én is mindent HDD-n tárolok, bár egy kicsit megszeppentem amikor 2 hete 550 GB-om ugrott (1 órán belül két Samsung adta meg magát, különböző méret, kölönböző korúak, különböző gépben)

    De elötte egy rakás CD/DVD-m ment tönkre.

    Azért HDD párti vagyok, nem nagyon szeretek DVD-k között túrkálni, és ami nem kell már, azt egyszerűen letörlöm.
  • Caro
    #56
    Mondom úgy 3 éve volt.
    Akkor is volt már 200 G-s is, de a 80-as volt "baráti árban", azért olyanokat vett.
    Most is megnézed 300 G-is lineáris nőnek az árak, felette exponenciálisan.
  • HUNIgor
    #55
    50 éves a merevlemez? Nem kellene már valami más alternatíva után nézni? Mondjuk amiben nincs mozgó alkatrész...
  • azirafael
    #54
    A 4 db 80 GB-os vinyóról anyit, hogy mi a fenéért nem vesz 1 db 300 GB-osat ha annyira nem fér...
  • Caro
    #53
    A raid 10 az 0+1 akar lenni nem?
    Egyébként nem igaz, hogy sok ember gépében csak 1 vinyó van.
    Ha nekem fontos az adatbiztonság, akkor többet fogok venni.
    Nekem egy ismerősöm aki videóvágással foglalkozik úgy 3 azt mondta, hogy neki 4 db 80 GB-os vinyó van a gépében, és kevés neki.
  • HegeDa91
    #52
    Izlések és pofonok.Én pl szeretem fenn hagyni az egyszersem végigvitt játékokat vagy a már párszor végig vitt játékokat is,mert jó néha rögtön elővenni és nem végig várni míg telepíti,meg akkor mutatom meg a dolgokat amikor akarom.nem kell a címzetlen dvd-ket átnézni.Szerintem nagy előny lesz ez az új fajta winyó mivel minden egy helyen lesz rajta.
    nekem csak jó lesz de valaki nem tudja mennyibe fog ez fájni?
  • roliika
    #51
    Terrásat tele kell rakni 1-2 MB-os fileokkal, aztán nyomni 1 heurisztikus vírusírtást mondjuk majd Vista alatt. Nyehhehheeee :DDDD 40-esen elvagyok 3 éve, elég ez hameg nem, ott a dvd...
  • metaljesus
    #50
    TH448: szerintem az a 25 MB valszeg inkább 25 GB akart nála lenni csak elírta. 25 GB elég reális egy 3 órás uncompressed videóhoz.

