1913
HASZNÁLD A SPOILER TAG -et, vagy megjelölést! Más is szeretné megnézni a filmet, anélkül, hogy tisztába legyen előre minden jelenettel, köszi! |
-
sandor8206 #1112 értem én hogy mire célzol, sztori Heat, dramaturgia,stílus stb.
"Nolan annyira valós alapokra helyezte a filmet fizikailag hogy az már-már csodával határos." Ok a város,a főbb karakterek, a sztori stb. realisztikus. De kérem szépen csak a film főszereplője nem realisztikus, és aki azt mondja hogy egy teljesen denevérjelmezbe öltözött fószer rendet vág a világon az realisztikus......ergo nálam a film "mese" hiszen olyan apróság mint a film főszereplője nem realisztikus. Amúgy teljesen jó film, egy popcorn mozi mégha a nagyja fölé nő minőségileg. -
#1111 Akkor most olvasd el újra és értelmezd amit írtam, de inkább segítek
"Ami mesebeli a filmben az a fő karakter jelleme, mert ilyen ember a világon nem létezik aki ekkora hatalommal ekkora lehetőségekkel egyértelműen a jóra törekedjen."
Az pedig hogy ahype magával rántott volna?? mégis hogyan?? Sem reklámspotokat, sem filmelőzeteseket nem szoktam nézni. A filmes sajtót sem olvasom. Nem nézegetem a filmes bevételoldalakat sem ha vannak olyanok.
Milyen Hype ragadott volna magával?? Elmentem a moziba a szabadságom alatt és egy kibaszott, jó életre szóló élményt jelentő filmet láttam.
Mit kell ezen helyén kezelni??
Helyettesítsünk be. (óvatosan helyenként akaratlanul spoilereket tartalmazhat)
TDK vs. BHD
helyszín = Gotham vs. Mogadishu (kevés "jófiú" sok gonosz ellen vs mi jó fiaink (katonák) sok milicista ellen (rosszak elnyomók)
karakterek = mindkét filmben kidolgozott motivációval megáldott karakterek vannak.
jó oldalon: Egy csuklyás maszkos ürge mérhetetlen pénzzel és fejlesztési lehetőséggel aki ad a testére és jól használja azt, de mindemelett ember is. (ahogy Alfred mondja egyszer abba kell hagyni vagy megöli magát ráadásul ott a lelki vívódás is, hogy mi a helyes) egy nem korrupt zsaru és kollégái vs. Vívódó SF soldier, idealista újonc aki azt sem tudja mibe kerül, tapasztalt mindenkire figyelő őrmester.
rossz fiúk: Joker a tömény káosz aki ebben akar élni ezt akarja mert őrült. Harvey aki meghasadt a balesete és a szerelme elvesztése miatt vs. mogadishu-i hadúr akinek az őrülete és népírtása szinte biztos valamilyen őrületből táplálkozik és a jobbkeze a tapasztalt milicista vezető aki lépten nyomon feltűnik a filmben és mindenhol keresztbetesz Eversmanéknak.
történet: imndkét filmben harcolnak az emberek kikerüljenek abból az őrületből amit a rosszfiúk szabadítottak rájuk.
mintha lenne rajtad egy szemüveg ami azt mondatja veled, hogy "képregényből csinálták ez nem lehet valóságos és soha nem lesz ahhoz hasonló hisz ezt senki nem tudja megtenni.
sokan a BHD-ban is csak hibát kerestek vannak is benne hibák annyi a különbség a 2 film között, hogy az egyiket valós megtörtént események alapján csinálták. -
#1110 ha szerinted ez mese, akkor rohadtul semmit sem ertettel meg az egeszbol..:( -
sandor8206 #1109 Na pont nem ezt kellett volna felhozni ellenpéldának Black Hawk Down, a Heat se tudom hogy jön ide, még a DieHardot megértem az is más kategoria az egy akció"mese". és a mese szónál ne arra gondoljatok, hogy film, hanem ami abszolute nem reális, tehát a legkisebb halvány szikrának az esélye se sincs meg annak hogy az legyen. Mert ha így néznénk akkor minden "mese" ami film.
