Egyre kevesebb az informatikai szakember Németországban
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Igen, de mindenkinek más 80%! Van aki adatbázisokkal fog foglalkozni, van aki meg hálózatokkal - elõbbinek a cisco routerek firmwarje lesz baromság, utóbbinak meg az sql lekérdezések optimalizálása...
Ha ilyen lenne, akkor az diplomád pár éven belül elavulna. Erre a tanfolyamok, magánképzés, szakmai sulik a megfelelõ megoldás. Az egyetemnek inkább átfogó informatikai tudást, rendszerismeretet, programozástant, stb kell adnia. Tlaloc: pont ez a célja az egyetemnek. Hogy olyan embereket neveljen, akik nem szakbarbárok, hanem átfogó ismeretekkel rendelkeznek a szakmájukkal kapcsolatban, képesek az önálló gondolkodásra és nem csak x cég z termékével tudnak dolgozni. Ha neked nem erre van szükséged, nincs gond, akkor menjél szaksuliba, vagy fõiskolára, vagy tanfolyamokra, vagy vegyél könyveket :-) Písz!
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Kb. ez a dolguk. Lehet hogy a végén jobban kellene specializálódni, de erre 3 év kevés. Igy mindent megmutatnak alapszinten, és utána neked kell kiválasztanod, hogy mi az ami érdekel. Ez az élet minden területén igy van, lásd pl. orvosképzés, vagy az un. "közgazdász" vagy jogász - ezek kicsit kövérebb témák :)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Meg azért egy gép nem árt próbálgatni.
Ha én 2001-ben, amikor még csak 14 éves voltam simán összehoztam otthon egy TCP/IP-s hálót ezekkel:
Net megosztás, elõször modem, késõbb ISDN, automatikus kapcsolódás, üresjárat után lekapcsolás
DHCP
FTP
HTTP szerver
Sendmail/POP3
DNS szerver
Most így hirtelen ennyi jut eszembe. Ehhez vettem egy akkoriban kb. 1200 Ft-os könyvet.
Ha valaki ezzel akar foglalkozni, akkor vesz 10x ennyit, és abból simán meg tudja tanulni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Véleményed szerint hány olyan friss diplomás egyetemista van, aki az egyetem után lazán kipenget 2-3 milliót tanfolyamra a kezdõ fizetésébõl ?
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
Nem minden munkahelyen teszik az ott dolgozók feneke alá a tanfolyamot, nálunk 5 év után merült fel egyáltalán a gondolat, hogy talán az elkövetkezõ években lesz valami olcsó tanfolyam az Tcp/IP protokollról (nem vicc!) Vesd össze ezt azzal, amikor valaki ismerõs által bekerül egy Exchange rendszergazda mellé, kitanulja a szakmát és szakember lesz, a rendszergazda lelép, és õ lesz a kiskirály + telitömik tanfolyammal.
A hozzám hasonló átlagos informatikusoknak a havi 100 - 150 e nettó mellett + albérlet + rezsi + kaja mellett elég nehéz lenne saját zsebbõl megfinanszírozni egy cisco ccna tanfolyamat és vizsgát kb. fél millióért. Mellé egy kis exchange, kis sql, egy csöpp aix, ldap, sap és még egy pár tanfolyam, és máris vehetnék fel annyi hitelt, hogy más abból egy lakásra be tud fizetni.
Más:
A Cisco Magyarország és elhúzhatna a sunnyogósba, ezzel a kevés a hálózati mérnök dumával. Egyik kollégám átment egy Cisco-s cuccokkal foglalkozó céghez, kitanítják a CCNA-ra, most fog vizsgázni, a régi melóhelyen kemény 130 ezer foritot keresetten nettóra, az új helyen is ugyanezt kapja, csak kevesebb jutattással. Bravó Cisco Magyarország, bravó CCNA vizsga ! Méghogy kevés hálózati szakember lesz Magyarországon.
Egy másik kollégám minden pénzétt félrerakta, inkább szinte mindenrõl lemondott, de befizette a CCNA tanfolyamot és vizsgát. Nem kellett a cégnek a nagy CCNA végzettségével. Pár hónappal késõbb szóltak neki, hogy jöjjön vissza, jól lesz meg szép, vissza is jött. Ugyanazt a 140 nettót kapja fõiskola diplomával + CCNA vizsgával, tehát ismét jó példát láthattunk arra, hogy milyen jó dolog egy Cisco CCNA-t megcsinálni.
Bravó Cisco Magyarország!
Zénó, a NEMZETI NINJA! http://ninja.freeblog.hu/ Saját, napi frissítésû, kézzel rajzolt képregényblog!
Állandóan indulnak céges tanfolyamok.
Exchange rendszergazda tanfolyam úgy 300 ezer forint körül lehet.
Zénó, a NEMZETI NINJA! http://ninja.freeblog.hu/ Saját, napi frissítésû, kézzel rajzolt képregényblog!
hogy lesz akkor diplomásból szakember ? Én még nem láttam olyan hirdetést, hogy "frissen végzett diplomásokat felvennénk Exchange rendszergazdának, akik hajlandóak lennének kitanulni a szakmát."
Akik értik a szakmát, az a szerencsések egy kis rétege, talán ezer ember van ilyen az országban, ha rájuk gondolt a cikk, akkor meg semmi értelme nem volt ezt a cikket megirni, mert ezt idáig is tudtuk.
informatikus diplomás még nem szakember.
ahhoz céges tanfolyamra kell menni.
egy állami egyetem még jó hogy nem helyettesít minden céges tanfolyamot.
vicces is lenne. lenne is 10 év egy diploma a mostani 5 helyett :)
Az informatikus SZAKemberekbõl bizony kevés van. Szakbarbárokból sok :)
Amilyen álláslehetõségek az átlagember (nincs kapcsolata) számára elérhetõ, ott az esetek 85-90%-ában, tapasztalt, több különbözõ rendszerhez értõ szakembereket keresnek. Ugyanmár mondja el nekem valaki, hogy melyik fõiskolán/egyetemen van olyan tanóra, ahol a Microsoft SQL vagy Exchange szerver, esetleg az SAP használatát oktatnák, hogy mikor kijövünk az egyetemrõl / fõiskoláról, akkor el tudjuk helyezkedni ?! Ahol én tanulok, ott is ahelyett hogy Exchange rendszergazdát vagy AIX szakértõ rendszergazdát képeznének belõlünk, ahelyett marketinggel, mûszaki rajzzal, meg rendszerszervezéssel tömik a fejünket, semmi konkrét rendszert nem tanulunk.
Úgyhogy a kedves cikkíró ne ferdítsen, még így is túl sok informatikus van Magyarországon, és nagyon kevesenek van esélye arra, hogy ismerõse "benyomja" valami jó állásba, esetleg kezdõként olyan szerencséje legyen, hogy a multinál dolgozó rendszergazda vagy egyéb területen szakértõ mérnök maga mellé vegye, és kioktassal úgy, hogy több területen is szakértõ legyen.