    BCS CORPS: az elv és a megvalósítás az két teljesen különböző dolog. elvben például már jó régóta foglalkoznak a hidegfúzióval, eddig mégsem igazán sikerült gyakorlatba átültetni. vagy ott van a hurok-elmélet, a 11 dimenziós világegyetemről, ami szintén egy adott elv alapján működik, viszont a gyakorlatban még nem sikerült bizonyítani. és valószínűleg egy jó darabig nem is fogják még a jelenlegi színvonalon. (ez utóbbi nem annyira a megvalósítás kategória, de mindenki érti a lényeget.)
  • BCS CORPS
    #49
    pl prociknál 8 évvel ezelőt is csinálhattak volna 4 magosokat 8 megás cachel sőt egy rakat apró megoldás volt már akkor is amiket csak az utóbbi pár évben kapcsoltak be a procin be vagy raktak bele a mereőleges rögzítés elve is már jó pár évvel ezelőtt ki volt dolgozva de csak most óhajtották bele tenni
  • TH448
    #48
    sorry, előbb elírtam, raid1 a mirror, ahoz kell a 2 vinyó, ami biztonságos(abb)
  • TH448
    #47
    khm. sorry a közbeszólásért, nem tudom, melyiket ki írta, de egy videókazi nem 25MB-ot tárol. A raid 10-hez nem kettő, hanem 4 vinyó kell, és a raid5-nél nem egy lemezen tárolja a paritást, hanem felváltva a lemezeken, ugyanis csak így érhető el, hogy a paritást tároló lemezt ne érje a többihez képest aránytalanul magas terhelés.
    Jah, és raid0 amikor egy lemeznek látja, raid1 pedig a mirror, amikor szinkronban ír az oprendszer, vagy a raid vezérlő a két hdd-re...
    És mivel nem sok ember gépében van (tudom, vannak kivételek) 3 fix vinyó, így raid 5 kilőve, raid0-hez meg kell plussz egy vinyó, ami gyakorlatilag mintha nem is lenne, tehát egyik sem igazán otthoni használatra lett tervezve.
    Helyből meg tényleg sosem elég. Vágok én is össze-vissza, 1 órányi anyag DV formátumban 12-13 giga (ez 16/9 4/3-ban több). Ebből pár óra, utána after effects tömörítetlenbe renderel, ugye a minőség a lényeg, meg mondjuk ha az ember igényes hangot akar alá, akkor igencsak kell a hely. És én mégcsak nem is vagyok profi...
  • metaljesus
    #46
    azért a merőleges adatrögzítés nem éppen egy ezeréves technológia
    mellesleg prociknál is fel lehet húzni egy sima p4-est 5ghz fölé is, csak éppen le kell hűteni -190°C alá folyékony nitrogénnel. a legtöbb termékből sokszor jobb és gyorsabb típusokat is lehetne gyártani, de nincs az a fogyasztó aki meg tudná fizetni. ez a kulcskérdés, hogy az előállítási és a működési költségeket le tudják-e csökkenteni a megfizethető szintre. szerintem. a technológia valóban több ágazatban jóval előbb jár mint azt mi tapasztaljuk.
  • BCS CORPS
    #45
    egyébként szerintem baromi nagy köcsögség hogy még mindíg ezt az ezeréves technológiát adják el ujra és ujra ugy hogy egy kicsivel mindíg kijebb engedik a csapot, tisztára mint a prociknál :/
  • BCS CORPS
    #44
    én nekem ez az egy terra is kevés lenne
    kiírom a dolgokat dvd-re de a fontos adatokról ( nem fil és nem is játékról beszélek ) biztonsági másolatot is csinálok
    és arra nagyon hasznosak ezek a vinyók

  • noss
    #43
    jav: 10^12 byte az előbbihez
  • noss
    #42
    1 TB?

    10^9 byte = 931,32 GB (az 1024 GB-hoz hiányzik 93 giga) nyersen, ebből még levon a filerendszer, így jó ha marad 900 Gé abból az 1 terrából.

    Olyan, mintha adóznánk a byte-okból... :(


    (utálom a "minek nekünk ennyi" lowIQ hsz-okat! nem mindenki használja f*sságra a winyóját...)
  • Peti0011
    #41
    Szinte minden vinyos forumban elő jön ez a vita hogy valakinek elég a kevés hely is és vanak akik telhetetlenek
    amugy én is kevés vinyo párti vagyok van 240 gb helyem és abol 60 gb szabad de nem is kel több mert enél töbet nem hasznélok
  • Davidus
    #40
    jön a HD pornó szal hajrá!:D
  • Sanyix
    #39
    Rendes defrag sokáig tart, és csak egy ideig.
  • BiroAndras
    #38
    "A lassúságot meglehetne oldani normális fájlrendszerrel, amin nem igazán töredeznek az adatok"

    Nem csak ezen múlik. A töredezettséget a rendszeres defrag megoldja. A valódi probléma az elérési idő (Ezen egy kicsit segít majd az NCQ).
  • BiroAndras
    #37
    "Valojaban a hetkoznapi userek semmi ertelmesre nem hasznaljak ezeket tobbszaz gigas vinyokat."

    Hogy mi az értelmes, az némileg szubjektív.

    "Soha megnem halgatott mp3-ak millioit,meg nem nezett filmek ezreit,soha vegig nem jatszott jatekok szazait taroljak."

    Én majdnem minden filmet megnéztem, ami megvan. Pedig több mint 1TB van összesen. Kemény meló, de valakinek ezt is meg kell csinálni. :D

    "Az egeszbol csak a megszerzes a birtoklas orome a lenyeg."

    Részben igen. Miért ne? Meg sose lehet tudni, hogy melyik filmhez lesz épp hangulatom.
  • BiroAndras
    #36
    "Hm, és felválta nap-mint-nap nézegeted őket?"