Amúgy nem tudom mi bajotok van, semmi bajom a filmmel, csak a helyén kezelem. De ahogy olvasom ti nem, a nagy hypolásban(elhiszem hogy nagyon tetszett,nekem is)azért ne tegyünk már földtől elrugaszkodott kijelentéseket(ilyen, olyan cucc stb.) egy árva símaszkos faszi sincs nem hogy Batman. -
#1108 "többi ilyen filmel együtt"
Melyikekre gondolsz? Mert ha csk a képregényátiratokra akkor dúrva... a Black Hawk Down is mese volt akkor a Heat is mese volt, sőt a Die Hard minden része mese volt. (igaz BHD valós alapokon nyugvott)
Nolan annyira valós alapokra helyezte a filmet fizikailag hogy az már-már csodával határos.Aami mesebeli a filmben az a fő karakter jelleme, mert ilyen ember a világon nem létezik aki ekkora hatalommal ekkora lehetőségekkel egyértelműen a jóra törekedjen. Sajnos.
Ezért mese. És nem azért mert egy ember Maszkal a fején, technoblablával magyarázva az eszközeit azt tegye amit.
MInden működik a valóságban és megvannak az eszközök technológiai alapjai. ha van megfelelő mennyiségű pénz és egy ember azok koordinálására akkor ezek megvalósulnak.
Szerintem.
A Batman a karakterei miatt mese. De ezek azok amik kiemelik a többi hollywoodi film közül.
-
Andrews2007 #1107 Hosszú kritika 1-2 spoilerrel!
Bocsánat ha sokat írtam. :) -
#1106 szerintem az a jó hogy nem tipikus szuperhősös film. hisz batman nem szuperhős, csak képregényszökevény :D
amit ő tud azt megtudná mondjuk egy james bond vagy bruce willis is tenni...
a hangsúly a realitáson és a drámán van.. -
sandor8206 #1105 az is mese, kategórájában a legjobb -
sandor8206 #1104 semmi bajom a filmmel,de azért mindent a helyén kezeljünk,ez egy mese a többi ilyen filmmel együtt, kategóriájában a legjobb. amit írsz meg remélem te se gondolod komolyan.-) méghogy batman, itt? -
xxxpaulxxx #1103 És pont ezért Ő és Frank Castle a 2 legjobb szuperhős:D -
#1102 Nem sokat tudnék hozzátenni. Most jöttem haza a moziból és még a hatása alatt vagyok.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A képen töltött percekből szerintem Joker többet kapott mint Batman. És ez nagyon helyes volt így. Ez a Film (igen nem elírás ez szerintem nagybetűs film volt) Joker és Gotham párharcáról szólt. Harvey vs Joker (Joker wins) Maffia vs Joker (joker wins) Gotham Vs. Joker -> Joker leszerepel (a 2 hajó a 2 detonátorral).
Batman mellékszereplő valóban sodródik az árral és a Dentben való megingathatatlan hite az amiért magára vállalja Rachel gyilkosainak halálát és Dent ámokfutásának következményeit. Valóban semmissé teszi egy ember munkásságát az életének egy megtört szakaszában hozott, hibás döntései? Amikért végül megbűnhődik vagy amely őrület felégeti?
Jó kérdés és Batman leteszi a voksotezen ember mellé. Gordon már nem ennyire biztos a dolgában. Főfelügyelőként gondolom annyira fogja erőltetni a vadászatot Batmanre amint hadnagyként tette.
Ja és ami a többi fölé emeli a filmet ennyi gondolkodtatás és meglepetés ellenére is (amely meglepetések általában a sokkal lassabb folyású alacsonyabb hangon pörgő filmekre jellemzőek általában) hogy mindemellett azokat is szórakoztatja akik az akcióért mennek a moziba.
Egyértelmű 10/10 nálam az utóbbi 5 év legjobb akciófilmje/drámája (mindkét kategóriában bár a drámában talán voltak jobbak de nem egyértelműen)
ÉS Heath Ledger olyan nyomot hagyott a filmtörténetben maga után amit semmilyen Hollywood Boulvardi betoncsillag vagy épp Oscar szobor nem pótolhat.
Sajnos életműve nem teljesedhet már ki. -
#1101 azért a Batmannek több a valóságalapja. hiszen őrültek vannak a mai világban is, nem kell ahoz zöld haj meg lila öltöny. Batman nincs, de nem hiszem hogy annyira kivitelezhetetlen lenne a dolog. elvégre Batman nem szuperhős, nincsenek speckó tulajdonságai, hogy röpköd magától, x-ray szeme van, pókhálót lő ki a csuklójából meg miegymás. -
#1100 miért mese? ennek a filmnek már nem sok köze van a képregényekhez...
egyedül a nevekben + karakterekben (TM)...
amúgy a gyűrűk ura is "mesének" indult...
