Gyurkity Péter

Karácsonyra jönnek az 1 TB-os merevlemezek

A Hitachi szerint az év vége előtt megjelenhetnek az álomhatárt döngető példányok, bár a pontos időpontról és a várható árról egyelőre még nem esett szó.

Bill Healy, a Hitachi Global Storage Technologies marketingért felelős alelnöke a Cnetnek adott interjúban beszélt a vállalat elképzeléseiről. Megemlítette, hogy nagy valószínűséggel még az év vége előtt megjelennek az asztali számítógépekbe szánt, 1 TB kapacitású merevlemezek, amelyek semmilyen plusz követelményt nem támasztanak majd a jelenlegi konfigurációkkal szemben. Az ár egyelőre még kérdéses, de már nem sokáig.

Az alelnök elmondása szerint a minden eddiginél nagyobb tárolóhelyet kínáló példányok a megszokott 3,5 hüvelykes kivitelben érkeznek, és minden gond nélkül használhatjuk őket a jelenlegi konfigurációkban. Meglehetősen nagy ugrás lesz ez számukra és a többi gyártónak egyaránt, hiszen a Hitachi és a Western Digital jelenleg 500, a Seagate - a piac legnagyobb gyártója - pedig 750 GB-os változatokkal ostromolja a felső határokat. Természetesen itt már óriási szerep jut a merőleges adatrögzítésnek, igaz, az új technológia esetében nem túl kedvező arányban állítanak elő problémamentes példányokat, vagyis aránylag magas a hibás darabok aránya - ahogy az általában lenni szokott.


Egy 750 GB-os Seagate merevlemez

Az biztos, hogy a megjelenés révén kitűnő évfordulót ülhetünk, szeptember 12-én ünneplik ugyanis a merevlemez 50. születésnapját. A technológiát képviselő első adattároló, az IBM RAMAC 1956-ban kereken egy tonnát nyomott, és 5 MB kapacitása volt, ami ma már nevetségesnek tűnik - más kérdés, hogy ez az otthoni számítógépekben csak a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója táján jelent meg. A nagyobb gyártók mind részt vesznek majd a Computer History Museum által rendezett eseményen, ahol megemlékeznek az úttörőkről.

Ami az elkövetkezendő években kínálkozó lehetőségeket illeti, Healy szerint az 1 TB kapacitás belátható időn - körülbelül egy évtizeden - belül a miniatűr, mindössze 1 hüvelykes példányokban is elérhető lesz, addigra pedig a hagyományos asztali változatok ennek sokszorosát kínálják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mcganyol #62
    most nem azért, de nem kifejezetten olcsób dvd-n tárolni a cuccokat, mint vinyón. feltételezve persze h az ember artiszjuszos dvdt vesz a boltban :)
    valaki itt írta, hogy minek ezernyi film :) hát a szutyok minőség is kb 5mb/perc. de a normális mondjuk 20-25Mb/perc (vagy több). akkor egy 250gb-on 10ezer perc film fér el. ami ugye mondjuk 100film/170óra. ez olyan embertelen mennyiség?
    arról már nem is beszélve, h többször futottam bele olyan dologba, ami egyrétegű dvd-n el sem fér, akkor az nagy szívás darabolni... stb.
    vagy itt vannak a játékok is, pl nwn2 megvettem, de én utálom ha a gyári dvd lemezt folyton a gépemben kell tárolni, meg nyekeg ott nekem a meghajtó, plussz lassú is. így hát feldobja az ember az image-t a gépre, ami élből 7giga, aztán ugye install, ami a másik 7, hagysz még 1gb-ot modoknak, mentéseknek és máris 15Gb EGY játék. manapság ez a trend :)
    akinek meg elég 40/80 giga, az is örülhet egyébként ennek, mert azoknak az ára is lejebb fog tőle menni, oszt vehet többet, meg raid-elhet és nem szállnak el a cuccai.
    ps.: a raid5 NEM rendelkezik a raid 0 és a raid 1 összes előnyével, ez butaság. sőt, ha nincs mellé egy min 40k-s raid vezérlő kártya (ami valódi hardveres raid), akkor effektív lassabb egy db szimpla vinyónál is (tekintve, hogy a 3 vinyót, a legöbb alaplapon max 2 vezérlő kell ellássa és a 3 vinyó _egyszerre_ van használva).
    a raid 5 előnye nulladik és első körben, hogy míg az adatvesztés esélye továbbra is rendkívűl kicsi (bár nagyobb mint a tükörnél) marad, az össz kapacitásnak 2/3-a használható fel, míg tükörnél csak az 1/2-e. tehát biztonságos és gazdaságos. (de semmi esetre sem gyors)
  • BiroAndras #61
    "az XP a 200GB vinyóból is csak 180GB ismer fel"

    Nem úgy van az. Az a GB amimit a binyóra írnak meg az amiben a fájlok méretét megadják nem ugyanaz. Az egyiknél 1024 a váltószám a másiknlá 1000. Ezen kívül a fájlrendszernek is kell valamennyi hely hogy nyílvántartsa a fájlok és könyvtárak elhelyezkedését.
    Nekem van 250 gigás vinyóm is, és nem 180-nak látszik, hanem bőven 200 felett (pontosan nem emléxem).
  • Evil Merodak #60
    Én csak azt remélem hogy lesz IDE csatolófelűletű és nem csak SATA-t gyártanak majd.
  • [Jakuza] #59
  • inkvizitor14 #58
    Az 1 TB csak anak fogja megérni kinek Vistája lesz mert az le fogja tudni kezelni mind az 1TB-ot,de akinek XP-je van az nagyot szopot mert az XP a 200GB vinyóból is csak 180GB ismer fel,akkor az 1Tb menyit fog felismerni.(ezért utálom BILL GATES-t mert nem tud jó operácois rendszert csinálni (egy nagy faszkalap))
  • raingun #57
    Én is mindent HDD-n tárolok, bár egy kicsit megszeppentem amikor 2 hete 550 GB-om ugrott (1 órán belül két Samsung adta meg magát, különböző méret, kölönböző korúak, különböző gépben)

    De elötte egy rakás CD/DVD-m ment tönkre.

    Azért HDD párti vagyok, nem nagyon szeretek DVD-k között túrkálni, és ami nem kell már, azt egyszerűen letörlöm.
  • Caro #56
    Mondom úgy 3 éve volt.
    Akkor is volt már 200 G-s is, de a 80-as volt "baráti árban", azért olyanokat vett.
    Most is megnézed 300 G-is lineáris nőnek az árak, felette exponenciálisan.
  • HUNIgor #55
    50 éves a merevlemez? Nem kellene már valami más alternatíva után nézni? Mondjuk amiben nincs mozgó alkatrész...
  • azirafael #54
    A 4 db 80 GB-os vinyóról anyit, hogy mi a fenéért nem vesz 1 db 300 GB-osat ha annyira nem fér...
  • Caro #53
    A raid 10 az 0+1 akar lenni nem?
    Egyébként nem igaz, hogy sok ember gépében csak 1 vinyó van.
    Ha nekem fontos az adatbiztonság, akkor többet fogok venni.
    Nekem egy ismerősöm aki videóvágással foglalkozik úgy 3 azt mondta, hogy neki 4 db 80 GB-os vinyó van a gépében, és kevés neki.