    Nem. De a saját kérdésedet remekül meg is válaszoltad:

    "Mindig azt választhatnám ki, amelyikre épp ingerenciám van, nem kellene előkaparni DVD-n, és visszamásolgatni a vinyóra (hogy ne tekerje egyfolytában a lemezt)."
  • HegeDa91
    #35
    Nem tudjátok mennyibe lesz?Lehet,hogy szivesen meglepném magam karácsonykor
  • mrfrodo
    #34
    Vagy vegyetek kazettas mentoegyseget...40 gb-os kazettak mar eleg olcsoak...amugy most ment el nekem epp kb 200 gb adatom, es egyresze nagyon fontos volt...:((
  • Sanyix
    #33
    A lassúságot meglehetne oldani normális fájlrendszerrel, amin nem igazán töredeznek az adatok (pl ext3), ezt ugye csak linuxon, mert az ms csak a saját szarjait támogatja.
    Amúgy én 5 évig el voltam egy 20 gigás vinyóval (pedig töltögetek, kivéve szabványos dvd videot, mert a régi elavult fos szabványok nem jönnek be), most nyár elején vettem egy 80-ast :) bár most csak 4 giga szabad hely van rajta, de csak azért mert lusta vagyok dvdt írni, ha kellene több hely, rászánnám magam :)
  • Inquisitor
    #32
    Raptor, raptor, de az csak SATA. Inkább egy SAS vagy Fibrechanel SCSI vinyó, persze Raidben ;)
    Ha már drága ...
  • Inquisitor
    #31
    "Healy szerint az 1 TB kapacitás belátható időn - körülbelül egy évtizeden - belül a miniatűr, mindössze 1 hüvelykes példányokban is elérhető lesz,..."

    reális, most jelentette be egyik gyártó (SeaGate?), hogy idén kidobják a 120Gb-os 1.8"-os vinyókat.
  • FtranX
    #30
    Két HDD vel. Pontosabban hárommal, mert kettő (2x250 GB) RAID 0-ba van kötve + van egy 120-as. :D

    Amúgy főként filmek és sorozatok vannak rajta. zenéből és klippekből is van 100 giga, amiket szeretem a vincsin tárolni. Sok filmre sajnálok 700 megát elpazarolni és amíg nincs időm őket megnézni, addig a vincsin csücsülnek.

    Az adatvesztés kiküszöbölése pedig egyszerű. A fontos adatokat (pl. saját képek, videók) a másik meghajtóra is átmásolom és mindig őket írom ki először. Probléma esetén minden mást le lehet tölteni még egyszer.
  • duke
    #29
    Valojaban a hetkoznapi userek semmi ertelmesre nem hasznaljak ezeket tobbszaz gigas vinyokat.Soha megnem halgatott mp3-ak millioit,meg nem nezett filmek ezreit,soha vegig nem jatszott jatekok szazait taroljak.Az egeszbol csak a megszerzes a birtoklas orome a lenyeg.Ja meg hogy haveroknak felvagjanak hogy 5000 filmem van.
  • zsotee
    #28
    Azt honnan lehet tudni, hogy milyen bios-ok támogatják ezeket a méretes vinyókat?
    pl.: egy 2002-es alaplapi bios már kezel 1TB-os vinyót?
  • Caro
    #27
    A Raptor 10000-en forog nem?
    SCSI vinyókból régen tudom hogy volt olyan, ami 15000-en pörgött!
    Szerintem van ma is.
  • wolverine375
    #26
    Áhh helyből sosem elég.. Csak 160gb-om van, és folyamatosan törölnöm kell, meg mindent ki kell írnom. A sorozatok kurv sok helyet foglalnak:S
    Arról nem is beszélve h egy játék ilyen 5Gb-ot felzabál plusz ugye a CDképek. És sztem sokkal egyszerűbb ha minden gépen van, mert a DVD elveszik meg helyet foglal...
  • dez
    #25
    Szokták így is mondani. Annak kifejezésére, hogy nem olyan RAID, ahol egy nagy vinyónak látszik.
    Persze szakértőbben hangzott volna, hogy RAID x, y, csak nem ismerem a magasabb számozásokat. De asszem nem is ez a lényeg.
  • [Jakuza]
    #24
    Mi az hogy tukrozott RAID ? :PPPP
    Talan, RAID-1 vagy RAID 0+1 , RAID3 esetleg RAID5 ?
  • dez
    #23
    Na persze végülis bármi lehet. Feltéve, hogy nem fél az ember, hogy adott esetben az egész elszáll.