örülj neki hogy ezt a verziót a felnőtteknek szánták nem a betmenbábukkal rohangáló mama2knek... -
sandor8206 #1099 mese mindkettő, csak az egyik rémmese a másik meg óvodásoknak való:-) -
#1098 a pókember film ehhez képest...pókember matiné -
#1097 Teljesen egyetértek, az utóbbi évek, ha nem minden idők, legnagyobb mozis élménye volt ez a film. Értékelés természetesen:
Bűvésztrükk nagyon loool volt -
sandor8206 #1096 Szép kritika!
Annyit hozzáfűznék, hogy SZÁMOMRA ez a TDK és a Begins ugyanolyan képregényfilm mint az X-men, Pókember stb. én nem tudok elvonatkoztatni hogy egy nagy Denevérfószer kerget egy festett arcú "egyént" nekem mint kategóriába sorolás egybemegy(nem minőségileg) ez van ,lehet felnőttem? -
#1095 az utóbbi évek egyik legjobb filmje!
a mátrix és a gyűrűk ura óta nem volt részem ekkora élményben!
köszönöm! -
Harry Seldon #1094 The Dark Knight
Nehéz lesz ezek után olyan filmeket készíteni ebben a műfajban, amelyek felérnek Nolan legújabb, fantasztikus alkotásával, a The Dark Knight-al. Azt hiszem, ezt hívják mérföldkőnek. Olyan mementónak, melynek lehetséges párja mind múltban mind jövőben meglehetősen messze esik, jelenünkben pedig valósággal és valóban páratlan.
A The Dark Knight nem egyszerűen egy Batman-film. Sőt, megkockáztatom, hogy ami a Batman Begins-el kezdetét vette, az végül is a karakter és az egész univerzum újraértelmezése. Nolan több évtizednyi Batman-mítoszt dob ki az ablakon, hogy aztán egy teljesen újragondolt, sokkal életszerűbb, a maga teljességében komolyabb denevér figura repüljön vissza hozzánk.
A Begins tényleg csak az első lépés volt, a The Dark Knight pedig valóságos evolúciós lépés – minden szempontból. Ez a film nem képregény-film, semmi köze azokhoz. Lehetséges, hogy műfaji jellegzetességeinek néhány eleme miatt sokan ugyanoda sorolják, ahová az X-Man-, Pókember-, Hulk-filmeket, ám a Begins és a The Dark Knight csak annyira hagyott magán comics anyajegyeket, amennyire az egykori tinédzser arcvonásainak halovány nyomai fedezhetőek fel egy huszonéves fiatalember fizimiskáján.
Ez már egy teljesen más műfaj, teljesen más dimenzió. Ha pontosabban meg kellene határozni, bizony, bajban lennék, de azért tiszta szívvel aggatnám az alkotásra a dráma, illetve (és inkább? Fene sem tudja!) az akciófilm jelzőket, bár azért némi lelkiismeret-furdalás mégis feltámad bennem, hiszen sajnos jelen pillanatban a közönségfilmek meglehetősen silány piacán nehezen találok a The Dark Knight méltó mozifilmet.
Ebben rejlik zsenialitása – A film egyedülállósága éppen olyan, mint amikor a Mátrix után nem tudtunk mihez kezdeni a gondolatainkkal és akárhogy próbáltuk, nem tudtuk elhelyezni egy sablonban, halmazban.
Nolan mesterien felépített, elképesztően komplex, ugyanakkor felejthetetlenül szórakoztató művet tett le a The Dark Knight-al az asztalra. A nyári mozislágerek mellett megjelenő denevéralak súlyos árnyékot vett Hollywoodi kollégáira, elszívja előlük a fényt, imígy hulla sápadttá teszi őket.
A cselekmény szinte hihetetlen összetettsége csupán egy alkotóeleme ennek a fejbekólintó erejű koktélnak, hiszen zseniális mixerünk döbbenetes, ráadásul több, egymással párhuzamosan épülő-pusztuló karakterábrázolással, patikusi érzékenységgel tálalt speciális trükkökkel, drámai hatékonysággal funkcionáló fényképezéssel tölti meg poharunkat – amit mi az utolsó cseppig ki fogunk inni.
A történet maga meglehetősen nyomasztó – szinte már az első képkockától kezdve. Nolan egyetlen percnyi lazítást sem enged a szájtátva bámuló nézőnek, akire a percek-események múltával egyre súlyosabban nehezedik rá a sztori drámaisága, az, ahogyan hőseink egyre inkább elvesznek, fuldokolnak, lubickolnak (ki-ki beállítottságának megfelelően) az erkölcsiség mindenütt felbukkanó örvényeiben.
