72
  • Tetsuo
    Úgy emléxem a 'Jákó Péter - Digitális hangtechnika'-ban is ez van.. :)
  • Emmegki
    Én sem, csak fizikából rémlett. A Wikipedia szerint is így van:

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel

Az examples résznél írja a 3 db-t is.
  • teddybear
    Én úgy néz ki, egy fura alak vagyok. Ha hibázom, akkor fogcsikorgatva, de elismerem.

Emmegki érvét nem tudom pillanatnyilag se megerősíteni, se cáfolni, nincs a könyvtáramban akusztikus számításokkal foglakozó könyv.
  • Tetsuo
    Pl. lásd #13 :)
  • sz4bolcs
    Ezt hogy képzeled? Ez itt egy a tudományos cikk fóruma.

Itt az adottságokat, képességeket, és tudást bizonygatni szokták.
  • teddybear
    Az akusztikában nem vagyok túl járatos, bevallom.
  • teddybear
    Magassági elválasztás volt a normál, és a Concorde utassszálítók között. Ami logikus is, nagyobb magasságban kisebb a légellenállás, gyorsabban repülhetnek.
  • gyuri12
    na már azt is tudom hogy mivel megyek majd amcsiba...
  • sz4bolcs
    Az már busszal is jó.
  • sz4bolcs
    Hát az még vonattal is sok.
  • [NST]Cifu
    Valószinüleg új légifolyósokat jelölnek ki a szuperszonikus repülésre (ami amúgy is szükségszerű lenne, hiszen lehetettlen, hogy egy folyosóban közlekedjenek Mach 0.85-el és Mach 1.8-al a repülőgépek).
  • Emmegki
    Elektromos jeleknél szoktak 20*lg(x)-szel számolni, akusztikában 10*lg(x)

Egy 10db-es különbséget a fül 2x olyan hangosnak hall, teljesítményben viszont 10x-es ugrás. Tehát 3 db-en inkább a teljesítmény feleződik, mint a hangerő.
  • teddybear
    Ez, a tervek szerint "csak" 1,8 Mach sebességgel fog repülni. Azaz a menetidő inkább három és fél, négy óra körül fog járni. De még mindig kb. a fele a normál utasszállítókénak.
    A Concorde utazósebessége két Mach fölött volt.
  • Zsocee
    new york - budapest 1,8 mach-al olyan cirka 3 és fél óra,szerintem, bár lehet hülyeséget írok.
  • teddybear
    A baleset csak a végén jött, bár nagyon látványosra sikerült. A gazdaságossággal volt a gond, egész egyszerűen sok üzemanyagot zabált, és nagyon sok karbantartást igényelt. Ja és pokolian lármás volt a régi tervezésű hajtóműve, ezért is tiltották ki több reptérről.
  • teddybear
    Vezéli, mert ő dönti el, hogy merre kell menni. A pilóta ebben az esetben "csak" végrehajtja az utasításait.
  • menyus001
    Én úgy tudom hogy a Concorde-nak másfél, 2 órába tellt, szak kb ennyi lehet:)
  • Samanó
    A Concorde-nál is megoldották valahogy, hogy tudjun nagy sebességnél az irányán változtatni!....inkább a biztonság az ami szóbajöhet, hisz emlékezzünk vissza! A Concorde esetében a kevés utas és balesetek voltak a problémák! És inkább a balesetek miatt lett vége a projectnek:(.
  • Akuma
    A légiirányító nem vezérli a gépet, csak utasításokat ad. Ezért ül a pilóta a gépben. Nade 2000km/h-nál ember legyen a talpán aki így tudja irányítani a gépet.
  • teddybear
    Egy: az élet más mint a játék. Ha nem találod el elsőre az irányt, később korrigálod. Nem köröznek, inkább a légiirányító vezérli helyes irányba.

Kettő: a hangerődecibel, az egy logaritmikus skála, mert így illeszkedik az átlagos fül érzékenységének karakterisztikájához. A normál viszonyítási érték 20xlog át kell venni, azaz 20 Db -es hangerőcsökkenés azt jelenti, hogy a hangerő tul. a tizedére csökkent.
  • Akuma
    4-5 óra szerintem
  • Akuma
    Azért az érdekelne, hogy 2000km/h sebességgel hogyan cikáznak a levegőben az előre meghatározott légifolyosókon... szerintem lehetetlen ilyen sebességgel befordulni minden új irányra...
    FS2004 élményekre gondolok konkrétan, amikor a Boeing 747/400 gép sem tud mindíg megfelelően ráfordulni a folyosóra, ezért az autópilóta addíg próbál körözni a levegőben, míg el nem találja a megfelelő irányt

Nameg: "tudni kell, hogy minden 3 decibel felezi a hallható hang erejét." én úgy tudtam, hogy 10 decibelenként duplázódik a hang ereje... biztos 3 decibel az??
  • roliika
    Megint Concorde - szerű privilégium lesz ilyen gépeken utazni.
  • sz4bolcs
    Nem semmi lehet egy ilyen pilótájának lenni. :)

Mennyi idő alatt érne át amerikából európába ez a gép?
  • teddybear
    Ezeket én inkább az első csoportba sorolom. Minden prosztóságuk és beképzeltségükkel együtt.
  • HyperNurbs
    Kifelejtetted az amerikai hip hop sztárokat, akik rock sztároknak mondják magukat, és minden olyan dolgot megvesznek amivel megmutathatjak hogy kicsodak is ök. Szerintem az sem zavarná öket hogy nem mehetnének a szárazföld fölött hangsebesseggel.
  • teddybear
    Szóval én két csoportot gondolok, akik megvennék ezt a gépet: a nagyon tehetős üzletmemberek, akik gyakran utaznak Európa és Amerika között, illetve azok a légitársaságok, amelyek ilyen kis gépek kölcsönzéséből élnek.
  • sz4bolcs
    ujjujujuj :D:D::D:D:D:D
  • W B
    egér
  • nickname
    ez pontot ért... lol
  • Adam II
    Ráadásul megölt egy alakot
  • Killgore
    Állatul néz ki!