A karakterek terén talán nem meglepő módon Joker egészen döbbenetes megtestesülését, életre kelését emelném ki. Ehhez a Jokerhez képest Tim Burton bohóca valóban csak egy gagyi bohóc. Intellektusában, félelmek nélküli őrületében – őrült, ki félelmek nélkül él? -, eszeveszett, ugyanakkor zseniális találékonyságában, ördögi ravaszságában manifesztálódik a filmtörténet egyik leghihetőbb és legijesztőbb, ugyanakkor perverz módon legszimpatikusabb gonosztevője, negatív hőse.
Heath Ledger alakítása egyszerűen letaglózó. Az ember sok mindenre számít a filmre várva, a híreket, kritikákat olvasgatva. Aztán a film közben azon kapja magát, hogy erre aztán tényleg nem számított. Ledger mintha eggyé vált volna Jokerrel - vagy Joker kapta el Ledger grabancát? - ez mondhatni, megkülönbözhetetlen, megállapítatlan. A színész a színészet legfelemelőbb és manapság egyre ritkában látható katarzisát adja a nézőnek: Szó szerint eggyé válik a szerepével, megformálandó karakterével.
Talán túlságosan is? Itt ugyanis már nem Christian Bale a főszereplő, nem is hoz klasszikus formát, hiszen maga a forgatókönyv sem engedi meg ezt. Batman csak sodródik az árral és megpróbál valahogy életben maradni. Joker mellett statiszta szerepre kárhoztatott, de ebben a műben ez így van jól.
Harvey Dent szinr elépésével szintén tovább halványul Batman-Bruce Wayne jelentősége. A karakter rombolás, az őrülethez a poklon át vezető utat bejáró férfi története önmagában is iszonyatos erővel hathat a nézőre és Aaron Eckhart élete legjobbját hozza ezzel az elképesztő karakterrel.
Ez az a film, amit csak a töményen zseniális jelzővel lehet illetni. Ez az a munka, ahol egyszerre több zseniális, egyedülálló teljesítmény adja meg az alkotás végső géniuszát, hiszen mind a történet – minden eddigi Batman filmnél komplexebb, sátánibb, kiszámíthatatlanabb -, mind a szereplők, mind a technikai jellemzők olyan kikezdhetetlen egészet adnak, amelybe nem hogy nem lehet belekötni, de követni is nehéz lesz az elkövetkezendő néhány évben.
Nolan rendezői státuszában pedig sziporkázik. A trükkök egyáltalán nem nyomják rá bélyegüket az alkotásra, szinte diszkréten, alig észrevehetően, mindig tökéletesen funkcionálva járulnak hozzá a végső Egészhez. Ez pedig rendkívül fontos a mai, CGI-al pofátlan módon agyoncsapott filmek korszakában.
A Dark Knight tehát tökéletes alkotás lett, én semmi kivetni valót nem találtam benne. Annál több egyedülálló tulajdonságot, a szórakoztató filmművészet olyan, hagyományteremtő igényességét, maximalizmusát, melyhez bizony rendkívül nehéz lesz felnőnie a mai filmes generációnak. Nolan és stábja egyedül maradt a csatatéren: Ők győztek.
Egy hibája azért mégis csak volt a filmnek: Az a két és fél óra iszonyatosan gyorsan elrepült...
(kicsit részletesebb kritika később, most még emésztem...) -
#1093 Sokan írták a film elött hogy milyen fos Batman új rucija. Mondjuk az újságokban látott képről nekem is ez jött le. De a filmben állatiul nézett ki. Tetszettek a filmben a helyszínek is. Pl. a postképen láttott jelenet is mekkora volt már :D
Fuhh mekkora film. -
#1092 Igaz. Most mar tiszta :) Koszi. -
1Obi1 #1091 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mi értelme lett volna Joker halálának? Most komolyan annyira idegesítő az hogy túlélte a filmet? Amúgy is hülyén nézett volna ki ha így halt volna meg, mivel a Burton-féle Batmanben is ez lett a sorsa. És az egész film egyik nagy lényege az volt hogy Batman a bűnözők felett áll azáltal hogy nem öl embert, azzal hogy megmentette Jokert, bizonyította hogy nem lehet őt megtörni. És ha kivágták volna azt a jelenetet amikor Joker fejjel lefelé beszélget Batmannel, egy az hogy elvesztette volna a film a kerekségét, mivel itt mondta el hogy mindvégig Harvey lerontása volt a célja, kettő hogy nem biztos hogy enélkül Batman elkezdte volna Dentet és Gordont megkeresni. -
#1090 De nem halhatott meg, mert a képregényben is csomószor visszatért!
És pont a TDK-ban tűnik fel először... -
#1089 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A puffanás az elég ratyi lett volna. Zuhanás közben felülről kellett volna fényképezni, közelről, közben néha bevágni egy-egy alulról fényképezett másodpercet, és a végén belecsapódhatott volna a betonba, nagy röhögések közepette. Amikor átlendül (Batman átdobja) a korláton, és elkezd kapálózni meg röhögni zuhanás közben, az az egyik legrajabb jelenet, amit valaha filmben láttam, főleg azzal a zenével, amit alatta tol a zenekar. -
#1088 Szerintem is... de ki tudgya? -
mate317 #1087 Minek kellett volna pótszínész, hogy meghaljon joker? Amikor zuhan, ott elvágják és kész, esetleg egy puffanást benyomnak. -
#1086 Heath-nek ez egy tökéletes alakítás volt!!!
Szóval ha lesz még Joker, akkor sem lesz már ilyen hiteles sztem! -
Andrews2007 #1085 Ledgernek volt szerződése a 3. részre is bennfentesek mondták annó.
A forgatás novemberben kész lett. Nem tudhatták előre hogy mi fog történni. -
#1084 vagy maszkolják, sminkelik, vagy cgi, vagy nehogymár ez manapság gondot okozzon :P vagy simán joker nem lesz többé. kaputt -
#1083 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Vagy... szereznek egy hasonmást. -
#1082 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Már rég be lett fejezve a film mikor a Ledger eset történt, nem akartak gondolom sok hónapos csúszást, mire azt a jelenetet újra megcsinálják.Más is el tudja játszani a folytatásban Jokert.A credits-es dologra én is kiváncsi lennék -
#1081 Valaki arulja mar el nekem :
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Miért nem ölte meg Joker-t ha mar nincs ki játsza a folytatásban?
A Credits után tényleg van olyan jelenet, hogy egy kez simogat egy pingvin fejet?
-
#1080 Én már írtam többször, h a 10/10-et csuklóból dobom a filmre, de ez lehetett volna 11/10 is, ha SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a Joker leesik a tetőről, és földet is ér. Az a zuhanásos jelenet annyira de annyira el lett találva dramaturgiailag, a zenével, a Joker röhögésével...én azt mondom, le kellett volna esnie, mégpedig úgy, hogy a kamera közelről végigköveti a zuhanást. -
#1079 Végül is mom parkban lett megnézve a 00:10-es kezdésűre.
Negyedkor még semmi egy deka reklám nem ment.
óra 20 körül bejön egy csaj,hogy technikai problémájuk van 5-10 percet késnek.
Ezért csak óra 30 után lett elkezdve:(
A film végére iszonyat meleg volt a teremben :(
francért nem játszották a duna pláza 9-es termében :( -
#1078 http://headhunter86.blogspot.com/2008/08/dark-knight-vlemny.html
Irományom a filmről :) Röviden Spoiler nélkül. -
#1077 én is max 9 pontot adnék rá...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ahogy elkezdődött a film egyből elcsendesedett a terem.Mindenki síri csendben koncentrált és ez megmaradt a film végéig.Csak a poénoknál volt nevetés.
Heath Ledger eszméletlenül jó volt és szerintem volt olyan jó Aaron Eckhart is.Christian Baleről ezt már nem mondanám.A Batman hang pedig kissé bénának is hatott.
Amikor Joker besétál a gengszterek közé és levágja a ceruzát majd beszól,hogy eltünteti az ütött rendesen.
A rendőrök és a városvezetők karakterei szerintem nem voltak eléggé kidolgozva.Lehettek volna szeretni vagy gyűlölni való karakterek is de eléggé semlegesek voltak.
Ahogy telt az idő úgy esett a film színvonala is de ezt mindig maxra húzta Joker és Dent színre lépése.
Kétarc sérült feje max 2 másodpercig tűnt félelmetesnek a későbbiekben inkább nevetséges volt.
Ami nagy jelenet volt még az a hajón a detonátoros részek.A brutál állat rab elkéri majd egy pillanat alatt kidobja az ablakon a detonátort.Az ütött...
A végéről simán le lehetett volna hagyni fél órát.
Nem kellett volna erőltetni ezt a kétarcos történetet.Meg lehetett volna hagyni következő résznek.
A zenéje hatalmas volt.Le a kalappal James Newton Howard és Hans Zimmer előtt! -
#1076 9/10!!!!!!!!!! -
#1075 és az a 2 pont min csúszott el?
-
#1074 10/10 -
#1073 Szerintem elég jó lett, de ennek ellenére azt mondom, hogy az imdb-n túl van értékelve. Nálam 8 pontos.